Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Hund

Få styr på, hvad der er virkelighed, og hvad der er myte. Findes der såkaldte “allergivenlige” hunderacer, og hvad er forskellen på dem og andre hunde? Hvorfor er du allergisk og hvad fremprovokerer dine allergiske reaktioner? Er der stadig en mulighed for, at du kan leve med hund, og hvad betyder din allergi for dette? Få svar på alle dine spørgsmål lige her. 

Foto: iStock

Myter og virkelighed om allergivenlige hunde

Der er forskel på allergivenlige og allergisikre dyr, men hvor går grænsen? Her i artiklen får du svar på nogle af de spørgsmål, du måske må have i forhold til emnet. 

Findes der allergivenlige hunde?

Det er et spørgsmål, der hyppigt bliver stillet til både læger, dyrelæger og på diverse fora. Hvis du bruger ordet ”allergivenlig” i den forstand, at der findes hunde, som med sikkerhed ikke vil fremkalde allergi hos en allergiker, så er svaret nej. 

Hvis du derimod bruger ordet i den forstand, at der findes hunde, som af den ene eller den anden grund er mindre problematiske over for visse hundeallergikere, så vil svaret være anderledes. Der findes nemlig hunde, som nogle allergikere kan omgås uden at få seriøse symptomer på allergi. Det gælder dog langt fra alle allergikere. Der er heller ikke videnskabeligt bevist, omdet har noget med hunden at gøre, eller med den enkelte allergiker.

Læs også: Alt du skal vide om hunde i løbetid 

Hvorfor er jeg allergisk overfor hunde?

Hvis du har allergi overfor hunde og oplever symptomer ved fysisk kontakt eller bliver testet positiv ved en priktest eller anden form for allergitest ved lægen, bør du som udgangspunkt ikke anskaffe dig en hund.

Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget hver enkelt hund fælder, og dermed hvor mange allergifremkaldende materialer, hunden efterlader i huset. Alle hunde har de samme allergener, som er de proteiner, som allergikere reagerer på.

Læs også:

Derfor skal din hund sove

Hunde skal have masser af søvn, de skal stimuleres og de skal på legedates.

Allergikeren vil med det samme kunne mærke i sine øjne, næse, lunger eller hud, om disse allergener er til stede i et rum. Det kan være i form af nyseanfald, kløende øjne og næse og i værste tilfælde vejrtrækningsbesvær, som kan udvikle sig til astma. 

Læs mere: Hunderacer, der ikke fælder

Hvilke hunde er mest allergifremkaldene?

Der er forskel på hunde, ligesom der er forskel på mennesker. Derfor vil der også være en forskel på graden af de allergifremkaldende proteiner hos hver enkelt hund.

  • Generelt er hanhunde mere tilbøjelige til at fremkalde allergi hos allergikere, end hunhunde er. 
  • Mange tror fejlagtigt, at en langhåret hund er mere tilbøjelig til at fremkalde allergi end korthårede hunde. Hårets længde spiller dog ingen rolle i dette tilfælde.
  • Hundens adfærd kan spille en stor rolle. En aktiv hund, der færdes i et hjem med gulvtæppe og polstrede møbler, afgiver flere allergener end en rolig hund i et hjem, der er lettere at gøre rent, f.eks. med trægulve og færre møbler.

Læs også: Rolige hunderacer, som er kendt for ikke at gø

Læs også:

Slip for hunde- og kattehår derhjemme

4 garanterede råd om et rent hjem med kæledyr.

Kan jeg som allergiker have hund, hvis jeg bare gør ordentligt rent?

Selvom du gør dit hjem grundigt rent flere gange dagligt og forsøger at holde hjemmet fri for hundehår, så er det desværre ikke nok til at fjerne alle allergener.

En grundig rengøring vil fjerne mange af de allergener, der til dagligt vil skabe en overfølsom reaktion hos allergikeren. Det kan dog tage år at eliminere allergiske reaktioner fuldstændigt.

Derfor kan det også være en udfordring, hvis man som allergiker flytter ind i et hus, hvor de tidligere ejere har holdt hund.

Kan jeg udvikle allergi overfor min hund?

Svaret er ja. Du kan altid udvikle nye allergier overfor ting og dyr - særlligt dem du omgås på daglig basis. Mennesker, der har allergi overfor andre ting end pelsdyr, som f.eks. pollen, støv og græs, er også mere tilbøjelige til at udvikle nye allergier sammelignet med mennesker uden tidligere allergisymptomer.

Læs mere: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund 

Læs også:

10 virkeligt søde blandede hunderacer

Labradoodle, schnoodle og dalmador - de har nogle skøre navne, men de er virkeligt ikke til at stå for.

Hvad er en allergivenlig hund?

Det er vigtigt, at bide mærke i fortolkningen af ordet: allergivenlige hunde er ikke allergisikre hunde. Ved allergivenlig hund forstås, at nogle hunderacer eller hunde kan have en mindsket effekt i at fremkalde en allergisk reaktion hos allergikere.  

Det er svært at sige, hvilke racer, der er allergivenlige. Dog findes der forskellige kriterier, som tyder på, at folk med allergi ofte ikke oplever symptomer i samme grad, når de omgås disse typer hunde, i forhold til andre hunde.

Grunden til, at det er svært at udpege en hel race som allergivenlig er, at selv hunde af samme race kan have forskellige mængder af de allergifremkaldende proteiner. Det vil sige, at en specifik labrador f.eks. kan producere langt færre allergener end en anden labrador. Den første kan derfor være mere allergivenlig end den med mange allergener.

Hunderacer, der ikke fælder

Et kriterie, man ofte kigger på, når man kategoriserer hunderacer som allergivenlige, er hundenes evne til at gro en pels uden underuld. Dette gælder for eksempel racer som bomuldshunden (coton de tulear), der ikke er udstyret med underuld, og derfor fælder i langt mindre grad. 

Hunderacer, der ikke fælder, producerer sjældent lige så meget hundeskæl som hunde, der fælder meget. Dette minimerer derfor den mængde af allergifremkaldende materiale, der bliver efterladt i omgivelserne.

Skal jeg skaffe mig af med min hund, hvis jeg udvikler allergi?

Det anbefalede svar er ja. Hvis du fortsætter med at leve sammen med din hund efter konstatering af allergi, løber du en risiko for, at dine allergisymptomer bliver værre.

Din allergimedicin virker kun dæmpende på dine symptomer. Så hvis du bliver ved med at udsætte dig selv for det, du er allergisk overfor, kan det betyde, at du kan ende med at skulle tage mere medicin og flere forskellige slags. 

Læs også: Her er de ti mest populære hunderacer i Danmark

Hvilke hunde er allergivenlige?

Som udgangspunkt findes der, som vi har nævnt, ikke allergisikre hunde. Nogle hunde er dog generelt mere allergivenlige på grund af forhold som manglende underuld og lignende.

Det er ofte de samme hunderacer, der går igen på allergieksperternes lister og på allergikernes udmeldinger om hunde, som det er lykkedes dem at omgås. På baggrund af de omstændigheder har vi her sammenstykket en liste på ti af de hunde, som oftes bliver nævnt som allergivenlige:

Læs også: 10 alternative kæledyr 

Kilder: allergi.astma-allergi.dk, netdoktor.dk, gipote.dk, hundeleksikon

12. januar 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Dit kæledyr kan også have allergi

Hund Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.