6 fejl de fleste hundeejere begår, når de opdrager og træner deres hunde

Hund

En lydig hund er det ønskescenariet for alle hundeejere, men det tager ofte lang tid at træne og opdrage den - og man skal være tålmodig. Se her, hvilke 6 fejl mange hundeejere begår.

Foto: istockphoto

Har du nogensinde råbt af din hund, når den ikke gør, hvad du beder den om i ren frustration? Bare rolig – du er ikke alene.

Her er 6 fejl de fleste hundeejere begår, når de opdrager og træner deres hund 

1. Ingen anerkendelse af hundens frygt

Mange adfærdsproblemer opstår af frygt hos hunden, og i de fleste tilfælde lægger ejeren ikke mærke til faresignalerne.

Når en hund er bange:

  1. Tager den halen mellem benene
  2. Lægger den ørerne tilbage over hovedet
  3. Rejser hårene sig på midten af ryggen
  4. Gemmer den sig
  5. Hopper den op for at blive taget i armene (dette er oftest små hunde)

Hvis din hund konstant er bange, vil den ofte blive aggressiv.

Derfor skal du hjælpe din hund med at overkomme frygten – for den kan ikke selv. Du skal hjælpe den med at genopbygge dens selvtillid og gåpåmod. Det gøres bedst i nye omgivelser.

Det skal du gøre

Husk at rose hunden, når den prøver at overvinde sin frygt – og sørg for at give den belønninger i form af hundekiks eller andet lækkert, så den ser det som noget positivt.

Forvent ikke at din hund overvinder sin frygt med det samme. Anerkend de små skridt, den tager. Ros din hund og motiver den til at fortsætte, hvis den går i stå. 

Læs også:

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

Du skal ikke

Du må ikke løfte hunden op eller lade den gemme sig bagved dig. Det forstærker nemlig dens frygt.

2. Opfordring af dårlige vaner

Du ved sikkert ikke, du gør det. Men du kan faktisk utilsigtet anerkende de dårlige vaner, din hund har. Det kan eksempelvis være hoppen, hylen eller at den tigger ved bordet.

Hvis du rører en hund, der hopper, belønner du den, og lader den dermed tro, at det er en måde at få opmærksomhed på. 

Det samme gælder, når den hyler eller gør for at få opmærksomhed.

Giv ikke din hund mad, når du sidder ved bordet. Det opfordrer den til at tigge hver gang, du sidder og spiser. Det er en rigtig dårlig vane, som mange ikke kan lade være at opmuntre til. 

Det skal du gøre

Hvis din hund gør, tigger eller hopper for at få opmærksomhed, skal du ignorere den. Når den gentagende gange er blevet ignoreret, vil den nemlig automatisk stoppe med at gøre disse ting.

Læs også:

23 problemer som kun hundeejere forstår

Iskolde gåture, hundehår i møblerne og mudrede hundepoter… Hvis du har hund, vil du med garanti kunne nikke genkendende til disse probleme...

3. Mad efterladt inden for hundens rækkevidde

Du kender det sikkert godt; telefonen ringer, og du efterlader en halvtom tallerken på sofabordet.

Hunden hopper selvfølgelig op og snapper de sidste rester af din frokost uden at have fået lov.

At efterlade mad eller snacks kan potentielt være livsfarligt for din hund. Hunde kan fx ikke tåle chokolade, avokado, løg eller rosiner.

Træn derfor din hund til ikke at spise ting, der står efterladt i dens rækkevidde. Det er for dens eget bedste.  

4. Straf for at adlyde ordre

Mange vil nok undre sig over denne fejl. Men det ér faktisk en fejl.

Lad os tage kommandoen ’kom her’ som eksempel.

Kalder du hunden til dig i parken, og putter den i snor og går med det samme? 

Det er ligesom at blive kaldt ind på skoleinspektørens kontor for den. Hunden tror nemlig, at den bliver straffet, når du gør disse ting. Og derfor vil den måske ikke komme, når du kalder.

Læs også:

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelga...

Det skal du gøre

Træn din hund til at komme, når du kalder – og gør det indenfor. Giv den en godbid og ros den, når den kommer til dig.

Du skal ikke vente med at rose den, før den er kommet helt hen til dig. Du må meget gerne opmuntre den på halvejen – så forstår den bedre, at det er det, du gerne vil have den til. Samtidig lærer den, at det er en sjov og belønnende ting, der sker, når du kalder den hen til dig.

Det skal du ikke gøre

Du skal ikke træne hunden i at komme til dig udenfor, før den er 100 % lydig indenfor. Du kan nemlig ikke regne med at den kommer de første gange, du kalder den til dig udenfor – det skal trænes mange gange med ros og godbidder, før den sidder i skabet. 

5. Opmuntring til at bide i ting

Lader du sko ligge og flyde på gulvet, selvom du ved, du har en hund, der tygger og bider i alt, hvad den kan komme til? Hvis din hund bider i alting - også ting, der ikke er legetøj - så kan det være et tegn på, at den ikke bliver stimuleret nok. 

Det skal du gøre

Gå en ekstra tur med hunden, eller giv den et legetøj den kan bide i i stedet for dine dyrebare sko. Det vil både din hund og dine sko blive glad for i længden.

6. Vente med at gå med snor

Vi har alle set hunde, der trækker deres ejer efter dem på gåturen, fordi de simpelthen er alt for ivrige og glade, eller fordi de bare ikke har lært, hvordan man går pænt i snor.

Men hvis man starter træning i at gå i snor for sent, kan hunden nemt komme til at hoppe og trække. Begynd derfor tidligt, således din hund kan vænne sig til snoren. 

30 maj 2017
Mere om Hund

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.

6 tegn på, at din hund ikke har det godt

Hund En hund kan af gode grunde ikke sige til dig, om eller hvorfor den er trist og mistrives. Men du kan afkode hundens adfærd og kropssprog - her er de vigtigste tegn på, at noget kan være galt.

10 små hunderacer, der er perfekte til børnefamilier

Hund Det er dejligt at have hund i familien, men hvilken skal man vælge? Her er 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier.

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Hund Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden.

10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Hund Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at sikre sig, at din hund har sunde poter? Og hvilke problemer skal du holde øje med?

4 grunde til at du aldrig vil glemme din hund

Hund For mange er det et større tab at miste sin hund end et nært familiemedlem. Det er der faktisk flere gode grunde til.

Sådan kan du se om din hund fryser

Hund Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.