Stor guide til årets julemarkeder 2017

Jul

Idényts store guide til de bedste julemarkeder i København og i andre danske byer og på slotte og herregårede. Her finder du også information, hvis du vil besøge nogle af de mange tyske julemarkeder. 

Julemarked på Gendarmenmarkt i Berlin
Julemarked på Gendarmenmarkt i Berlin Foto: Michael Setzpfandt

Store guide til julemarkeder I 2017

Endelig kom den søde tid... julemarkedernes tid! Nu popper der omsider julemarkeder op i alle byer med respekt for sig selv, og duften af glögg og klejner spreder sig over det ganske land.  

Her er en opdateret liste over nogle af de mest hyggelige julemarkeder i Danmark samt et par stykker i Tyskland, julemarkedernes slaraffenland. På vores liste med omtale af de mange julemarkeder finder du alle de oplysninger, du skal bruge: tid og sted og links til julemarkedernes hjemmesider og facebook-sider. 

Vi har fokuseret på følgende typer af julemarkeder:

  • De store københavnske julemarkeder: jul i Tivoli, julemarkedet på Christiania og julemarkedet på Højbro Plads.
  • Jul på slotte og herregårde.
  • Jul i de større danske provinsbyer.
  • Julemarkeder i Tyskland: Berlin, Hamburg og Lübeck 

Synes du, vi mangler at omtale netop DIT julemarked, så skriv endelig ind, så opdaterer vi listen.

Jul i København

Jul i Tivoli 2017

Der er åbent i forlystelseshaven i København fra d. 18. nov til d. 31. december.

Jul i Tivoli byder på hyggelige boder, funklende julelys og julepynt i haven, Luciaoptog,  blide juletoner spillet af Tivoli-Garden og meget mere julehygge.

Læs også:

Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

De fleste, der ser en professionel vinduespudser arbejde, tænker: “Hvor ser det let ud”. Det bliver det også for dig, når du har læst...

Jul i Tivoli har åbent fra 11-23 søndag til torsdag. Fredag og lørdag er der åbent til midnat.

I år kan du også fejre nytår i Tivoli. Nytårsaften skyder Tivoli det nye år ind. Haven holder derfor denne sidste dag på året åbent til kl. 00.30

Christiania Julemarked

Der har været julemarked siden 70'erne i Fristaden. Det foregår i år fra d. 9-20. december i Den grå Hal.

Der er åbent hver dag fra 12-20. 

Følg Christianias julemarked på Facebook.

Julemarked på Højbro Plads

Lige midt i hjertet af København er der mellem d. 18. november og 23. december julemarked på Højbro Plads. Omgivelserne er historiske med Christiansborg og Strøget i baggrunden og Gammel Strand rundt om hjørnet. Julemarkedet er i den tyske stil med hyggelige træboder. Der vil være salg af alskens julegodter og gode ideer til julegaver.

Mere om julemarkedet på Højbro Plads.

Læs også:

Få fred for fluer med mønter og vandposer

Er du træt af summende fluer i ørene på terrassen eller i haven, så er dette mexicanske vandpose-trick lige noget for dig. Det koster...

Flids Julebasar i Nørrebrohallen

Udstilling og julemarked med kunsthåndværkere og kunstnere på Flids Julebasar i Nørrebrohallen, 3. og 4. december.

Balders julebiks

11. december i Nørrebrohallens multisal: Balders Julebiks

Jul i andre danske byer

Listen over julemarked i Danmark er heldigvis lang. Her er nogle af de største i de øvrige danske byer med links og tidspunkter på, hvornår de løber af stablen.

Hans Christians Andersen Julemarked i Odense

Eventyrbyen Odense har selvfølgelig også sit julemarked. Det er 6 dage i december: d. 2-4 og 9-11.

Læs også:

Hunderacer - de 10 mest populære hunde i Danmark: hvilken skal jeg vælge?

Se danskernes 10 foretrukne hunderacer her og nu. Her er alle typer: langhårede, korthårede, jagthunde, selskabshunde, store og små -...

Julemarked i Den gamle By i Århus

Den gamle By i Århus har i høj grad også kulissen til et julemarked med købmandsgårde og gamle konditorier. Besøg julemarkedet i Den gamle By mellem den 19. november og 30. december.

Julemarked i Ridehuset i Århus

I Århus er der også julemarked i Ridehuset fra d. 25. november til d. 21. december Også i år er det med fokus på kunsthåndværk. Julemarkedet finder sted i Ridehuset, der ligger lige mellem Rådhuset, Musikhuset og kunstmuseet AROS. 

Julemarked i Ålborg 

Fra d. 28. november til den 23. december er der julemarked på gammeltorv i Ålborg. Se de præcise åbningstider her.

Julemarked i Nyborg

Julemarked i den gamle kongeby, Nyborg d. 2.-4. og 9.-11. december.

Julemarked på Stændertorvet i Roskilde 

Julemarked på Stændertorvet fra d. 2. til d. 23. december. Se åbningstiderne her

Jul på slottet

I Danmark er herregårdene og slottene også gået amok i julemarkeder. De er også en god kulisse for julekoglerierne. Det er nu en gang ret let at forestille julenisser pile rundt på de højloftede sale og i spirene på herregårdene.

Måske har DR-julekalenderen, Jul på Slottet, også hjulpet lidt på vej. I dag er det i hvert fald et faktum, at julemarkederne har etableret sig på herregårdene. Her er et par af de største julemarkeder på de danske herregårde. 

Jul på Engestofte Gods

På Lolland er der julemarked på Engestofte gods d. 3. og 4. december fra 11-16.

Julemarked på Koldinghus

Mindst 60 boder på julemarkedet d. 3. og 4. dec. i den gamle fæstningsborg, Koldinghus i Kolding.

Jul på Kronborg

I Helsingør er der også julemarked på Kronborg d. 3. og 4. og d. 10. og 11. december.

Jul på Tirsbæk Gods

Julemarked på Tirsbæk Gods ved Vejle den 10.-11. og 17.-18. December.

Julemarkeder i Tyskland

Mange af de danske juletraditioner kommer fra Tyskland. Det gælder for eksempel juletræet - og julemarkederne.

Selvom mange i Danmark efterhånden føler, at der altid har været julemarkeder hos os, så er det ikke tilfældet. Julemarkeder med træboder, forlystelser og salg af julegodter og husflid er et lån fra Tyskland. Her har julemarkederne eksisteret helt tilbage fra1300-tallet, hvor det dog handlede om at indkøbe forråd til juletiden. Fra 17-tallet begynder julemarkederne i Tyskland at være præget af mere festivitas. Alle byer i Tyskland med respekt for sig selv har i dag haft et julemarked i mindst 100 år. 

Nogle danskere tager til London for at shoppe ved juletid, andre tager til Tyskland til nogle af de stort anlagte julemarkeder dernede. Her er nogle nyttige oplysninger om julemarkederne i tre store nordtyske byer.

Jul i Berlin

Berlin er en kæmpeby. Her kan man få uger til at gå, hvis man skal besøge alle julemarkederne i byen. Her er tre af de største: 

Juletryllerier på Gendarmenmarkt. Dette julemarked foregår på den mest fortryllende plads i det gamle Østberlin med en kirke i hver sin ende og et stort koncerthus i midten.

Julemarked ved Gedächtniskirche. Dette var inden Tysklands genforening det store julemarked, men det får i dag kamp til stregen fra flere julemarkeder på den anden side af den tidligere Berlinmur. 

Julemarked på Alexanderplatz. Her er vi også i det gamle Østberlin ved det travle trafikknudepunkt og det store ikoniske radiotårn.

Jul i Hamborg

Det største og mest traditionsrige julemarked i Hamborg ligger ved pladsen for byens rådhus - Rathausmarkt. Derudover findes der utallige andre større og mindre julemarkeder. Kig omkring på denne julemarkeds-side fra Hamborg. Her er de fleste af byens julemarkeder omtalt.

Jul i Lübeck

Lübeck ligger ikke langt væk fra det sydlige Danmark. Bykernen er visse steder meget velbevaret med huse tilbage fra gotikken. Det er også ved byens rådhus, at Lübecks største og mest stemningsfulde julemarked har til huse

Jul i det øvrige Tyskland

Det var kun et par highlights fra de største af de nordtyske byer. Der er i hundredevis af andre julemarkeder. Kig omkring på de mange tyske julemarkedswebsites. Der finder man lister, hvor de fleste julemarkeder - små som store - i Tyskland er nævnt.

Mangler dit julemarked

Mangler dit yndlingsjulemarked på listen, så skriv. Vi har plads og hjerterum til endnu flere julemarkeder 

28. november 2016
Mere om Jul

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Jul Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og hjortetaksalt gør det hele meget værre.

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Jul Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

Novemberhygge

Jul I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

Jul I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel ting den 14. februar, og ikke vil købe røde roser, der koster en mindre formue den dag, så er her nogle anderledes valentinsgaver.

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Jul Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

Vælg det rigtige juletræ

Jul Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Jul Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister sine nåle, og bliver gråt og trist at se på. Vi guider til, hvor du kan købe de bedste kunstige juletræer.

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Jul Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

Undgå madforgiftning juleaften

Jul Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Jul Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små krav til pasning, hvilket gør det oplagt at bruge den i adventskransen og juledekorationer.

Gavepapir - anderledes og sjovt

Jul Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Jul Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

Jul I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på.

De bedste opskrifter på varme hveder

Jul Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...

Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Jul Konfekt hører julen til. I mange hjem bliver den håndlavet af hele familien og skal selvfølgelig helst tage sig godt ud. Noget der kan...