Hvilken hund matcher din personlighed?

Hund

Hvilken hund skal jeg vælge? Måske tror du, at en Golden Retriever er lige sagen for dig og familien, men det kan meget vel være, at en bomuldshund er den ideelle match. Vi gør dig klogere på hvilken hund, der matcher din personlighed bedst.

Hvilken hund skal jeg vælge - et af livets store spørgsmål.
Hvilken hund skal jeg vælge - et af livets store spørgsmål. Foto: iStock

Vil du have en "god" hund?

Svaret er indlysende, men en "god" hund er også en glad hund. Derfor er det vigtigt at finde en hund med en personlighed, som stemmer overens med dét, du kan tilbyde. Det lyder måske nemt, men der er i realiteten en jungle derude af forskellige hunderacer, der alle har vidt forskellige behov og personligheder.

Vi vil her på denne side hjælpe dig med at ruste dig til at finde lige netop den hunderace, som bedst egner sig som din og din families tro følgesvend i mange år fremover. Vi er nemlig trådt et skridt dybere ind i junglen af hunderacer og vil derfor i denne artikel give dig nogle værktøjer til at indkredse hvilken hund, der bedst matcher netop din personlighed.

Her er først 9 punkter, det er værd at overveje, inden du vælger din næste hund. 

9 spørgsmål til kommende hundeejere

1. Skal hunden være en han eller tæve? Der er fordele og ulemper ved både en hanhund og en tæve. 

2. Hvor meget motion er jeg i stand til at give hunden? Alle hunde skal have motion, men der er faktisk stor forskel på, hvor meget den enkelte race har behov for.

3. Hvilken størrelse er jeg bedst i stand til at håndtere? Bor du i lejlighed eller hus? Ønsker du, at kunne tage hunden med dig rundt?

4. Hvor ofte skal hunden være alene? Du får ikke en glad hund, hvis den er for meget alene hjemme. Undersøg derfor hvor meget kontakt de forskellige hunderacer har brug for.

Læs også: Hund og baby - sådan introducerer du din hund for et nyfødt barn

5. Er du allergisk? Er du allergisk, er der heldigvis flere allergivenlige hunderacer.

6. Hvor meget arbejde vil du lægge i pelspleje og soignering? Nogle hunde skal børstes dagligt, hvor andres pels er næsten selvrensende.

7. Er det første gang, du skal have hund? Der er stor forskel på de forskellige hunderacers behov og selvstændighed - herunder hvor "nemt" det er at opdrage og træne de forskellige hunderacer.

8. Er du villig til at bruge en formue på dyrelægeregninger, hvis det bliver nødvendigt? Nogle racer er mindre sunde end andre.

9. Hvad skal du bruge hunden til? Jagt, selsskab, hyrde- og kvæg, gårdhund, slædehund mm.

Læs også: Bomuldshunden - den allergivenlige hund

Tag testen der matcher dig med hunderacer

Du har nu tænkt godt og grundigt over ovenstående og er hermed klar til at tage en test.

Du er muligvis allerede blevet bombarderet med tests, der skulle gøre det lettere for dig at beslutte, hvilken hund du skal vælge. Nogle er mere udførlige og præcise end andre.

Læs også: Haven i foråret: Skal - skal ikke

Den test, vi vil anbefale, finder du på det amerikanske website dogtime.com. Det er en såkaldt "Dog breed selector" - altså en hunderace-udvælger. Testen består af 21 spørgsmål er er skrevet på et let forståeligt englsk.

Tag gerne testen flere gange for at være sikker på, at prajet om den ideelle hunderace er nogenlunde realistisk. Husk at være helt ærlig overfor dig selv. 

 
Der er i hvert fald mange hunde, der gerne vil have dig, ude i kennelerne.  

Undersøg de udvalgte racer

Nu har du taget testen, og der er dukket nogle forslag op på din skærm, der fortæller hvilke hunderacer, der er mest ideelle for dig. 

