Hvorfor spiser hunde græs og tager de skade af det?

Hund

Hvis din hund spiser græs, kan det have flere årsager. Nogle er mere harmløse end andre, og en af dem handler om hundes slægtskab med den vilde ulv. Læs her, hvornår du kan tage det roligt, og hvornår du skal tage affære, hvis din hund begynder at græsse. 

Foto: iStock

Hunde og græs

Mange kender synet: Hunden begynder at gnaske løs på græsset. Det kan både være grønt havegræs eller alle mulige andre græssorter. Der florerer forskellige teorier om, hvorfor nogle hunde har denne appetit på græs. Der er også forskellige bud på, hvornår en hundejer skal være bekymret for, og hvornår man kan tage det afslappet, når hunden spiser græs. Her er nogle af dem

Er det normalt for hunde at spise græs?

Det er en ret udbredt adfærd for hunde at spise græs. Et mindre videnskabelig undersøgelse af 49 hundeejere med hunde med adgang til græs viste, at 79 % af hundene havde spist græs på et eller andet tidspunkt. 

Grøntsager er ikke nødvendige for hunde, som de er for mennesker, men de kan være et godt supplement til kosten. Det er generelt uskadeligt for hunde at spise grøntsager og græs i mindre omfang, så man kan roligt både supplere med kartofler, majs eller ris - hvis man vel at mærke kan få hunden til at spise det. 

Kigger man til hundens nærmeste slægtning, ulven, er det for dem helt normalt at supplere køddiæten med grøntsager, frugt, bær og anden ikke-animalsk føde. På den baggrund konstaterer netdyrelaege.dk, at det også er normalt for hunde at spise grønne ting.

Det er en ret naturlig antagelse, eftersom det faktisk er en tilsnigelse at kalde ulven for en slægtning til hunden. Den domesticerede hund er formelt set faktisk kun en gren af ulveslægten (Canis lupus).

Er det skadeligt for hunde at spise græs?

Visse iagttagelser peger på, at nogle hunde spiser græs for at kaste op. Det er der i hvert fald en teori, der siger. Det er parallelt med katte og deres kattegræs, hvor følgevirkningen af græsindtaget ofte er, at kattene kaster op og dermed kommer af med deres hårboller. Den modsatte adfærd findes dog også - og alt midt i mellem. Her er yderpolerne. 

Læs også:

Tjen penge, når du shopper til huset, haven og bilen

Når du nu alligevel handler online, så gør det via danske Eovendo, der giver dig både kontanter og gavekort for dine køb – og det er helt...

  • Der findes hunde, der spiser græs for at brække sig og for at komme af med et uønsket indhold i maven eller virkningerne af det. Disse hunde kan ofte kendes på, at de ikke smager på græsset, men nærmest hugger græsset i sig. 
  • Andre hunde har mere for vane at hyggespise græsset. Disse hunde udsøger sig undertiden særlige dele af græsstrået, som de foretrækker at spise uden at stresse. 

De fleste hunde, der spiser græs, er ikke syge eller dårlige, når de gør det. Ifølge førnævnte undersøgelse var der faktisk kun 10 procent af de hunde, der spiste græs, som deres ejere ville karakterisere som syge.  

I de færreste tilfælde resulterer græsspisningen i opkast. Faktisk peger undersøgelsen på, at kun ca. 25 procent af de græsspisende hunde regelmæssigt kaster op. 

Er det skadeligt for hunde at spise græs?

Intet tyder på, at det i sig selv er skadeligt for hunde at spise græs. Er det en ofte tilbagevende adfærd hos din hund at spise græs og efterfølgende at kaste op, så kan det være en god idé at få hunden tjekket hos en dyrelæge. Om ikke andet så for at udelukke, at der kan være dybereliggende årsager til græsindtaget. 

Hundens mave egner sig ikke til at fordøje græsset. En ko har fire maver til at fordøje græsset. Det har hverken hund og mennesker, og derfor er græs en udfordrig for begge vores organismer. 

Pas på med græssende hunde i disse tilfælde

Der er dog flere tilfælde, hvor "græsning" kan være direkte skadelig for hunde. Her er tre af de mest graverende: 

  • Græsset kan indeholde små snegle, som hunden uforvarende kommer til at spise med. Nogle af disse snegle kan overføre fransk hjerteorm til hunden, og det kan i værste tilfælde være dødeligt. 
  • Græsset kan også indholde bakterier fra blandt andet fugleafførring, som også kan fremkalde sygdomme hos hunde. 
  • Det er også vigtigt at være opmærksom på, om den pågældende græsplæne eller anden type græsmark er være sprøjtet med pesticider og andre ukrudtsbekæmpende midler, som hunden helst ikke bør indtage.

Konklusion er ikke entydig. Vil du være på den sikre side, så bør du vænne din fra at spise græs, evt ved at konsultere en dyrelæge. Græs er dog i sig selv ikke skadelig for hunde, så du kan også vælge at slappe af, hvis din hund ellers i øvrigt virker sund og rask, og du bor i et område med usprøjtde græsarealer. 

Kilde: Netlaege.dk, pets.webmd.dk

Læs også:

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

31 oktober 2016
Mere om Hund

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Hunderacer - de 10 mest populære hunde i Danmark: hvilken skal jeg...

Hund Se danskernes 10 foretrukne hunderacer her og nu. Her er alle typer: langhårede, korthårede, jagthunde, selskabshunde, store og små - Hvilke...

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Hund Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og mennesker er. Den sidste fortæller om, hvor meget vi har til fælles.

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Hund Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Hund Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Hund Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer begge mestrer tricket, bliver det en bedre oplevelse for alle. 

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din...

Hvorfor klør det på min hund?

Hund Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

Hund De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig hundens gummer for flåt? Se her, hvornår og hvordan du skal gøre det. 

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Hund Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

11 hunderacer, der ikke fælder

Hund Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget. Læs blandt andet om bichon frisé, komodor og shih tzu. 

Fordelene ved at have to hunde

Hund Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hund Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...