10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Hund

Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at sikre sig, at din hund har sunde poter? Og hvilke problemer skal du holde øje med?

Foto: Istock

Sund pleje, sund hund

Du køber det bedste foder, sørger for masser af motion, børster, vasker og plejer pelsen på din hund. Men har du nogensinde tænkt på, at et par hundepoter er mindst lige så vigtige at holde fine og sunde for hundens helbred?

Vintersalt, bakterier og varm asfalt kan alt sammen være en udfordring for et sæt hundepoter. Læs her, hvordan du passer bedst på din hunds poter. 

1. Svampeinfektioner

Det er ganske normalt for svampe-organismer at leve på din hunds poter – og almindeligvis ikke noget, du skal være urolig for. Der kan dog godt opstå infektioner, som kan få konsekvenser for din hund.

Vær derfor opmærksom på om din hund slikker overdrevet på sine poter, og hold øje med om poterne bliver røde og kløende. Det kan være symptomer på en svampeinfektion, som kræver en tur til dyrelægen.

2. Bakterieinfektioner

Ligesom svampe-organismer er bakterier også ganske normale på et sundt sæt hundeporter. Har din hund andre sundhedsproblemer kan bakterieorganismerne dog formere sig til i et uhensigtsmæssig omfang, som kræver behandling med antibiotika eller antibakterielle midler. Også her er det røde poter, som kløer, hæver og irriterer, du skal holde øje med hos din hund.   

3. Indgroede tånegle

Din hunds negle skal helst slides ned naturligt på løbeturen i naturen eller trimmes ordentligt med en negleklipper. Gøres det ikke kan resultatet være nedgroede negle, der kan være urimelig smertefuldt for hunden. I værste tilfælde kan en operation være nødvendig.

Læs også:

23 problemer som kun hundeejere forstår

Iskolde gåture, hundehår i møblerne og mudrede hundepoter… Hvis du har hund, vil du med garanti kunne nikke genkendende til disse probleme...

 4. Afrevet tånegl

En afrevet tånegl kan forekomme for enhver hund. Hvis ikke neglen helt er afrevet, skal den trækkes af og tages med en tur til dyrelægen, som kan stoppe en eventuel blødning og afhjælpe hundens smerter.

5. Forbrændinger

En sommervarm asfalt kan sagtens være skyld i forbrændinger på en hunds poter – og ligesom hos mennesker skal sådanne skader behandles med det samme. Det kan være hensigtsmæssigt at forbinde poterne for at undgå bakterieinfektioner. Desuden er smertebehandling og antibiotika ofte en nødvendighed.

Læs også: Hvornår det asfalten FOR varm for din hund?

6. Frostbid

For et frostbid gælder nøjagtig det samme som ved en forbrænding. Et isunderlag kan være skyld i forbrændings-lignende skader på et par sensitive hundepoter, og så er forbinding, smerte og antibakteriel behandling en god ide.   

7. Vintersaltning

I vinterhalvåret er saltning nødvendigt for os mennesker og vores transportmidler. Desværre kan salt være problematisk for vores firbenede venner – især, hvis hundepoterne er dækket med salt, når de kommer i kontakt med sne- og isunderlag. Det er derfor en god ide at børste poterne rene for saltlag, inden du slipper hunden løs i snedyngerne.

Læs også:

7 almene fejl du laver, når du bader din hund

Hvis du som ejer ikke er opmærksom på dine fejl, risikerer du at gøre hunden uvillig til at gøre et bad til et fremadrettet ritual.

8. Flåter

Det er ikke usædvanligt at finde flåter mellem neglene på en hund. De små dyr kan være bærere af sygdomme, som eksempelvis Borrelia – og det er derfor en god ide, at vaccinere med Trilyme, der beskytter hunden imod alle de typer Borrelia, vi har i Europa.

Har en flåt bidt sig fast, skal den helst fjernes hurtigst muligt, enten med en flåttang eller en pincet. Sørg for, at få hele dyrets hoved med. En dyrlæge kan sagtens hjælpe med det lille indgreb, hvis du ikke selv har håndelaget.

9. Skabmideinfektion

Skab er en rovmide, der smitter hunden fra inficerede ræve – eller i sjældne tilfælde fra hund til hund. Et mideangreb vil ofte udmønte sig i en voldsom kløe og der kan opstå betændelse i huden på poterne.

Det er nødvendigt, at få en dyrlæge til at stille diagnosen ud fra symptomer og eventuel blodprøve. At dræbe miderne og behandle de skader, de har forsaget kan dyrlægen også hjælpe med. 

10. Behårede poter

Som på resten af hundekroppen skal pelsen omkring poterne også passes og plejes. Hvis din hund har for meget eller for langt hår på fødderne kan skidt, tårne og splinter fange sig i pelsen, som kan være svære at fjerne.

Hunde kan også få problemer med indgroede hår, som kan resultere i små bylder, der kan være irriterende og smertefulde for din hund. Det er derfor en god ide, at sørge for velplejede og velfriserede hundepoter.

Kilde: petmd.com

Læs også:

Lav sjovt hundelegetøj af gamle t-shirts

Vent en ekstra gang før du smider alle dine gamle trøjer ud. Her får du en komplet gør det selv-guide til, hvordan du forvandler dine...

09 december 2016
Mere om Hund

Cocker spaniel – 10 ting du skal vide om den energiske hund med de...

Hund Alt om cocker spanielens historie og hunderacens sind og temperament samt de helt specielle udfordringer, der er ved at have en cocker spaniel: plejen af de lange ører og racens store behov for at blive aktiveret. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over nogle af de signaler, din hund giver med sit kropssprog. 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hund Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Hundekurv: sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

Kan hunde græde?

Hund Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Ødelægger hundetis græsplænen?

Hund Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for. 

6 tegn på, at din hund ikke har det godt

Hund En hund kan af gode grunde ikke sige til dig, om eller hvorfor den er trist og mistrives. Men du kan afkode hundens adfærd og kropssprog -...

10 små hunderacer, der er perfekte til børnefamilier

Hund Det er dejligt at have hund i familien, men hvilken skal man vælge? Her er 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier.

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Hund Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden.

4 grunde til at du aldrig vil glemme din hund

Hund For mange er det et større tab at miste sin hund end et nært familiemedlem. Det er der faktisk flere gode grunde til.

Sådan kan du se om din hund fryser

Hund Fryser din hund ligeså snart du fryser? Måske. Hvis du er tvivl, så følg guiden her og find ud af om den gør.