Vanillekranse - opskrift på julens småkage

Jul

Vanillekranse hører julen til - det er en af de julesmåkager, der går igen år efter år. Dorete Hansen har indsendt sin personlige opskrift på vanillekranse, som er gået i arv gennem generationer i hendes familie. Faktisk stammer den helt tilbage fra 1894. Prøv opskriften på Smedekonens vanillekranse.

Dorete Hansens første portion vanillekranse i år.
Dorete Hansens første portion vanillekranse i år.

Vanillekranse - opskrift fra 1894

Dorete Hansen fra Tommerup har sendt en opskrift på vanillekranse til idényts redaktion. Hun kalder dem "Smedekonens vanillekranse", og opskriften har Dorete fra sin mormor, som voksede op hos sine bedsteforældre i den gamle smedie i Snave - deraf navnet til vanillekransene. Opskriften fik Doretes mormor fra sin bedstemor, og den er siden gået i arv fra generation til generation. Dorete mener, at den stammer helt tilbage fra 1894.

Opskrift på vanillekranse - 150 stk 

250 g margarine (blødt)
250 g melis
250 g mel
55 g kartoffelmel
2 topteskefulde vanillesukker
Korn fra 1 vanillestang
1 æg
Finthakkede nødder (jeg hakker en god håndfuld nødder 2 gange i persillehakkeren)

Sådan gør du

De tørre dele blandes sammen. Herefter kommes æg og smør i, og det hele æltes sammen til en ”glat kugle”, som så stilles koldt natten over. Bruger du et stort æg, skal du tilsvarende bruge lidt mere mel. (Smagen bliver bedre, når dejen har hvilket i ca. 12 timer). Dejen ”køres ud” i kødhakkemaskinen med det lille kagehul. Bages ved ca. 200-220 grader i ca. 7 min. alt efter, hvordan ovnen er.

Tak til Dorete Hansen for opskriften.

9 november 2012
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

6

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssalt...