Sådan undgår du julens store madspild

Madspild koster danskerne 16 milliarder kr. om året. I juletiden frådser vi ekstra meget og smider fine madvarer som flæskestege og kartofler i skraldespanden. Læs her, hvordan du får en bedre samvittighed.

Stop spild af mad

57 kilo glimrende fødevarer. Det er, hvad du og din familie typisk smider ud hvert eneste år ifølge forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Og vi mener ikke andeskrog og de yderste rødkålsblade – der er tale om reelle varer, som sagtes kunne være spist. Danskerne smider så mange fine måltider ud, at vi sagtens kunne brødføde hele nationer med det, der ligger i skraldespandene. Samtidig er det et solidt greb i vores husholdningsbudget, for spildet svarer til 20 procent af en dansk families udgifter til mad. Eller 1000 kroner i december …

Typiske rester fra danskernes julemiddag

Rødkål er til overs hos 73%
Hvide kartofler hos 64%
Risalamande hos 59%
Flæskesteg hos 56%
And hos 46%
Brunede kartofler hos 28%
Medister hos 14%

7 gode råd til frådsere

1. Køb mindre portioner

Kig dine opskrifter godt igennem, og giv dem et tjek for portionsstørrelser. Tit kan man faktisk nøjes med at tilberede den halve portion. Hvis det for eksempel er et must at have både flæskesteg, medister og stegte andelår på julefrokostbordet, så køb blot mindre portioner, eller bed slagteren om den lille flæskesteg i stedet for den store.

2. Justér portionsstørrelserne

Hvor meget mad kan vi egentlig spise? En god huskeregel er, at vi faktisk er mætte når vi har spist mellem 500 og 700 gr. mad pr. måltid per person.

3. Spis julemad i hele december måned

Presset bliver ikke så stort, når alle julemadsforventninger ikke skal indfries på blot 3-4 juledage. På den måde får du ikke så mange julemadsrester. Du kan i stedet glæde dig over de skønne juleretter fordelt over adventsweekenderne.

4. Del ud af din mad

Hvis du har tilberedt for meget mad, er det dejligt at give det til venner, familie, naboer eller til andre, der virkelig vil sætte pris på dejlig hjemmelavet mad.

5. Begræns dine indkøb

Det er en god idé at benytte sig af, at der er juleåbent i butikkerne – du behøver ikke at købe vildt ind, men kan nøjes med mindre portioner. Så er det lettere at få brugt det indkøbte.

6. Julefrokosten

Sammensæt en god julefrokost med udgangspunkt i 2 slags fisk, 2-3 slags kødretter med tilbehør, 1-2 slags salater, 1-2 slags ost med frugt og dertil godt brød. Et lille tip: skær brødet inde ved bordet – så bliver det ikke så tørt, og det er lettere at gemme hele stykker brød end skiveskåret. Der skal naturligvis også være lidt sødt til kaffen. Igen – hvis du selv bager, så justér også hvor mange slags kager og konfekt der bliver spist.

7. Brug dine rester

Indfør en bonus-maddag i ugens løb, hvor du kan anvende alle de gode rester kreativt fra diverse middage. Tag det med i betragtning, når du gennemtænker hvilken mad, du har tænkt at købe og spise i ugens løb.

Kilder: Stop Spild Af Mad, Coop Analyse Stop, Ministeriet for Fødevarer samt Landbrug og Fiskeri.

Læs også: Hvor kommer julen fra? Prøv den store julequiz

Mest læste artikler