Border collien er verdens klogeste hunderace

Hund

Har du en border collie? Eller overvejer du at anskaffe dig en? Så burde du måske læse lidt om racen og sættte dig ind i, hvad det kræver at have en af verdens klogeste hunderacer. Vi har samlet nogle spændende facts om racen her. 

Foto: istockphoto

Hyrdehunden fra grænselandet

Border collie racen stammer fra grænsen mellem England, Wales og Skotland, deraf kommer navnet “border”. Racen er i mange år blevet fremavlet til at være en hyrdehund, der skulle kunne hyrde får på meget store områder. Border colliens hyrdeinstinkt er helt unikt i forhold til mange andre hyrdehunde.

Racestandarden siger: “En sej og vedholdende, hårdtarbejdende hyrdehund med stor lærevillighed. Energisk, social, opmærksom, lydhør og intelligent. Hverken nervøs eller aggressiv.”

Læs også: 11 hunderacer, der ikke fælder 

En af verdens klogeste hunderacer

Border collien er en hunderace, der har noget mellem ørene. Faktisk menes border collien at være blandt verdens klogeste hunderacer - hvis ikke dén klogeste. Border collien kan lære helt utrolige kommandoer, og er den perfekte hund til agility og lydighedstræning.

Det er en super intelligent hund, der med den rette opdragelse kan blive den perfekte familiehund med de bedste manerer. Dens høje intelligens betyder også, at den hurtigt kan lære de dårlige manerer lige så godt som de gode. Derfor er det vigtigt at være vedholdende med opdragelsen af din border collie.

Læs også: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

En hyperenergisk hund

Du kan ikke kategorisere border collien som en rolig hund. Der er fart over feltet og det har den også brug for, at der er. Border collien har brug for at kunne løbe frit og strække benene. Det er altså ikke en hund, der trives med bare at ligge og dase i kurven dagen lang.

Border collien elsker at få stillet og løse opgaver. Hvis du ikke selv formår at udfordre og stimulere hunden med opgaver, der opfylder dens krav til både fysisk og mental aktivering, kan den sagtens selv finde på "opgaver", der måske ikke altid er lige ønskværdige derhjemme.

For at få en velafbalanceret border collie, er det nødvendigt at beskæftige den på en eller anden måde - det kan eksempelvis være ved hjælp af agility, lydighedstræning eller hyrdearbejde.

Læs også: Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel 

Voksenhvalp og border collie sind 

Mange mennesker tror på, at en border collie vil begynde at falde til ro, når den bliver voksen. Omkring et års alderen forventer mange altså, at denikke længere vil have sit hvalpede sind. Det er ikke sandt.

Du kan ikke forvente, at din border collie holder op med at opføre sig som en hvalp, indtil den den er omkring tre eller fire år gammel. Nogle border collier fralægger sig faktisk ikke hvalpesindet, før de er fire eller fem år gamle.

Læs også: Fordelene ved at have to hunde

Det høje energiniveau er vedvarende, og det legesyge sind er blot en af de mange charmer ved racen.

Er border collien en vagthund?

Nej. Border collier egner sig ikke som vagthunde, da de helt enkelt er mere nysgerrige end vagtsomme. De vil - som stort set alle andre hunde - gø, når der kommer fremmede, men så stopper det som regel også der. Hvis man ikke har brug for mere end det i en vagthund, vil den egne sig fint.

Border collien er som tidligere nævnt en hyrdehund. Border colliens hyrdeinstinkt kan faktisk ofte give problemer, hvis en uerfaren hundeejer ikke forstår at give hunden afløb for dens naturlige instinkter.

En border collie, der ikke bliver stimuleret kan ofte begynde at “hyrde” familiens børn, cyklister, jagte biler eller få et dårligt forhold til skygger og lysglimt samt hurtige bevægelser. Den kan i nogle tilfælde begynde at snappe efter børn og voksne, når de ikke reagerer på hundens forsøg på at samle flokken.

