12 pjuskede overraskelser om hunderacen pomeranianer

Hund

Lad dig ikke nare af pomeranianerens bløde, nuttede udseende. Her får du en klog, stædig, snu og selvsikker hund, der bekymrer sig meget om sin ejer, men som også kan være tilbageholden og kun begive sig ud i noget, når belønningen er i sigte. 

En pomeranianer er en blød, klog og nuttet hund.
En pomeranianer er en blød, klog og nuttet hund. Foto: istockphoto

1. Pomeranianer som familiehund

En pomeranianer trives ikke særlig godt med meget alenetid, og derfor er det en oplagt race til familier med flere personer, så der stort set altid er en legekammerat hjemme. En pomeranianer knytter sig meget til sin familie, og er meget kærlig og kælen.

Pomeranianeren advarer sin familie, når der kommer fremmede eller gæster, men hvis familien accepterer gæsten, går der ikke længe før pomeranianeren er mere fokuseret på at få kærlige klap end at jage gæsten væk. 

2. De er meget intelligente og lærenemme

Pomeranianere har et ry for at være små, hidsige hunde. Men faktisk kan dette være helt modsat af virkeligheden. Hvis du opdrager din pomeranianer på den rigtige måde, kan det være en meget lydig hunderace, der både er intelligent og lærenem.

Du kan nemt lære din pomeranianer små tricks og kunstner. Hunden elsker at være i centrum og at underholde hele familien.

Læs mere: Border collien er verdens klogeste hund, læs hvorfor her.

3. Sådan træner du din pomeranianer til ikke at gø

En pomeranianer kan til tider være meget støjende, og hvis du ikke slår ned på dette mens hunden er hvalp, kan det være meget svært at rette på den adfærd senere hen. Lad aldrig hvalpen gø løs uden at irettesætte, aflede og belønne.

Du skal være konsekvent, venlig og belønnende under træningen af din pomeranianer – med denne fremgangsmåde vil du opnå langt de bedste resultater, og stort set altid kunne træne din pomeranianer til ikke at gø ustyrligt, hver gang der kommer gæster.

Læs også: 7 overraskende ting, der kan give dig ondt i ryggen

Læs mere: Hunderacer, der er kendte for ikke at gø

4. Aktivitetsniveau hos en pomeranianer

Racen er ikke kendt for at være udpræget aktiv, og derfor har den typisk ikke brug for særlig meget motion for at trives. Dog vil hunden meget gerne deltage i familiens aktiviteter og elsker at være en del af hverdagens rutiner. 

En god gåtur i skoven eller ved vandet af og til, kan sagtens lade sig gøre, men mere end et par lufteture om dagen, behøver den lille hund umiddelbart ikke.

5. Adfærd og temperament hos en pomeranianer

Pomeranianere er kendte for deres lidt hidsige og selvsikre temperament, hvilket skyldes at hunden - i dens egne øjne - er en meget stor hund. Derfor er det også meget vigtigt, at du tager træningen og opdragelsen af din pomeranianer seriøst.  

Racen er klog og kan nemt lære at adlyde ordrer. Dog kan det være svært at opdrage en pomeranianer til 100 % lydighed, da den ofte først adlyder, hvis den kan se et formål med det.

Læs også: Tak for din henvendelse!

Pomeranianere er loyale hunde, der er meget beskyttende for deres ejere. 

6. Pomeranianer i forskellige farver

De små pelsede og pjuskede pomeranianere findes i mere end 20 forskellige farver og farvemønstre.

Det skulle derfor ikke være svært at finde lige præcis den hund, der falder i din smag. Du skal dog være opmærksom på én ting. Nogle pomeranianere har tendens til at skifte farve i takt med at de bliver ældre.

En cremefarvet pomeranianer hvalp kan eksempelvis ende ud med at være helt brun eller gylden, når den er fuldvoksen. 

Det er ikke muligt at vide på forhånd hvilke hvalpe, der vil skifte farve med alderen og hvilke, der ikke vil.

Læs også: Har du en tæve? Her er alt, du bør vide om hunde i løbetid.

Læs også: Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

7. Pomeranianer og pelspleje

En pomeranianer har to lag pels. En underpels og en yderpels. Yderpelsen er fyldt med både bløde og strittende dækhår, hvorimod underulden er tyk og tæt. Den specielle pels kræver en del pleje i form af et par ugentlige gennembørstninger.

Pomeranianeren kræver børstning af pelsen, men til gengæld kræver racen sjældent vask og rensning af pelsen. En pomeranianers pels lugter sjældent af hund, som man kender det fra andre racer, men den fælder en del to gange om året, hvor den skifter pels.

Læs mere: Her er 11 hunderacer, der ikke fælder

8. Forskellen på små og store pomeranianere

Tilbage før det 19. århundrede, blev pomeranianere brugt til både at trække slæder og hyrde husdyr. Dette kunne lade sig gøre, fordi de tilbage i tiden var meget større end de er i dag. Originalt var pomeranianere helt hvide, og vejede i gennemsnit omkring 13-14 kg.

I begyndelsen af det 19. århundrede begyndte man udelukkende at avle på pomeranianere som selskabshunde.

