Beskyt din hund mod fugteksem og algeforgiftning

Hund

Der er intet sjovere end at se en hund, der har fået fri leg styrte afsted i bølgerne. Det bringer både glæde til hund og ejer. Men glæden kan hurtig tage en drejning, hvis du ikke er opmærksom på konsekvenserne, der kan være forbundet med en våd hund.  

Lad din hund bade sikkert i havet!
Lad din hund bade sikkert i havet! Foto: istockphoto

Hunde, der elsker at bade kan være udsatte, når det gælder sygdomme

Sommeren er sæson for at både hund og ejer kan bade og pjaske rundt i både bassin og hav. Det er hyggeligt og dejligt at bade, og det er skønt at blive kølet ned i den danske sommervarme - men det er ikke helt ufarligt for din hund.

Nedenfor kan du læse om nogle af de mest almindelige sygdomme eller lidelser, din hund kan ende med at få, hvis den bader under forkerte forhold. 

hund der bader i vand og leger

1. Fugteksem

Hvis din hund bader meget, og dermed hele tiden er fugtig, så er der risiko for, at den kan udvikle fugteksem. 

Eksemen skyldes normalvis stafylokokker, der findes på hundens hud. Hundens kropsvarme kombineret med den konstante fugt gør, at bakterierne hurtigere kan sprede sig og der vil fremgå nogle små, røde eksempletter på hundens hud.

Pletterne bliver betændte, klæbrige og ømme og kan være ret smertefuldt for den pågældende hund.

Læs mere: Disse madvarer er giftige for din hund

Sådan behandler du fugteksem

For at forebygge eller forhindre fugteksem bør du sørge for at tørre din hund godt efter enhver tur i vandet.

Hvis du har mistanke om at din hund er blevet angrebet af fugteksem, bør du kontakte din dyrlæge. Fugteksem behandles ved at barbere pelsen af på det smittede område, samt et stykke omkring det. Det smittede område skal vaskes med klorhexidin og smøres med et desinficerende middel et par gange dagligt.

hund der bliver tørret og holdt varm med et håndklæde

2. Saltforgiftning

En tur til havet er rigtig hyggelig. Der er masser af frisk luft, mulighed for motion og masser af vand og ofte bølger at lege og plaske i. Dog kan en hund, der bader meget i havet, få store mængder salt indenbords.

Hunde spytter ikke altid vandet ud, og de kan derfor ende med at indtage store mængder af havvand. Dette er ikke særlig smart, da saltvandet er giftigt for din hund.

Læs mere: Disse planter er giftige for din hund 

Sådan behandler du saltforgiftning hos hunde

Hvis din hund har fået en for stor mængde salt, kan det være livsfarligt for den. Symptomerne kan være: 

  • Opkast
  • Diarré
  • Træthed
  • Stivhed
  • Kramper

Kontakt din dyrlæge hurtigt muligt, således din hund straks kan få den rette behandling. 

Syg hund med algeforgiftning

3. Watertail

Watertail er en betændelsestilstand i nerverne ved haleroden, der kan være forskyldt af, at hunden har været kold længe i bagpartiet. Dette kan meget nemt ske, hvis hunden længe går fugtig rundt efter at have været i vandet, eller går længe rundt i køligere og vådt vejr.

Watertail er meget smertefuldt for hunde. Det kan forårsage at halen vil hænge slapt ned bag hunden, da det vil være for smertefuldt for den at bevæge den og logre med den.

Læs mere: 10 hyppige pote-problemer, du skal holde øje med hos din hund 

Sådan behandler du watertail

For at undgå watertail, skal du også sørge for at tørre din hund godt og grundigt efter enhver tur i vandet. Dette gælder også efter bad og en gåtur i regnvejr.

Hvis du lader din hund hvile og holder den varm og tør, er det normalt at watertail forsvinder efter nogle dage. Hvis din hund viser mange tegn på smerter og ellers er besværet, kan du give den smertestillende og antiinflammatorisk medicin. Du bør dog altid kontakte din dyrlægen inden behandling.

hund der slapper af og holdes varm og tør

4. Algeforgiftning

Hunde skelner sjældent mellem vand, når det gælder badning. Hvis hunden er tosset med at pjaske i vand, gør et par alger absolut ingen forskel for dens lyst til at bade. Men algerne kan gøre en verden til forskel i forhold til dens helbred.

Algefyldt vand kan være meget farligt for hunden, og hvis den sluger algetoxiner, kan det i værste fald være fatalt. Algeforgiftning vil få din hund til at ryste, være urolig, ude af stand til at balancere og kaste op.

Læs mere: Derfor er det ekstremt vigtigt at du holder øje med din hunds vægt 

Sådan behandler du algeforgiftning

Først og fremmest bør du aldrig lade din hund bade i algefyldt vand. Hvis den alligevel har gjort det, bør du straks give din hund et bad og tørre den grundigt efterfølgende. 

Hvis du oplever at din hund er påvirket af de ovenstående symptomer, bør du kontakte din dyrlæge med det samme. Symptomerne på algeforgiftning kommer meget hurtigt, nogen gange allerede inden for 30 min.

hund der bliver skyllet med lunkent vand 

22 maj 2017
Mere om Hund

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.

6 tegn på, at din hund ikke har det godt

Hund En hund kan af gode grunde ikke sige til dig, om eller hvorfor den er trist og mistrives. Men du kan afkode hundens adfærd og kropssprog - her er de vigtigste tegn på, at noget kan være galt.

10 små hunderacer, der er perfekte til børnefamilier

Hund Det er dejligt at have hund i familien, men hvilken skal man vælge? Her er 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier.

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Hund Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden.

10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Hund Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at sikre sig, at din hund har sunde poter? Og hvilke problemer skal du holde øje med?

4 grunde til at du aldrig vil glemme din hund

Hund For mange er det et større tab at miste sin hund end et nært familiemedlem. Det er der faktisk flere gode grunde til.

Sådan kan du se om din hund fryser

Hund Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.