Schæferen er blandt Danmarks mest lydige, dygtige og populære hunderacer

Hund

Schæferhunde er frygtløse, beskyttende og stærke hunde. Racen er en af verdens mest populære vagthunde og familiehunde. Her får du lidt mere information om, hvorfor schæferhunden er en god kandidat til verdens bedste hunderace.

Foto: flickr

En tysk hunderace er blandt Danmarks mest populære

Schæferhunden er en meget populær hunderace, og det forstår man jo godt. Den majestætiske hund er ikke kun utrolig smuk at se på, men har også et fantastisk sind, der vil glæde enhver hundeejer. Sammen med labrador retrieveren har schæferen faktisk længe været blandt de mest populære hunderacer i Danmark.

Schæferhunden ligger ligeledes rigtig højt på listen over populære hunderacer i resten af de europæiske lande - især i England.

Schæferen stammer oprindeligt fra Tyskland, og blev i sin tid fremavlet til at skulle fungere som hyrdehund for blandt andet får. Af netop den årsag, er det ikke mærkeligt, at racen på engelsk kaldes 'german shepherd dog'.

Schæferens tyske navn er 'deutscher shcäferhund', som det engelske navn er en direkte oversættelse af. Selvom schæferen oprindeligt blev avlet som fårehyrde hund, har hunden i dag en bred vifte af varierende professioner.

Læs også: 11 ting du sikkert ikke vidste om labrador retrieveren

En fremavlet hund med mange egenskaber og professioner

Schæferhunde bruges ofte som professionel arbejdshund i roller som eksempelvis:

Læs også: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

 • Førerhund
 • Politihund
 • Redningshund
 • Servicehund for handicappede
 • Vagthund
 • Militærhund

Schæferhunden blev fremavlet i den sidste halvdel af 1800-tallet, af tyske Max von Stephanitz, der ønskede at skabe en duelig arbejdshund, ved at parre forskellige racer af hyrdehunde og collie racen. Hans schæferhund “Horand von Stephanitz” fra 1899 dannede den genetiske base for schæferhunden, som vi kender racen i dag.

Denne blanding af de forskellige racer, og en lang årrække af selektiv avl, skabte en hund med mange af de specifikke egenskaber, arbejdshunde bliver valgt ud fra i dag.

Egenskaber som sporing, lydighed og beskyttelsesgenet er karakteristisk hos schæferen, og er nogle af grundene til racens succes som professionel arbejdshund. Schæferen er avlet til at lave vedholdende arbejde, udholdenhed og en uovertruffen lydighedsevne.

Læs også: Engelsk bulldog – sjove fakta om det lille, robuste kæledyr 

Schæferhund, agility og lydighedstræning

Schæferhunde egner sig specielt godt til agilitytræning og lydighedstræning. Træner du din schæfer i agility, kan du vinde mange konkurrencer, da konkurrencegenet og lysten til at please sin ejer, ligger dybt i racen.

Særlige kendetegn ved schæferhundens adfærd og personlighed:

 • Intelligent
 • Venlig
 • Hengiven
 • Udadfarende
 • Adræt
 • Beskyttende
 • Arbejdsom
 • Pligtopfyldende
 • Opgaveorienteret
 • Frygtløs
 • Stærk

Læs også: Her er alt hvad du skal vide om hunde i løbetid

Læs også: 11 hunderacer, der ikke fælder

Schæferhunden er en familiehund

Det kan sagtens være, at schæferhunde egner sig specielt godt til en bred vifte af professionelle arbejdsopgaver - og især inden for politi- og militærarbejde - men det betyder ikke, at schæferhunden ikke også kan være en formidabel familiehund. En schæfer er et loyalt og kærligt kæledyr, der spreder en masse glæde og tryghed i hjemmet.

Schæferhunden er faktisk en af verdens mest populære familiehunde, og ikke uden grund; den er både børnevenlig, rar og omgængelig - og den værner om sin familie. Hunden tilpasser sig hurtig familiens dagligdag; den er intelligent, lærevillig og let at pleje.

Der skal dog ikke lægges skjul på, at personligheden 100% grundlægges i opdragelsen af den individuelle hund. En schæfer kan sagtens vokse op til at blive en aggressiv og - til tider - farlig hund for sine omgivelser.

Det er derfor vigtigt, at du tager hånd om din nye hvalp, og lægger et godt stykke arbejde i opdragelsen, hvis du ønsker at have en schæfer som familiehund. 

Læs også: Disse egenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne

Schæferhundens temperament

Schæferhunden kendetegnes ved at være en intelligent, stærk, arbejdsvillig og lydig hund. Schæferen er en adræt og frygtløs hund, med et stærkt instinkt til at beskytte, hvad den ser som værende dens “hule” eller “flok”. Det kan være et hus, en bil, ejendele og dens familiemedlemmer.

Schæferens særlige egenskaber, kan medvirke til et utroligt stærkt bånd mellem hund og ejer, hvis dette bliver værnet om. En anden vigtig faktor for, hvordan schæferhundens temperament som voksen bliver, er genetik.

Læs også: Franske bulldog - 10 ting du bør vide om familiehunden

Opdragelse og genetikken går hånd i hånd. Den ideelle schæferhund har en personlighed, der er kendetegnet ved at være vågen og frygtløs i beskyttelsen af dens familie og hule. Samtidig skal den være kærlig, loyal og ikke aggressiv indenfor det hjemlige miljø eller over for andre, den kan mærke, er velkomne i ejerens omgivelser.

Læs også: 11 overraskende facts om hunderacen corgi

Udseende og pelspleje hos en schæfer

Schæferhunden er en stor og stærk hund med stærke ben, et kileformet hoved samt oprette og spidse øre. Ørene står dog ikke opret på en schæferhundehvalp, før den er flere uger eller endda måneder gammel.

