Ulovlige hunderacer i Danmark

Her kan du læse om hundeforbuddet, de ulovlige hunderacer og observationslisten i Danmark. Disse hunderacer må altså ikke længere anskaffes, overdrages, importeres eller avles på i Danmark.

ulovlige hunderacer - forbudte hunderacer

Liste over ulovlige hunderacer

Ulovlige hunderacer i Danmark

Efter adskillige angreb og eksempler på aggressive hunde, ansvarsløse hundeejere, bidskader og arrangerede hundekampe, blev hundeloven ændret af Folketinget i samarbejde med eksperter, så hele 13 hunderacer i 2010 blev forbudte i Danmark.

De hundeejere, der allerede ejede en af de forbudte racer, var dog omfattet af en overgangsordning, der sørgede for, at de ikke blev ramt af den nye lovgivning i forhold til den hund, de ejede på tidspunktet for lovens indførelse.

Overgangsordning for hundeejere med ulovlige hunderacer i Danmark

De mennesker, der pr. d. 17. marts 2010, hvor den nye hundelov blev vedtaget, var i besiddelse af en af de forbudte hunderacer eller krydsninger, var fortsat i deres gode ret til at beholde deres kæledyr. De måtte dog hverken avle eller overdrage hundene til anden part.

Hundene skulle også, ved færdsel på offentlige steder, føres i snor og have mundkurv på. Dette omfatter dog ikke skove, hvor ejeren har givet tilladelse til, at hunde kan færdes uden snor.

Hvis en ejer har anskaffet sig hunden efter d. 17. marts 2010, har politiet beføjelser til at foranledige aflivning af hunden.

Ulovlige hunderacer i Danmark

Udvalget, der blev sammensat for at vælge, hvilke hunderacer, der skulle forbydes i Danmark bestod blandt andet af repræsentanter fra Dansk Kennel Klub, Danmarks civile Hundeførerforening, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsrådet og Den Danske Dyrlægeforening.

Sammen skulle de udvælge, hvilke hunderacer, der skulle forbydes i landet, så de ikke længere udgjorde en trussel mod borgernes sikkerhed. Formålet med den nye hundelov var nemlig netop at varetage hensynet til borgernes sikkerhed og tryghed i dagligdagen og i offentligheden.

Hunderacer, der er forbudte i Danmark

Det er ulovligt at besidde og avle 13 hunderacer i Danmark, men det er faktisk også ulovligt at avle krydsninger, hvor en eller flere af de 13 ulovlige hunderacer indgår.

Der er stor forskel på den individuelle hund.

1. Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog stammer fra USA. Ulovlige hunderacer
Foto: Flickr

Amerikansk bulldog stammer fra USA, hvor den er blevet fremavlet som brugs-, gård- og jagthund. Racen findes i to forskellige overordnede avlslinjer: Johnson’s American bulldogs og Scott type bulldogs.

Generelt er den amerikanske bulldog en stor, stærk og robust hund, der har et relativt højt aktivitetsniveau. Racen kræver en meget konsekvent opdragelse. En amerikansk bulldog er desuden en meget selvstændig, selvsikker, klog og stædig hund.

Læs mere: 10 sygdomme alle hundeejere bør være opmærksomme på

Læs mere: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

2. Amerikansk staffordshire terrier

Den amerikanske staffordshire terrie bliver også kaldt amstaff og stammer fra USA.

Den amerikanske staffordshire terrie bliver også kaldt amstaff og stammer fra USA. Racen har rødder i den amerikanske pit bull terrier. Den amerikanske staffordshire terriee er rigtig glad for børn og voksne, og bliver sjældent aggressiv overfor mennesker.

Racen er dog kendt for at blive kønsaggressiv mod andre hunde. En amstaff er dog sjældent interesseret i kontakt med fremmede hunde efter den kønsmodnes.

Amerikansk staffordshire terrier bliver ofte forvekslet med staffordshire bull terrier; det er dog to forskellige hunde, hvoraf den ene er forbudt i Danmark og det er den anden ikke.

Læs mere her: Staffordshire bull terrier: En loyal og kærlig familiehund

3. Centralasiatisk ovtcharka

Den centralasiatiske ovtcharka er en hyrdehund fra det tidligere Sovjet Unionen. Ulovlige hunderacer

Den centralasiatiske ovtcharka er en hyrdehund fra det tidligere Sovjet Unionen, som er beslægtet med tibetansk mastiff og den tyrkiske kangal, der også er på listen over forbudte hunderacer i Danmark.

