Hvilken hund matcher din personlighed?

Hund

Hvilken hund skal jeg vælge? Måske tror du, at en Golden Retriever er lige sagen for dig og familien, men det kan meget vel være, at en bomuldshund er den ideelle match. Vi gør dig klogere på hvilken hund, der matcher din personlighed bedst.

Hvilken hund skal jeg vælge - et af livets store spørgsmål.
Hvilken hund skal jeg vælge - et af livets store spørgsmål. Foto: iStock

Vil du have en "god" hund?

Svaret er indlysende, men en "god" hund er også en glad hund. Derfor er det vigtigt at finde en hund med en personlighed, som stemmer overens med dét, du kan tilbyde. Det lyder måske nemt, men der er i realiteten en jungle derude af forskellige hunderacer, der alle har vidt forskellige behov og personligheder.

Vi vil her på denne side hjælpe dig med at ruste dig til at finde lige netop den hunderace, som bedst egner sig som din og din families tro følgesvend i mange år fremover. Vi er nemlig trådt et skridt dybere ind i junglen af hunderacer og vil derfor i denne artikel give dig nogle værktøjer til at indkredse hvilken hund, der bedst matcher netop din personlighed.

Her er først 9 punkter, det er værd at overveje, inden du vælger din næste hund. 

9 spørgsmål til kommende hundeejere

1. Skal hunden være en han eller tæve? Der er fordele og ulemper ved både en hanhund og en tæve. 

2. Hvor meget motion er jeg i stand til at give hunden? Alle hunde skal have motion, men der er faktisk stor forskel på, hvor meget den enkelte race har behov for.

3. Hvilken størrelse er jeg bedst i stand til at håndtere? Bor du i lejlighed eller hus? Ønsker du, at kunne tage hunden med dig rundt?

4. Hvor ofte skal hunden være alene? Du får ikke en glad hund, hvis den er for meget alene hjemme. Undersøg derfor hvor meget kontakt de forskellige hunderacer har brug for.

Læs også:

De 14 mest beskidte steder i dit køkken - sådan rengør du dem

Køkkenet er et af de mest bakteriefyldte rum i hjemmet. Her er 14 rengøringstips til, hvordan du bekæmper bakterier i køkkenvasken, ovnen,...

5. Er du allergisk? Er du allergisk, er der heldigvis flere allergivenlige hunderacer.

6. Hvor meget arbejde vil du lægge i pelspleje og soignering? Nogle hunde skal børstes dagligt, hvor andres pels er næsten selvrensende.

7. Er det første gang, du skal have hund? Der er stor forskel på de forskellige hunderacers behov og selvstændighed - herunder hvor "nemt" det er at opdrage og træne de forskellige hunderacer.

8. Er du villig til at bruge en formue på dyrelægeregninger, hvis det bliver nødvendigt? Nogle racer er mindre sunde end andre.

9. Hvad skal du bruge hunden til? Jagt, selsskab, hyrde- og kvæg, gårdhund, slædehund mm.

Læs også: Bomuldshunden - den allergivenlige hund

Tag testen der matcher dig med hunderacer

Du har nu tænkt godt og grundigt over ovenstående og er hermed klar til at tage en test.

Du er muligvis allerede blevet bombarderet med tests, der skulle gøre det lettere for dig at beslutte, hvilken hund du skal vælge. Nogle er mere udførlige og præcise end andre.

Læs også:

10 virkeligt søde blandede hunderacer

Labradoodle, schnoodle og dalmador - de har nogle skøre navne, men de er virkeligt ikke til at stå for.

Den test, vi vil anbefale, finder du på det amerikanske website dogtime.com. Det er en såkaldt "Dog breed selector" - altså en hunderace-udvælger. Testen består af 21 spørgsmål er er skrevet på et let forståeligt englsk.

Tag gerne testen flere gange for at være sikker på, at prajet om den ideelle hunderace er nogenlunde realistisk. Husk at være helt ærlig overfor dig selv. 

 
Der er i hvert fald mange hunde, der gerne vil have dig, ude i kennelerne.  

Undersøg de udvalgte racer

Nu har du taget testen, og der er dukket nogle forslag op på din skærm, der fortæller hvilke hunderacer, der er mest ideelle for dig. 

Flere af racerne kan du sikkert umiddelbart genkende. Nogle af navnene på hunderacerne skal du måske lige først ind og finde en danske oversættelse af.

Derefter kan du for eksempel gå ind på Dansk Kennel Klubs hjemmeside og læse de omfattende raceportrætter af hver enkelt hunderace. 

Hunde er dog individer, og har derfor forskellige personligheder. Et raceportræt er derfor ikke en præcis indikation af, hvordan en hund kommer til at være. Nogle hunde afviger meget fra raceportrættet, men de fleste hunde deler en personlighed og et temperament, der stemmer nogenlunde overens med raceportrættet.

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark - hvilken skal jeg vælge?

Læs også:

Sådan kommer du af med duggen i din bil om morgenen

Når det er koldt, og det dugger i bilen, så er det godt at vide, hvilke knapper, man skal skrue og trykke på. Ved du det?

Tillykke og god jagt efter din nye bedste ven

Nu har du både taget en test og læst grundigt om de forskellige racer. Tilbage er der at finde en god opdrætter. Gå eksempel på opdagelse i Dansk Kennel Klub store udpluk af opdrættere og hvalpe. 

Vi håber, at du er blevet en anelse klogere på, hvilken hund, der matcher din personlighed. Spred gerne budskabet og gør de heldige kommende hundeejere bedre rustet til det nye familiemedlem.

Tilbage er der kun at sige: En glad hund ER menneskets bedste ven!

11. november 2015
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.