Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Hund

Få styr på, hvad der er virkelighed, og hvad der er myte. Findes der såkaldte “allergivenlige” hunderacer, og hvad er forskellen på dem og andre hunde? Hvorfor er du allergisk og hvad fremprovokerer dine allergiske reaktioner? Er der stadig en mulighed for, at du kan leve med hund, og hvad betyder din allergi for dette? Få svar på alle dine spørgsmål lige her. 

Foto: iStock

Myter og virkelighed om allergivenlige hunde

Der er forskel på allergivenlige og allergisikre dyr, men hvor går grænsen? Her i artiklen får du svar på nogle af de spørgsmål, du måske må have i forhold til emnet. 

Findes der allergivenlige hunde?

Det er et spørgsmål, der hyppigt bliver stillet til både læger, dyrelæger og på diverse fora. Hvis du bruger ordet ”allergivenlig” i den forstand, at der findes hunde, som med sikkerhed ikke vil fremkalde allergi hos en allergiker, så er svaret nej. 

Hvis du derimod bruger ordet i den forstand, at der findes hunde, som af den ene eller den anden grund er mindre problematiske over for visse hundeallergikere, så vil svaret være anderledes. Der findes nemlig hunde, som nogle allergikere kan omgås uden at få seriøse symptomer på allergi. Det gælder dog langt fra alle allergikere. Der er heller ikke videnskabeligt bevist, omdet har noget med hunden at gøre, eller med den enkelte allergiker.

Læs også: Alt du skal vide om hunde i løbetid 

Hvorfor er jeg allergisk overfor hunde?

Hvis du har allergi overfor hunde og oplever symptomer ved fysisk kontakt eller bliver testet positiv ved en priktest eller anden form for allergitest ved lægen, bør du som udgangspunkt ikke anskaffe dig en hund.

Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget hver enkelt hund fælder, og dermed hvor mange allergifremkaldende materialer, hunden efterlader i huset. Alle hunde har de samme allergener, som er de proteiner, som allergikere reagerer på.

Læs også:

14 nemme sparetips, så du undgår unødvendigt spild i hverdagen

Det er ofte de mange små besparelser, der samlet set kan mærkes på budgettet. Få 14 tips til, hvordan du undgår det unødvendige "spild" i...

Allergikeren vil med det samme kunne mærke i sine øjne, næse, lunger eller hud, om disse allergener er til stede i et rum. Det kan være i form af nyseanfald, kløende øjne og næse og i værste tilfælde vejrtrækningsbesvær, som kan udvikle sig til astma. 

Læs mere: Hunderacer, der ikke fælder

Hvilke hunde er mest allergifremkaldene?

Der er forskel på hunde, ligesom der er forskel på mennesker. Derfor vil der også være en forskel på graden af de allergifremkaldende proteiner hos hver enkelt hund.

  • Generelt er hanhunde mere tilbøjelige til at fremkalde allergi hos allergikere, end hunhunde er. 
  • Mange tror fejlagtigt, at en langhåret hund er mere tilbøjelig til at fremkalde allergi end korthårede hunde. Hårets længde spiller dog ingen rolle i dette tilfælde.
  • Hundens adfærd kan spille en stor rolle. En aktiv hund, der færdes i et hjem med gulvtæppe og polstrede møbler, afgiver flere allergener end en rolig hund i et hjem, der er lettere at gøre rent, f.eks. med trægulve og færre møbler.

Læs også: Rolige hunderacer, som er kendt for ikke at gø

Læs også:

Fransk bulldog - 10 ting du bør vide om familiehunden

Den franske bulldog er avlet som familiehund. Derfor er den i dag en af tidens mest populære hunderacer. Den har dog nogle arvelige sygdom...

Kan jeg som allergiker have hund, hvis jeg bare gør ordentligt rent?

Selvom du gør dit hjem grundigt rent flere gange dagligt og forsøger at holde hjemmet fri for hundehår, så er det desværre ikke nok til at fjerne alle allergener.

En grundig rengøring vil fjerne mange af de allergener, der til dagligt vil skabe en overfølsom reaktion hos allergikeren. Det kan dog tage år at eliminere allergiske reaktioner fuldstændigt.

Derfor kan det også være en udfordring, hvis man som allergiker flytter ind i et hus, hvor de tidligere ejere har holdt hund.

