12 facts om katte, du ikke kender til

Kat

En kat er helt sin egen. Selvom vi går op og ned af dem til daglig, står der en aura af mystik omkring dem. Her er 12 hemmeligheder fra kattes liv, som vi dog har afluret. 

Hvad går du og gemmer på af hemmeligheder, lille kat...
Hvad går du og gemmer på af hemmeligheder, lille kat... Foto: iStock

1. Flest hunde eller katte i Danmark?

Hvilket dyr, tror du, er mest populær i Danmark - hunden eller katten? Det kan man ikke svare helt entydigt på. For ganske vist er der flere familier i Danmark, der holder hund i forhold til katte. Men mange familier har flere end et kæledyr. Her er tallene (ifølge Danmarks Statistik):

  • 450.000 familier holder hund, mens kun 370.000 holder kat.
  • Adskillige hustande har flere hunde eller katte. Det ændrer lidt på tallene. Det anslåede samlede tal for hunde i Danmark er 550.00. For katte er det 650.000. 

2. Katte i det ydre rum

Katte har været ude i ydre rum.

Der er sikkert mange, der har hørt om rumhunden Laika, som russserne sendte i kredsløb omkring jorden i en sputnik i 1957. Færre kender sikkert den franske rumkat Felicétte, der i 1963 overlevede en tur i det ydre rum og et femten minutters fald i en faldskærm med elektroder på hovedet.

Ugen efter prøvede franskmændene med en ny kat, der desværre ikke overleverede sin rumfart. Sidenhen har kattene holdt sig til jorden.

3. Verdens rigeste kat

Tomasso hed den italienske kat, der gælder som de rigeste kat nogensinde. Da Tomassos kvindelige ejer døde som 94-årig, testamenterede hun 88 millioner kroner til sit efterladte kæledyr.

Læs også:

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

4. Hellige i det gamle Egypten

I faraoernes Egypten var katten et helligt dyr. Derfor var det ulovligt at tage livet af katte. Når døden indtraf, kunne katten endda ende med at blive balsameret.  

5. Sleeping my day away

Kattes hemmelighed - hvor meget sover de?

Katte sover ca. 70 % af deres liv. Det virker som meget for en indekat, der får sin mad serveret i en skål. Det store søvnbehov afspejler vilde kattes ekstremt krævende livsførsel. I den fri natur bruger huskattens fætre og kusiner nemlig masser af energi på at opstøve byttedyr, snige sig ind på dem og angribe dem. Det legitimerer i den grad en Morfar.

6. Katte praler

Har du prøvet af få forærende et dødt byttedyr på dit dørtrin af din kat? Tro ikke, at det er en gave. Det er katten, der fortæller dig, at du er en dårlig jæger. Katte gør nemlig det samme med deres killinger, når de forsøger at oplære dem til at blive gode jægere.

7. Kattes fingeraftryk sidder på næsen

Rillerne på kattes snuder svarer til menneskers fingeraftryk. Der er ikke to katte, der har det samme snudeaftryk. Tag den, Sherlock!

Læs også:

15 problemer, som kun katteejere forstår

Kattehår overalt, mærker fra katteklør på sofaen og mærkværdige trofæer... Hvis du har kat, vil du med garanti kunne genkende mange af...

8. Katte taler bedre end hundrede gør

Det kan godt være, at hundes hørelse er den bedste, men katte har bedre stemmeorganer. Katte kan producere op til 100 forskellige slags lyde. En hund kan ikke lave flere end ca. 10.

Læs også: 15 kæmpefacts om verdens største katterace: Maine Coon'en

9. Katten er hurtigere end det hurtigste menneske

Kattes hemmeligheder - deres topfart.

Havde katte mulighed for at deltage i de olympiske lege, så var Usain Bolt aldrig kommet i nærheden af en guldmedalje. Hans tophastighed var 44,64 km/t. Den hurtigste katterace er den egyptiske Mau-kat. Dens topspeed er målt til 48,28 km/t.

10. Katte vil eje dig

Synes du, det virker sødt, når en kat gnider sig op ad dig? Du skal nok ikke tage det som en kærlighedserklæring. For katten handler det også om, at den vil markere dig som sit territorium. 

11. Voksne katte har det sjældent godt med mælk

I tegnefilm elsker katte mælk. Sådan forholder det sig sjældent i virkeligheden. Katte drikker ganske vist modermælk, men når killingerne bliver vænnet fra, udvikler de fleste katte hurtigt en intolerans over for mælk. 

Læs også: katteracer - de 10 mest populære racekatte i Danmark

Læs også:

Sådan lever du godt med naboens kat

Det er ikke altid, at du holder ligeså meget af naboens kat, som ejermanden gør. Det er nemlig ikke alle, der er lykkelige for at katten...

12. Katte er ægte rovdyr

Katte er ikke kødædende for sjov. De ejer knapt nok smagsorganer, der kan registrere søde smage. Det er gode nyheder for tandlægerne. 

26 oktober 2017
Mere om Kat

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Kat Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage katten væk med vand, og er det overhovedet en effektiv løsning?

Endelig er det her: katte-matador

Kat Hvem gider at eje hoteller og købe Rådhuspladsen, når man kan samle på katteracer? Det kan du nemlig i Cat-Opoly: brætspillet, hvor man får...

10 overraskende ting du bør vide om katteracen siameser

Kat Har du en siameser? Så test dig selv! Vidste du nedenstående 10 ting om din kat? Advarsel: Hvis du ikke har en siameser, vil du få lyst til...

7 grunde til at din kat savler

Kat Savler din kat? Køresyge, hedeslag eller allergi - der findes mange årsager til, hvorfor din kat savler. Læs med her og bliv klogere på din kats helbredstegn.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

Kat De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Derfor bør du gå tur med din kat

Kat Det er ikke mange, der gør det, men det kan faktisk være en rigtig god idé at begynde at gå tur med din kat, hvis du er ejer af en indekat....

10 ting du skal vide om nyfødte kattekillinger

Kat Fra killinger bliver født kræver de en del omsorg og arbejde for at vokse op til at blive sunde og velfungerende huskatte. Her får du 10 interessante ting, der er værd at vide om nyfødte kattekillinger.

Derfor er burmeseren en helt speciel katterace

Kat Burmeseren er en af de mindre katteracer. Den har et særligt albinogen, dens pels er kort, silkeblød og let at holde. Her får du 10 facts...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Kat Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Sådan får du styr på din kats hårboller

Kat Katte er skønne og hyggelige kæledyr, men de fleste katteejere kender til problemet med hårboller. Selvom det for katten er helt naturligt, så findes der alligevel et par måder, hvorpå du kan mindske antallet af hårboller.

Katte elsker isterninger

Kat Isterninger er både nemt og billigt katte-legetøj, og din kat vil elske det.

Japansk 'kattetrøje' er et kæmpe hit

Kat Et japansk firma har opfundet en virkelig hyggelig trøje, som giver dig mulighed for at bære din kat på maven.

Hvad skal dine kæledyr have at spise, så de også føler, at det er...

Kat Selvfølgelig skal hunde og katte også forkæles i juletiden, men det, som de har bedst af, er ikke altid det, vi tror.

10 uundgåelige og sjove sandheder om katte

Kat Se her 10 måder din kat påvirker dig på - helt uden at du opdager det.

8 tegn på, at din kat i virkeligheden er en hund...

Kat Video: Glæd dig til at se disse fine eksempler på katte, der opfører sig fuldstændigt som hunde.