Schæferhund – sådan får du din schæfer til at stortrives

Schæferhunden er en af de mest intelligente og kraftfulde hunderacer. Derfor kræver det en særlig indsats, hvis du vil have den som arbejdshund eller som familiehund, og racen egner sig perfekt til begge dele.  


Fra fårehund til schæferhund

Schæferen stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor den er fremavlet på baggrund af gamle tyske fårehunderacer. Fåreavl og hyrdning var ved at miste sin betydning i det industrialiserede Tyskland i slutningen af 18-tallet, og det var der mange, der begræd. 

En af dem var den tidligere tyske kavalariofficier, Max von Stephanitz. Han var på udkig efter en ny type stærk og intelligent arbejdshund med udspring i de urgamle tyske fårehunde. I 1899 fandt von Stepanitz den hund, han ledte efter, Hektor Linksrhein. Kort efter stiftede han “Foreningen for Tyske Schæferhunde” (Verein für Deutsche Schäferhunde), og dermed var en race født.

I dag hedder racen schæferhund eller german shephard rundt omkring i hele verden. Det betyder ordret oversat fårehund. Det er sjældent, at schæferhunden i dag anvendes som fårehund, men så bruges den til gengæld til et væld af andre funktioner fra famliehund til fårehund.

Alt om schæferhunden

Læs alt om schæferhunden her eller følg disse links ned til det indhold på siden, som  du søger.

Schæfer = Alsatian

I dag er schæferhunden en af de mest populære hunderacer i hele verdenen. Uden for Tyskland oplevede udbredelsen af schæferen ganske vist et dyk efter Anden Verdenskrig.

Schæferhunden var blevet brugt intensivt af det nazistiske styre under krigen, og det var både som vagthund og som glubsk og intimiderende følgehund til militærpersonel. Derfor tjente betegnelsen German Shephard efter krigen ikke hundens sag. I en periode blev schæferhunden derfor også kaldt Alsatian i den engelsksprogede verden. Nogle steder hænger det ord stadig ved. 

Til toppen

Schæferhundens popularitet

Schæferhunden ligger år efter år på toplisterne i hele verden over de mest populære hunderacer. Sammen med labradoren og golden retrieveren er schæferen faktisk en af de hunderacer, der længst har befundet sig på top ti i Danmark igennem årene.

I USA, hvor schæferhunde stadig er enormt populære, var det faktisk repræsentanter fra schæferhunderacen, der var Hollywoords første firbenede filmstjerner. Schæferhundene Longheart og Rin Tin Tin har begge fået deres egen stjerne på Walk of Fame på Sunset Boulevard i Hollywood. Den eneste anden hund, der har opnået det, er collien og superstjernen, Lassie

En af årsagerne til schæferhundens popularitet er, at den både egner sig ekstraordinært godt som arbejdshund i en bred vifte af funktioner og som familiehund.

Læs også: 11 ting du sikkert ikke vidste om labrador retrieveren

Til toppen

En hund med mange professioner

 
Schæferhund som politihund  

Schæferhunde bruges ofte som professionel arbejdshund i roller som eksempelvis:

  • Førerhund
  • Politihund
  • Redningshund
  • Servicehund for handicappede
  • Vagthund
  • Militærhund

En af Max von Stephanitz og hans ligesindede udtrykkelige mål var at skabe intelligente hunde. Det er lykkedes. Schæferhunde scorer som regel højt, når der bliver lavet sammenlignende intelligenstests på hunderacer. I bogen Intelligence of Dogs af Stanley Coren vurderes schæferhunden således som den tredjemest intelligente hund kun overgået af border collien og puddelhunden.

Egenskaber som sporingsevne, lydighed og beskyttelsesgen er karakteristisk træk hos schæferen, og de er nogle af grundene til racens succes som professionel arbejdshund.

Til toppen

Schæferhund som vagthund

En schæferhund er en betragteligt stærkere hund end for eksempel de to hunderacer, der overgår den i intelligens. Dette er en af grundene til schæferhundens succes som arbejdshund og servicehund. Schæferhundens rå kraft er også en af årsagerne til, at den med forkærlighed bliver brugt som politihund og vagthund.

Det skyldes ikke, at schæferhunden er meget mere aggressiv end andre hunderacer. Den figurer ganske vist forholdsvist hyppigt i statistikerne over skambid fra hunde, men dette skyldes dog i høj grad hundens store udbredelse. Schæferhunden er dog kendt for i udpræget grad at vise beskyttende adfærd. Det kan udnyttes i vagthundsfunktionen.

Schæferhunde kan udvise uheldig aggressiv adfærd. Det kan alle hunderacer. Det fremstår dog lidt mere kritisk, når det er en stor og stærk hund som schæferen som viser truende eller beskyttende adfærd. Dette er i kombination med hunderacens fortid som tysk “nazihund” (både i virkeligheden og i film og anden populærkultur) være en væsentlig grund til, at schæferen hos nogle pr. automatik vækker en vis frygt. 

Læs også: Engelsk bulldog – sjove fakta om det lille, robuste kæledyr 

Til toppen

Agility og lydighedstræning

Schæferhunde egner sig særligt godt til agilitytræning og lydighedstræning. Træner du din schæfer i agility, er derfor en god mulighed for, at den vil klare dig godt i konkurrencer, da konkurrencegenet og lysten til at please sin ejer, ligger dybt i racen.

Læs også: Disse 10 hunderacer elsker danskernes mest

Schæferhunden som familiehund

Det kan sagtens være, at schæferhunde egner sig særligt godt til en bred vifte af professionelle arbejdsopgaver især inden for politi- og militærarbejde. Det betyder dog ikke, at schæferhunden ikke også er en formidabel familiehund. En schæfer er nemlig også et loyalt og kærligt kæledyr, der spreder en masse glæde og tryghed rundt omkring i mange hjem.

Schæferhunden er faktisk en af verdens mest populære familiehunde og ikke uden grund. Den er både børnevenlig, rar og omgængelig – og den værner om sin familie. Hunden tilpasser sig også hurtig familiens dagligdag, og den er intelligent, lærevillig og let at pleje.

Der skal dog ikke lægges skjul på, at hundens personlighed 100% grundlægges i opdragelsen af den individuelle hund. En schæfer kan sagtens vokse op til at blive en aggressiv og – til tider – farlig hund for sine omgivelser.

Det er derfor vigtigt, at du tager hånd om din nye hvalp, hvis du ønsker at have en schæfer som familiehund, og at du lægger en stor og seriøs indsats i opdragelsen.

Læs også: Disse egenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne

Til toppen

Schæferhundens temperament

Schæferhunden kendetegnes ved at være en intelligent, stærk, arbejdsvillig og lydig hund. Schæferen er en adræt og frygtløs hund, med et stærkt instinkt til at beskytte alt, hvad den ser som værende dens “hule” eller “flok”. Det kan være et hus, en bil, ejendele og dens familiemedlemmer.

Schæferens særlige egenskaber kan bidrage til et utroligt stærkt bånd mellem hund og ejer, hvis der bliver værnet om dette. En anden vigtig faktor for, hvordan schæferhundens temperament som voksen bliver, er genetik.

Opdragelse og genetikken går hånd i hånd. Den ideelle schæferhund har en personlighed, der er kendetegnet ved at være vågen og frygtløs i beskyttelsen af dens familie og hule. Samtidig skal den være kærlig, loyal og ikke aggressiv indenfor det hjemlige miljø eller over for andre, den kan mærke, er velkomne i ejerens omgivelser.

Læs også: 11 overraskende facts om hunderacen corgi

Til toppen

Schæferhundens udseende og pelspleje

Schæferhunden er en stor og stærk hund med stærke ben, et kileformet hoved samt oprette og spidse øre. Ørene står dog ikke opret på en schæferhundehvalp, før den er flere uger eller måske måneder gammel.

Der kan i begyndelsen gå længere perioder, hvor kun det ene øre er opret og hvor det andet folder, ligesom ørene pludselig kan bytte roller. På et tidspunkt bliver begge ører stærke nok til at holde sig oprejst på samme tid.

Læs også: Allergivenlige hunderacer – myter eller virkelighed?