Kan jeg udvikle allergi overfor min hund?

Svaret er ja. Du kan altid udvikle nye allergier overfor ting og dyr - særlligt dem du omgås på daglig basis. Mennesker, der har allergi overfor andre ting end pelsdyr, som f.eks. pollen, støv og græs, er også mere tilbøjelige til at udvikle nye allergier sammelignet med mennesker uden tidligere allergisymptomer.

Læs mere: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund 

Læs også:

Mops - fordele og ulemper ved den kærlige familiehund

Mopsen er en af de mest populære hunderacer i Danmark. Den er fuld af kærlighed og omsorg, og den beriger dit liv med hundekunstner og...

Hvad er en allergivenlig hund?

Det er vigtigt, at bide mærke i fortolkningen af ordet: allergivenlige hunde er ikke allergisikre hunde. Ved allergivenlig hund forstås, at nogle hunderacer eller hunde kan have en mindsket effekt i at fremkalde en allergisk reaktion hos allergikere.  

Det er svært at sige, hvilke racer, der er allergivenlige. Dog findes der forskellige kriterier, som tyder på, at folk med allergi ofte ikke oplever symptomer i samme grad, når de omgås disse typer hunde, i forhold til andre hunde.

Grunden til, at det er svært at udpege en hel race som allergivenlig er, at selv hunde af samme race kan have forskellige mængder af de allergifremkaldende proteiner. Det vil sige, at en specifik labrador f.eks. kan producere langt færre allergener end en anden labrador. Den første kan derfor være mere allergivenlig end den med mange allergener.

Hunderacer, der ikke fælder

Et kriterie, man ofte kigger på, når man kategoriserer hunderacer som allergivenlige, er hundenes evne til at gro en pels uden underuld. Dette gælder for eksempel racer som bomuldshunden (coton de tulear), der ikke er udstyret med underuld, og derfor fælder i langt mindre grad. 

Hunderacer, der ikke fælder, producerer sjældent lige så meget hundeskæl som hunde, der fælder meget. Dette minimerer derfor den mængde af allergifremkaldende materiale, der bliver efterladt i omgivelserne.

Skal jeg skaffe mig af med min hund, hvis jeg udvikler allergi?

Det anbefalede svar er ja. Hvis du fortsætter med at leve sammen med din hund efter konstatering af allergi, løber du en risiko for, at dine allergisymptomer bliver værre.

Din allergimedicin virker kun dæmpende på dine symptomer. Så hvis du bliver ved med at udsætte dig selv for det, du er allergisk overfor, kan det betyde, at du kan ende med at skulle tage mere medicin og flere forskellige slags. 

Læs også: Her er de ti mest populære hunderacer i Danmark

Hvilke hunde er allergivenlige?

Som udgangspunkt findes der, som vi har nævnt, ikke allergisikre hunde. Nogle hunde er dog generelt mere allergivenlige på grund af forhold som manglende underuld og lignende.

Det er ofte de samme hunderacer, der går igen på allergieksperternes lister og på allergikernes udmeldinger om hunde, som det er lykkedes dem at omgås. På baggrund af de omstændigheder har vi her sammenstykket en liste på ti af de hunde, som oftes bliver nævnt som allergivenlige:

Læs også: 10 alternative kæledyr 

Kilder: allergi.astma-allergi.dk, netdoktor.dk, gipote.dk, hundeleksikon

12 januar 2017
Mere om Hund

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 tegn på, at din hund ikke har det godt

Hund En hund kan af gode grunde ikke sige til dig, om eller hvorfor den er trist og mistrives. Men du kan afkode hundens adfærd og kropssprog -...

10 små hunderacer, der er perfekte til børnefamilier

Hund Det er dejligt at have hund i familien, men hvilken skal man vælge? Her er 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier.

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Hund Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden.

10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Hund Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at...

4 grunde til at du aldrig vil glemme din hund

Hund For mange er det et større tab at miste sin hund end et nært familiemedlem. Det er der faktisk flere gode grunde til. 

Sådan kan du se om din hund fryser

Hund Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.

7 almene fejl du laver, når du bader din hund

Hund Hvis du som ejer ikke er opmærksom på dine fejl, risikerer du at gøre hunden uvillig til at gøre et bad til et fremadrettet ritual.