Der er dog meget sjældent tale om egentlig aggression fra hundens side, men derimod en adfærd, som ligger i hundens genetiske arv, der er svær at vænne hunden af med. Gør derfor en dyd ud af at træne og udnytte hyrdegenet i racen, så du får en glad og tilpas border collie. 

Læs mere: Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går tur 

Læs også: 11 hunderacer, der ikke fælder

Border collies personlighed og temperament

En border collie er en meget social hund, der elsker at have hele sin flok omkring sig. 

Hvis en border collie ikke er blevet socialiseret nok gennem dens opvækst, kan den have en tendens til at blive mistænksom, genert og mistroisk overfor fremmede mennesker og dyr. Men hvis du tilgengæld giver din border collie den opmærksomhed og socialisering den har brug for, er det verdens dejligste familiehund.

Læs også: Små hunderacer, der er perfekte til familier med børn. 

Din border collie og pelspleje

De fleste border collier har en halvlang til lang, glat og fyldig dobbeltpels, der er selvrensende. Det vil sige at den skyer skidt af sig, når den tørrer. Nogle border collier har dog også en helt kort pels.  

Border collier kan have mange forskellige farver, men pelsen er ofte enten sort, hvid og/eller en trefarvet blanding, hvor lysebrun også er inkluderet. Der findes også ensfarvede border collier.

Racen fælder relativt meget, og det anbefales, at du børster din border collie et par gange ugentligt, da du på den måde undgår de store mængder hår rundt omkring i huset.

Læs også: Hvornår er det for koldt for din hund?

Border colliens udseende og helbred

Border collien er kategoriseret som en mellemstor hunderace, der i gennemsnit bliver omkring 12 år gammel. En border collie bliver typisk mellem 46 til 55 cm i skulderhøjde. Tæven bliver som regel lidt mindre end hanhunden.

Border collien har et naturligt og atletisk udseende uden nogle specifikke fremavlede proportioner. Ørene sidder enten helt oprejste eller er liggende.

Border collier kan have mange forskellige øjenfarver, og faktisk kan du også ofte se en border collie med forskellig farve i hvert øje.

Læs også: Det skal du gøre, hvis din hund bliver stukket af en bi 

Blikket der kan få dig til at stivne

Et sjov fact om border collier er at de, som en helt speciel ting for netop denne race, bruger deres blik til at hyrde deres flok med. De har et meget stift og fast blik, som de bruger til at drive får eller geder med, blot ved at stirre fast på dem.

Metoden minder meget om en ulv, der jage,r og på den måde holder blikket låst fast på byttet. Hvis din border collie giver dig “blikket”, er det enten fordi den prøver at manipulere dig til at gøre noget bestemt, eller bare fordi du har noget ekstremt lækkert i hænderne.

En border collie er en hund for dig, hvis ...

  • Du har tid og overskud til at have en super energisk hund, der har brug for meget træning, og som ikke trives ved at ligge stille i kurven dagen lang. 
  • Du ikke har noget imod at bruge tid på pelspleje og børstning af din hund.
  • Du har et kærligt og aktivt hjem med familiemedlemmer, der alle er indstillet på, hvad det vil sige at eje en meget intelligent og aktiv hunderace.  

Kilder: dogsuniverse.dk, puppytoob.com, hunderacer.info

26 april 2017
0

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

0

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bommuldssok er på listen....

0

Hunderacer - de 10 mest populære hunde i Danmark: hvilken skal jeg...

Se danskernes 10 foretrukne hunderacer her og nu. Her er alle typer: langhårede, korthårede, jagthunde, selskabshunde, store og små - Hvilke...

0

Hvad betyder det når en hund skubber til dig med sin snude?

Det kan betyde flere ting. Tolkningen kan gå fra en kærlig søgen om opmærksomhed til en alvorlig advarsel og en trussel om at bide til...

0

Må hunde komme med ind i butikker og restauranter?

Tager man sin hund med ind i en butik eller en restaurant, kan man risikere at blive smidt ud. Lader man den stå udenfor, kan det hænde, at...

0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...