10 ting du ikke vidste om hunden Shih Tzu

Hund

Shih Tzu'en er en utrolig sød og bamset hund. Vil du vide mere om Shih Tzu'en skal du læse med her, hvor du får 10 ting, som du sikkert ikke vidste om racen. 

Foto: iStock

Shih Tzu

Racen Shih Tzu er en utrolig sød, lille hund, som mange mennesker holder af. Shih Tzu’en er dog også så elskværdig med dens søde ansigt og palmelignende hale. Vi har her samlet 10 ting om Shih Tzu’en som du måske ikke kendte til.

1. Shih Tzu er en gammel race

Der er faktisk ingen der ved, præcis hvor gammel Shih Tzu-racen er, og det er svært at fastsætte et nøjagtigt årti. Men gamle billeder og fotografier har vist, at hunderacen stammer helt fra det 7. – 8. Århundrede.

Oprindeligt stammer en Shih Tzu fra Kina, og har været en af de mindste tibetanske hunde.

Læs mere: Alt du bør vide om hunde i løbetid

2. Shih Tzu er i familie med ulve

Du havde nok ikke gættet det, men den søde, lille Shih Tzu er faktisk ret tætte med ulvene. Du skal derfor ikke lade dig narre af det uskyldige, lille ansigt. Dog er Shih Tzu’en meget kærlig og vil som udgangspunkt ikke gøre en flue fortræd.

Læs også: Derfor lægger din hund hovedet på skrå

3. De royale, elskede Shih Tzus

Shih Tzu’en var for mange royale deres tro følgesvend og gode kammerat, og hunden blev meget forkælet. Shih Tzus har en tyk og lækker pels, som de royale brugte sig til at varme med, ved at holde deres kæreste eje, Shih Tzuen, tæt op til dem. Derfor fungerede Shih Tzus både som en kammerat, men også som en lille "varmepude", der kunne gøre sengen eller kroppen varm. Racen kaldes også en selskabshund, da den holdt sine ejere med selskab.

4. Shih Tzus har mange navne

Din Shih Tzu hedder ikke kun Molly, Cille eller Robbie. Nej, Shih Tzu's har faktisk rigtig mange navne, herunder ”lille løve”, ”under-bordet-hund”, ”Tibetan poodle”, ”hellige hund”, ”lykkebringere” og ”Chrysanthemum-hund”. Men det er da lidt sjovere at kalde efter Cille, end det er at kalde efter ”under-bordet-hund”, ikke?

Læs alt om hunderacen: Bomuldshund

5. Shih Tzu-racen var næsten uddød

Den nuttede lille Shih Tzu var nær uddød med mange andre kinesiske hunderacer, men heldigvis fandtes der nogle Shih Tzu-entusiaster, som beskyttede racen. Faktisk overlevede der kun syv han- og syv tæve-Shih Tzu’er. Disse 14 Shih Tzu’er har sørget for racens overlevelse.

6. Shih Tzus findes i mange farver

Shih Tzu’en findes i utrolig mange farver og nuancer; mere konkret 14 farver. Farverne spænder alt fra sort til sølv og hvid til guld. Du kan derfor finde lige den Shih Tzu, som du synes passer til dig.

Læs mere: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

Læs også: Du skal børste tænder på din hund hver dag

7. At træne en Shih Tzu kan være svært

Hvis du overvejer at anskaffe dig en Shih Tzu, skal du blot være opmærksom på, at Shih Tzus kan være svære at træne. Du skal have en masse tålmodighed, da det kan tage mange gentagelser før det søde, lille væsen lærer de basale ting. 

Det kunne være en god idé at få Shih Tzu’en i en ferie, da du dermed har rig mulighed for at lære din nye ven, hvad den må og ikke må.

Faktisk er Shih Tzu’ens intelligens under det gennemsnitlige, og selv dens navn kan den få svært ved at lære i de to første år af dens levetid.

