Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund

Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for rå, særligt for visse hunde.

Det er ikke alle hunde, der kan tåle vinterens kuldegrader.
Det er ikke alle hunde, der kan tåle vinterens kuldegrader. Foto: iStock

Særligt små hunderacer fryser i vinterkulden

Man skulle måske tro, at hundes pels kan holde hunden varm i selv de værste kuldegrader. Men det er langt fra tilfældet. Det er særligt de små hunderacer, som er udsat i vinterens kolde vejr.

Adfærdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund udtaler: ”Du skal tænke på, at de små racer har en større overflade i forhold til deres kropsvægt. Det betyder, at de skal producere meget mere energi og have et højere stofskifte for at holde varmen.” 

Her kan du læse om 10 små hunderacer. 

Desuden har korthårede hunderacer normalt ikke så meget – eller slet ikke -  isolerende underuld, som de langhårede hunde. Dette gælder blandt andet chihauhau’en, der med sin korte pels og lille størrelse, er ekstra udsat i frostgraderne. Men det gælder også blandt andre bomuldshunden, der trods dens lange pjuskede pels har problemer med at holde varmen, da den ikke har underuld.

Tøj til hunden kan være nødvendigt

Eftersom det er særligt vanskeligt for små hunderacer at holde varmen, kan det derfor være nødvendigt med en hundefrakke. Du skal dog være opmærksom på, at hunde regulerer deres kropstemperatur gennem tunge og poter.

Hvornår er det så for koldt for din hund?

Trods en varm hundefrakke kan vinterens bidende kulde være for meget for din lille hund. Særligt poterne, der som nævnt regulerer hundens kropstemperatur, er udsatte i vinteren – både hvad angår vejsalt og kulde.

Her kan du finde en guide til, hvornår frostgraderne kan være farlige for din hund, og hvornår en lille tur er rigeligt. 

Læs også:

Hvorfor spiser hunde græs og tager de skade af det?

Hvis din hund spiser græs, kan det have flere årsager. Nogle er mere harmløse end andre, og en af dem handler om hundes slægtskab med den...

Hundens stofskifte nedsættes med alderen

Jo ældre hunden bliver, jo dårligere bliver hundens stofskifte også. Du skal derfor passe ekstra på, at din hund ikke bliver kold, da det kan være sværere for din gamle hund, at regulerer dens kropstemperatur.

Det kan derfor være en god ide at undgå, at din hund lægger sig på et koldt underlag – hvad enten det er indenfor og udenfor.

Avlen er skyld i, at hunde fryser

Hundens forfader, ulven, har ikke problemer med kulden. Tværtimod trives den fint i den vilde natur ned til minus 10-20 frostgrader. Ligeledes er slædehunde meget kuldetolerante. Når små hunderacer har problemer med kulde, er det fordi, det er fremavlede hunderacer.

Mennesket havde fokus på at fremavle hunde med et bestemt udseende, og mindre fokus på hundes sundhed og trivsel. Det resulterede i små, tyndpelsede eller måske ligefrem hårløse hunderacer, der med en højere legemstemperatur end almindelige hunde, simpelthen ikke kan modstå varmetabet.

Hvad sker der med hunden, når den fryser?

Det gælder for hunde, som det gælder for mennesker: Nedkøling af kroppen svækker immunforsvaret, så sygdomme er let modtagelige. Desuden er det ligeså ubehageligt for hunde at fryse, som det er for os mennesker.

Kilder: Videnskab.dk & Olivers.dk

28. november 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker...

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over...

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din...

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her får du en guide til at finde den helt rigtige hundeseng.

Hvad koster det at have hund eller kat?

Hund Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.