Hvad koster det at have hund eller kat?

Hund

Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige kæledyr koster at have.

Hund og kat er de dyreste kæledyr.
Hund og kat er de dyreste kæledyr. Foto: iStock

Tænk på omkostningerne før du anskaffer dig et kæledyr

Drømmer du eller familien om at anskaffe sig en hund, kat eller måske et helt tredje kæledyr? Så bør du på forhånd undersøge, hvor meget det vil koste dig at have kæledyret. Det nye familiemedlem kan nemlig vise sig at blive en chokerende udgift.

Hvad koster en hund, kat, kanin, akvariefisk, hamster eller undulat så?

Den privatøkonomiske tjeneste Zmarta har sammenlignet udgifterne for anskaffelse, udstyr, vaccination og forsikring af seks populære kæledyr: Hund, kat, kanin, akvariefisk, hamster og undulat.

- At købe et kæledyr er en stor privatøkonomisk beslutning, og det er der god grund til at tænke på, inden beslutningen træffes. Foruden pris for anskaffelsen kommer tilbehør, forsikring og eventuelle vaccinationer, som tilsammen kan blive en rigtig høj udgift, siger Mattias Hallgrim, som er markedsdirektør hos Zmarta. 

Så meget koster det at have hund

Ikke overraskende viser tallene fra Zmarta, at hunden er det dyreste kæledyr, når man tænker på den relativt lange levetid.

Den gennemsnitlige levealder for en hund er 12-13 år, men det afhænger selvfølgelig efter race.

Sammenligningen viser, at hunden i de første leveår hurtigt koster 15.000 kroner. Under hele dens levetid koster hunden i gennemsnit 120.000 kroner. 

Læs også:

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for,...

Så meget koster katte dig

Katten er heller ikke et billigt kæledyr, men dog væsentligt billigere end hunden. Beregningen fra Zmarta viser, at katten gennemsnitligt har årsomkostninger for omkring 5.000 kroner og en livsomkostning på omkring 75.000 kroner.

Påtænker du at anskaffe dig en hund eller kat, bør du derfor tegne en forsikring, som hjælper dig, hvis hunden eller katten bliver skadet eller syg.

Akvariefisk er det billigste kæledyr

Det absolut billigste kæledyr, som du kan anskaffe dig, er akvariefisk. De har årlige omkostninger for cirka 700 kroner og en livsomkostning på lige omkring 2.250 kroner.

- Omkostningerne er langt fra alt, når du skal vælge dit kæledyr, men det er en vigtig faktor at tage hensyn til. Håbet med denne sammenligning er, at den bidrager til, at flere kan finde et kæledyr at glæde sig over, uden at være nødt til at risikere at få et chok hvad angår udgifterne, siger Mattias Hallgrim.

Gennemsnitlige årsomkostninger

 1. Hund: 9.938 kroner
 2. Kat: 4.980 kroner
 3. Kanin: 1.737 kroner
 4. Akvariefisk: 715 kroner
 5. Undulat: 2.813 kroner
 6. Hamster: 1.468 kroner

Gennemsnitlige livsomkostninger

 1. Hund: 119.260 kroner
 2. Kat: 74.716 kroner
 3. Undulat: 28.132 kroner
 4. Hamster: 4.406 kroner
 5. Kanin: 12.164 kroner
 6. Akvariefisk: 2.147 kroner
20. december 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.