12 fascinerende ting, du måske ikke vidste om nyfødte hundehvalpe

Hund

Hundehvalpe er noget af det sødeste på jorden, men ved du alt, hvad der er værd at vide om dem? Her har vi samlet 12 ting, du måske, måske ikke ved om dem.

Foto: istockphoto

1. Hvalpe udvikles over en meget kort periode

Hunde er kun drægtige i ca. 2 måneder. Det giver hvalpen meget kort tid at udvikle sig på, men faktisk er det alt, hvad den behøver. En hvalp udvikler sig med lynets hast i moderens mave og efter bare 2 måneder, er den klar til at se dagens lys. 

2. Hvalpe vokser også hurtigt uden for maven

Når hundehvalpen først er født, stopper den hurtige udvikling bestemt ikke. Faktisk vil en helt normal, sund og rask hvalp fordoble deres fødselsvægt på blot en uge. Der er selvfølgelig en masse faktorer, der kan spille ind, og vægt og størrelse afhænger selvfølgelig også af racen.

Læs mere: Alt hvad du bør vide om hunde i løbetid 

3. Hvalpe er både blinde og døve, når de bliver født

Ligesom kattekillinger er hundehvalpe født uden syn og næsten uden hørelse. Dog kan hundehvalpe stadig gøre opmærksom på dem selv, da de kan lave små lyde.

Efter 10-14 dage vil hvalpene begynde at åbne deres øjne. Hvalpes øjne er ikke færdigudviklede før omkring 10 ugers alderen, men de vil kunne være i stand til at bruge øjnene fra de er ca. 10-14 dage gamle, hvilket også først er her omkring de vil få deres normale øjenfarve. Hvalpe yngre end dette har som regel altid helt blå øjne.

Læs mere om hunderacen: Fransk bulldog   

Læs også:

Maine Coon - 10 kæmpefacts om verdens største huskat

Er Maine Coon i famlie med vaskebjørnen, og var det vikingerne, der bragte den til Maine i USA? Her er 10 fakta om den majestætisk udsende...

4. Hvalpe er født med pels og negle, men uden tænder

Hundehvalpe er faktisk født med små skarpe negle, der allerede kan klippes fra 4-6 ugers alderen. De kan være skadelige for deres mor, når de spiser hos hende.

Mængden af pels kan variere meget fra race til race, men for det meste er hvalpe også født med pels. Det er som regel en hvalpepels, de taber i deres første leveår, hvorefter den voksenpelsen vokser ud.

Hvalpe får først tænder omkring 4 ugers alderen, men også disse er hvalpetænder. Omkring 3-4 måneders alderen vil hvalpene tabe deres medfødte tænder, for at gøre plads til voksentænderne.

Alle, der har været hvalpeejere vil kende denne periode som tiden, hvor alt der kan tygges, skal tygges og bides i.

Læs om hunderacen: Bomuldshund 

5. De har hovedsageligt to beskæftigelser den første del af deres liv

Hundehvalpe spiser hos deres mor med ca. 2 timers mellemrum. Det giver dem jo en masse tid til at lave mange andre ting, men det eneste hvalpene gør udover at spise, er at sove. Faktisk siger man, at nyfødte hundehvalpe sover 90% af dagen - altså 22 timer ud af de 24.

Læs mere: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed 

Læs også:

Hvad siger din favorithund om din personlighed?

Er din yndlings-hunderace boxeren, rummer du en helt særlig sympatisk kvalitet. Læs om den her, hvor vi afslører 6 personligheder for...

6. Hundehvalpe kan ikke komme af med afføring på egen hånd

Ligesom nyfødte kattekillinger, kan nyfødte hundehvalpe heller ikke komme af med afføringen på egen hånd. Moderen hjælper hvalpen med at komme af med afføring, ved at slikke deres endetarm.

Læs mere: Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

7. Hvalpe kan ikke regulere deres kropsvarme

Nyfødte hundehvalpe har svært ved at regulere deres egen kropsvarme, og kan hurtigt få det enten for koldt eller for varmt. Det betyder derfor, at mange hvalpe har brug for hjælp, til at holde varmen i den første tid.

Du kan hjælpe hvalpen med at holde varmen, ved at supplere med varme tæpper og eventuelt en varmedunk, hvis det er meget koldt. Normalt ville hvalpen dog kunne klare sig, hvis moderen og dens søskende ligger tæt.

