Golden Retriever: Den mest populære familiehund i verden

Hund

Den populære hunderace golden retriever stammer oprindeligt fra Skotland, men er i dag en af de mest populære familiehunde. Den er lærenem, intelligent og en hund med masser af energi.

En golden retriever knytter sig til sine ejere og er som et ekstra familiemedlem.
En golden retriever knytter sig til sine ejere og er som et ekstra familiemedlem. Foto: iStockphoto

Historien bag golden retrieveren

Golden Retrieveren blev først fremavlet i 1800-tallets Skotland. Hunderacen blev primært fremavlet med henblik på at have en hund, der kunne tilpasse sig både det skotske klima, terrænet og vildtarterne. Som resultat af nyere og bedre skydevåben oplevede man, at flere og flere dyr gik tabt, når man var på jagt. Man avlede derfor golden retrieveren til at hjælpe med at indhente de fjerkræ, der ellers ikke ville være blevet fundet af jægerne. 

I dag er det blevet en af de mest populære hunderacer herhjemme og med sit rolige sind og store hjerte, er det ikke overraskende, at de danske hundeejere er vilde med golden retrieveren.

Retrieveren fik i sin tid sit navn for sin utroligt gode evne til at indhente faldent vildt, som var blevet skudt på jagt. Det kunne eksempelvis være fugle eller andre dyr. Det er derfor en hund, der både hengiven og vagtsom og med en stærk lyst til at hente, hvad du skulle finde på at kaste.

5 hurtige facts om golden retrieveren 

  • Er en utrolig børnevenlig hund.
  • Er meget nem at træne og meget intelligent.
  • Har et højt energiniveau og brug for meget motion.
  • Tager hurtigt på i vægt.
  • Er meget venlig overfor fremmede og andre hunde.
Golden Retriever bliver omfavnet af dreng.  
En golden retriever er med sit tålmodige og rolige temperament en hund, der egner sig godt til børn.  

Golden retriever: En glad og loyal familiehund

Det er netop det hengivne instinkt i golden retrieveren, der også gør den til en helt perfekt familiehund. Den er enormt kærlig og er desuden en drømmehund, når det kommer til naboer.

En golden retriever er nemlig ikke en hund, der har voldsom tendens til at gø meget.

Udover at den på grund af sin lange pels har en tendens til at fælde meget, så er golden retrieveren meget nem at passe.

Golden retrieveren knytter gerne et meget stærkt bånd til både sine ejere og til resten af familiens medlemmer – og det gælder også, hvis der er børn i familien.

Læs også: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

Udover at være en god familiehund, så er der mange andre ting, som golden retrieveren er særdeles god til. Det er blandt andet en hunderace, der er helt oplagt som både jagthund, narkohund og redningshund. Den er også intelligent nok til at være førerhund og servicehund for mennesker med et bestemt form for handicap.

Golden retrieverens størrelse, vægt og levetid

En golden retriever er på ingen måde en lille hund. Den fylder meget, og hvis den skal være med oppe på sofaen om aftenen, skal man være indstillet på, at den utvivlsomt kommer til at optage pladsen for mindst ét familiemedlem.

En han skal som udgangspunkt maksimalt veje 34 kilo og som minimum 29 kilo. En tæve skal som maksimum veje 29 kilo og minimum veje 24 kilo. En golden retriever bliver gerne mellem ti og tretten år gammel og føder mellem seks og ti hvalpe.

En af tre typer af golden retriever: britisk, canadisk og amerikansk.  
Der findes forskellige typer af golden retrievers – både den britiske, amerikanske og canadiske.  

Den britiske, den amerikanske og den canadiske golden retriever

Der er som udgangspunkt en smule forskel på de tre forskellige typer af golden retrievers, der findes. Først og fremmest findes der den britiske golden retriever, som er den mest kendte og udbredte i Europa og Australien.

Den britiske golden retriever har som regel en pels, der er en anelse lysere end den amerikanske og canadiske art. En han bliver som regel mellem 56 og 61 cm, når den er oprejst og en tæve bliver mellem 51 og 56 cm.

Den amerikanske golden retriever er en smule mindre muskuløs end de andre typer af retrievers. Pelsen er mørkere og en anelse mere orange i farven. Den amerikanske retriever kan desuden være en anelse større end den britiske, men det er ikke mange centimeter, det drejer sig om.

Derudover findes der også den canadiske golden retriever. Den adskiller sig mest fra de andre typer ved generelt at veje mere. Og så har den også en pels, der er meget tyndere og en anelse mørkere end de to andre.

Læs også: Katteracer - de 10 mest populære katte - hvilken skal jeg vælge?

Hvad koster en golden retriever?

Prisen for en golden retriever hvalp kan variere, men som regel ligger prisen på mellem 6.000 og 10.000 kroner. 

Det er et meget komplekst stykke arbejde at finde en god opdrætter og valget af en golden retriever hvalp kan blandt andet ske ud fra, om man ønsker en type, der kommer fra udstillingslinjer eller fra jagtlinjer.

Golden retriever til en pris mellem kroner 6.000 og 10.000  
En golden retriever koster omkring 10.000 kroner afhængig af stamtavle og opdrætter.  

3 vigtige ting, du bør overveje, før du anskaffer dig en golden retriever 

  • Den har en tendens til at fælde meget.
  • Det er en hunderace, der kræver meget motion.
  • Efterlades den alene hjemme, kan du godt risikere, at sko og puder er blevet tygget igennem, når du kommer hjem.

Sådan træner du en golden retriever

En golden retriever er som udgangspunkt et godt valg, når det kommer til førstegangsvalg af hund. Det er nemlig en hunderace, der er meget nem at træne, og det kan være en stor fordel for dig, der ikke før har været hundeejer.

Enhver hund er et flokdyr og har det altid bedst med en klar social struktur. Sørg derfor for, at din hund kender sin plads og ved, hvem der bestemmer – det gør du. En golden retriever er født til at apportere, og den elsker derfor at hente og bringe ting til dig. Det er derfor unødvendigt at skælde den ud, hvis den skulle finde på at bringe dig en tilfældig sko eller noget legetøj, der ikke nødvendigvis tilhører den. Ros den i stedet, og find derefter noget andet legetøj, som er mere hundevenligt.

Sørg gerne for, at du træner hvalpen i at være alene hjemme. Ellers kan du risikere, at stuen ligner noget rod, når du kommer hjem fra arbejde. 

Kan man have en golden retriever i en lejlighed?

Der er delte meninger om, hvorvidt det er en god idé at bo i lejlighed med en golden retriever. Det er for det første en fysisk stor hund, men det er også en hund, der har brug for at få brændt en masse krudt af på daglig basis. Det er derfor vigtigt, at den kommer udenfor og på længere gåture. 

Mange har en golden retriever i en lejlighed helt uden problemer, og hvis du selv mener, at der er plads og samtidig sikrer, at den får den udendørsmotion, som den har brug for, er det som udgangspunkt ikke noget problem.

Læs også: Sådan aflæser du din hunds opførsel

15 juni 2017
0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

12 pjuskede overraskelser om hunderacen pomeranianer

Lad dig ikke nare af pomeranianerens bløde, nuttede udseende. Her får du en klog, stædig, snu og selvsikker hund, der bekymrer sig meget om...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...

0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...

0

Sådan aflæser du din hunds opførsel

Lær at forstå din hunds sjove vaner, og bliv bedre til at aflæse dens signaler.

0

Sådan kan du se om din hund fryser

Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.

0

Når hunden klør

Allergi er ofte årsag til hudlidelser med kløe. Klør hunden, er det afgørende at få stillet diagnosen så tidligt som muligt. Så bliver...