Læs også: Disse egenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne

9. Pomeranianerens udseende og størrelse 

Pomeranianeren som den ser ud i dag, er en meget lille skødehund med pjusket, blød pels. Både hanner og tæver bliver mellem 18-30 cm høje og vejer mellem 1-3 kg, når de er voksne.

Racen har små, spidse og oprejste ører, og forholdsvis lange slanke ben. Halen er kort med lang pjusket pels, som krøller fint henover den bagerste del af ryggen. Pomeranianeren næse er kort, men ikke flad.

Pomeranianeren er kendt for dens nuttede ansigt og de store, runde øjne. Racens udseende er bamse-agtigt.    

Læs mere: Allergivenlige hunderacer - her får du myter og virkelighed.

10. Sygdomme og helbred hos en pomeranianer

En pomeranianer er som udgangspunkt en sund hunderace, men grundet den massive avl på racen og de store racerforandringer, er der et par ting, du skal være opmærksom på helbredsmæssigt.

Racen har, som en del andre mindre hunderacer, tendens til at havde tilbageholdte mælketænder. Det vil sige, at hunden sjældent taber alle sine mælketænder på egen hånd, og derfor ikke gør plads til de nye tænder, der vokser ud.

De fleste hunderacer taber deres mælketænder omkring 3-7 måneders alderen, men i pomeranianerens tilfælde, kan det være nødvendigt at få dyrlægen til at fjerne de sidste mælketænder, så du undgår at der dannes en dobbeltrække tænder.

Der skal også holdes øje med symptomer på hjertefejl, hjertestop og øjensygdomme.

11. Pomeranianeren er en spidshund under typen spitz

Pomeranianeren er en spidshund, der tilhører hundetypen “spitz”. Spitz er ikke i sig selv en race, men en betegnelse, der omfatter en række typer af hunderacer, som i højere grad har de samme forfædre og som deler mange egenskaber.

Spitz hunde har typisk en flot, tyk, dobbeltlags pels, spidse ører og pelsede haler. Pomeranianeren er relateret til andre spitzhunde som akita, sibirsk husky, alaskan malamut og samojedhund, men stammer direkte fra de middelstore pomerske spidshunde i Europa, der også hører under betegnelsen spitz.

12. Pomeranianeren kan få tvillinger

En pomeranianer er helt særlig i forhold til mange andre hunderacer på flere forskellige punkter. Et af punkterne er deres evne til at blive drægtige med tvillinger. Det er et sjældent fænomen hos hunde.

Hvalpene vil være i hver deres fostersæk, men deler navlestreng. Det er ikke usædvanligt at hvalpene vil have forskellige pelsfarver, og derfor heller ikke usædvanligt at det aldrig vil blive opdaget at de er tvillinger, medmindre du overværer fødslen.

Kilder: mom.me, mentalfloss.com, fourleggedguru.com, poppymommy.com, hundeejere.dk

19 maj 2017
0

Hvad betyder det når en hund skubber til dig med sin snude?

Det kan betyde flere ting. Tolkningen kan gå fra en kærlig søgen om opmærksomhed til en alvorlig advarsel og en trussel om at bide til...

0

Må hunde komme med ind i butikker og restauranter?

Tager man sin hund med ind i en butik eller en restaurant, kan man risikere at blive smidt ud. Lader man den stå udenfor, kan det hænde, at...

0

3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og...

0

5 falske rygter om hunde, du troede var sande

Der findes mange rygter om hunde. Nogle er sande, men der er også nogle, der bestemt ikke holder stik. Her er fem rygter om hunde, som du...

0

9 overraskende - men almindelige - ting, der gør din hund bange

Se her, om din hund lider af én af disse 9 helt almindelige fobier.

0

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går...

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

0

Hvorfor klør det på min hund?

Oplever du, at din hund er begyndt at klø sig mere, end den plejer? Det kan der være en meget god grund til. Her er fem årsager til, at det...

0

Derfor skal du tjekke din hunds mund for flåter

De fleste hundeejere ved godt, at hunden skal tjekkes for flåter, når de har været ude at gå tur i skoven. Men hvor mange tjekker egentlig...

0

Er du hundeejer? Så skal du kende til denne nye regel

Går du ofte tur med hunden uden at have den i snor? Det skal du ikke gøre. Hundeejere, der ikke holder kæledyret i snor, kan nemlig risikere...

0

11 hunderacer, der ikke fælder

Savner du en hunderace, der ikke fælder så meget? Så har vi her samlet 11 forskellige hunde, der er kendte for ikke at fælde særlig meget....

0

Fordelene ved at have to hunde

Der er flere grunde til, hvorfor det er mere hensigtsmæssigt at have to hunde frem for bare én. Vi har her samlet nogle af de allerbedste...

0

Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det

Hunde bliver køresyge ligesom mennesker. Det er hverken en rar oplevelse for hund eller ejer, når det sker. Derfor har vi samlet nogle gode...

0

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en...

Har du set en hund med en gul sløjfe bundet fast i halsbåndet og undret dig? Der er faktisk en rigtig god grund - læs med her og lær betydni...

0

Sådan aflæser du din hunds opførsel

Lær at forstå din hunds sjove vaner, og bliv bedre til at aflæse dens signaler.

0

Sådan kan du se om din hund fryser

Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.