Hunderacer – de 10 mest populære hunde i Danmark: hvilken skal jeg vælge?

Se danskernes 10 foretrukne hunderacer her og nu. Her er alle typer: langhårede, korthårede, jagthunde, selskabshunde, store og små - Hvilken foretrækker du? Se billeder af alle 10 racer og læs om deres historie, deres pels, størrelse og alle de udfordringer og glæder, der er ved at have dem.


Opbrud i hunderacer i Danmark

Der er et opbrud på vej i de hunderacer, som vi danskere foretrækker. Ganske vist har statistikken i mange år vist stor stabilitet. For det har været de samme hunderacer, der år efter år er blevet stambogsført flest af i Danmark. Top tre i hunderacer har desuden hvert år været de samme tre hunderacer: labrador, schæferhund og golden retriever.

Mindre hunderacer vinder frem

Undersøger man derimod, hvad det er for nogle hunderacer, som danskerne søger mest på nettet, så er to trends særligt tydelige: 1) de mindre hunderacer har fået tag i danskerne, 2) top 3 falder alle ind under kategorien selskabshunde. Således er de tre mest søgte hunderacer på google.com i øjeblikkket: bomuldshund, shi tzu og fransk bulldog.

Nye hunde i gadebilledet

Dette svarer til det billede, man får, hvis man i de større danske byer begynder at notere sig, hvilke hunderacer man ser flest af i gadebilledet. Mange har sikkert bemærket, at små hunderacer fylder meget mere i gadebilledet end tidligere. Mønstret med små hunde til kvinder og store hunde til mænd synes også være fortid. Hærdebredde machomænd kan i dag sagtens færdes på gaderne med en lille bomuldshund eller en anden mindre skødehund, uden at folk fniser bag deres ryg.

Links til de 10 mest populære hunderacer

Her på denne side præsenterer vi danskernes 10 mest populære hunderacer med en beskrivelse af alle de vigtigste ting, som kendetegner de 10 hunderacer. Dette er kort sagt stedet, hvor kommende eller nuværende hundeejere hurtigt kan danne sig et overblik over karakteristika ved de 10 mest googlede hunderacer i Danmark. Du kan selv springe frem til de eller den hunderacer, der interesser dig, ved at følge linksene herunder.

  1. Bomuldshund – den allergivenlige pirathund
  2. Fransk bulldog – den følsomme familiehund
  3. Shih tzu – den hellige hunderace
  4. Golden Retriever – den energiske vandhund
  5. Rottweiler – det selvsikre kraftbundt
  6. Cocker Spaniel – den langørede racehund
  7. Labrador – verdens mest udbredte hunderace
  8. Pomeranian – forhenværende arktisk slædehund
  9. Engelsk Bulldog – den rynkede molosserhund
  10. Schæferhund – den kloge arbejdshund
  11. Hvor mange hunderacer findes der egentlig?

De 10 mest stambogsførste hunderacer

Der føres en liste i Dansk Kennel Klub over de hunderacer med stambog, som der findes flest registreret af i Danmark. Det er den, der oftest refereres til i medierne. Den vil vi ikke snyde vores brugere for. I 2015 var de 10 mest stambogsførte hunderacer:

  1. Labrador Retriever
  2. Schæferhund
  3. Golden Retriever
  4. Bichon Havanais
  5. Ruhåret Hønsehund
  6. Bomuldshund
  7. Engelsk Cocker Spaniel
  8. Cavalier King Charles Spaniel
  9. Rottweiler
  10. Fransk Bulldog

Til toppen

De 10 mest google hunderacer

1. Bomuldshund – den allergivenlige pirathund

Racehunden Coton de Tulear eller bomuldshund.
Bomuldshund eller Coton de Tulear.

Bomuldshunden er den hunderace, som danskere uden sammenligning er mest optagede af. Det er nok ikke noget tilfælde. For Bomuldshunden har alt, som et moderne menneske drømmer om hos en racehund: Det er en legesyg, familievenlig og allergivenlig hund, der samtidig er relativt let at træne.

