Dyrlægens råd: Sådan beskytter du dine kæledyr mod flåter

Kat

Når flåt-sæsonen er over os, er det vigtigt at beskytte vores kæledyr. Men hvilket flåtmiddel skal man bruge, og hvordan fjerner man flåten? Her er dyrlægens anbefalinger til, hvordan du bedst beskytter hunde og katte mod flåtbid. Og dig selv mod de flåter, som dine kæledyr bringer hjem.

Foto: iStock

Dine husdyr er et let bytte for flåter. Heldigvis findes der organisk beskyttelse mod flåter, som for eksempel et hjemmelavet vidundermiddel mod flåter, som vi tidligere har skrevet om.

Købemarkedet bugner dog også med midler mod flåter, og det er ikke let at vide, hvilket et af dem, der er bedst. Derfor har vi spurgt Lotta Möller, autoriseret dyrlæge hos svenske Agria Djurforsäkring, om hun kan give nogle tips, der én gang for alle forklarer, hvad der op, og hvad der er ned, når det drejer sig om beskyttelse af kæledyr mod flåter.

Hvilke sygdomme kan flåter overføre til husdyr?

- "Flåter kan overføre TBE, anaplasma og borrelia", fortæller Lotta Möller. "Mange hunde kommer i berøring med disse smitteemner gennem flåter, men det er alligevel et særsyn, at kliniske sygdomstegn opstår. Får man en flåt ind i huset gennem sin hund eller sin kat så kan flåten godt miste taget på kæledyret og gå på kæledyrsejeren i stedet. Og så kan selv risikere at få borrelia og TBE og blive alvorligt syg. Derfor er det vigtigt at holde et vågent øje med dine kæledyr," anbefaler Lotta Möller.

Kan dyr vaccineres mod flåter?

- "Der findes vaccinationsmidler mod borrelia hos hunde, men det er usikkert, hvor virksomme de er at bruge. Værdien af vaccination mod borrelia hos hunde er ifølge den svenske lægemiddelsstyrelse (Läkermedelsverket) begrænset. Det er desuden forholdsvis sjældent, at hunde får symptomer på borrelia. Der har i øvrigt hidtil ikke være eksempler på katte, der er blevet syge af borrelia. Der findes derimod dokumention på katte, der er blevet diagnosticeret med anaplasma."

Hvor ofter skal man undersøge sit kæledyr for flåt?

- "Undersøg dit kæledyr, hver dag det har været ud i naturen. Har du opdaget en flåt på dit kæledyr, så er det en god idé at gå pelsen igennem en gang om dagen. Vær navnlig opmærksom omkring lymferne, halsen og armulerne, og på de steder, hvor kæledyret ikke har pels. Mærk efter med fingrene og kæm eller børst pelsen. Lad gerne kæledyret stå på et hvidt lagen eller et andet underlag, hvor du bedre kan spotte flåterne. Fjern flåten så hurtigt som muligt."

Læs også: Slip af med flåter med en flåtrulle

Læs også: Smart trick til at fjerne splinter

Hvordan fjerner man flåten

- "Fjern flåten med et stykke papir, hvis den ikke har fået ordentlig fat. Brug ellers et flåtkort eller et andet værktøj beregnet til at fjerne flåter. Træk flåten forsigtig ud. Sørg for at få hele dyret ud. Tryk helst ikke på flåtens krop, for ellers risikerer du, at flåten tømmer hele sit tarmindhold, og så kan en eventuel skadelig mikroorganisme ende i kæledyret." 

- "Der kan komme en reaktion på huden dér, hvor flåten har siddet, fordi flåten har overført noget væske til dyret, da det bed sig fast. Vask og rengør med noget antiseptisk." 

Hvad anbefaler du som beskyttelse mod flåter?

- "Der findes forskellige præparater mod flåter. Der findes tabletter, spray, spot-on-midler (midler, der dyppes på) og halsbånd. Som ved alle lægemidler kan der være bivirkninger, og de kan være helt individuelle. En dyrlæge kan opleve, at det ene dyr får bivirkninger af et middel, mens andre slet intet mærker." 

- "For nogle af lægemidlerne gælder det, at hunden skal have en vis alder og opnået en vis vægt, inden lægemidlet kan benyttes. Det kan også være uhensigtsmæssigt at benytte visse præparater, hvis kæledyret har meget berøring med små børn. Rådfør dig derfor gerne med din dyrlæge og læs ALTID den medfølgende indstiksseddel. Lægemidlerne skal generelt ikke anvendes på dyr, der af andre årsager er syge."