En centralasiatisk ovtcharka er modig, reserveret og selvstændig. Den udstråler den typiske ro, som hunde med stor selvtillid tit har.

4. Kaukasisk ovtcharka

Den kaukasisk ovtcharka er også en hyrdehund. Denne race har dog sin oprindelse i områderne omkring Bosnien/Herzegovina, Rusland, Georgien og Azerbaijan

Den kaukasisk ovtcharka er også en hyrdehund. Denne race har dog sin oprindelse i områderne omkring Bosnien/Herzegovina, Rusland, Georgien og Azerbaijan i den nordlige del af Kaukasus. Racens brede baggrund betyder at adskiller sig meget i udseende og type.

Racen blev oprindeligt brugt til at vogte gårdens husdyr. De kaukasike ovtcharkaer er stærke, adrætte og intelligente. Racen er fuldstændig frygtløs og har en stærk vilje, som de gerne bruger til at tage selvstændige beslutninger.

5. Sydrussisk ovtcharka

Den sydrussiske ovtcharka er en typisk vogterhund, hvis oprindelse er en smule omdiskuteret.

Den sydrussiske ovtcharka er en typisk vogterhund, hvis oprindelse er en smule omdiskuteret.

Racen er massiv, robust og forholdsvis slank med en godt udviklet muskulatur. Den sydrussiske ovtcharka er meget klog, selvstændig og stædig. Hyrdehundegenet ligger så dybt i racen, at den uden barmhjertighed angriber alle, der udgør en trussel eller som vover at komme tæt på den flok den beskytter.

Læs mere: Hundetyveri – undgå at din hund bliver stjålet 

6. Fila brasileiro

Fila brasileiro bliver også kaldet brasiliansk mastiff og er Brasiliens nationalhund.

Fila brasileiro bliver også kaldet brasiliansk mastiff og er Brasiliens nationalhund. Racen er en blanding af originale, gamle mastiffer, blodhunde, gammeldags bulldogs og forskellige typer af hyrdehunde.

Racen er meget vagtsom, hvilket gør den mistroisk overfor fremmede mennesker. Det brasilianske udtryk: “Ojeriza”, er en betegnelse for den mistroiske adfærd, du finder hos en fila brasileiro.

Læs mere: Alt hvad du skal vide om hunde i løbetid 

7. Dogo argentino

Dogo Argentino er en stor, hvid, stærk og muskuløs hunderace med oprindelse i Argentina. Ulovlige hunderacer
Dogoen kan være meget aggressiv, hvilket fik den på listen over ulovlige hunderacer i Danmark.

Dogo Argentino er en stor, hvid, stærk og muskuløs hunderace med oprindelse i Argentina. Racen er i dag officielt anerkendt som jagthund, men den fungerer også i mange andre sammenhænge. Faktisk ses racen både i forbindelse med politiarbejde, som redningshund eller som militærhund.

Dogoen er en meget dominerende hund, der til tider kan have svært ved at tolerere andre hunde, men er sjældent direkte aggressiv.

Generelt anses racen for at være en rolig race, men med tendens til at være køns aggressiv overfor andre hunde, når de er fuldvoksne.

Læs mere: 8 ting din hund ville ønske du vidste 

8. Kangal

Den store kangal er en af de meget udbredte anatolske hyrdehunde.

Den store kangal er en af de meget udbredte anatolske hyrdehunde. En anatolsk hyrdehund er en af de største hunderacer i verden, og den kan være højere end grand danoisen.

Racen er meget intelligent og mistænksom, meget adræt, oppe på mærkerne, udholdende og stærk. En anden ting der kendetegner kangal’en er stædighed. Det er en meget stædig og egenrådig hunderace.

Læs mere: Hvad skal du gøre, når din hund bliver angrebet?

9. Amerikansk pitbull terrier

Den amerikanske pitbull terrier er en hunderace, der oprindeligt er fremavlet som kamphund, vagthund og gårdhund.

Den amerikanske pitbull terrier er en hunderace, der oprindeligt er fremavlet som kamphund, vagthund og gårdhund. Racen har rødder i andre racer som bedlington terrie, dudley nose terrie, bulldogs og adskillige andre hunderacer.

