Derfor bør du ikke dele seng med dit kæledyr

Hund

Din hund eller kats soveplads bør ikke være i din seng. Se her hvorfor, og lær, hvordan du vænner kæledyret (og dig selv) af med den dumme vane.

Derfor bør dine husdyr ikke sove i sengen
Derfor bør dine husdyr ikke sove i sengen Foto: istockphoto

40 procent af danskerne er indehaver af et kæledyr. Næsten halvdelen af dem lader deres hund eller kat sove i sengen. Det kan være ganske hyggeligt at vågne op ved siden af sit højtelskede kæledyr - men det er ikke desto mindre er sundhedsskadeligt. 

Sundhedsskagelige sygdomsspredere

Dyrlæge Lene Boysen afslører, at du kan blive smittet af flere sygdomme, hvis du har kæledyret som sidemakker i sengen. Kæledyrene kan blandt andet smitte os mennesker med ringorm, bændelorm, skab, lopper, parasitter og bakterier fra urin og afføring, der sidder i pelsen. 

Hver fjerde hund er desuden inficeret med farlige antibiotika-resistente bakterier, der kan gøre os mennesker meget syge. Derfor er det også vigtigt, at vi husker at vaske hænderne jævnligt, hvis vi er indehaver af et kæledyr.

At vaske hænderne hjælper dog ikke, når mange lader deres hund slikke sig i ansigtet, eller katten være på køkkenbordet.

Altsammen øger risikoen for viderførelsen af eventuelle sygdomme. Tag derfor dine forholdsregler, når du omgås med din kat eller hund.

Har du astma?

Astma-Allergi Forbundet vil heller ikke råde hunde- og katteejere til at sove i samme seng som dyrene. Dette er selvom, der ikke umiddelbart er dokumentation for, at kæledyr i sengen forhøjer risikoen for allergi.

- Man kan sige, at det giver et meget forhøjet antal af allergener i sengen, hvis man sover med dyr, men der er ikke dokumentation for at sige, at flere allergener giver større risiko for allergi. Dette udtaler rådgivningschef i Astma-Allergi Forbundet Betina Hjorth. Hun konkluderer endvidere, at det er 'sund fornuft' at holde dyrene væk fra sengen. 

Læs også:

Vidste du, at man ikke bør genopvarme disse madvarer ?

Du har nok hørt, at spinatretter ikke bør spises som genopvarmede rester. Men var du klar over, at det samme gælder champignon?

Børnene har størst risiko for sygdomme

Der er tonsvis af videoer, der florerer på internettet, hvor hunde sover sammen med- eller slikker små børn i ansigtet. Det er altsammen meget sødt, men i realiteten er det oftest børnene, der står for skud, når vores kæledyr smitter os med sygdomme.

Dette skyldes primært, at børns immunforsvar ikke er nært så veludviklet som voksnes. Du bør således tænke en ekstra gang over, hvorvidt hunden eller katten skal overnatte i dit barns seng.

- Det er logisk, at der er en større risiko for, at børn bliver smittet. Barriererne mellem kæledyret og barnet er mindre, så de har mere kontakt end voksne, og børn er heller ikke opmærksomme på, at der er en risiko for smittet, fortæller Luca Guardabassi.

Ødelægger din søvnrytme

Vores kæledyr sover ikke på samme måde som os mennesker, og det er derfor meget normalt, at de bevæger sig rundt i løbet af natten. Dette ødelægger derfor mange ejeres søvnrytme.

Du tænker nok ikke over det længere, men sandsynligheden for, at du får ødelagt din dybe søvn om natten er stor, hvis du har et kæledyr liggende ved siden af dig.

Sådan vænner du kæledyret af med at sove i sengen

Summa summarum er, at du bør lade dit kæledyr sove på gulvet, eller i en kurv. Det er ikke så svært, som det kan lyde.

Hvis du gerne vil have vænnet din hund eller kat af med at sove i sengen, kan du gøre det gradvist. Dette gøres ved at få kæledyret til at lægge sig i en kurv eller på et tæppe, ved siden af din seng.

Læs også:

Sådan fjerner du lettest katte- eller hundehår fra tæpper

Er du også frustreret over de mange hår fra din kat eller hund på gulvtæppet? Med dette trick, kan du lynhurtigt komme problemet til livs.

Læg eventuelt din hånd ned til dit kæledyr, for en beroligende effekt. I de følgende 14 dages tid, skal du gradvist rykke kurven eller tæppet længere og længere væk fra sengen.

Til sidst vil det være muligt, at rykke kæledyrets soveplads ud af dit soveværelse, hvilket med garanti vil forbedre din nattesøvn.

2. december 2015
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.