Typisk vejer en voksen schæferhund mellem 30- 40 kg. Dog kan hanhundene sagtens blive større, og de kan veje op til 10-15 kg mere. Der er en lille smule forskel på højden mellem hanhunde og hunhunde. Normalt vil hanhunden være omkring 60-65 cm. høj, mens hunhunde bliver mellem 55 – 60 cm.

Der findes to forskellige pelstyper hos schæferen, en langhåret og en korthåret. Den korthårede schæfer er den mest almindelige.

Schæferhunde fælder relativt meget, hvilket du altid bør tage med i overvejelserne, inden du anskaffer dig en schæferhund. Umiddelbart vil det være nødvendigt at gennembørste pelsen i 10 min 1-2 gange ugentligt. 

Læs også: Dansk svensk gårdhund, hunden med de mange talenter 

Til toppen

Farver og kulører i pelsen

Der er mange forskellige farvekombinationer og farvemønstre hos schæferhunden.

  • Der findes schæferen med såkaldte saddelmønster henover ryggen.
  • Andre karakterisers som tofarvede.
  • Der findes også helt sorte, helt hvide og delvist rødlige, beige og cremefarvede schæferhunde.
  • Schæferhunde med tre forskellige farver i deres pels, betegnes som “agouti”.

Læs også: Mops – fordele og ulemper ved den kærlige familiehund

Motionsbehov og aktivitetsniveau

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at schæferhunden er en aktiv hund, der har brug for både fysisk, men i den grad også mental, stimulering i hverdagen. Den mentale stimulering er meget vigtig for at få en afbalanceret hund.

Schæferhundens trang til at arbejde og at tilfredsstille sin ejer kræver, at man bruger tid på og sammen med sin hund hver dag. Et fornuftigt niveau kan f.eks. være tre daglige gåture og 10-30 minutters boldleg i baghave eller sjov og mentalt udfordrende leg indendørs. 

Læs også: 10 ting du absolut bør vide om franske bulldogs

Til toppen

Schæferens helbred og sygdomshistorie

En af de mest almindelige sygdomme hos schæferen er, albue eller hoftedysplasi. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer på disse to ting, mens hunden endnu er hvalp, så man kan tage sin forholdsregler enten i form af behandling eller ved at afstå at købe en hvalp med tegn på disse skavanker. 

En del avlere sørger i dag for at lade deres hvalpe blive røntgenfotograferede og godkendt af en dyrlæge, før de kan overgå til avl. Dette skal ske, inden hvalpen er 2 år og fuldt udvokset.

Andre typiske sygdomme, som ses, er Willebrands sygdom, hudallergi og canine degenerative myelopathy. Schæferhunde er ligesom andre hunderacer også modtagelige for oppustet mave og defekter i bugspytskirtlen. Gennemsnitslevealderen for en schæfer er 10-12 år.

Læs også: 10 ting du skal vide, hvis du overvejer at adoptere en hund fra et internat

Til toppen

Dette skal du være opmærksom på, inden du anskaffer dig en schæfer

  • Adfærd: Schæferens frygtløse og selvsikre adfærd kan fejlagtigt opfattes som fjendtlighed. Schæferen er intelligent, hengiven, ivrig og en kærlig hund. 
  • Temperament: Schæferens temperament afhænger i høj grad af opdragelsen, og graden af socialisering og træning, hunden fik som hvalp.
  • Alsidighed: Schæferen sig til arbejdslivet såvel til livet som familiehund.
  • Trivsel: Det ligger til racens natur at nyde både fysiske og mentalte udfordringer.
  • Motion: Schæferen er en aktiv hund, der elsker at træne og lege. De skal holdes beskæftiget med flere gåture dagligt og derudover en masse stimulering af hjernen. 
  • Pels: Schæferens pels kræver ikke den helt store pelspleje. Der findes både langhårde og korthårede schæfere; den langhårede schæfer kræver selvsagt lidt ekstra pleje. Schæferhunden fælder relativt meget.
  • Sygdom: Schæferen kan være udsat for albue- eller hoftedysplasi. Willebrands sygdom, hudallergi og canine degenerative myelopathy, er også sygdomme du skal være opmærksom på hos din hund.

Til toppen

Mest læste artikler