Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Hund

Få styr på, hvad der er virkelighed, og hvad der er myte. Findes der såkaldte “allergivenlige” hunderacer, og hvad er forskellen på dem og andre hunde? Hvorfor er du allergisk og hvad fremprovokerer dine allergiske reaktioner? Er der stadig en mulighed for, at du kan leve med hund, og hvad betyder din allergi for dette? Få svar på alle dine spørgsmål lige her. 

Foto: iStock

Myter og virkelighed om allergivenlige hunde

Der er forskel på allergivenlige og allergisikre dyr, men hvor går grænsen? Her i artiklen får du svar på nogle af de spørgsmål, du måske må have i forhold til emnet. 

Findes der allergivenlige hunde?

Det er et spørgsmål, der hyppigt bliver stillet til både læger, dyrelæger og på diverse fora. Hvis du bruger ordet ”allergivenlig” i den forstand, at der findes hunde, som med sikkerhed ikke vil fremkalde allergi hos en allergiker, så er svaret nej. 

Hvis du derimod bruger ordet i den forstand, at der findes hunde, som af den ene eller den anden grund er mindre problematiske over for visse hundeallergikere, så vil svaret være anderledes. Der findes nemlig hunde, som nogle allergikere kan omgås uden at få seriøse symptomer på allergi. Det gælder dog langt fra alle allergikere. Der er heller ikke videnskabeligt bevist, omdet har noget med hunden at gøre, eller med den enkelte allergiker.

Læs også: Alt du skal vide om hunde i løbetid 

Hvorfor er jeg allergisk overfor hunde?

Hvis du har allergi overfor hunde og oplever symptomer ved fysisk kontakt eller bliver testet positiv ved en priktest eller anden form for allergitest ved lægen, bør du som udgangspunkt ikke anskaffe dig en hund.

Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget hver enkelt hund fælder, og dermed hvor mange allergifremkaldende materialer, hunden efterlader i huset. Alle hunde har de samme allergener, som er de proteiner, som allergikere reagerer på.

Læs også: 19 katte, der koster en formue

Allergikeren vil med det samme kunne mærke i sine øjne, næse, lunger eller hud, om disse allergener er til stede i et rum. Det kan være i form af nyseanfald, kløende øjne og næse og i værste tilfælde vejrtrækningsbesvær, som kan udvikle sig til astma. 

Læs mere: Hunderacer, der ikke fælder

Hvilke hunde er mest allergifremkaldene?

Der er forskel på hunde, ligesom der er forskel på mennesker. Derfor vil der også være en forskel på graden af de allergifremkaldende proteiner hos hver enkelt hund.

  • Generelt er hanhunde mere tilbøjelige til at fremkalde allergi hos allergikere, end hunhunde er. 
  • Mange tror fejlagtigt, at en langhåret hund er mere tilbøjelig til at fremkalde allergi end korthårede hunde. Hårets længde spiller dog ingen rolle i dette tilfælde.
  • Hundens adfærd kan spille en stor rolle. En aktiv hund, der færdes i et hjem med gulvtæppe og polstrede møbler, afgiver flere allergener end en rolig hund i et hjem, der er lettere at gøre rent, f.eks. med trægulve og færre møbler.

Læs også: Rolige hunderacer, som er kendt for ikke at gø

Læs også: Havehus i engelsk stil af genbrugsvinduer

Kan jeg som allergiker have hund, hvis jeg bare gør ordentligt rent?

Selvom du gør dit hjem grundigt rent flere gange dagligt og forsøger at holde hjemmet fri for hundehår, så er det desværre ikke nok til at fjerne alle allergener.

En grundig rengøring vil fjerne mange af de allergener, der til dagligt vil skabe en overfølsom reaktion hos allergikeren. Det kan dog tage år at eliminere allergiske reaktioner fuldstændigt.

Derfor kan det også være en udfordring, hvis man som allergiker flytter ind i et hus, hvor de tidligere ejere har holdt hund.

