Hvad skal du gøre, når din hund bliver angrebet?

At din hund bliver angrebet, er en forfærdelig situation at stå i. Det bedste, du kan gøre, er at forberede dig selv på situationen og tage alle de nødvendige forbehold for at kunne afværge sammenstødet. Skulle uheldet alligevel været ude, så er der her et par råd til, hvad du skal gøre før, under og efter. 


Hunde der kommer i slåskamp

Selvom det ville være idéelt, er det ikke altid alle hunde, der kommer lige godt ud af det med hinanden. Til tider kan det endda gå så galt, at et møde ender i slagsmål. Men når du står som ejer af hunden og kan se det ske, hvordan skal du så reagere, og skal du forsøge at afværge situationen?

Det er desværre en situation, du som hundeejer skal være forberedt på, for selvom lille Fido er sød og kærlig inden for hjemmets fire vægge, kan den komme i en situation, der bringer rovdyret frem i den. Hvis hunden føler sig truet eller vil beskytte sine familiemedlemmer, kan der opstå situationer, hvor den muligvis kan ende med et par skrammer.

Læs også: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed 

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund bliver angrebet?

Det kan være en voldsom oplevelse at se to hunde gå i flæsket på hinanden eller se en hund blive angrebet af et andet dyr. Det, du gør under og efter angrebet, kan være afgørende for din hunds fremtidige ve og vel. Et hundeangreb er en seriøs affære for både hunden og ejer, og der skal tages hånd om situationen omgående. Du kan endda gøre en række ting for helt at undgå slagsmålet.

Læs også: Rolige hunderacer, som er kendt for ikke at gø

Sådan afværger du et hundeangreb

Hvis du er ude og gå tur med din hund, og du kan se en modgående hund og ejer, kan du med fordel forsøge at aflæse situationen. Opfører den modgående hund sig aggressivt eller vildt, og ser det ikke ud som om, at ejeren har kontrol over situationen, så skal du forsøge at undgå al kontakt.

Gå eventuelt over til det modsatte fortov, eller vend om, gå den anden vej, og vælg en anden rute. Lad ikke den anden hund passere på noget tidspunkt. Sørg for at ændre din rute roligt og undgå at løbe. Desto roligere du virker, desto roligere vil din egen hund være, og det vil på den måde virke som en helt naturlig handling overfor den aggressive hund.

Hvordan forholder jeg mig under et hundeangreb?

Det er for det første enormt vigtigt, at du forholder dig så roligt som overhovedet muligt, hvis den uheldige situation skulle finde sted. Men det er mindst lige så vigtigt, at du ikke forsøger at blande dig i slåskampen mellem de to hunde. Det farligste, du kan gøre, er at blande dig og stikke hånden ind mellem hundene for at forsøge at få dem skilt ad.

Det kan være svært ikke at forsøge at stoppe det, når hundene går i totterne på hinanden, da det kan se utroligt skræmmende og drabeligt ud. Det er her vigtigt at huske på, at udfaldet af en hundeslåskamp ikke nødvendigvis ender helt så voldsomt, som det måske ved første øjekast kunne se ud til. Det kan derimod forværre situationen, hvis du forsøger at stoppe det.

Du skal heller ikke begynde at hive i hundesnoren for at rykke hunden til dig. Hvis en anden hund har bidt sig fast i din, kan du forværre et lille bid til en langt større skade. Spark og skub ikke til hundene. Den angribende hund kan føle sig truet og nødsaget til også at angribe dig. 

Læs også: 11 ting du sikkert ikke vidste om en labrador retriever

Tag dig i agt

Hvis du alligevel beslutter dig for, at du bliver nødt til at gribe ind, vil den bedste metode være at gå efter angrebshundens bagben. Forsøg at få angrebshunden til at slippe sit tag ved at vride dens bagben rundt, så du på den måde tvinger den ned at ligge. Vær fast i din beslutning, og gennemfør din handling, hvis du først er begyndt.

Råb et bestemt “NEJ”, så hunden forstår, at det, den laver, er forbudt. Hold hunden nede i en liggende position til den slapper helt af. Men vær alligevel forsigtig! En hund, der én gang har mistet besindelsen og er gået til angreb, er utilregnelig. Hvis ikke den modtager ordentlig træning efter en angrebsepisode, så er der god chance for, at den gør det igen. 

Det skal du huske, efter din hund er blevet angrebet

I det øjeblik hundene ikke længere er i direkte kontakt, skal du fjerne din hund fra situationen på en hurtig og effektiv måde. Det er det absolut vigtigste, da du på ingen måde ønsker, at hundene skal begynde igen. Hav dog i mente, at det kan være nødvendigt at fjerne din hund nænsomt, da den kan være kommet til skade under slåskampen.

Helt afhængig af begge hundes størrelser kan der være forvoldt mindre eller større skader. Der kan være skader på hud og kød, som sjældent vil kunne undgås i en sådan situation. I det øjeblik du har fået bragt din hund i sikkerhed, skal du sørge for at ringe til dyrlægen og forklare situationen.

Læs også: Hunde- og kattepension: Hvad skal jeg overveje?

Angrebshunden og ejeren

Sørg for at udveksle information med angrebshundens ejer, så I på den måde kan komme i kontakt med hinanden igen. Hvis den pågældende person ikke ønsker dette, så sørg for at huske så præcist som muligt, hvordan personen og hunden ser ud. Skulle det ske, at hundeejeren vælger at stikke af fra stedet i bil, så notér nummerpladen. 

Angrebet skal oplyses til forsikringsselskabet. Hvis du ikke ved, hvem angrebshundens ejer er, eller denne har nægtet at oplyse det, skal sagen anmeldes til dit eget forsikringsselskab, som har en fælles pulje til dækning af skader, der er forvoldt af ukendte hunde. 

Husk, at du desuden også har ret til at politianmelde overfaldet. Det kan du nemt gøre via www.politi.dk. Du skal også huske at være sikker på, at politiet har noteret de helt rigtige informationer. På den måde hjæjper du politiet med at forhindre, at den samme angrebshund foretager nye overfald.

Hvis det overfald, du har overværet, var helt uprovokeret, skal angrebshunden have et pålæg efter Hundelovens § 6 om pligt til at gå i snor og eventuelt bære mundkurv. 

Husk, at få din hund undersøgt ved dyrlægen

Så snart det er muligt, skal du tage en tur til dyrlægen, og få hunden undersøgt, da der er risiko for, at den er i smerte som følge af diverse skader. Hvad der ligner en lille skade, kan sagtens være mere alvorligt, end man umiddelbart skulle tro. Der bliver som oftest anbefales antibiotika til en hund, der er blevet bidt af en anden hund, som forebyggelse af bakterieinfektioner. En lille skade kan ofte lede til større og mere alvorlige infektioner, hvis ikke der bliver taget hånd om dem.

Læs også: Sådan klipper du negle på din hund og kat 

Sørg for altid at være forberedt på et hundeangreb

Hvis du er hundeejer, og du har planer om at være det i mange år endnu, er der chance for, at du kan komme til at opleve en situation hvor din hund bliver angrebet. Det er desværre ikke alle hundeejere, der formår at opdrage deres kæledyr ordentligt, og det er derfor vigtigt altid at være forberedt, at et angreb kan finde sted.

Læs op på situationen, og tal med andre, der har erfaringer med lignende oplevelser. Det er en god idé at have din dyrlæges telefonnummer kodet ind i din telefon og i det hele taget at medbringe telefonen, hver gang du går tur. Sørg for at opdrage din egen hund godt, så du i det mindste ikke selv er skyld i overfaldssituationer.

Læs også: 10 gode råd, hvis du skal rejse med din hund

Kilder: dogvills.com, dkk.dk, 

Mest læste artikler