Flere af racerne kan du sikkert umiddelbart genkende. Nogle af navnene på hunderacerne skal du måske lige først ind og finde en danske oversættelse af.

Derefter kan du for eksempel gå ind på Dansk Kennel Klubs hjemmeside og læse de omfattende raceportrætter af hver enkelt hunderace. 

Hunde er dog individer, og har derfor forskellige personligheder. Et raceportræt er derfor ikke en præcis indikation af, hvordan en hund kommer til at være. Nogle hunde afviger meget fra raceportrættet, men de fleste hunde deler en personlighed og et temperament, der stemmer nogenlunde overens med raceportrættet.

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark - hvilken skal jeg vælge?

Læs også: For mange af disse skadedyr i din bolig er et dårligt tegn - men på hvad?

Tillykke og god jagt efter din nye bedste ven

Nu har du både taget en test og læst grundigt om de forskellige racer. Tilbage er der at finde en god opdrætter. Gå eksempel på opdagelse i Dansk Kennel Klub store udpluk af opdrættere og hvalpe. 

Vi håber, at du er blevet en anelse klogere på, hvilken hund, der matcher din personlighed. Spred gerne budskabet og gør de heldige kommende hundeejere bedre rustet til det nye familiemedlem.

Tilbage er der kun at sige: En glad hund ER menneskets bedste ven!

11 november 2015
0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...

0

Staffordshire bull terrier: En loyal og kærlig familiehund

En Staffordshire bull terrier er en skøn hund med masser af personlighed og styrke. Den er perfekt til hjem med små børn, og der er intet...

0

Hund og baby - sådan introducerer du din hund for et nyfødt barn

Mødet mellem en nyfødt baby og hunden derhjemme må bare IKKE gå galt. Gør det lettere for dig selv, din hund og din baby ved at følge disse...

0

Derfor sætter din hund sig på dine fødder, og derfor giver den dig...

Spekulerer du også over, hvorfor din hund altid sætter sig på dine fødder? Og hvorfor den gaber, når du gaber? Og har du nogensinde tænkt...

0

10 enkle måder at holde din hund beskæftiget indendørs

Du kan ikke kaste med pind eller frisbee indendørs, men så er der heldigvis så meget andet, du kan lege med din hund. Her er 10 enkle og...

0

Hunde- og kattepension: Hvad skal jeg overveje?

Har du taget stilling til, hvordan ferien skal forløbe for din hund eller din kat? Skal den passes af venner og familie eller have et ophold...

0

10 virkeligt søde blandede hunderacer

Labradoodle, schnoodle og dalmador - de har nogle skøre navne, men de er virkeligt ikke til at stå for.

0

Din hund er klogere, end du tror!

Ny forskning viser, at hunde nemt kan narre sin ejer eller andre mennesker, ved blot at vide om du er gavmild eller nærig med godbidder.

0

Sådan viser du din hund kærlighed - på hundesprog

Mennesket og hunden har haft et fantastisk bånd i mindst 15.000 år. Alligevel kan det være svært for hundeejere at vise ægte kærlighed til...

0

Schæferen er blandt Danmarks mest lydige, dygtige og populære...

Schæferhunde er frygtløse, beskyttende og stærke hunde. Racen er en af verdens mest populære vagthunde og familiehunde. Her får du lidt...

0

Lav sjovt hundelegetøj af gamle t-shirts

Vent en ekstra gang før du smider alle dine gamle trøjer ud. Her får du en komplet gør det selv-guide til, hvordan du forvandler dine aflagt...

0

11 ting du sikkert ikke vidste om en labrador retriever

Labrador retrieveren er en populær hund, og det er der mange gode grunde til. Her får du 11 facts om racen, der muligvis kommer som en...

0

5 tips til at få din hund sikkert gennem vinteren

Det er vinter i Danmark, og har du egentlig tænkt over, hvad de lavere temperaturer kan betyde for din hund?

0

Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Få styr på, hvad der er virkelighed, og hvad der er myte. Findes der såkaldte “allergivenlige” hunderacer, og hvad er forskellen på dem og...

0

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden.