10 ting du skal vide, hvis du overvejer at adoptere en hund

Kæledyr

Særligt udsatte hunde f.eks. fra internater, har brug for din hjælp. Hvis du står og overvejer at anskaffe dig hund, er det måske værd at overveje at adoptere en hund fra et internat. 

Foto: istockphoto

1. Vær realistisk

Det er en fantastisk ting at hjælpe et uskyldigt dyr ved at adoptere det, og give det en ny chance i livet. Men der er mange ting du bør overveje, før du adopterer en hund.

Det første, og langt vigtigste er, at du er hundrede procent sikker på at du egner dig som hundeejer. Derudover skal du også have lyst, energi og overskud til at håndtere de opgaver der følger med. 

2. Find den rette type hund

Dernæst skal du sørge for, at du anskaffer dig den rigtige hund til dit behov. Du skal overveje hvilken hunderace du ønsker dig, alt efter hvilke egenskaber, der kendetegner de forskellige racer. Selvom hunderacen er vigtig, skal du også overveje hvilken baggrund hunden skal have. 

Mange af internathundene har typisk en mere problemfyldt psyke end andre hunde, og kan derfor være sværere at håndtere. Specielt fordi det er de færreste mennesker, der har tilstrækkeligt indblik i hundes psyke til at kunne håndtere internathunde. 

3. Forbered dig selv

Alle hunde påvirkes psykisk af et ejerskift, samt af de ændringer, der sker i deres miljø. 

Du kan starte med at kigge ind i dig selv og se på din familie. Alle i hjemmet skal være klar til, at der muligvis kommer en tilføjelse til familien. Find ud af om du er klar til en adopteret hund, ved at stille dig selv enkelte spørgsmål, såsom;

  • Har du tidligere haft hund med succes?
  • Har du styr på dit liv?
  • Har du overskud?
  • Er dit hjem egnet til en hund?
  • Og vil en hund passe ind i dit liv i forhold til børn, arbejde, flytning, rejser osv?

Hvis du ærligt kan svare "ja" til ovenvævnte spørgsmål, er du sandsynligvis klar til at adoptere en hund – dette gælder desuden alle hunde, hvad enten de er fra et internat eller ej. 

Læs også: Se katten, der danser ballet i al hemmelighed

4. Ingen øjenkontakt og berøring

Når du kommer til en hundekennel og skal møde din kommende hund for første gang, skal du huske på ikke at røre, tale eller kigge på hunden. Øjenkontakt kan virke truende for hunden, så gem de intense blikke til et senere tidspunkt, når I kender har lært hinanden at kende.

Sæt dig blot lige så stille ned ved siden af hunden, og lad den komme til dig. På den måde bliver hunden vant til dig og din ”lugt” - i sit helt eget tempo.

5. Hunden og dens omgivelser

Når du besøger et internat kan du, med fordel, medbringe hele din familie - også hvis dette inkluderer en hund i forvejen.

Vær opmærksom på den nye hunds adfærd overfor de andre hunde på internatet, før du tager den med hjem.

Hvis den nye hund ikke kan enes med de andre hunde på internatet, duer den måske heller ikke med din eksisterende hund, eller med andre hunde i nabolaget.

Læs også: Opbevar nødderne korrekt

6. Hundens helbred

Vær opmærksom på hundens helbred. Få styr på vaccinationer; hvilke har den allerede fået og hvilke mangler den. Sørg for at din nye hund er sund og rask, og vær sikker på hvordan du opretholder dens sundhed.

Det er også en god idé at give en ormekur til din nye hvalp, når den er 3 uger, 6 uger, 9 uger og igen ved 12 ugers alderen, hvis det er nødvendigt.

7. Tag hunden med ud at gå en tur

Det bedste råd er at begrænse dit valg af hunde. Vælg to-tre stykker ud, og spørg om du kan få lov til at gå en kort tur med hundene. Du kan lære rigtig meget om den enkelte hunds energiniveau og personlighed, ved en kort gåtur på 10 minutters tid.

Forsøg derudover at tilbringe lidt alenetid med hunden, væk fra internatets larm og trængsel. Internatlivets stressfulde atmosfære kan sætte sig i hunden, og være medvirkende til frygt og aggressivitet. For at få et oprigtigt billede af hunden, kan du med fordel fjerne den fra de urolige omgivelser.

 

8. Sammenlign jeres energiniveau

Dette er en af de vigtigste ting at overveje, når man anskaffer sig en hund – også en hund fra et internat. Dit mål som en succesfuld hundeejer er, at finde en hund med et lavere eller det samme energiniveau som du og din familie kan tilbyde den.

Læs også: Gasvarmeovne skal testes af Sikkerhedsstyrelsen

9. Blandingsracer

Husk på at blandingsracehunde som oftest er en positiv ting. De bærer de gode egenskaber fra flere- eller alle racerne i deres blanding. Det er også en udbredt opfattelse at blandingsracer generelt er sundere hunde, da risikoen for at de nedarver recessive gener er nedsatte, på grund af forskellige gener fra forskellige racer.

10.  Undgå myldretid på internatet

I weekender og på eftermiddage er der altid større chance for, at der er flere mennesker på internaterne. Mange mennesker kan ophidse, forvirre eller irritere hundene. Tag hellere ud på internatet en hverdag eller en formiddag, så du kan tilbringe så meget tid med hunden som du har brug for, for at sikre dig at den hund du overvejer, passer perfekt sammen med dig.

Hvis du har mulighed for det, så besøg hunden over flere omgange på forskellige tidspunkter af dagen. På den måde kan du afgøre om der er markante variationer i hundens adfærd.

Det kræver meget forberedelse og spandevis af tålmodighed – men hvis du gør dit forarbejde ordentligt, kan det være den bedste beslutning i dit liv. Vælg ikke internathundene fra på grund af det ekstra arbejde det kræver; du kan få en alletiders familiehund, bedsteven og en evigt taknemmelig hund fra et internat. 

Kilde: Cesarsway.com, Danske-dyreinternater.dk

18 oktober 2016