Kan jeg udvikle allergi overfor min hund?

Svaret er ja. Du kan altid udvikle nye allergier overfor ting og dyr - særlligt dem du omgås på daglig basis. Mennesker, der har allergi overfor andre ting end pelsdyr, som f.eks. pollen, støv og græs, er også mere tilbøjelige til at udvikle nye allergier sammelignet med mennesker uden tidligere allergisymptomer.

Læs mere: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund 

Læs også: For mange af disse skadedyr i din bolig er et dårligt tegn - men på hvad?

Hvad er en allergivenlig hund?

Det er vigtigt, at bide mærke i fortolkningen af ordet: allergivenlige hunde er ikke allergisikre hunde. Ved allergivenlig hund forstås, at nogle hunderacer eller hunde kan have en mindsket effekt i at fremkalde en allergisk reaktion hos allergikere.  

Det er svært at sige, hvilke racer, der er allergivenlige. Dog findes der forskellige kriterier, som tyder på, at folk med allergi ofte ikke oplever symptomer i samme grad, når de omgås disse typer hunde, i forhold til andre hunde.

Grunden til, at det er svært at udpege en hel race som allergivenlig er, at selv hunde af samme race kan have forskellige mængder af de allergifremkaldende proteiner. Det vil sige, at en specifik labrador f.eks. kan producere langt færre allergener end en anden labrador. Den første kan derfor være mere allergivenlig end den med mange allergener.

Hunderacer, der ikke fælder

Et kriterie, man ofte kigger på, når man kategoriserer hunderacer som allergivenlige, er hundenes evne til at gro en pels uden underuld. Dette gælder for eksempel racer som bomuldshunden (coton de tulear), der ikke er udstyret med underuld, og derfor fælder i langt mindre grad. 

Hunderacer, der ikke fælder, producerer sjældent lige så meget hundeskæl som hunde, der fælder meget. Dette minimerer derfor den mængde af allergifremkaldende materiale, der bliver efterladt i omgivelserne.

Skal jeg skaffe mig af med min hund, hvis jeg udvikler allergi?

Det anbefalede svar er ja. Hvis du fortsætter med at leve sammen med din hund efter konstatering af allergi, løber du en risiko for, at dine allergisymptomer bliver værre.

Din allergimedicin virker kun dæmpende på dine symptomer. Så hvis du bliver ved med at udsætte dig selv for det, du er allergisk overfor, kan det betyde, at du kan ende med at skulle tage mere medicin og flere forskellige slags. 

Hvilke hunde er allergivenlige?

Som udgangspunkt findes der, som vi har nævnt, ikke allergisikre hunde. Nogle hunde er dog generelt mere allergivenlige på grund af forhold som manglende underuld og lignende.

Det er ofte de samme hunderacer, der går igen på allergieksperternes lister og på allergikernes udmeldinger om hunde, som det er lykkedes dem at omgås. På baggrund af de omstændigheder har vi her sammenstykket en liste på ti af de hunde, som oftes bliver nævnt som allergivenlige:

Læs også: 10 alternative kæledyr 

Kilder: allergi.astma-allergi.dk, netdoktor.dk, gipote.dk, hundeleksikon

12 januar 2017
0

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bommuldssok er på listen....

0

Hunderacer - de 10 mest populære hunde i Danmark: hvilken skal jeg...

Se danskernes 10 foretrukne hunderacer her og nu. Her er alle typer: langhårede, korthårede, jagthunde, selskabshunde, store og små - Hvilke...

0

Hvad betyder det når en hund skubber til dig med sin snude?

Det kan betyde flere ting. Tolkningen kan gå fra en kærlig søgen om opmærksomhed til en alvorlig advarsel og en trussel om at bide til...

0

Må hunde komme med ind i butikker og restauranter?

Tager man sin hund med ind i en butik eller en restaurant, kan man risikere at blive smidt ud. Lader man den stå udenfor, kan det hænde, at...

0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...

0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...