Samtidig fylder bomuldshunden ikke særlig meget. Hannerne vejer i gennemsnit mellem 4 og 6 kilo. Tæverne vejer mellem 3.5 og 5 kilo. Højden er også beskeden – en udvokset hund måler mellem 24 og 34 cm i højden. Bomuldshunden er samtidig en robust hunderace uden mange af de følgesygdomme, som følger med hos nogle af de mere indavlede hunderacer. Normalalderen for en bomuldshund er ca. 13-15 år. Der hænder dog, at de kan leve helt op til 18 års alderen, og det er en høj alder for en hund.

Ny hunderace i Danmark

Bomuldshunden er en temmelig ny racehund i Danmark og i vesten. Den er udviklet som racehund på Madagascar. De første vidnebyrd om hunderacen stammer fra 15-16-tallet. Først var bomuldshunden en skibshund, som blev holdt af piraterne, der hærgede på sejlruten rundt om Afrikas horn. Senere blev det en hund, som kun den royale slægt på Madagaskar, øen ud for Afrikas sydøstkyst, måtte holde. Det var faktisk først i 1970’erne, at de første Bomuldshunde kom til vesten. De første fuldblodseksemplarer af racen i Danmark er først dokumenteret omkring 1970.

Selvom Bomuldshunden ligner en omvandrende filterkage, er dens pels faktisk allergivenlig. Den har i modsætning til andre meget fældende hunderacer ingen underpels. Samtidig afgiver den ikke så mange skæl fra ain hud, og det er faktisk det sidste, der er hovedårsagen til hundeallergi hos mennesker.

Læs mere om bomuldshunden her

Læs også: Tegninger af dyr – søde, nemme og flotte dyre-tegninger i sort-hvid

Til toppen

2.  Fransk bulldog – den følsomme familiehund

Hund af hunderacen fransk bulldog.
En følsom og måske lidt flov fransk bulldog.

Der er ikke meget kamphund over den fransk bulldog. Det er en af de mest familievenlige hund, der findes. Den er så følsom, at den let kan blive meget flov og forstyrret, hvis den bliver hårdt irrettesat. Det er der dog sjælden grund til, for den franske bulldog tager alles hjerter med storm.

Det har den gjort siden den blev fremavlet i Frankrig. Dens oprindelse er dog England. Herfra blev den indført under den industrielle revolution i anden halvdel af 18-tallet. Det var blandt andet arbejdsløse engelske kvindelige tekstilarbejdere, der tog dem med sig til Frankrig, hvor deres erhverv var mere efterspurgt. Senere blev den fransk bulldog i øvrigt den foretrukne hunderace for de prostituerede omkring århundreskiftet.

I dag er der intet forbudt-for-børn ved den franske bulldog. Den er meget omgængelig med børn, som let taber hjertet til netop denne hunderace. Det skyldes blandt andet, at det er en hund, der ikke gør særlig meget, og som pludrer med små gnakselyde og gab på sin helt egen sjove facon.

Læs også: Familiehund: 10 små hunde, der er perfekte til børnefamilier

Den franske bulldog er en lille hund. Den bliver kun mellem 28 og 30 cm. høj og når en vægt på mellem 11 og 13 kilo. Det gør den velgegnet som byhund. Det er samtidig også en hund med begrænset behov for motion, hvilket for mange travle moderne mennesker er et sympatisk træk .

Hunderace med flyveforbud

Der er dog også ulemper, man skal tage i betragtning, hvis man ønsker at anskaffe sig denne hunderace. Den franske bulldog tilhører nemlig den brachycephale hundetype. Det er hunderacer med en kortere snude og en blødere gange.

Hunde af denne type døjer typisk med vejrtrækningsproblemer. Det kan være en belastning for dem, når det er vamt, eller når de udsættes for stress. Af samme grund vil nogle flyselskaber ikke flyve med franske bulldogs. Det skyldes en forholdsvis stor forekomst af dødsfald i luften for denne races vedkommende.

Hannerne hos franske bulldogs kan på grund af racens brede bagparti og korte ben have svært ved at bestige hunnerne. Derfor insemineres tæverne ofte ved kunstig befrugtning. Det store hoved kan også være en belastning ved fødslen. Af samme grund foretages mange nedkomster ved kejsersnit.

Læs mere om den franske bulldog her

Til toppen

3. Shih Tzu – den hellige hunderace

Shih tzu'en er en gammel race, som man kan finde afbildninger af helt tilbage i Kina i det 6. århundrede.
Shihtzu: engang var det kun kejserens af Kina, der måtte eje den – i dag er racen allemandseje.

Endnu en selskabshund afslutter top 3 listen over de mest populære hunderacer i Danmark. Gode og godmodige familiehunde i ministørrelsen er simpelthen det mest efterpurgte i Danmark i øjeblikket.

Shih tzu’en er en gammel race, som man kan finde afbildninger af helt tilbage i Kina i det 6. århundrede. Senere bliver den til tempelhund i Tibet, hvor den havde tilnavnet “den hellige hund”. Her ved templerne i Tibet har hunderacens årvågenhed tilsyneladende været bragt i anvendelse, fordi den var god til straks at give lyd, hvis fremmede nærmede sig templet.

Senere bliver shih tzu’en yndlingshund hos de kinesiske kejser. Her var racens eneste funktion dog at være selskabshund – ligesom det er i dag. Det var et stort privillegium at eje en shihtzu i Kina. Kejeserne sørgede for, at shih tzu’en ikke blev allemandseje. Af samme årsag kom denne hunderace først til europa i 1930’erne – langt senere end pekingeserne, som shih tzu’en er beslægtet med og kan give mindelser om.

Langhåret eller korthåret shih tzu?

Shih tzu er en perfekt familiehund. Den er kendt for at være udadvendt, menneskevenlig og oprigtigt interesseret i andre kæledyr. Vælger man en shih tzu skal man være parat til at bruge en del tid på pelspleje. Det er nemlig en hunderace med en hurtigtvoksende dobbeltlagspels. Udstillingsthunde vises ofte frem i en silkeglat, langhåret udgave. Vælger du at klippe din shih tzu kort, skal du dog også regne med at klippe og børste din hund jævnligt.

Shih tzu’en hører til de brachycephale hunde med for korte snuder. Det kan gøre det vanskeligt for shi tzu’en at tåle høj varme. Shih tzu’en er en lille hunderace, der vejer mellem 4 og 8 kilo og når en højde på 20-28 centimeter. Racens popularitet og lille format er i øvrigt 2 gode grunde til, at du ikke skal lade din shih tzu stå alene i snor foran supermarkedet, når du er inde at handle. Tyverier af shih tzu’er er desværre noget, der sker alt for tit.

Læs mere om shih tzu’en her

Til toppen

4. Golden retriever – den energiske vandhund

Hund af racen golden retriever.
Golden Retriever

En golden retriever er en større hund end de tre foregående selskabshunde. Normalvægten er mellem 24 og 31 kilo og højden er mellem 51 og 61 cm. Har du tid og overskud til at motionere din hund ofte, og kan du leve med en hund, der fælder forholdsvis meget, så er en golden retriever måske noget for dig.

Golden retrieveren er en jagthund, som er fremavlet i Skotland i midten af 18-tallet. Racen er delvist et resultat af forbedrede skydevåben. Den større træfsikkerhed, som våbnene opnåede i dette århundrede, medførte, at mange anskudte dyr gik tabt. Det hjalp golden retrieveren med at undgå.

Arbejdshund og servicehund

Retrieveren elsker den dag i dag at apportere – altså at hente ting – uafhængig af, om den er på jagt eller ej. Som jagthund er den særlig velegnet til at hente fugle i vand. De golden retrieverere, der ikke bruges til jagt, og det er trods alt de fleste, bør motioneres meget med løb og gåture, for racen er de rene energibundter.

