Hunde i løbetid – 10 gode råd til ejerne af en tæve

Når du anskaffer dig en hund, overvejer du selvfølgelig, om det skal være en tæve eller en hanhund. Der er forskellige grunde til, at man vælger den ene frem for den anden, men en vigtig ting at overveje er, at tæver går i løbetid. Her til 10 tips til dig med en hund i løbetid.

løbetid hund

Løbetid hund

I denne guide svarer vi først på tre spørgsmål, som hundeejere med en hund i løbetid typisk brænder inde med. Derefter får du 10 råd, der gør livet med en tæve i løbetid meget nemmere.

Hvor længe er en hund i løbetid?

Når en tæve er i løbetid, betyder det, at hun kan blive gravid. Løbetiden varer i gennemsnit 3 uger, og hunden kan bløde lidt i starten. Generelt vil det sige, at hun bløder omkring de første otte til fjorten dage, men det svinger meget fra hund til hund.

Blodet skifter farve igennem løbetiden. I starten af perioden er blodet meget rødt, men med tiden vil det skifte farve og blive slimet samt mere gulligt eller gennemsigtigt. 7-10 dage efter blødningen er ophørt, vil tæven kunne blive gravid.

For at være helt sikker på hvornår hunden har ægløsning, kan du få fortaget en blodprøve hos dyrlægen – men ægløsningen finder som sagt normalt sted efter 12 til 14 dage.

Efter hunden har født, går der normalt to til tre måneder, før den kan gå i løbetid igen.

Hvornår kommer hunde i løbetid?

En tæve starter med at komme i løbetid mellem syv og elleve måneders alderen. Små hunde går oftere i løbetid tidligere end de lidt større hunde. Efter den første løbetid regner man med, at hunden går i løbetid hver sjette måned.

Det er meget normalt, at en tæve bliver ved med at gå i løbetid gennem hele livet. De går ikke i “overgangsalderen”. Nogle hunde får dog forlænget “pausen” mellem løbetiderne med alderen.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke vil have hvalpe?

Hvis du ikke ønsker, at din tæve skal blive med hvalpe, kan du gøre flere forskellige ting. Du kan isolere din hund, mens hun er i løbetid. Det kræver, at du holder hunden indendørs på alle andre tidspunkter end jeres gåture, og at du kan tolerere lidt blod på gulvet.

Du kan også foretage en hormonel sterilisation i form af p-piller eller p-pillesprøjter. Det er en injektion, der stopper løbetiden. Denne behandling skal fortages hver femte måned.

Hvis du gerne vil være fri for løbetid, og ikke vil bakse med behandlingerne, kan du vælge at få din hund steriliseret. Det bliver anbefalet, at man tager valget tidligt, hvis man ønsker at benytte sig af denne metode.

Hvis du steriliserer din tæve inden anden løbetid, kan det medvirke til at forbygge kræft i mælkekirtlerne, undgå falsk drægtighed, livmoderbetændelse – og hvalpe.

Hvis du har en tæve, der er i løbetid, får du her 10 gode råd, der kan gøre dit liv lidt lettere.

Løbetid hund – 10 gode råd

1. Lad ikke din hund løbe alene rundt – heller ikke i haven!

Det vigtigste, du kan gøre for dig selv og din hund i løbetid, er at beskytte den mod hanhunde og ufrivillig graviditet. Det kan være fristende at lade en tæve løbe ud i haven alene – men den går ikke. Du kan sagtens sidde inde og holde øje med din hund fra vinduet, men hvis en hanhund får færten af din hund i løbetid, og hopper over hækken, tager det ikke mange sekunder før det er for sent. Så ud med dig, og hold øje med din hund.

2. Hundesnoren er vigtig – også selvom din hund er velopdragen.

En hund i løbetid kan sagtens komme med ud på gåture, men det er vigtigt, at du husker hundesnoren. Selvom din hund er meget velopdragen, og vant til at gå uden snor, kan du ikke regne med, at det er det samme under løbetiden. Hundens instinkter er stærkere end lydighedstræning, og hun kan være over alle bjerge og lede efter en hanhund før du får set dig om.

