3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Hund

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og mennesker er. Den sidste fortæller om, hvor meget vi har til fælles.

Hund nyder biltur i fulde drag.
Hund nyder biltur i fulde drag. Foto: iStock

Hundes kærlighed til biler

Hunden har en sjette sans for bilnøgler. Når du begynder at rasle med dem, så ved de fleste straks, hvad der skal ske - og de elsker det! 

Når hunden kommer ind i bilen, så ved de fleste mennesker også, hvad der kommer til at ske: hunden vil hænge med hovedet ud af vinduet al den tid, du giver den lov til det. 

Hunden i det åbne bilrude

Der er ikke blevet lavet så meget forskning i de dybere årsager til hundes kærlighed til biler og bilture.

Stanley Coren, hundeadfærdspsykolog og professor i psykologi ved University of British Columbia, har dog et godt bud på én af årsagerne: hundens suveræne lugtesans. Stanley Coren tillægger det særlig stor betydning, at en hund har 225 millioner olfaktoriske receptorer på sin næse, hvor et menneske kun har beskedne 50 millioner. 

Hunde lever igennem næsen

"Hvis du ruller vinduet ned," fortæller Stanley Coren til det canadiske nyhedsmedie The Globe and Mail, "vil hunden få et kaledoskopisk indtryk af verdenen igennem sin næse i takt med, at duftoplevelserne hele tiden skifter. Vi mennesker er visuelle væsener... En hund lever igennem sin næse."

Når hunden hænger med snuden ud af vinduet, vælter oplevelserne ind i et overflødighedshorn af duftindtryk: høstmarker, restauranter, gylletanke, rådyrfært. Det må være lige som at være i hundehimmelen. 

Dyrlæge Melissa Bain fra University of California udtrykker hundenes lykkerus meget præcis:

"Jeg er ikke sikker på, at de decideret bliver høje af det, men de får en masse input i et meget højt tempo".

På jagt med mennekser 

En anden mulig årsag til, at hunde elsker at køre bil, er, at det giver dem mindelser om at gå på jagt.

Hunde er forprogammeret i deres gener til at jage i flok. Den genetiske tilbøjelighed kan meget vel blive fremkaldt, når de er ude at køre med familien - deres jagtkobbel - i en bil. Den opskruede fart i bilen vil ubevidst give dem mindelser om jagt. 

Ifølge hundetræneren Kevin Behan fra Vermont kan hunde i biler godt komme til at opleve dyr og andre objekter, som de kører forbi som byttedyr. Det er der nogle hunde, der oplever så stærkt, at de endda vil slå ud efter nogle af de ting, som man kører forbi.

De intense følelser, som bilturen/jagttuen kan vække i hunde, kan være en medvirkende årsag til, at hunde ofte er fyr og flamme, når køreturen er forbi. Derfor er det altid godt at indlægge nogle energifyldte lege, når man stiger ud af bilen - som for eksempel at kaste med pind eller spille frisbee med hunden.

Hund med bilnøgler i munden  
Så er det nu, menneske!  

Biler = spænding!

En sidste sandsynlig årsag til, at hunde elsker biler, har de til fælles med mennesker.

Dr. Brian Hare fra Duke University er evolutionær antropolog og grundlæggeren af "Duke Canine Cognition Center". Han peger på, at en hund hurtigt vil regne ud, at en tur med bilen betyder, at der kommer til at ske noget spændende.

Mange tusindes års symbiotiske samliv med mennesker har desuden fået hunde til at foretrække mennesker frem for andre hunde.

"Hvis du giver hunden valget mellem at være sammen med et menneske eller med andre hunde, så vil hunde foretrække mennesker", hævder Brian Hare i et interview med Mother Nature Network.

Og hvis en hund vil være sammen med mennesker, er der næppe noget sted, den kan komme tættere på dem på end i bilen samtidig med, at den også både får en tur i dufthimmelen og en simuleret jagttur.

14. juni 2017
Mere om Hund

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Hvad koster det at have hund eller kat?

Hund Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige...

Pas godt på din hund: Hundetyverier er stigende

Hund Hundetyverier er stigende, men skal antallet skræmme hundeejere? 

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for.