Disse egenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne

Hund

Bliv dus med den allergivenlige familiehund og lær alt om Coton de Tulears pels, pleje og temperament. Læs også her om bomuldshundens fantastiske vej fra pirathund på Madasgar til den 5. meste populære hund i Danmark. 

Bomuldshundens pels er en af grundene til racens sejrsgang. Den lugter nemlig meget lidt af hund.
Bomuldshundens pels er en af grundene til racens sejrsgang. Den lugter nemlig meget lidt af hund. Foto: iStock

Femte mest populære hunderace i DK

Bomuldshunden er på meget få år blevet en kendt figur i gadebilledet. For 25 år siden var der faktisk slet ingen bomuldshunde i Danmark, men siden da er den lille hvide krøltops popularitet steget eksplosivt.

I 2013 viste tal, at bomuldshunden lå på 5. pladsen på Dansk Kennel Klubs liste over de 10 mest populære hunderacer i Danmark. Hvad er der sket?! 

Der er mange grunde til, at bomuldshunden er blevet så populær. Dem kan du alle læse om her på siden, ligesom du også kan finde alt mulig andet, der er værd at vide, om den lille hund med den bomuldsagtige og allergivenlige pels.

Coton de Tulear – bomuldshundens historie

Bomuldshunden er som racen forholdsvis ny i Danmark. Faktisk skal vi helt frem til 1990, før den første bomuldshund blev indført til Danmark.

Det officielle internationale navn for racen er "Coton de Tulear". Coton i hundeacens navn refererer til det engelske ord “cotton”, der betyder bomuld. Dette henfører til hundens karakteristiske bomuldsagtige pels

Den anden del af ordet, "de Tulear", har at gøre med havnebyen Tulear på Madagaskar. Den store ø ud for Afrikas sydøstlige kyst var i det 15. og 16. århundrede én stor piratrede. Meget taler for, at det var piraterne, der i disse århundreder bragte bomuldshunden til øen som skibshund.

Coton de Tulear er af hundetypen Bichon og er blandt andet beslægtet med hunderacen Bichon Tenerife. Tenerife ligger på sejlruten rundt om Afrikas horn. På hele den skibsrute lå der i forgangne tider allevegne pirater på lur parate til at tilrane sig værdifulde skibslaster fyldt med østens krydderier, silkestoffer og andre herligheder.

Læs også:

Sådan lærer du din hund og kat at enes fra starten af

Forholdet mellem hunde og katte har ikke just ry for at være hjerteligt, men det kan snildt lade sig gøre at have både hund og kat, hvis...

Det kan nemt være pirater med forbindelse til Tenerife, der har taget den samme tur rundt om Afrika og har ført Coton de Tulears forfædre med sig til Madagaskar, hvorefter hunden senere har muteret sig til den bomuldshund, vi kender i dag. 

Den royale bomuldshund

Bomuldshunden fik efter pirateriets ophør royal status på Madagaskar. Det var i en periode kun medlemmer af øens kongeslægt, der havde tilladelse til at holde en Coton de Tulear som kæledyr. Hvis man som almindelig borger blev afsløret i at holde bomuldshund som kæledyr, kunne man efterfølgende faktisk blive dømt til døden.

Læs også: De 10 mest populære katteracer i Danmark

Opdaget i 1970'erne

På trods af sit charmerende væsen og udseende blev bomuldshunden først indført til resten af verden i 1970'erne. Det var nemlig først omkring dette tidspunkt, at den amerikanske doktor, Robert Jay Russel, opdagede hunderacen på Madagaskar. Det var også først i første halvdel af 1970'erne efter indførslen til Europa og USA, at der begyndte at blive ført stamtavler over Coton de Tulear. 

Bomuldshund i fuld firspring  
Bomuldshunden er sprængfuld af energi  

Bomuldshundens personlighed

Bomuldshunden er en lille selskabshund, der elsker leg og sjov. Den har ry for at være lærenem, trofast og meget let at opdrage. Racen kan, nok overraskende for nogen, med stort held bruges som agility hund - og de elsker det. Det anbefales dog, at du venter til hunden er fuldvoksen, før du begynder til agility, da muskulatur og knogler på hunden helst skal været fuldt udvoksede.

