Dit kæledyr kan også have allergi

Hund

Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller bestemte fødevarer.

Hunde og katte kan have ligeså store gener ved allergener som os mennesker.
Hunde og katte kan have ligeså store gener ved allergener som os mennesker. Foto: iStock

Hvad er allergi?

Allergi kan bedst beskrives som kroppens overdrevne forsvarsreaktion på stoffer – de såkaldte allergener – som findes i omgivelserne eller i føden. Når der sker en allergisk reaktion, er der altså tale om en overreaktion af immunsystemet, hvor kroppen reagerer negativt på ting, som normalvis ikke er farligt for kroppen og derfor ikke bør udløse en reaktion.

Allergiske reaktioner kan ramme dit kæledyr hele dens liv. Det er altså ikke nødvendigvis en medfødt tilstand eller en udvikling i kæledyrets tidlige leveår, men kan derimod sagtens ramme senere. Det er derfor vigtigt altid at være opmærksom på dit kæledyrs helbred.

Forskellige former for allergier hos hunde og katte

Allergiske reaktioner kan både være akutte og kortvarige, ligesom de kan være kroniske og ofte livsvarige.

Nældefeber - akut allergi

Nældefeber er en typisk akut allergi, som kan ramme både katte og hunde. Symptomerne på nældefeber er ofte tydelige, hvor hundens eller kattens snude vil svulme op og senere få pletter på hele kroppen på størrelse med mønter. Nældefeber vil klø på dit kæledyr. 

Nældefeber behandles med antihistaminer. 

Loppeallergi – kronisk allergi

Loppeallergi er den hyppigste hudsygdom hos hunde og katte på verdensplan. Den er faktisk så almindelig, at vi godt tør vove at påstå, at mange af os ikke tænker over, at kløe efter et loppebid faktisk er en allergisk reaktion. Det er loppens spyt, som hunden eller katten har udviklet allergi mod. Et loppebid kan klø i op til to uger efter.

Symptomerne kan være vanskelige at spotte på en kat, da de er mere diskrete, når de skal klø sig. Hvor hunde har tendens til at klø sig i fuld offentlighed, trækker katte sig gerne tilbage i enerum. Desuden kradser katte sig ikke, men slikker sig derimod, hvilket blot kan opfattes som en mere renlig kat en normalt. Katten vil typisk også blive mere kælen og bruge dig som ”kløpind”. Hold derfor øje med din kats hud, som vil afsløre røde knopper særligt omkring nakken.

Læs også:

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape.

Loppeallergi behandles ved at fjerne lopperne fra dyret og dens omgivelser. Hvis betændelsestilstanden i huden er meget slem kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika og kløestillende piller. Ved loppeallergi kan det være en god ide at forebygge med de såkaldte ”pour-on” præparater, som dryppes i nakken på hunden eller katten.

Indåndingsallergi (Atopi) - kronisk allergi

Indåndingsallergi og atopi er den klassiske type af allergi, som blandt andet skyldes husstøvmider, pollen og lignende. Indåndingsallergi og atopi er allergi over for allergener, som optages i kroppen primært gennem indånding – men også gennem fordøjelseskanalen og huden.

Symptomerne vil ligesom de ovenstående vise sig ved kløen, dog oftest uden synlige forandringer i huden. Kløen er typisk særlig kraftig i ansigt, ned ad forben, på poterne, i armhuler og lysker. Denne allergi er arvelig og livsvarig, og symptomerne vil typisk starte omkring 1-2 års alderen. Desuden vil øregangsbetændelse for mange hunde være en tilbagevendende gene. Andre symptomer kan være slimet flåd fra øjnene, hævede, røde øjenslimhinder og nysen – som vi selv kender det.

Er der tale om symptomer et par gange om året, vil behandlingen typisk være rettet mod symptomerne. Hvis der derimod er tale om symptomer mere end to gange årligt, vil en nærmere undersøgelse af årsagen til allergien typisk igangsættes, da for store mængder medicin kan give bivirkninger. Dette vil ofte foregå som priktest, hvor forskellige allergener sprøjtes ind i huden på hunden eller katten og derefter aflæses. Det vil ofte kræve bedøvelse, da de færreste dyr kan ligge stille – her er særligt kattene udfordrede. 

Den bedste behandling er derefter at undgå det, der giver den allergiske reaktion, men da det kan være svært at undgå støv og pollen eksempelvis, så er den ideelle behandling et vaccinationsprogram, hvor hunden eller katten vaccineres med de allergener, som dyret ikke kan tåle.

Læs også:

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

Fødevareallergi

Fødevareallergi dækker over en udvikling af allergener for bestemte fødevarer. Denne allergi kan opstå når som helst i kattens eller hundens liv. Symptomerne vil vise sig ligesom ved indåndingsallergi.  

Der findes desværre ikke en fødevareallergitest, som kan afgøre hvilket fødevaremiddel hunden eller katten har udviklet allergener mod. Derfor er den eneste metode en udelukkelsesdiæt, hvor der på skift udelukkes forskellige fødevarer. Den bedste behandling er altså at undgå de(n) fødevare(r), som giver allergiske reaktioner.  

Kontaktallergi

Kontaktallergi er ikke en udbredt allergi – måske fordi pelsen i mange tilfælde dækker for direkte kontakt med omgivelserne. Symptomerne viser sig typisk på de sted, hvor der har været kontakt. Dette kunne eksempelvis være på snuden, som har været i kontakt med en plastikskål, rundt om halsen fra et halsbånd eller poterne, som har ramt et bestemt underlag, der har frembragt allergener.

Allergien kan tjekkes ved en lappetest, hvor hunden eller katten får et plaster med det mistænkte allergen på huden. Dernæst er den bedste behandling at fjerne årsagen til allergien, men hvis dette ikke er muligt, kan der behandles med medicin, der dæmper kløe.

Derfor får din hund allergi

En af grundende til, at indåndingsallergi er så udbredt er, at vi i højere grad holder vores kæledyr indendørs. Ved hunde der bor i velisolerede hundehuse udendørs, ses der færre tilfælde af indåndingsallergier.

Disse hunderacer er særligt udsatte for allergi

Ved indåndingsallergier er disse hunderacer særligt udsatte:

Læs også:

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

 • Dalmatiner
 • Golden retriever
 • Newfoundlænder
 • Chowchow
 • Schæfer
 • Engelsk setter
 • Irsk setter
 • Lhasa apso
 • Kinesisk shar pei
 • Små terriere
 • Boxer
 • Engelsk bulldog
 • Miniature schnauzer
 • Beagle
 • Akitu inu

Loppeallergi kan desuden ramme alle hunderacer.

Kilder: Netdyredoktor.dk

4. december 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Hvad koster det at have hund eller kat?

Hund Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.