Sådan lærer du din hund at være alene hjemme

Hund

Måske har du også prøvet at komme hjem til søer af tis, en halvspist sko og en sur nabo, der igen brokker sig over, at din hund har gøet i flere timer. Det er frustrerende. Og lige så frustrerende er det for din hund.

Hjælp din bedste ven med at løse problemet. 

Få 5 gode råd til at træne din hund i at være alene hjemme.
Få 5 gode råd til at træne din hund i at være alene hjemme. Foto: istockphoto

Gøen, hylen eller måske en ødelagt sko

Hunde reagerer meget forskelligt på at være alene hjemme. Nogle hunde lægger sig bare til at sove, mens andre hunde måske gør, hyler eller udviser en destruktiv adfærd. Nogle hunde lider faktisk også i stilhed.

Reaktionen kan variere, men konklusionen er den samme: Er din hund ikke trænet i at være alene hjemme, vil den stresse og føle sig meget utryg.

Derfor er det svært for hunden at være alene hjemme

Grunden til at hunden ikke bryder sig om at blive efterladt er, at det ikke er en del af dens natur at være alene. Hunden er et flokdyr, som jager og lever sammen.

I naturen vil isolation fra flokken derfor resultere i, at hunden ikke kan overleve.

Det er netop derfor, at mange hunde bliver utrygge og nervøse når de efterlades af dens ejer – flokken. Det er i totalt strid med hundens natur og instinkter at blive efterladt, og hunden kan opleve det som en straf.

Kedsomhed eller separationsangst

Hundes psyke er meget forskellige – selv inden for samme race. Hunden vil derfor reagere forskelligt, alt efter om den har en stærk eller svag psyke.

Har din hund en stærk psyke, men alligevel har problemer med at være alene hjemme, kan det skyldes kedsomhed. Ofte bunder problemet nemlig i, at hunden er fyldt med energi og derfor keder sig, når den er alene hjemme.

Læs også:

7 grunde til ikke at smide appelsinskrællerne ud

Appelsinen er en velsmagende frugt fyldt med mange gode vitaminer, men vidste du at appelsinskrællen er yderst anvendelig i hjemmet?

Hunde med en svag psyke kan være prægede af separationsangst. Det er ofte opdragelsen, der resulterer i dette.

Som hundeejer kan det være svært ikke at være over sin dejlige hund hele tiden, men faktisk kan det resultere i, at hunden får sværere ved at være alene hjemme. Den vil føle en større straf ved at blive efterladt.

Hemmeligheden er træning og tålmodighed

Den eneste vej frem er træning og tålmodighed - og her er hunde også forskellige.

Det er en god ide at starte træningen så tidligt som muligt. Gerne allerede ved 8-9 ugers alderen. Det er her, at det er nemmest at præge din hund.

Ønsker du at lære din gamle hund at være alene, skal du forvente en vanskeligere træningsproces og væbne dig med tålmodighed.

Hundens høje alder betyder at den vil have sværere ved at tilpasse sig nye krav fordi, den højst sandsynligt har flere års dårlige oplevelser med at være alene.

De fleste af os kan nok godt sætte os ind i, hvor svært det kan være at bryde et vanemønster.

Læs også:

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

5 gode råd til at træne din hund i at være alene hjemme

1. Aktivér din hund

Der findes råd for at undgå, at din hund er rastløs og keder sig, når den er alene hjemme. 

Det er en god ide at have luftet din hund, inden du efterlader den alene.

Motion er ikke nok. Din hund skal også mentalt trættes. Det kan du gøre ved eksempelvis at smide foderet ud på græsplænen i stedet for at hælde det i skålen, lave forskellige øvelser med din hund eller give den et tyggeben, inden du går ud af døren.

2. Skab tryghed

Sørg for at din hund har en hundeseng, som den kan ligge og putte i, mens du er væk. Du kan også give den et tæppe eller en t-shirt, som dufter af dig. Det vil mindske din hunds separationsangst og i stedet skabe tryghed.

3. Forebyg ødelæggelser i hjemmet

Sørg for at der er legetøj til rådighed for din hund. Især bidelegetøj er godt at lægge ud på gulvet, da det vil mindske risikoen for, at din hund sætter tænderne i sofaen eller skoene.

Læs også:

Disse hunderacer har det værst i kulden

Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive...

4. Skab ritualer og rutiner

Hunden er et vanedyr. Derfor kan det være godt, hvis du skaber nogle ritualer, der tydeliggør, at du er på vej ud af døren og at hunden nu skal være alene hjemme. 

Et ritual kan eksempelvis være at tage sko på eller siger ’vi ses’ til hunden, inden du går. Det skal blot være en konsekvent handling, der indikerer, at du forlader hjemmet. 

5. Søg professionel hjælp

Er du i tvivl om, hvordan du skal lære din hund at være alene hjemme, så søg hjælp.

En hundepsykolog kan løse din hunds problemer med at være alene hjemme eller hjælpe dig med at lave et træningsprogram, som kan guide dig. 

8. august 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Hvad koster det at have hund eller kat?

Hund Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.