Læs mere: Hvad skal du gøre, når din hund bliver angrebet?

Læs også:

Træning af din hund: 8 råd fra hundehviskeren over dem alle

Cesar Millan er 'hundehvisker' og stjerne i tv-programmet 'The Dog Whisperer', hvor han viser sin nærmest overnaturlige indsigt i hundes...

8. Hundehvalpe lærer ekstremt hurtigt

Selvom det til tider kan virke som om din hundehvalp overhovedet ikke opfanger en dyt af, hvad der foregår omkring den, så opfanger den mere end du tror.

En hundehvalp lærer eksempelvis allerede at gå fra 3 ugers alderen, og de fleste kan gå og løbe rundt inden de er 12 uger gaml.e

Det er også omkring denne tid, at de lærer andre motoriske evner så som at logre med halen.

Læs mere: Kæledyr, der egner sig specielt godt til lejligheder

9. Hundehvalpene kan tage skade af for tidlig separation fra deres familie

En hundehvalp skal ikke separeres fra sin mor før 12 ugers alderen. Hvis en hvalp fjernes fra dens mor for tidligt, kan det have indflydelse på dens helbred og udviklingen af dens immunsystem.  

En hvalp lærer utroligt meget af sin mor og sine søskende adfærdsmæssigt i de første uger af dens liv. For at få en hund, der fungerer optimalt både fysisk og psykisk, bør hunden få minimum få 12 uger sammen med sine forældre og søskende, før den flytter til en ny familie.

Læs mere: Hunderacer, der ikke fælder 

10. Hundehvalpe kræver en del socialisering

Dette hænger lidt sammen med ovenstående punkt. Du bør ikke fjerne en hund fra dens familie før 12 ugers alderen af mange grunde; en af dem er socialiseringen. Allerede fra hvalpen er 3 uger gammel, begynder den at lære fra andre hunde den omgås.

Socialt samvær med andre hunde, husdyr og mennesker er ekstremt vigtigt for at hunden udvikler dine sociale kompetencer optimalt.

Det er i denne periode af hundens liv, at hjernen for alvor udvikles til at reagere på socialiseringen. Fra 4 ugers alderen er hvalpe også fuldt ud i stand til at reagere på deres omgivelser og andre individer.

Læs mere: Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går tur 

11. Nyfødte hundehvalpe har et dårligt immunsystem

Hvalpe er ikke særlig modstandsdygtige overfor sygdomme som eksempelvis parvovirus, der er en DNA virus, som giver sygdom i mave-tarmkanalen.

Hos nyfødte hvalpe kan sygdommen også ramme hjertet. Et tegn på en inficeret hvalp er åndenød, hurtig puls og blege slimhinder. Infektionen er specielt alvorlig for hvalpe op til 12 ugers alderen, der kan risikere at dø af sygdommen.

Nyfødte hvalpe er også modtagelige for herpesvirus i de første 3 uger af deres liv. Hvalpene kan smittes fra andre hunde i husstanden eller fra deres mor før eller efter fødslen.

Læs mere: Derfor bliver hunde også køresyg og sådan afhjælper du det

12. Hundehvalpe skal vaccineres og have ormekur

Grundet de mange sygdomme, der er en trussel for især hvalpe og unge hunde, skal hunden - omkring 8 ugers alderen - vaccineres mod de mest gængse sygdomme.

Den skal vaccineres mod blandt andet hundesyge, smitsom leverbetændelse (HCC) og parvovirus. 

Kilde: petmd.com

11 maj 2017
Mere om Hund

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 tegn på, at din hund ikke har det godt

Hund En hund kan af gode grunde ikke sige til dig, om eller hvorfor den er trist og mistrives. Men du kan afkode hundens adfærd og kropssprog -...

10 små hunderacer, der er perfekte til børnefamilier

Hund Det er dejligt at have hund i familien, men hvilken skal man vælge? Her er 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier.

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Hund Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden.

10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Hund Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at...

4 grunde til at du aldrig vil glemme din hund

Hund For mange er det et større tab at miste sin hund end et nært familiemedlem. Det er der faktisk flere gode grunde til. 

Sådan kan du se om din hund fryser

Hund Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.

7 almene fejl du laver, når du bader din hund

Hund Hvis du som ejer ikke er opmærksom på dine fejl, risikerer du at gøre hunden uvillig til at gøre et bad til et fremadrettet ritual.