Målet med racen var at skabe en hund, der var frygtløs, stærk og hurtig. En hund, der ville kunne klare sig godt i kamp mod andre dyr og hunde.

Samtidig har racen også egenskaber der gør, at det er en fremragende familie og gårdhund. Den er loyal og kærlig overfor sin familie, og trives rigtig godt sammen med mennesker og elsker at omgås dem. Både fremmede og velkendte mennesker bliver hurtigt accepteret af en pitbull, når de kommer på besøg.

Desværre er racen ofte aggressiv overfor andre hunderacer, grundet dens gener og fortid som kamphund.

10. Boerboel

Boerboel bliver også kaldet Afrikansk Mastiff. Det er gammel race, der stammer fra de afrikanske Boer-farme.

Boerboel bliver også kaldet Afrikansk Mastiff. Det er gammel race, der stammer fra de afrikanske Boer-farme. Navnet boerboel kan oversætte til “bondens hund”. Boerboel er nemlig opdrættet til at være det første forsvar, eventuelt indtrængende tyve og røvere samt Afrikas store rovdyr skulle møde, hvis de forsøgte at trænge ind på gårdene.

Generne som vagthund medfører at en boerboel er meget territoriale og vogtende overfor sin familie og sit hjem, men er sjældent aggressiv, hvis den ikke befinder sig i en provokerende situation.

Boerboel har et højere energiniveau end de fleste andre mastiff-racer og er meget samarbejdsvillig med deres ejer.

Læs mere: Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det 

11. Tosa inu

En tosa inu er tålmodig, dristig, rolig og modig, men har tendens til at være aggressiv overfor andre hunde. Ulovlige hunderacer
Denne hund er avlet til kamp og derfor blandt de ulovlige hunderacer

I japansk kamphunde kultur findes der en race, der bliver brugt til en disciplin, som de betegner som “hundekampens sumobrydning”. Den hunderace er tosa inu.

En tosa inu er tålmodig, dristig, rolig og modig, men har tendens til at være aggressiv overfor andre hunde. Det er en hund, der kan være meget svær at kontrollere for en uerfaren hundeejer og den kræver en del træning.

Læs mere: Fordelene ved at have to hunde 

12. Sarplaninac

En sarplaninac er en stor hyrdehund med oprindelse i Albanien og omegn.
Sarplaninac er blandt de ulovlige hunderacer, fordi den er meget mistroisk overfor fremmede.

En sarplaninac er en stor hyrdehund med oprindelse i Albanien og omegn. Sarplaninac hundens primære arbejdsopgaver var at forsvare hyrdens husdyr mod eksempelvis losser, bjørne og ulve.

Sarplaninac har også været brugt som vagthund til landsbyens kvinder og børn. Racen er stor, stærk, modig og har et meget skarpt sind. Det er en race med et meget vogtende og mistroisk instinkt overfor fremmede.

13. Tornjak

Tornjak er en gammel type hyrdehund fra Kroatien og Bosnien-Herzegovina. Ulovlige hunderacer

Tornjak er en gammel type hyrdehund fra Kroatien og Bosnien-Herzegovina. Det er en gren af de anatolske hyrdehunde, som tidligere er nævnt i artiklen. Tornjaks vogtende egenskaber er dog ikke så udprægede, som hos andre af de anatolske og sydøsteuropæiske hyrdehunde.

Tornjak er en race, der hviler meget i selv, som er rolig, intelligent, selvsikker og vogtende.

En tornjak er som oftest meget tæt knyttet til sin familie, og ser denne som et helt centralt omdrejningspunkt i sin verden. Racen er normalt meget rolig, og hvis hunden vokser op med børn, er den både meget beskyttende, venlig og yderst tolerant overfor dem.

Det har været en stor debat omkring, hvorfor netop denne race er blandt de ulovlige hunderacer, da der ikke er dokumenteret problemer nogen steder i verden med denne.

Læs mere: 10 hyppige poteproblemer du skal holde øje med hos din hund 

Forbudte hunderacer – kilder brugt til oversigten:

Kilder: hunderacer.info.dk, hundeejere.dk, gipote.dk

Ulovlige hunderacer – ajourført oktober 2023

Mest læste artikler