Denne hunderace fungerer også glimrende som familiehund, blandt andet fordi den er loyal og samarbejdsvillig. Disse egenskaber har gjort den særligt egnet som tjenestehund og arbejdshund. Racen er en af foretrukne hundetyper som narkohund, redningshund, førerhund – og i stort set alle andre arbejdsfunktioner for hunde.

Golden retrieveren egner sig dog ikke særlig godt som vagthund. Dertil er den lidt for venlig og glad for fremmede. Samtidig er den en hund, der ikke gør og glamme så meget. Det sidste vil mange hundejere dog nok opfatte som fordel. Golden retrieveren er på verdensplan en af de allermest populære hunderacer.

Læs mere om golden retrieveren her

Til toppen

5. Rottweileren – det selvsikre kraftbundt

Tæve af hunderacen Rottweiler med sin hvalp.
Rottweiler med hvalp.

Rotweiler er et kraftbundt – stor, bred og muskuløs. Det er en hund, der kan blive ét med sin ejer og sin familie pga. sit loyale væsen og sit beskyttende væsen. Rottweileren er dog også en race, der kræver en ekstra indsats med træningen og en hundeejer, der formår at sætte sig i respekt og tydeligt kan vise, hvem der bestemmer i huset. Det er ikke, fordi der er noget ondt i rotweileren som race. Racen er blot så bomstærk og samtidig selvsikker, så at man bliver nødt til at kanalisere denne kraft i den rigtige retning. Af samme grund er denne hunderace umiddelbart ikke en begynderhund.

En fuldt udvoksen rottweiler-han vejer mellem 50 og 60 kilo og når en højde på mellem 61 og 69 kilo. Hunnerne er noget mindre. Med den størrelse kan det ikke undre, at Rottweileren spiser meget: mellem 1.5 og 3.5 kilo mad om dagen.

Den romerske hyrdehynd

Rottweileren er en gammel og gennemgående sund hunderace. Den har rødder helt tilbage i romerriget, hvor den fungerede som hyrdehund for de hjorder af kvæg og får, der fulgte bag de romerske hære på deres erobringstogter. Senere overtager tyskerne den som hyrdehund. I de to verdenskrige omskoler tyskerne den til en respektindgydende vagthund og politihund. I dag er rottweileren en af de mest anvendte hunderacer som redningshund og eftersøgningshund.

Læs mere om rottweileren her

Til toppen

6. Cocker spaniel – den langørede racehund

En cocker spaniel er en jagthund i mellemstørrelsen.
Cocker Spaniel – hunderace fremavlet til at jagt på skovsnepper.

En cocker spaniel er en jagthund i mellemstørrelsen. Normalvægten er omkring 13-14 kilo, højden 39-41 centimeter.

Racen stammer fra Spanien, som det fremgår af navnet. Racen er dokumenteret helt tilbage fra 14-tallet, og er af den type hund, man kalder for spaniels. I England bliver cocker spanielen senere videreavlet som apporterende jagthund. Cocker Spanielen blev specifikt fremelsket til at jage skovsnepper, som på engelsk hedder Woodcocker – deraf den anden del af navnet.

Agility-mesteren

Racen fungerer i dag mest som en hengiven familiehund. Dens jagtgener fornægter sig dog ikke. Den kræver nemlig ret meget og hyppig motion. Ellers er cocker spanielen let at integrere i en familie. Det er en ret intelligent hund, som man forholdsvis let kan oplære til at gøre mange forskellige ting. Den egner sig også fortrinligt til agility på grund af den store lærenemhed og lærevillighed. Man skal dog opdrage en cocker spaniel med konsekvens og ikke give den nogen idé om at der er nogen anden herre i huset end dens mennesker.

Racen er karakteriseret ved sine halvlange silkeagtige pels og sine lange charmerende ører. De lange pendulerende ører kræver dog ekstra opmærksomhed, fordi at mikroklimaet under ørene kan blive ret fugtigt, hvilket blandt andet kan give grobund for filterkager, bakterier og mider.

Til toppen

7. Labrador – verdens mest udbredte hunderace

To hunde af racen labrador retriever: en brun og en gylden.
Labradoren kommer i tre nuancer: sort, brun og gylden. Her er de to sidstnævnte.

