10 gode råd, hvis du skal rejse med din hund

Vær velforberedt, hvis du påtænker at tage din hund med på ferie. Der er mange ting, der skal være styr på – heriblandt vaccinationer, hundepas og transportmetode. Her er en huskeliste til det hele, samt forslag til alternative ferieoplevelser for din hund. 


1. Sæt dig ind i hvad det vil sige, at have kæledyr med på ferie

Selvfølgelig ville det være alletiders, hvis alle familiens medlemmer, inklusiv Fido, kunne komme med på familieferien i sommerferien. Familiebillederne ville ikke mangle et logrende og glad familiemedlem, og børnene ville altid have deres bedste legekammerat ved deres side.

Det er dog ikke altid lige let at medbringe hunden på ferien. Der er mange ting, som skal tages højde for og mange forberedelser, der skal gøres. 

Det er vigtigt, at det bliver en god oplevelse for alle, både dig og hunden. Derfor skal du gøre dig nogle tanker omkring, hvad der er en realistisk ferie, når du vælger at medbringe hunden. Den skal stadig ud på sine daglige gåture, og aktiveres i samme omfang som hvis du var hjemme.

Hunden er måske ikke altid enig i de ting, du finder morsomme. Store befolkede områder, koncerter og andre begivenheder, kan være mere stressende end sjovt for hunden at opleve. Og husk på, at hunden ikke er kommet med på ferie for at blive efterladt tilbage på hotelværelset, fordi der er nogle ting I gerne vil opleve.

Derfor skal du overveje, hvilken type ferie du gerne vil på, og hvilken type hund du har. Passer de to ting sammen? Eller ville det være bedst for alle parter, hvis hunden blev hjemme fra ferien? Det er nogle af de spørgsmål, du skal være parat til at besvare, ligesom nedenstående også er ting, du skal overveje inden afrejse. 

Læs også: Ferie for de 4-benede

2. Hundepas

Alle hunde, der rejser til udlandet, skal udstyres med et europæisk pas. Det er meget vigtigt, for hvis din hund ikke har et hundepas, ligesom du selv har et pas, kan den ikke få lov til at komme ind i andre lande.

Et hundepas kan købes ved dyrelægen. Der er mange forskellige regler angående vaccinationer, ID mærkning og andet, der skal noteres i hundepasset og vaccinationskortet. Disse regler kan ofte ændres, og derfor er det vigtigt, at du holder dig ajour før hver ferie, også selvom din hund måske allerede har fået udstedt et hundepas en gang før.

Du kan altid kontakte din dyrelæge, hvis du er i tvivl om hvorvidt din hund er ajourført i forhold til indførselsreglerne i andre lande.

3. Indførselsregler i forskellige lande

I forlængelse af ovenstående, er det vigtigt at du læser op på indførselsreglerne i netop de lande du skal rejse til. Det varierer som sagt meget fra land til land. Du kan læse mere om de forskellige regler på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Du kan også med fordel også læse op på kulturen angående hunde i de lande, du påtænker at rejse til. Hundekulturen kan også variere meget fra land til land, og det er ikke sikkert, at andre har det samme syn på lille søde Fido, som du selv har.

I nogle kulturer ser man mere ned på hunde end i andre, og derfor skal du være opmærksom på, at det måske ikke er alle steder du må tage din hund med. 

Hvis du eksempelvis har din hund med på camping, er det en rigtig god ide at kontakte campingspladsen på forhånd og forhøre dig omkring mulighederne.

4. Vaccinationer

Det er altid vigtigt, at du tjekker op hos din dyrelæge i forhold til vacciner, hvis du planlægger at tage din hund med på ferie i udlandet. Hvis du rejser til et andet land med din hund, kræves det nemlig, at den overholder det pågældende lands veterinære bestemmelser. Derfor skal du have et bevis fra din dyrelæge på, at din hund har de nødvendige vaccinationer, før indrejse i landet.

Dyrelægen kan tjekke, hvilke vaccinationer din hund har fået, og hvilke bestemmelser, der er for at rejse med hund i det land eller lande, du skal besøge på din rejse. I nogle lande er det påkrævet at den dyrelæge, der underskriver hundens vaccinationskort i hundepasset, skal være autoriseret ifølge en embedsdyrelægeerklæring. Dette skal ske ved henvendelse til veterinærchefen på Regionskontoret.

Også dette kan være en langsommelig proces, hvorfor det er vigtigt, at du tager højde for dette i god tid inden din ferie.

5. Motion og transportforberedelser

Det er rigtig vigtigt, at du sørger for at motionere din hund tilstrækkeligt inden du medbringer den på en tur, både korte og længere ture. Det er specielt vigtigt, hvis du skal ud på en længere tur, hvor din hun skal tilbringe længere tid af gangen i en transportboks. 

Når du holder pause i løbet af rejsen, skal du sørge for at lege med din hund og få brugt resterende eller nyfunden energi, så den igen kan slappe af på rejsen.

Når du skal forberede din hund på at blive transporteret i en boks, skal du være omhyggelig med ikke at få boksen til at fremstå som en negativ ting. Vær positiv og energisk omkring boksen, og præsentér den første gang for hunden med en åben låge og lad være med at presse hunden derind mod dens vilje. 

Det værste du kan gøre er, at give din hund opfattelsen af, at det er et fængsel. Lad hunden tage tingene i sit tempo og gå ind i boksen af sig selv. Denne tilvænning kan tage tid, og det er derfor anbefalet at du anskaffer dig boksen et godt stykke tid inden den skal tages i brug. På den måde kan hunden omgås den i flere dage, før den behøver at gå ind i den. 

