10 ting du skal vide om nyfødte kattekillinger

Kat

Fra killinger bliver født kræver de en del omsorg og arbejde for at vokse op til at blive sunde og velfungerende huskatte. Her får du 10 interessante ting, der er værd at vide om nyfødte kattekillinger.

Foto: Flickr

1. Kattekillinger vejer under 100 gram når de bliver født

Når killinger bliver født vejer de sjældent mere end 90-100 g, men de tager hurtigt på i vægt. De tager som regel omkring 100 g på i ugen og vokser med lynets hast.

En sund killing tager omkring et halvt kilo på i måneden, det første halve år af deres levetid.

2. Killinger modtager immunforstærkende antistoffer fra deres mor

De første 24 til 48 timer efter killingerne er blevet født og drikker råmælk fra moderen, modtager de vigtige antistoffer, der er med til at opbygge deres immunsystem.

Hvis killingerne ikke drikker mælk fra moderen, vil de ikke være i stand til at udvikle deres immunsystem korrekt, og vil dermed være meget udsatte for infektion og sygdomme.

Hvis killingerne nægter at die hos moderen, eller hvis moderkatten afviser de nyfødte killinger, findes der metoder - eksempelvis via indsprøjtning eller vaccination - hvor killingerne kan få kunstig hjælp til at udvikle deres immunsystem.

3. Killinger kan ikke temperaturregulere deres kropsvarme

Nyfødte killinger har meget svært ved at regulere deres egen kropstemperatur i de første to uger af deres liv. Det betyder derfor, at mange killinger har brug for lidt hjælp til at holde varmen.

De fleste killinger kan klare sig ved hjælp af deres søskende, et par varme tæpper og deres mors kropsvarme.

Læs også: Lær at forstå kattens kropssprog

Læs også: 10 silkebløde facts om ragdoll katteracen 

4. Killinger er født både blinde og døve

Helt nyfødte killinger er født med deres øjne- og ørekanaler lukkede. Øjnene vil åbne sig efter omkring 7-14 dage, og hørelsen vil også langsomt udvikle sig her fra.

Alle killinger er født med helt blege, lyseblå øjne. Nogle katteracer vil beholde de blå øjne, hvilket skyldes nogle genfejl, der ligger i racen. Andre katte vil få deres "rigtige" irisfarve omkring 8 ugers alderen.

5. Killinger skal have mad hver anden til tredje time

Kattekillinger er nogle sultne væsner. Killinger mades hver anden til hver tredje time. Ved omkring tre til fire ugers alderen, kan killinger begynde at spise fast føde.

Hvis du skal made killinger med flaske, skal du gøre det mens de ligger på maven - ikke på ryggen. Dette skal du gøre for at opretholde den naturlige ammeposition for killinger, og for ikke at skabe vejrtrækningsproblemer under amningen.

Læs også: Katteracer - de 10 mest populære katte - hvilken skal jeg vælge?

Læs mere: 10 ting du bør vide om katteracen perser

6. Killinger kan ikke komme af med afføring uden hjælp

Den er god nok. Moderkatte hjælper deres killinger med at komme af med afføring ved at stimulere deres endetarm. 

7. Killinger har mælketænder

Ligesom mennesker er killinger født med to sæt tænder. Mælketænder, der falder ud og gør plads til det permanente tandsæt. Killinger begynder at få deres mælketænder omkring tre ugers alderen.

Når killingerne bliver omkring 14 uger gamle, vil deres mælketænder begynde at falde ud og gøre plads til de permanente tænder, der vil være fuldt udvokset omkring seks måneders alderen.

Læs også: De 10 populæreste katteracer i Danmark 

Læs også: 10 overraskende ting du bør vide om katteracen siameser

8. Killinger kan løbe og lege inden en måned

Killinger kan stå op, når de er omkring 10 dage gamle. Når der er gået omkring 21 dage, skulle de gerne kunne tumle rundt og gå nogenlunde ubesværet. Når de er ca. en måned gamle, vil de være i stand til at løbe og fjolle rundt på bedste killingemanér.

9. Lopper kan være livstruende for killinger

Et loppeangreb kan være livstruende for nyfødte killinger, da de kan forårsage blodmangel og forhindre ilt i at blive transporteret rundt i killingernes blodbaner.

Da de fleste loppemidler ikke anbefales at blive benyttet til killinger på under 8 uger, anbefales det i stedet at give loppeangrebene killinger et bad med en meget mild form for opvaskemiddel.  

Læs også: 10 kæmpefacts om verdens største katterace maine coon

10. Killinger er nogenlunde selvstændige, når de er 8 uger

Efter 8 uger kan killinger nogenlunde klare sig selv, og kan rent fysisk blive fjernet fra moderen. Det er dog ikke lovligt i Danmark at fjerne en killing fra deres mor, før killingen er 12 uger gammel.

Killingen har i deres unge alder meget at lære i forhold til socialisering og opførsel. Dette lærer de ved at efterligne deres mor.

Læs også: Derfor er burmeseren en helt speciel albinokat 

Kilde: petmd.com

21 april 2017
0

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

0

Endelig er det her: katte-matador

Hvem gider at eje hoteller og købe Rådhuspladsen, når man kan samle på katteracer? Det kan du nemlig i Cat-Opoly: brætspillet, hvor man får...

0

10 overraskende ting du bør vide om katteracen siameser

Har du en siameser? Så test dig selv! Vidste du nedenstående 10 ting om din kat? Advarsel: Hvis du ikke har en siameser, vil du få lyst til...

0

7 grunde til at din kat savler

Savler din kat? Køresyge, hedeslag eller allergi - der findes mange årsager til, hvorfor din kat savler. Læs med her og bliv klogere på din...

0

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

0

Derfor bør du gå tur med din kat

Det er ikke mange, der gør det, men det kan faktisk være en rigtig god idé at begynde at gå tur med din kat, hvis du er ejer af en indekat....

0

Katte, der nægter at være i kattekurven

Katte vil bestemme over deres eget liv, fint nok. Men ind i mellem er stædigheden nærmest komisk. Fx, når de nægter at sove og hvile i...

0

Derfor er burmeseren en helt speciel katterace

Burmeseren er en af de mindre katteracer. Den har et særligt albinogen, dens pels er kort, silkeblød og let at holde. Her får du 10 facts...

0

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

0

Sådan får du styr på din kats hårboller

Katte er skønne og hyggelige kæledyr, men de fleste katteejere kender til problemet med hårboller. Selvom det for katten er helt naturligt,...

0

Katte elsker isterninger

Isterninger er både nemt og billigt katte-legetøj, og din kat vil elske det.

0

Japansk 'kattetrøje' er et kæmpe hit

Et japansk firma har opfundet en virkelig hyggelig trøje, som giver dig mulighed for at bære din kat på maven.

0

Hvad skal dine kæledyr have at spise, så de også føler, at det er...

Selvfølgelig skal hunde og katte også forkæles i juletiden, men det, som de har bedst af, er ikke altid det, vi tror.

0

10 uundgåelige og sjove sandheder om katte

Se her 10 måder din kat påvirker dig på - helt uden at du opdager det.

0

8 tegn på, at din kat i virkeligheden er en hund...

Video: Glæd dig til at se disse fine eksempler på katte, der opfører sig fuldstændigt som hunde.