Guide: Undgå madspild – en lille flæskesteg er nok juleaften

Jul

Madspild koster danskerne 16 milliarder kr. om året. I juletiden frådser vi ekstra meget og smider fine madvarer, fx flæskestege, i skraldespanden. Læs her, hvordan du får en bedre samvittighed.

Foto: istockphoto

Stop spild af mad

57 kilo glimrende fødevarer. Det er, hvad du og din familie typisk smider ud hvert eneste år ifølge forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Og vi mener ikke andeskrog og de yderste rødkålsblade – der er tale om reelle varer, som sagtes kunne være spist. Danskerne smider så mange fine måltider ud, at vi sagtens kunne brødføde hele nationer med det, der ligger i skraldespandene. Samtidig er det et solidt greb i vores husholdningsbudget, for spildet svarer til 20 procent af en dansk families udgifter til mad. Eller 1000 kroner i december ...

Typiske rester fra danskernes julemiddag

Rødkål er til overs hos 73%
Hvide kartofler hos 64%
Risalamande hos 59%
Flæskesteg hos 56%
And hos 46%
Brunede kartofler hos 28%
Medister hos 14%

7 gode råd til frådsere

1. Kig dine opskrifter godt igennem, og giv dem et tjek for portionsstørrelser. Tit kan man faktisk nøjes med at tilberede den halve portion. Hvis det fx er et must at have både flæskesteg, medister og stegte andelår på julefrokostbordet, så køb blot mindre portioner, eller bed slagteren om den lille flæskesteg i stedet for den store.

2. Justér portionsstørrelserne – hvor meget mad kan vi egentlig spise? En god huskeregel er, at vi faktisk er mætte når vi har spist mellem 500 og 700 gr. mad pr. måltid per person.

3. Spis julemad i hele december måned – presset bliver ikke så stort, når alle julemadsforventninger ikke skal indfries på blot 3-4 juledage. På den måde får du ikke så mange julemadsrester. Du kan i stedet glæde dig over de skønne juleretter fordelt over adventsweekenderne.

4. Del ud af din mad. Hvis du har tilberedt for meget mad, er det dejligt at give det til venner, familie, naboer eller til andre, der virkelig vil sætte pris på dejlig hjemmelavet mad.

5. Begræns dine indkøb. Det er en god idé at benytte sig af, at der er juleåbent i butikkerne – du behøver ikke at købe vildt ind, men kan nøjes med mindre portioner. Så er det lettere at få brugt det indkøbte.

6) Sammensæt en god julefrokost med udgangspunkt i 2 slags fisk, 2-3 slags kødretter med tilbehør, 1-2 slags salater, 1-2 slags ost med frugt og dertil godt brød. Et lille tip: skær brødet inde ved bordet – så bliver det ikke så tørt, og det er lettere at gemme hele stykker brød end skiveskåret. Der skal naturligvis også være lidt sødt til kaffen. Igen – hvis du selv bager, så justér også hvor mange slags kager og konfekt der bliver spist.

7) Indfør en bonus-maddag i ugens løb, hvor du kan anvende alle de gode rester kreativt fra diverse middage. Tag det med i betragtning, når du gennemtænker hvilken mad, du har tænkt at købe og spise i ugens løb.

Kilder: Stop Spild Af Mad, Coop Analyse Stop, Ministeriet for Fødevarer samt Landbrug og Fiskeri.

14 december 2014
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

6

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssalt...