Katte og kulde - alt du behøver at vide

Kat

Katte kan også fryse, når kulden begynder at bide om vinteren. Her giver dyrlæge råd til katteejere om, hvordan de beskytter deres kæledyr mod vinterkulden. Se også, hvad du skal gøre, når din kat har fået forfrysninger eller kuldeskader.

Lille kat i sneen der - fryser du?
Lille kat i sneen der - fryser du? Foto: iStock

Katte om vinteren

Når vinteren nærmer sig, er der nogle ting, som katteejere skal tænke på. Både udekatte og indekatte kan nemlig få forfrysninger, hvis de opholder sig for længe ude. Derfor er det vigtigt at katten kan komme ind, når den får brug for det. 

- Symptomer på forfrysninger er misfarvede og eventuelt også kolde øreflipper, halespidser og trædepuder, siger Lotta Möller, autoriseret dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Hvad skal folk med en udekat eller indekat være opmærksom på, når det bliver koldere i vejret?

- Det er vigtigt, at katten kan komme ind og varme sig med jævne mellemrum, så den ikke får forfrysninger på ørene, halespidsen, trædepuderne eller tæerne. Man kan roligt slippe en kat ud, selvom der er minusgrader udenfor, men den skal kunne komme ind, når den vil. At gå på arbejde om morgenen, komme hjem sent og lade katten være ude hele tiden, det er ikke en god idé, siger Lotta Möller. 

Hvor længe kan en en kat være ude, når det er koldt udenfor?

- Det tror jeg, at katten bedst selv kan afgøre. så det er godt at give den mulighed for at komme ind, når den selv ønsker det. En kattelem med magnet kan løse det problem.  

Er der en bestemt temperatur, hvor det bliver for koldt for katte?

- Det er svært at sige noget generelt om det. Det beror på, om katten har anlagt vinterpels og på, hvor meget det blæser udenfor. Her må man bruge sin sunde fornuft. 

Læs også:

Sådan rengør du markisen på 30 minutter

Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn.

 
Narh, måske bliver jeg inde i dag...  

Hvad skal man være opmærksom på, når det bliver tidligere mørkt, og man har en udekat?

- Brug et godt halsbånd med reflekser, så at katten kan ses i mørket i trafikken. Særlig godt er det at anvende et halsbånd med en såkaldt kliklås med elastikbånd. Så kan katten let komme fri, hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller noget lignende.

Det skal du gøre, hvis du tror, din kat har fået forfrysninger

  • Lad katten få varmen i et rum med stuetemperatur.
  • Svøb katten ind i et varmt tæppe. Hold om muligt kattens kolde kropsdel ind mod din egen hud. 
  • Tag temperaturen på katten. Kattens normaltemperatur er 38-39 grader. 
  • Gnub ikke på den legemesdel på katten, hvor du har mistanke om forfrysninger. 
  • Kontakt en dyrlæge, hvis kattens almene sundhedstilstand virker til at være svækket. 

5 tips til katteejere om vinteren

1. Katte som lukkes ud i kulden har brug for en foddertype, der indeholder mere energi end normalt. 

2. En chipmærket kat har større chancer for at blive leveret tilbage til hjemadressen, hvis der sker noget med den. 

3. Katte, som er regelmæssigt ude i kulden, anlægger gradvist en tykkere pels i takt med, at de er ude og vænner sig til kulden.

4. Hvis du ikke selv kan lukke katten ind, når den har behov for det, bør du i stedet indrette en liggeplads til katten i for eksempel et skur hvor den har mulighed for at finde varme under nogle tæpper eller lignende. Det er også alfa og omega, at katten har et sted udenfor, hvor den kan søge beskyttelse for vinden. 

5. Det er godt, hvis katten også har adgang til mad og vand udendørs.

Læs også:

7 ting, der øger husets værdi og giver et godt førstehåndsindtryk

Skal du have vurderet eller solgt dit hus, bør du have styr på disse 7 ting, før du inviterer ejendomsmægleren eller mulige købere indenfo...

27. november 2017
Mere om Kat

Så mange menneskeår er din kat

Kat Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Kat Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Kat Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

Kat De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede i vand?

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Kat Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

15 problemer, som kun katteejere forstår

Kat Kattehår overalt, mærker fra katteklør på sofaen og mærkværdige trofæer... Hvis du har kat, vil du med garanti kunne genkende mange af...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Kat Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Kat Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Kat Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Kat Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Kat Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Kat Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Kat Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og hvad du kan gøre for at beskytte din huskat mod FIV.

Katteracer - de 10 mest populære katte - hvilken skal jeg vælge?

Kat Her er de 10 katteracer, som danskerne er mest optagede af. Lær kattene nærmere at kende: deres historie, temperament og særpræg. Se også...

Derfor elsker din kat at sove nær dit hoved

Kat Nogle katte kan godt lide at sove tæt på deres ejers ansigt, og selvom det er en lidt spøjs opførsel, er der altså op til flere grunde til...