3. Giv din hund ekstra opmærksomhed

Ligesom hos mennesker, er det ikke kun fysisk, der sker ændringer når ”tante rød” er på besøg. Hundens mentalitet og sind kan også ændre sig i løbetiden. Hvis du vil sikre dig, at din hund har det så godt som muligt under løbetiden, kan du give hende mere opmærksomhed mens det står på. Skru op for leg, pelspleje og gåture eller andet. Hvis du bruger lidt ekstra tid på hunden, vil den have det bedre med sig selv og humøret være i top.

4. Hundebleen kan gøre dit liv lettere

Du har sikkert hørt om hundebleen. Den fungerer i hundeverdenen, som du kender den fra menneskeverdenen. Den kan hjælpe dig af med blodige pletter på gulvtæppet og møbler. Hvis du kan vænne din hund til at gå med ble, kan det være en kæmpe hjælp i hverdagen. Lad din hund stifte bekendtskab med bleen stille og roligt, sørg for at førstehåndindtrykket bliver godt – ellers kan det være en kamp at få hunden til at beholde bleen på.

5. Kend din hunds aktivitetsniveau

Nogle hunde reagerer forskelligt når de er i løbetid. Hvis din hund ønsker at sove eller slappe af, bør du efterleve dens ønsker. Hvis din hund derimod er rastløs, er det vigtigt, at du tager dig tid til at lege med hende og berolige hende ved at give hende tilstrækkelig opmærksomhed. En tæve i løbetid, kan hurtigt køre sig selv op; så lær, hvordan du beroliger din hund. Det er vigtigt, at du er opmærksom på hundens adfærd under løbetiden.

6. Skal din hund være alene hjemme?

Hvis du bliver nødt til at efterlade din hund alene hjemme i længere tid ad gangen, er det vigtigt, at du efterlader noget legetøj til den. Sørg for at gå en lang tur med din hund inden du tager af sted, og efterlad så noget hunden kan få tiden til at gå med, når du er væk. En hund i løbetid kan hurtigt blive rastløs, derfor er det en god idé, at hun har noget der holder hende beskæftiget.

7. Skift hundelufter-ruten jævnligt

Når du går ture med en hund i løbetid, vil andre hunde kunne lugte det med det samme. Hanhunde i nabolaget vil også kunne lugte, hvis en tæve i løbetid går forbi. Det kan derfor være en meget god idé at gå ture et andet sted end normalt, mens hunden er i løbetid. Du kan med fordel køre et andet sted hen med hunden og gå – eventuelt en tur i skoven eller til vandet. På den måde får hunden også brugt lidt ekstra energi, da det er nye og spændende omgivelser, der sætter rammerne for de daglige gåture.

8.  Hundefyldte arrangementer er et no-go

Når din hund er i løbetid gør du klogt i at holde den væk fra arrangementer, hvor der er mange andre hunde. En tæve udsender nemlig en særlig duft, som påvirker hanhunde. Så hvis du medbringer din hund til f.eks. et hundeshow, kan det forhindre showhundene i at fuldføre deres opgaver, hvilket både er ærgerligt for hunden og dens ejer, samt tilskuerne til showet.

9.  Skjul hundens løbetid med mentol

Du kan med fordel benytte dig af denne teknik på dine gåture. Hvis du gerne vil “skjule” løbetiden for hanhunde i området, kan du bruge en alternativ duft som f.eks. pebermynte eller mentol på din hunds halespids. Det kan hjælpe med at forklæde duften af din hund i løbetid, og på den måde tiltrækker du ikke helt den samme opmærksomhed på gåturen.

10.  Søg viden om hundes løbetid

Det er altid godt at være forberedt. Hvis du gerne vil have professionelle kommentarer og råd med på vejen, kan du altid kontakte din dyrelæge. Løbetid er ikke en sygdom og det skal ikke behandles som om det er. Men under alle omstændigheder, er det altid godt at være oplyst, hvis der skulle ske komplikationer i forbindelse med løbetiden.

Kilder: sidenomhunde.dk, Virumdyreklinik.dk, pet-happy.com

Mest læste artikler