Labradoren kaldes også “The World Breed” – verdensracen. Det skyldes, at det er den mest stambogsførte hunderace i hele verden. Det hænger utvivlsomt sammen med, at labrador retrieveren næsten egner sig alt.

Labradoren er en af de mest alsidige arbejdshunde. Det er en eminent race som servicehund for blinde og mennesker med andre former for handicaps. Den er også i Danmark og i andre lande den mest anvendte “schweisshund”, som er hunde, der er trænet til at opspore såret vildt. Labradoren er ligeledes den mest populære jagthund i Danmark.

Som familiehund er labradoren også meget velegnet. Den er lydig og let at træne op, ikke mindst fordi den meget gerne vil behage sin fører. Den er også god i børnefamilier på grund af sit generelt venlige og legesyge sind. Alle de sympatiske træk er dog også grunden til, at labradoren ikke bør være førstevalg som vagthund. Det er den lidt for imødekommende og venlig til at være.

Den apporterende vandhund

Det er forskellige lokale vandhunde, som blandt andet sammen med den store bamsede Newfoundlænder hunderace udgør genmaterialet i Labradoren. Labradoren hed oprindelig St. Johns hund og blev fremavlet på øen Newfoundland, der ligger tæt på området Labrador på Canadas østkyst. Denne stamfader til labrador-hunderacen var noget af en vandhund, som de lokale fiskere blandt andet benyttede til at hente fisk ind, der var faldet af krogen eller ud af nettet.

Læs mere om labradoren her

Til toppen

8. Pomeranianeren – forhenværende arktisk slædehund

En pomeranianer er endnu af de miniature hunderacer, som oplever ekstra stor popularitet i disse år.
To pomeranianere

En pomeranianer er endnu af de miniature hunderacer, som oplever ekstra stor popularitet i disse år. En pomeranianer kommer i udvokset stand til at veje mellem 2 og 4 kilo. Højden bliver ikke mere end mellem 18 og 22 centimeter.

Racen er en selskabshund i mere end en forstand. Dels fordi det kalder man denne type af skødehund, men samtidig er det en hunderace, der ikke trives med alt for meget tid alene. Hunden er en nemlig lille spilopmager, der elsker at være centrum for opmærksom. Samtidig er pomeranianeren kærlig og loyal over for sin familie. Dette indebærer dog også , at den kan være ret højrøstet, hvis fremmede personer kommer ind på familiens enemærker. Pomeranianeren må karakteriseres som en af de mere gøende hunderacer.

Dronning Victorias yndlingsrace

Pomeranianere behøver ikke så meget motion. Der er også grænser for, hvor lange distancer de kan tilbagelægge på sine små stænger. Pomeranianere findes i mere end 20 forskellige farver og farvemønstre. Vær opmærksom på, at en pomeranianer kan skifte pelsfarve i takt med, at den vokser til.

Navnet pomeranianer stammer fra det nordøsttyske område, Pommern. Her dukker racen op i løbet af 16-tallet. Hunderacen kan dog spores tilbage til arkitiske egne, hvor den har fungeret som slædehund og arbejdshund. Fra Pommern spredes racen efterhånden til det øvrige Europa. Den bliver navnlig populær i England og hos Dronning Victoria, der i slutningen af 18-tallet på et tidspunkt angiveligt havde 35 pomeranianere i sin kennel.

Læs mere om pomeranianeren her

Til toppen

9. Engelsk bulldog – den rynkede molosserhund

Engelsk bulldog på hovedet.
Engelsk Bulldog 

Den engelsk bulldog er en mellemstor hunderace. Normalvægten er mellem 23 og 25 kilo. Højden veksler mellem 30 og 40 centimenter. Racen tilhører den kategori af hunde, der hedder molosser, som er dyr med en solid bygning, stærke knogler, hængeører og en kort nakke.

Den engelske bulldog er ikke præget af overlegen intelligens – for at sige det på en pæn måde. Derfor skal du have tålmodighed ved lydighedstræning. Racens noget klodsede gang på sine korte ben får den også ofte ufrivilligt til at fremstå klovneagtig, når den tumler rundt og støder ind i ting på sin vej.