Hvilke symptomer får hunden, hvis den ikke kan tåle flåtmidlet?

- Halsbånd mod flåter kan ligesom spot-on-præparater og spray forvolde kløe og hudirritation, hvis dyret er overfølsom for midlet. Hos nogle hunde er svimmelhed blevet observeret. Så bør man ikke anvende det pågældende præparat yderligere, men forsøge sig med et andet, når effekten af det første middel er klinget af.

- Det er meget vigtigt, at du køber det rigtige præparat. Giv absolut ikke katten et præparat beregnet til hunde, for så kan katten risikere at dø. 

4 flåtmidler til hunde og katte

Flåt-halsbånd

Halsbånd mod flåt er udstyret med en substans, som optages af huden. Præparetet dræber eventuelle flåter. 

Fordel: En fordel ved halsbåndet er, at det er let at anvende og også let at tage af, hvis der viser sig at være bivirkninger.

Læs også: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Ulemper: Det er ikke en god idé, hvis du har små børn, der er nysgerrige, og som kunne komme for skade at smage eller tygge på tingene. I det tilfælde kan halsbåndet ikke anbefales, fordi giften kan optages i børnene.

Spot-on mod flåter

Spot-on er et middel, som du dupper på kæledyret. Det skræmmer flåterne væk, og det tager livet af dem, der forvilder sig ind i pelsen. 

Fordele: Spot-on er let at påføre.

Ulemper: Du kan ikke tage spot-on-midlet af, ligsom du kan med et halsbånd. Undgå, at hunden kommer i nærkontakt med børn.

Spray mod flåter

Let af applicere

Fordele: Let at applicere på dyr med kort pels. 

Læs også: Begår du også denne fejl, når du steger bacon?

Ulemper: Vanskeligere at få rundt i hele pelsen og på alle hudområder på dyr med lang pels. Børn bør holdes væk fra dyr, der er blevet sprayet med et flåtmiddel. 

Flåttabletter

Indeholder en substans, som dræber flåterne.

Fordel: Normalt er det let at få dyret til at tage tabletterne.

Ulemaper: Nogle dyr er vanskelige at få til at indtage tabletter. 

(Denne artikel er tidligere bragt i idényts svenske søsterblad, viivilla.se)

20 juni 2016
0

Får din kat vand nok?

Nøjagtigt, som det gælder mennesket, består kattens organisme af 60-70 procent vand. Men får den nu tilstrækkeligt med væske?

0

12 magiske billeder af den majestætiske Maine Coon

Maine Coon er den største og mest majestætiske kat i hele verdenen. Når de så oven i købet er kulsorte og selvbevidste, som Robert Cijkas...

0

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

0

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

0

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

0

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...

0

10 utrolige facts om norske skovkatte

Denne katterace er ikke bare utroligt smuk, den kommer også med en utrolig historie. Hvis du har en norsk skovkat eller overvejer at anskaff...

0

10 tegn på, at din kat virkelig elsker dig

Det kan sommetider være svært at afkode sin kats signaler. Men hvis du oplever et af disse 10 tegn, så ved du at din kat elsker dig.

0

Kattelem med chip og andre elektroniske kattelemme

Går du og overvejer at få installeret en elektronisk kattelem? Her kan du læse om fordele og ulemper med en elektronisk kattelem, samt...

0

Ting du skal vide om sterilisering og kastrering af katte

Mange kender ikke fordelene og ulemperne ved at neutralisere en kat. Hvad enten det gælder sterilisering af en hunkat eller kastrering af...

0

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

0

Derfor elsker din kat at sove nær dit hoved

Nogle katte kan godt lide at sove tæt på deres ejers ansigt, og selvom det er en lidt spøjs opførsel, er der altså op til flere grunde til...

0

Mød Samson – det godmodige brød af en kat

Samson er en af verdens største, måske den største, kat. Han bor i New York og elsker at ligge på sin ejers mave om morgenen.

0

Se Katteøen, som alle taler om på nettet

Det er et japansk fænomen – katteøerne. I havet ud for det sydlige Japan ligger flere små ø-samfund, hvor der bor flere katte end mennesker....

0

Du må aldrig give din kat loppemiddel, der er beregnet til hunde

Slingren, lysfølsomhed og muskelkramper. Disse symptomer kan være tegn på, at du har behandlet din kat med et helt forkert loppepræperat,...