Border collien er verdens klogeste hunderace

Hund

Har du en border collie? Eller overvejer du at anskaffe dig en? Så burde du måske læse lidt om racen og sættte dig ind i, hvad det kræver at have en af verdens klogeste hunderacer. Vi har samlet nogle spændende facts om racen her. 

Foto: istockphoto

Hyrdehunden fra grænselandet

Border collie racen stammer fra grænsen mellem England, Wales og Skotland, deraf kommer navnet “border”. Racen er i mange år blevet fremavlet til at være en hyrdehund, der skulle kunne hyrde får på meget store områder. Border colliens hyrdeinstinkt er helt unikt i forhold til mange andre hyrdehunde.

Racestandarden siger: “En sej og vedholdende, hårdtarbejdende hyrdehund med stor lærevillighed. Energisk, social, opmærksom, lydhør og intelligent. Hverken nervøs eller aggressiv.”

Læs også: 11 hunderacer, der ikke fælder 

En af verdens klogeste hunderacer

Border collien er en hunderace, der har noget mellem ørene. Faktisk menes border collien at være blandt verdens klogeste hunderacer - hvis ikke dén klogeste. Border collien kan lære helt utrolige kommandoer, og er den perfekte hund til agility og lydighedstræning.

Det er en super intelligent hund, der med den rette opdragelse kan blive den perfekte familiehund med de bedste manerer. Dens høje intelligens betyder også, at den hurtigt kan lære de dårlige manerer lige så godt som de gode. Derfor er det vigtigt at være vedholdende med opdragelsen af din border collie.

Læs også:

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere?

En hyperenergisk hund

Du kan ikke kategorisere border collien som en rolig hund. Der er fart over feltet og det har den også brug for, at der er. Border collien har brug for at kunne løbe frit og strække benene. Det er altså ikke en hund, der trives med bare at ligge og dase i kurven dagen lang.

Border collien elsker at få stillet og løse opgaver. Hvis du ikke selv formår at udfordre og stimulere hunden med opgaver, der opfylder dens krav til både fysisk og mental aktivering, kan den sagtens selv finde på "opgaver", der måske ikke altid er lige ønskværdige derhjemme.

For at få en velafbalanceret border collie, er det nødvendigt at beskæftige den på en eller anden måde - det kan eksempelvis være ved hjælp af agility, lydighedstræning eller hyrdearbejde.

Læs også: Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel 

Voksenhvalp og border collie sind 

Mange mennesker tror på, at en border collie vil begynde at falde til ro, når den bliver voksen. Omkring et års alderen forventer mange altså, at denikke længere vil have sit hvalpede sind. Det er ikke sandt.

Du kan ikke forvente, at din border collie holder op med at opføre sig som en hvalp, indtil den den er omkring tre eller fire år gammel. Nogle border collier fralægger sig faktisk ikke hvalpesindet, før de er fire eller fem år gamle.

Læs også:

Her er de 10 klogeste hunderacer

Der er ingen tvivl om, at nogle hunde er klogere end andre, men hvilke racer er de klogeste? Er din hund på listen over de klogeste hunder...

Det høje energiniveau er vedvarende, og det legesyge sind er blot en af de mange charmer ved racen.

Er border collien en vagthund?

Nej. Border collier egner sig ikke som vagthunde, da de helt enkelt er mere nysgerrige end vagtsomme. De vil - som stort set alle andre hunde - gø, når der kommer fremmede, men så stopper det som regel også der. Hvis man ikke har brug for mere end det i en vagthund, vil den egne sig fint.

Border collien er som tidligere nævnt en hyrdehund. Border colliens hyrdeinstinkt kan faktisk ofte give problemer, hvis en uerfaren hundeejer ikke forstår at give hunden afløb for dens naturlige instinkter.

En border collie, der ikke bliver stimuleret kan ofte begynde at “hyrde” familiens børn, cyklister, jagte biler eller få et dårligt forhold til skygger og lysglimt samt hurtige bevægelser. Den kan i nogle tilfælde begynde at snappe efter børn og voksne, når de ikke reagerer på hundens forsøg på at samle flokken.

Der er dog meget sjældent tale om egentlig aggression fra hundens side, men derimod en adfærd, som ligger i hundens genetiske arv, der er svær at vænne hunden af med. Gør derfor en dyd ud af at træne og udnytte hyrdegenet i racen, så du får en glad og tilpas border collie. 

Læs mere: Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går tur 

Læs også:

Ren bil indvendig

Bilen er et opholdsrum nøjagtigt ligesom husets stuer og køkken. Vi slæber mudrede støvler ind, spiser is og drikker kaffe i den lille...

Border collies personlighed og temperament

En border collie er en meget social hund, der elsker at have hele sin flok omkring sig. 

Hvis en border collie ikke er blevet socialiseret nok gennem dens opvækst, kan den have en tendens til at blive mistænksom, genert og mistroisk overfor fremmede mennesker og dyr. Men hvis du tilgengæld giver din border collie den opmærksomhed og socialisering den har brug for, er det verdens dejligste familiehund.

Læs også: Små hunderacer, der er perfekte til familier med børn. 

Din border collie og pelspleje

De fleste border collier har en halvlang til lang, glat og fyldig dobbeltpels, der er selvrensende. Det vil sige at den skyer skidt af sig, når den tørrer. Nogle border collier har dog også en helt kort pels.  

Border collier kan have mange forskellige farver, men pelsen er ofte enten sort, hvid og/eller en trefarvet blanding, hvor lysebrun også er inkluderet. Der findes også ensfarvede border collier.

Racen fælder relativt meget, og det anbefales, at du børster din border collie et par gange ugentligt, da du på den måde undgår de store mængder hår rundt omkring i huset.

Læs også: Hvornår er det for koldt for din hund?

Border colliens udseende og helbred

Border collien er kategoriseret som en mellemstor hunderace, der i gennemsnit bliver omkring 12 år gammel. En border collie bliver typisk mellem 46 til 55 cm i skulderhøjde. Tæven bliver som regel lidt mindre end hanhunden.

Border collien har et naturligt og atletisk udseende uden nogle specifikke fremavlede proportioner. Ørene sidder enten helt oprejste eller er liggende.

Border collier kan have mange forskellige øjenfarver, og faktisk kan du også ofte se en border collie med forskellig farve i hvert øje.

Læs også: Det skal du gøre, hvis din hund bliver stukket af en bi 

Blikket der kan få dig til at stivne

Et sjov fact om border collier er at de, som en helt speciel ting for netop denne race, bruger deres blik til at hyrde deres flok med. De har et meget stift og fast blik, som de bruger til at drive får eller geder med, blot ved at stirre fast på dem.

Metoden minder meget om en ulv, der jage,r og på den måde holder blikket låst fast på byttet. Hvis din border collie giver dig “blikket”, er det enten fordi den prøver at manipulere dig til at gøre noget bestemt, eller bare fordi du har noget ekstremt lækkert i hænderne.

En border collie er en hund for dig, hvis ...

  • Du har tid og overskud til at have en super energisk hund, der har brug for meget træning, og som ikke trives ved at ligge stille i kurven dagen lang. 
  • Du ikke har noget imod at bruge tid på pelspleje og børstning af din hund.
  • Du har et kærligt og aktivt hjem med familiemedlemmer, der alle er indstillet på, hvad det vil sige at eje en meget intelligent og aktiv hunderace.  

Kilder: dogsuniverse.dk, puppytoob.com, hunderacer.info

26. april 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.