8. Pelsen hos Shih Tzu’en skal plejes

En Shih Tzu kan få en flot og prægtig pels, hvis blot den bliver passet og plejet. Shih Tzu’er, der er udstillingshunde, har ofte en lang pels, som kræver daglig pleje. Du bør derfor børste din hund hver dag.

Hvis din Shih Tzu derimod blot er din nye bedste ven, og du vælger at dens pels skal være kortklippet, så kan du nøjes med at børste din Shih Tzu et par gange om måneden.

Støvsugeren behøver du ikke at skulle tage i brug oftere efter anskaffelsen af en Shih Tzu, da racen næsten ikke fælder. Den vamsede, lille hund har nemlig to sæt pelse, hvor det inderste, også kaldet underpelsen, fælder ind i dens ydre pels, kaldet overpelsen. På den måde, er det ikke mange hår, der falder af din Shih Tzu, og racen findes derfor i den allergivenlige kategori.

Du oplever måske, at nogle Shih Tzu’er har en lille hestehale på toppen af hovedet. Det er simpelthen for at give den et bedre udsyn, så dens lange hår ikke dækker øjnene. Det er både sødt og kært med et lille ”springvand" på toppen af hovedet.

Læs også: Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går tur

Læs mere: Hunderacer, der ikke fælder

9. Shih Tzu’er vil være en del af familien

Når en Shih Tzu første gang møder sin nye familie, så forventer den også, at den straks bliver en del af fællesskabet og kommer på lige fod med de resterende familiemedlemmer. Men mon ikke Shih Tzu’en vil passe ind i de fleste familier med sit kærlige og glade væsen?

Så længe Shih Tzu’en får lov til at knytte sig til familien, så vil den være glad og gøre sit ypperste for at være det bedste hunde-familiemedlem.

Shih Tzu’en vil være familiens følgesvend, og vil elske at blive taget med ud på forskellige ture. Hvis du lader din Shih Tzu blive hjemme helt alene, kan dens snobbede attitude vise sig når du kommer hjem. Men Shih Tzu’en bløder let op, hvis bare du er ekstra omsorgsfuld og klar med masser af kærlighed til den.

Derudover er Shih Tzu’en meget glad for børn og vil utrolig gerne lege. 

10. Shih Tzu var en vagthund

Oprindeligt har den søde Shih Tzu været en vagthund i klostrene i Kina. Derfor har den en tendens til at gø, især hvis der er fare på færde. Men du kan sagtens træne din Shih Tzu til ikke at gø hver gang dørklokken ringer eller når i er ude at gå tur, du skal bare være tålmodig.

Men se det som en god ting at din Shih Tzu gør. Nu har du nemlig en vagthund i hjemmet.

Overvejelser inden du anskaffer en Shih Tzu

Vil du gerne have en lille hund, som ikke har brug for en masse udendørs motion og leg? Vil du gerne have en hund der ikke gør særlig meget, og er meget venlig over for andre dyr? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, vil en Shih Tzu være det oplagte valg.

Kilde: AkcMentalfloss, Doguniverse

8 februar 2017
0

Hvad betyder det når en hund skubber til dig med sin snude?

Det kan betyde flere ting. Tolkningen kan gå fra en kærlig søgen om opmærksomhed til en alvorlig advarsel og en trussel om at bide til...

0

Må hunde komme med ind i butikker og restauranter?

Tager man sin hund med ind i en butik eller en restaurant, kan man risikere at blive smidt ud. Lader man den stå udenfor, kan det hænde, at...

0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

12 pjuskede overraskelser om hunderacen pomeranianer

Lad dig ikke nare af pomeranianerens bløde, nuttede udseende. Her får du en klog, stædig, snu og selvsikker hund, der bekymrer sig meget om...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...

0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...

0

Sådan aflæser du din hunds opførsel

Lær at forstå din hunds sjove vaner, og bliv bedre til at aflæse dens signaler.