Der kan gå længere perioder, hvor kun det ene øre er opret og hvor det andet folder, og pludseligt kan ørene bytte roller. På et tidspunkt bliver begge ører stærke nok til at holde sig oprejst på samme tid.

Læs også: Allergivenlige hunderacer – myter eller virkelighed?

Typisk vejer en voksen schæferhund mellem 30- 40 kg. Dog kan hanhundene sagtens blive større, og de kan veje op til 10-15 kg mere. Der er en lille smule forskel på højden mellem hanhunde og hunhunde. Normalt vil hanhunden være omkring 60-65 cm. høj, mens hunhunde bliver mellem 55 - 60 cm.

Der findes to forskellige pelstyper hos schæferen, en langhåret og en korthåret. Den korthårede schæfer er den mest almindelige.

Der er delte meninger, når det kommer til den langhårede schæferhund. Nogle lande og kenneler mener ikke, at denne type schæfer skal godkendes som udstillingshunde. 

Schæferhunde fælder relativt meget, hvilket du altid bør tage med i overvejelserne, inden du anskaffer dig en schæferhund. Umiddelbart vil det være nødvendigt at gennembørste pelsen i 10 min 1-2 gange ugentligt. 

Læs også: Dansk svensk gårdhund, hunden med de mange talenter

Schæferhundens kropsbygning og udseende er nations bestemt

Der er stor forskel i udseendet hos schæferhundene alt efter, hvor de kommer fra. Schæferhunde fra det gamle østtyskland, er kendetegnet ved en lige ryglinie samt en længere, mørkere og tykkere pels.

Amerikanske schæferhunde har et helt andet udseende. Den største forskel er den amerikanske schæferhunds skrånende ryg og nærmest ”kollapsede” hofter.

Der er mange forskellige farvekombinationer og farvemønstre hos schæferhunden.

Det såkaldte “saddel” mønster, og den to farvede schæfer er nok den mest kendte. Der findes også helt sorte, helt hvide og delvist rødlige, beige og cremefarvede schæferhunde. Schæferhunde med tre forskellige farver i deres pels, betegnes som “agouti”.

Læs også: Mops – fordele og ulemper ved den kærlige familiehund

Motionsbehov og aktivitetsniveau hos en schæferhund

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at schæferhunden er en aktiv hund, der har brug for både fysisk, men i den grad også mental, stimulering i hverdagen. Schæferhundens trang til at arbejde og at tilfredsstille sin ejer kræver også, at man bruger tid på og sammen med sin hund hver dag.

Tre daglige gåture og 10-30 minutters boldleg i baghaven, eller sjov og mentalt udfordrende leg indendørs. Den mentale stimulering er rigtig vigtigt for at få en afbalanceret hund.

Læs også: 10 ting du absolut bør vide om franske bulldogs

Helbred og sygdomshistorie hos en schæfer

En af de mest almindelige sygdomme hos schæferen er, som ved de fleste andre større hunderacer, albue- eller hoftedysplasi. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer mens hunden er hvalp.

De fleste anerkendte avlere kræver typisk, at deres hvalpe bliver røntgenfotograferede og godkendt af en dyrlæge, inden hvalpen er 2 år og fuldt udvokset, før de kan kvalificeres til avl.

Andre typiske sygdomme, som ses, er Willebrands sygdom, hudallergi og canine degenerative myelopathy. Racen er ligesom andre hunde også modtagelig for oppustet mave og defekter i bugspytskirtlen. Gennemsnitslevealderen for en schæfer er 10-12 år.

Læs også: 10 ting du skal vide, hvis du overvejer at adoptere en hund fra et internat

Dette skal du være opmærksom på, inden du anskaffer dig en schæfer

 • Adfærd: Schæferens frygtløse og selvsikre adfærd kan fejlagtigt opfattes som fjendtlighed. Schæferen er intelligent, hengiven, ivrig og en kærlig hund. 

 • Temperament: Schæferens temperament afhænger i høj grad af opdragelsen, og graden af socialisering og træning, hunden fik som hvalp.

 • Alsidighed: Schæferen sig til arbejdslivet såvel til livet som familiehund.

 • Trivsel: Det ligger til racens natur at nyde både fysiske og mentalte udfordringer.

 • Motion: Schæferen er en aktiv hund, der elsker at træne og lege. De skal holdes beskæftiget med flere gåture dagligt og derudover en masse stimulering af hjernen. 

 • Pels: Schæferens pels kræver ikke den helt store pelspleje. Der findes både langhårde og korthårede schæfere; den langhårede schæfer kræver selvsagt lidt ekstra pleje. Schæferhunden fælder relativt meget.

 • Sygdom: Schæferen kan være udsat for albue- eller hoftedysplasi. Willebrands sygdom, hudallergi og canine degenerative myelopathy, er også sygdomme du skal være opmærksom på hos din hund.

Læs også: Alt du bør vide om en bichon havanais – den lille hvide pelsbold

Kilder: schaeferhund.dk, dogsuniverse.dk, gipote.dk

5 april 2017
0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

12 pjuskede overraskelser om hunderacen pomeranianer

Lad dig ikke nare af pomeranianerens bløde, nuttede udseende. Her får du en klog, stædig, snu og selvsikker hund, der bekymrer sig meget om...

0

Golden Retriever: Den mest populære familiehund i verden

Den populære hunderace golden retriever stammer oprindeligt fra Skotland, men er i dag en af de mest populære familiehunde. Den er lærenem,...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...

0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...

0

Sådan aflæser du din hunds opførsel

Lær at forstå din hunds sjove vaner, og bliv bedre til at aflæse dens signaler.

0

Sådan kan du se om din hund fryser

Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.