Hvilken hund matcher din personlighed?

Hund

Hvilken hund skal jeg vælge? Måske tror du, at en Golden Retriever er lige sagen for dig og familien, men det kan meget vel være, at en bomuldshund er den ideelle match. Vi gør dig klogere på hvilken hund, der matcher din personlighed bedst.

Hvilken hund skal jeg vælge - et af livets store spørgsmål.
Hvilken hund skal jeg vælge - et af livets store spørgsmål. Foto: iStock

Vil du have en "god" hund?

Svaret er indlysende, men en "god" hund er også en glad hund. Derfor er det vigtigt at finde en hund med en personlighed, som stemmer overens med dét, du kan tilbyde. Det lyder måske nemt, men der er i realiteten en jungle derude af forskellige hunderacer, der alle har vidt forskellige behov og personligheder.

Vi vil her på denne side hjælpe dig med at ruste dig til at finde lige netop den hunderace, som bedst egner sig som din og din families tro følgesvend i mange år fremover. Vi er nemlig trådt et skridt dybere ind i junglen af hunderacer og vil derfor i denne artikel give dig nogle værktøjer til at indkredse hvilken hund, der bedst matcher netop din personlighed.

Her er først 9 punkter, det er værd at overveje, inden du vælger din næste hund. 

9 spørgsmål til kommende hundeejere

1. Skal hunden være en han eller tæve? Der er fordele og ulemper ved både en hanhund og en tæve. 

2. Hvor meget motion er jeg i stand til at give hunden? Alle hunde skal have motion, men der er faktisk stor forskel på, hvor meget den enkelte race har behov for.

3. Hvilken størrelse er jeg bedst i stand til at håndtere? Bor du i lejlighed eller hus? Ønsker du, at kunne tage hunden med dig rundt?

4. Hvor ofte skal hunden være alene? Du får ikke en glad hund, hvis den er for meget alene hjemme. Undersøg derfor hvor meget kontakt de forskellige hunderacer har brug for.

Læs også: Franske bulldog - 10 ting du bør vide om familiehunden

5. Er du allergisk? Er du allergisk, er der heldigvis flere allergivenlige hunderacer.

6. Hvor meget arbejde vil du lægge i pelspleje og soignering? Nogle hunde skal børstes dagligt, hvor andres pels er næsten selvrensende.

7. Er det første gang, du skal have hund? Der er stor forskel på de forskellige hunderacers behov og selvstændighed - herunder hvor "nemt" det er at opdrage og træne de forskellige hunderacer.

8. Er du villig til at bruge en formue på dyrelægeregninger, hvis det bliver nødvendigt? Nogle racer er mindre sunde end andre.

9. Hvad skal du bruge hunden til? Jagt, selsskab, hyrde- og kvæg, gårdhund, slædehund mm.

Læs også: Bomuldshunden - den allergivenlige hund

Tag testen der matcher dig med hunderacer

Du har nu tænkt godt og grundigt over ovenstående og er hermed klar til at tage en test.

Du er muligvis allerede blevet bombarderet med tests, der skulle gøre det lettere for dig at beslutte, hvilken hund du skal vælge. Nogle er mere udførlige og præcise end andre.

Læs også: Brug den rigtige malerrulle

Den test, vi vil anbefale, finder du på det amerikanske website dogtime.com. Det er en såkaldt "Dog breed selector" - altså en hunderace-udvælger. Testen består af 21 spørgsmål er er skrevet på et let forståeligt englsk.

Tag gerne testen flere gange for at være sikker på, at prajet om den ideelle hunderace er nogenlunde realistisk. Husk at være helt ærlig overfor dig selv. 

 
Der er i hvert fald mange hunde, der gerne vil have dig, ude i kennelerne.  

Undersøg de udvalgte racer

Nu har du taget testen, og der er dukket nogle forslag op på din skærm, der fortæller hvilke hunderacer, der er mest ideelle for dig. 

Flere af racerne kan du sikkert umiddelbart genkende. Nogle af navnene på hunderacerne skal du måske lige først ind og finde en danske oversættelse af.

Derefter kan du for eksempel gå ind på Dansk Kennel Klubs hjemmeside og læse de omfattende raceportrætter af hver enkelt hunderace. 

Hunde er dog individer, og har derfor forskellige personligheder. Et raceportræt er derfor ikke en præcis indikation af, hvordan en hund kommer til at være. Nogle hunde afviger meget fra raceportrættet, men de fleste hunde deler en personlighed og et temperament, der stemmer nogenlunde overens med raceportrættet.

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark - hvilken skal jeg vælge?

Læs også: Bichon havanais: Derfor elsker vi den lille selskabshund

Tillykke og god jagt efter din nye bedste ven

Nu har du både taget en test og læst grundigt om de forskellige racer. Tilbage er der at finde en god opdrætter. Gå eksempel på opdagelse i Dansk Kennel Klub store udpluk af opdrættere og hvalpe. 

Vi håber, at du er blevet en anelse klogere på, hvilken hund, der matcher din personlighed. Spred gerne budskabet og gør de heldige kommende hundeejere bedre rustet til det nye familiemedlem.

Tilbage er der kun at sige: En glad hund ER menneskets bedste ven!

11 november 2015
0

Må hunde komme med ind i butikker og restauranter?

Tager man sin hund med ind i en butik eller en restaurant, kan man risikere at blive smidt ud. Lader man den stå udenfor, kan det hænde, at...

0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

12 pjuskede overraskelser om hunderacen pomeranianer

Lad dig ikke nare af pomeranianerens bløde, nuttede udseende. Her får du en klog, stædig, snu og selvsikker hund, der bekymrer sig meget om...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...

0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...

0

Sådan aflæser du din hunds opførsel

Lær at forstå din hunds sjove vaner, og bliv bedre til at aflæse dens signaler.

0

Sådan kan du se om din hund fryser

Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.