En bomuldshund kan til tider synes utrættelig. Det er en race, der kan holde til at gå timelange ture, og som efterfølgende stadig kan komme løbende med en bold i munden for at lege videre. Det er i det hele taget en stærk og sund race, der sagtens kan holde trit med en ejer i højt tempo.

Læs også:

8 ting, der rent faktisk hjælper mod forkølelse og influenza

Lommetørklæderne er fremme og kaffen brygger konstant. Influenzaen er over os og intet er værre end blokerede luftveje. Her får du 8...

Tilpasningsvillig hund

Dette er dog ikke ensbetydende med, at du bliver nødt til at gå flere kilometer lange ture med din hund hver dag, hvis du vælger at anskaffe dig en bomuldshund. En bomuldshund tilpasser sig familiens mønster. Det betyder, at du kan modelere din hund fra hvalp. Et par gåture om dagen fordelt over en time eller to vil også være rigeligt for din bomuldshund, hvis det er det, den har været vant til fra barnsben.  

Bomuldshunden bliver ofte kaldt en klovnehund eller en cirkushund. Ikke fordi den er klodset eller distræt, men på grund af dens evne til at underholde. Den kan hurtigt lære tricks og elsker at underholde sin ejer. 

Bomuldshunden er slægtning til racer som Bichon Frise, Malteser og Havanese. Nogle af disse har ry for at være vanskelige at gøre stuerene. Det kan også være tilfældet med bomuldshunden. Derfor er det vigtigt at være standhaftig med “pottetræning”, så snart du får din hvalp hjem. 

Bomuldshundens størrelse, vægt og levetid

Bomuldshunden er en lille hunderace.

  • Hunnerne vejer ca. mellem 3,5 – 5 kg.
  • Hannerne vejer lidt mere, mellem 4-6 kg
  • Højden er mellem 24 og 34 centimeter på udvoksede hunde

Bomuldshunden er generelt en sund race, og individuelle hunde er dokumenteret til at kunne blive helt op til 18 år gamle. Det er dog mere normalt, at de bliver omkring 13-15 år gamle. Hvis du får en sund og rask hvalp fra en et godt opdræt kan du være nogenlunde sikre på at kunne beholde din hund i rigtig mange år.

Læs også: Derfor er mopsen en god og kærlig hund

Læs også:

Genialt trick: Gør smørret blødt på to minutter

Gæsterne kommer NU! Smørret er ikke kommet ud af køleskabet. Hvad gør du?! Se det enkle trick her.

Bomuldshundens foder og spisevaner

En af de mere interessante ting ved bomuldshunden, er dens spisevaner. Racen er tæt på at være altædende, og den spiser gerne både kød og grøntsager. 

Det er dog ikke anbefalelsværdig, at du fjerner kød fuldstændigt fra hundens diæt, men du kan med god samvittighed fodre din hund med grønt ved siden af dens almindelige foder, så længe denne spisevane bliver indført, fra den er hvalp.

Bomuldshund - kun med dækhår, ingen underhår  
Bomuldshunden har ingen underuld - kun dækhår.  

Pels og pelspleje hos en bomuldshund

Bomuldshunden har i modsætning til mange andre hunderacer ingen underuld. Racen har kun dækhår. Det betyder, at den ikke fælder underuld og derfor undgår du en overflod af hundehår i huset. Dette betyder dog ikke, at du slipper for pelspleje, når du anskaffer dig en bomuldshund.

Bomuldshunden taber løbende og helt naturligt sine dækhår. Disse kan sætte sig fast i pelsen og danne små filtkugler, hvis du ikke jævnligt tager dig tid til at børste hundens pels igennem. Pelsen skal helst gennembørstes to til tre gange om ugen.

Bomuldshundens pels som hvalp

Når bomuldshunden er hvalp, er pelsen ikke den samme som hos den udvoksede Coton de Tulear. Pelsplejen bliver først rigtig omfattende, når hvalpen er omkring seks måneder gammel. Det er dog vigtigt, at du bruger de første levemåneder af hvalpens liv på at vænne den til at blive børstet og badet. På den måde vil den få et naturligt forhold til det, og dermed vil det kræve langt mindre tid, når hunden senere skal "groomes". Det kan ellers være noget, der kræver adskillige timers indsats ugentligt arbejde. 

