Gør juleindkøbene i god tid – så sparer du tid og penge

Forbered middage, frokoster og julebagning i god tid, og undgå julestress. Indret et skab til alle de ekstra varer, du får brug for i julemåneden, og køb dem med hjem, når du falder over dem i supermarkedet på tilbud. Hæng en afkrydsningsliste op på døren – så bliver du hurtigt klar til jul.    


Udnyt tilbuddene

Julesmåkager, ekstra knas, rødkål, masser af rejer, lækkert pålæg og marcipan. Julen kræver mange indkøb, og det er både nemmest og billigst at gå i gang i god tid, hvor du kan udnytte de tilbud, du lige falder over.

Og så er du klar og har alle ingredienser i hus, når du (og børnene) en dag får lyst til at bage, lave julepynt eller knas.

Skriv lister

Det nemmeste er lave flere forskellige lister. En, der dækker alt det søde. En, der dækker de ekstra frokoster. En der dækker julemiddagen.

Forbered bagningen

Julebagningen forbereder du ved, at du først kigger opskrifterne på småkager igennem og skriver indkøbslisten til familiens favoritsmåkager.

Husk det jule-nødvendige knas

Husk også at få alt det andet jule-nødvendige knas – nødder, chokolade, marcipan, nougat, osv. – med på den søde liste.

Få styr på måltiderne

Der går rigtig mange madvarer og drikkevarer til selve julemiddagen, til julefrokosterne og til diverse andre selskabeligheder i julen. Her er det også en god idé at få indkøbt alle de varer, der kan holde sig, i god tid inden julemåneden.

Skriv en “festliste”

Skriv en liste over de arrangementer, du ved, du vil holde, og lav en foreløbig menu til hvert enkelt arrangement. Så kan du hurtigt skrive en liste med de madvarer, du under alle omstændigheder ved, at du får brug for. Så kan du gå i gang med at købe de af dem, der enten kan holde sig i køkkenskabet eller som kan fryses ned.

Lav et juleskab

For at ’holde hus’ med de mange varer, der er indkøbt til jul, er det en god idé at indrette et særligt juleskab, hvor du sætter julevarerne ind, efterhånden som du køber dem.

Pynt skabet

Hvis du lægger julepapir på hylderne og hænger lidt julepynt på skabslågen, kan det blive en hyggelig juletradition, at der er knas og godter i juleskabet. Men husk: Ingen adgang for lækkersultne – før december!

Ryd også en kurv eller skuffe i fryseren, så julevarerne kan ligge for sig selv.

Køb ind, og vær forberedt til julen

Bage-indkøb
mel
sukker
farin
sirup
margarine/smør
bagepapir
tvekulsurt natron
hjortetakssalt
nelliker
kanel
allehånde
kardemomme
vanilje
kakao
stødt melis
kartoffelmel
flormelis
Diverse poser groft mel

Madvarer
rødkål
tyttebærsyltetøj
ribsgele
alle former for ’surt’ i glas
grødris
mandler
kirsebærsovs
madolie
svesker

Drikke
vin
øl (evt. specialøl på tilbud)
snaps
saftevand
sodavand
dessertvin

Frost
frosne rejer
andre frosne fisk
kød
frosne grøntsager
rå leverpostej
diverse pølser

Knas
marcipan
chokolade
nougat
mandler
hasselnødder
valnødder
frugtfarve
diverse poser knas
nødder til at knække
figner
dadler
tørrede abrikoser

Julepynt

glanspapir
karton
glimmer
limstift
gode sakse
silkepapir
strimler til stjerner

Småkagedejen kan holde flere uger

Det meste småkagedej har godt af at ligge og hvile i køleskabet, før du bager det – og det kan sagtens ligge der et par uger, til du har tid og lyst til at bage. Så det er en rigtig god idé at blande alt dej på forhånd og lægge den i køleskabet/fryseren i plastikposer. Del den evt. i mindre portioner, hvis du kan lide at bage en enkelt plade småkager til aftenkaffen, når ovnen alligevel er varm.

Når dejen ligger klar til brug, kan du og evt. børnene kaste jer ’spontant’ ud i at bage småkager, lige når I har tid og lyst.

Husk at skaffe kagedåser!

Mest læste artikler