Tag dog ikke fejl. Den engelske bulldog er en formidabel familiehund med et kærligt og loyalt sind og en stor tålmodighed over for små børn. Den korte pels kræver kun behersket pleje. Hudfolderne og rynkerne i ansigtet og på resten af kroppen kan dog være et problem – navnlig folden over næsen. Brug en tør klud til at rense folderne, så du undgår, at der opstår svamp og andre hudproblemer.

Klovnehund med fortid som kamphund

Det er vanskeligt at tro, når man oplever en engelsk bulldog på tæt hold, men denne hunderace var tilbage i rennæssancen England en koldblodig dræber i offentlige dyrekampe. Racens navn skal i den forbindelse faktisk tages helt bogstaveligt. For den engelske bulldog kæmpede i maneger mod tyre, som flere hunde skulle nedlægge. Den hund, der til sidst trak tyren ned ved at bide sig fast i dens tryne, blev udråbt som vinderen. Siden er racen dog blev avlet grundlæggende om, og i dag er den slags vildskab som forduftet fra den engelske bulldog.

Læs mere om engelsk bulldog her

Til toppen

10. Schæferhund – den kloge arbejdshund

Hunderacen schæferhund
Hunderacen schæferhund – man kender posituren: det her er en hund på arbejde, der venter på sin næste kommando fra sin ejer.

Schæferhunden hører til blandt de klogeste hunderacer i verdenen. Den scorer altid højt i sammenlignende intelligenstest af hunderacer. I Stanley Corens bog “The Intelligence of Dogs” fra 1994 bliver den således kun overgået af to hunderacer: border collien og pudlen.

Schæferhundens intelligens er parret med stor styrke og udholdenhed. Det er medvirkende til, at schæferhunden og ikke pudlen er hunderacen, man ser i så mange forskellige arbejdsfunktioner som servicehund. Schæferhunden er nemlig uhyre populær og dygtig som blandt andet førerhund, politihund, redningshund, vagthund og militærhund.

Udover alle disse hundefaglige kompetancer er schæferhunden også den fødte familiehund. Den er loyal og kærlig og lettere at opdrage end så mange andre hunderacer.

Denne hunderace har, som det fremgår af navnet (schæferhund = fårehund), en fortid som hyrdehund. Dette træk kan slå igen i racens beskyttertrang over sin flok og bevirke at fremmede, der nærmer sig dens og dens families “hule”, kan føle sig uindbudne.

Langhåret og korthåret schæferhund

Schæferhunden hører til de større hunderacer. Derfor er den gennemsnitlige levetid i hundeår er lidt kortere end hos mindre hunderacer. En fuldvoksen schæferhund når en vægt på mellem 30 og 40 kilo og en højde på mellem 55 og 65 centimeter. Der findes to pelstyper hos schæferhunde-racen: en langhåret og en korthåret. Den korthårede er den mest udbredte.

Schæferen er en hunderace, der fælder relativt meget, og gennembørstning et par gange ugentlig anbefales.

Læs mere om schæferhunde her

Til toppen

Hvor mange hunderacer findes der egentlig?

Disse ti hunderacer er de allermest folkekære hunde i Danmark i disse år. Der findes dog mange flere racer, som hver har deres charme. Det kan dog være vanskeligt at komme med et helt præcist antal på, hvor mange racer man opererer med for tiden.

Det afhænger blandt andet af, hvilken organisation man vælger at fæstne sin lid til. Er det den indflydelsesrige, American Kennel Club, man foretrækker at holde sig til, så findes der 187 hunderacer. Er det derimod den internationale hundeorganisation, FCI, så er tallet 332. Hertil kan man lægge 10 provisoriske hunderacer, der har mulighed for senere at opnå status som fuldbårne hunderacer.

Lad os for nemheds skyld sige: der findes i dag 332 godkendte hunderacer på verdensplan

Til toppen

Mest læste artikler