Når hunden første gang skal befinde sig i boksen med lukket låge, skal du gå væk med positivt kropssprog og energi. Hvis du taler til din hund i et positivt toneleje, vil den forstå at den befinder sig i en god situation.

Lad hunden tilbringe 15 minutter alene i boksen, og kom derefter tilbage og åben lågen. Tag ikke hunden ud eller kald på den, men lad den selv langsomt komme ud, når den selv har lyst. 

6. Hunde på bilrejse

Når du skal have din hund med på bilrejse, er det en god ide, at den bliver transporteret i en hundekasse eller transportboks. Det er det bedste for begge parter, da det er mindre stressende for hunden og mindre distraherende for dig.

Hvis du skulle komme ud for en episode, hvor du bliver nødt til at gøre en hård opbremsning, kan du også risikere at både du og din hund kommer til skade, hvis hunden bliver kastet frem i bilen. 

Et andet råd, når du skal have din hund med på bilrejsen, er desuden også ikke at overfodre den lige inden, da hunde har tendens til at blive køresyge. Du skal selvfølgelig ikke sende hunden sulten af sted, men pas på mængden, da det kan blive en ubehagelig oplevelse både for hunden og dig, hvis den kaster op.

Giv heller ikke din hund mad under rejsen. Vent til pauserne, hvor hunden kan komme ud og blive luftet, få strakt benene og en skål vand. Her kan du med god samvittighed godt give din hund lidt godbidder.

Sidst, men absolut ikke mindst; efterlad aldrig din hund i en parkeret bil. Specielt ikke når det er varmt udenfor. En bil fungerer som et drivhus og din hund kan blive dehydreret rigtig hurtigt og i værste tilfælde, kan det medføre dødsfald.

7. Hunde på togrejse

I de fleste nationale tog, er det muligt at medbringe sin hund på togrejseferie. Vær dog opmærksom på, at der her kan være forskellige regler inden for bestemte afgange. Det kan f.eks. være gældende ved nattog.

Det er sådan, at du skal følge de respektive togselskabers regler i de forskellige lande din rejse måtte tage dig igennem. Det er derfor vigtigt, at du gør dit forarbejde godt og undersøger de forskellige togselskaber og deres individuelle regelsæt.

Generelt må man gerne have rejse med en hund i et tog, såfremt det ikke er til gene for andre medpassagerer. 

8. Hunde på flyrejse

Det bliver mere og mere almindeligt at tage sin hund med på ferie, også når det gælder flyrejser. Det første du skal gøre er at tjekke op på det flyselskab, du skal rejse med og hvilke regler de har for at medbringe dyr på rejsen. Mange flyselskaber kan kræve et sundhedsbevis, eller anden form for bevis på at din hund er sund og rask. Det kan være en del af hundepasset.

Det er aldrig sjovt at stå i lufthavnen og blive overrasket, derfor kan du med fordel ringe til de pågældende lufthavne, for at tjekke op på de individuelle regler. Det er med stor sandsynlighed, at din hund bliver påbudt at rejse i en transportkasse. Derfor er det vigtigt at du har trænet tilvænning til kassen med din hund inden rejsen. Det er også en god idé at placere hunden i transportkassen, før I ankommer til lufthavnens kaos.

Ligesom når du skal på bilrejse med din hund, er det også en god idé her, ikke at overfodre din hund inden rejsen. Det er en god tommelfinger regel at faste din hund i 4-6 timer inden flyrejsen. Hold et kort pitstop inden afrejse, så hunden kan få tisset af og sørg herefter for, at den har adgang til vand under rejsen, så den kan holde sig hydreret. 

Hvis din hund ikke skal flyve sammen med dig, men i et separat rum, frarådes det at lave en stor farvelscene. Det gør din hund nervøs. Praktisér igen her den energiske og positive afsked. Det giver en bedre rejse for alle parter.

9. Alternativ til ferie: Hundepensioner

Hvis du er nået frem til den konklusion, at det bliver for besværligt at medbringe hunden på ferien, og derfor ønsker at lade den blive hjemme, betyder det ikke at hunden får en dårlig ferie. Den kan alternativt komme på ferie hos andre familiemedlemmer eller få et ophold på en hundepension.

En hundepension er et rigtig godt alternativ til personer med hund, der ikke har mulighed for, at få den passet af familie eller venner, når de tager på ferie. 

Læs også: Hunde- og kattepension: Hvad skal jeg overveje?

10. Tænk på hunden – ikke kun på dig selv

Selvfølgelig er det oplagt at hunden skal med på ferie. Den er en del af sammenholdet og en elsket brik i familie-puslespillet. Dog er det ikke altid det mest hensigtsmæssige for hunden. Tag højde for dette inden du anskaffer dig en hund. Hvis du er en person, der elsker at rejse og rejser meget, er det måske ikke lige nu, du skal anskaffe dig en hund.

Hvis du alligevel ønsker en hund, kan du tage de hyppige rejser med i overvejelserne af, hvilken type du skal anskaffe dig. Nogle hunde er lettere at rejse med end andre – både pga. fysik, sind og helbredshistorik. 

Overvej hvilken type ferie du vælger og husk på, at der skal være aktiviteter for hunden såvel som resten af familien. Varme destinationer er heller ikke altid hensigtsmæssigt for vores 4-benede venner. 

Kilder: Netdyredoktor.dk, Cesarsway.com

Mest læste artikler