 
Langhårede og korthårede bomuldshunde - pelspleje kommer man ikke udenom.  

Langhåret eller korthåret bomuldshund?

Der findes ikke to typer bomuldshunde: en korthåret og en langhåret. De bomuldshunde, du møder med kort pels, er resultatet af en tur til hundefrisøren eller mødet med en klipper derhjemme.

Det er personligt valg, om folk ønsker at holde deres bomuldshunde kortklippede, eller om de vil lade pelsen gro. Det er dog faktisk muligt at holde styr på pelsen uden at klippe hunden korthåret. Regelmæssig pleje og vask af pelsen vil sikre, at hunden bevarer sit karakteriske bomuldslook. Dette resultat opnås bedst ved, at pelsen helst dagligt børstes og tjekkes for filtkugler.

Uanset om du vælger at holde din hund langhåret eller korthåret, anbefales det, at du vasker hunden ca. hver 3. uge med en hundeshampoo.  

Bomuldshunde lugter ikke i nævneværdig grad af hund, som mange andre hunde kan gøre det. Dette er yderligere en ting, mange finder attraktivt ved racen. Selv når bomuldshundens pels er våd, afgiver den ikke nogen markant lugt. 

Læs også: Hvilken hund matcher din personlighed?

Allergi – er bomuldshunden allergivenlig?

Det er en almen opfattelse, at bomuldshunden er en “allergivenlig hund” og derfor kan bo sammen med allergikere, der normalt ikke kan tåle hund.

Det er der faktisk noget om, og det hænger sammen med den tidligere nævnte omstændighed, at bomuldshunden ikke har nogen underuld. Derudover producerer den sammenlignet med andre hunderacer ikke særligt mange hundeskæl. Det er navnlig det sidste, der er afgørende. Det er nemlig først og fremmest hundeskæl, der fremkalder allergi over for hunde hos mennesker. 

Det skal dog nævnes, at der endnu ikke er ført videnskabelig bevis for, at bomuldshunden er allergivenlig.

Hvis du er allergiker og ønsker dig en hund, kan du med fordel kontakte en familie med en bomuldshund, med henblik på et lille besøg. På den måde kan du finde ud af, om du kan tåle at omgås racen.

Denne fremgangsmåde er oftest bedre end at besøge en opdrætter eller en kennel, da der med stor sandsynlighed vil være mange bomuldshunde samlet på et sted. Det kunne sagtens gå hen og være lidt for meget hund på én gang.

Læs også: Findes allergivenlige hunderacer egentlig?

Egner bomuldshunden sig som familiehund?

Racen knytter sig utrolig tæt til sine ejere og til sin familie. Bomuldshunden følger sine mennesker overalt. Den elsker at lege med alle familiemedlemmer - og gør det glædeligt dagen lang.

En bomuldshund er meget social og trives normalt også sammen med andre husdyr. Racen egner sig derfor ikke til at være alene hjemme i 9 timer dagligt. Dette er meget vigtigt at tage i betragtning, hvis du overvejer at anskaffe dig en bomuldshund.   

Bomuldshunden er et rigtig fornuftigt valg som familiehund, men hvis der er mindre børn i familien, bør man måske vente, til børnene har nået en vis alder. Bomuldshunde kan nemlig, som et resultat af lidt for høje barneskrig og for mange utilregnelige bevægelser, risikere at blive sky og stressede, hvis de udsættes for dette i stor omfang som hvalpe.

Med når det er sagt, skal der ikke herske nogen tvivl om, at bomuldshunden en af de mest oplagte valg som familiehund.

3 vigtige ting, du bør overveje, før du anskaffer dig en bomuldshund:

  • Hvad gør du med din hund, når du skal på ferie? En bomuldshund må ikke føle sig efterladt, og den trives bedst i en social sammenhæng sammen med mennesker, den er tryg ved.
  • Hvem skal tage sig af bomuldshundens pelspleje 3 gange ugentligt de næste 14 år eller mere?
  • Vil du holde din bomuldshund langhåret eller korthåret, og har du eventuelt  økonomien til at gå til hundefrisør med den?
  • Er du nok hjemme i hverdagen til at stimulere og bruge tid sammen med din bomuldshund?

Kilder: terrificpets.com, yourpurebredpuppy.com, coton-de-tulear-care.com.

4. november 2016
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.