Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over, hvor gærdet er lavest". Snup ideerne her – så kan du tage dig en puster imens – og det bliver jul på den overskudsagtige måde.

Goddag – og velkommen

Vil du gerne byde julegæsterne velkommen ved døren, så er her en lynhurtig dekoration, der kan hænge på vinduet eller døren.

Du skal blot en tur i haven – eller skoven – efter lidt materiale, så er du næsten klar.

Find en passende pind i haven, afbark den eventuelt. Den skal ca. have samme tykkelse som dit håndled. Med garn/snor fastgør du nu forskelligt grønt til pinden. Snoren er en dekoration i sig selv, så vikl den gerne flere gange om pinden. Som du ser på fotoet, må de grønne elementer gerne hænge ned fra pinden. Resten af snoren fastgøres i hver sin ende af pinden, så du har et ophæng. Her har vi pyntet af med en mini-julestjerne.

Vælger du den løsning, skal du huske, at din dekoration skal hænge inde. Julestjernen er følsom over for kulde og træk. Klip blomsten fra roden af planten. Stilken skal “brændes” over en flamme i et kort øjeblik, så saften ikke kan løbe fra planten. Placer selve blomsten i en lille vandbeholder, så holder julestjernen længe. Beholderne kan købes hos blomsterhandleren.

Risalemanden

Den klassiske dessert juleaften er en rigtig tidsrøver – og tilmed kan du stå med en risengrød, der er brændt på og en gryde der er ødelagt af brændte riskorn.

Her er to vandtætte løsninger, der sparer din tid og sikrer dig et smagfuldt resultat.

Høkassemetoden

Vil du gerne kunne sige, at du selv har kogt grøden, så skal du bruge:

  • 3 dl vand
  • 180 g grødris (ca. 2½ dl)
  • 1 liter mælk
  • 2 stænger vanilje

Skyl risene godt i en sigte. Bring en gryde med vand og mælk i kog. og tilsæt risene. Skrab vaniljekornene ud af stængerne og læg både korn og stænger ned i vædsken. Lad ris og vædske koge i 6 min., mens du rører med jævne mellemrum. Grøden i gryden pakkes ind i et stort badehåndklæde og placeres i din seng ovenpå den ene ende af dynen. Fold resten af dynen omkring gryden, og læg gerne et uldtæppe eller dit sengetæppe ovenpå. Lad nu grøden stå under dynen i ca. 3 timer. Nu er grøden færdig, og du har en gryde, der er nem at rengør. Du kan nu tilsætte hakkede mandler, lidt sukker og flødeskum efter smag, inden du serverer med en eller flere hele mandler og kirsebærsauce.

Så bliver det ikke nemmere

I køledisken i dit supermarked kan du købe færdig risengrød i stænger eller fx Risifrutti – en færdiglavet desert med ris og creme. I begge tilfælde skal du blot evt. smage til med vaniljepulver, hakkede mandler og flødeskum. 

Mandelgaven i sidste øjeblik

Åh nej … ikke fyldte chokolader igen! Hvis du er enig, men mangler inspirationen, så er her tre gode bud, så familien burde være dækket ind. Alle gaver kan bestilles på nettet. Til ungerne kan et sjovt kasseapparat, Duktig, sætte gang i legen – hos børn i alle aldre. Kasseapparatet koster ca. 130 kr. på ikea.com

Til julemiddagens kreative medlemmer kan bogen Skønne klude være hittet. Her får du opskriften på at fremstille miljøvenlige karklude – og hygge dig samtidig. Der er 49 ideer mere at hente i Susanne Gustafssons bog til ca. 200 kr. Se mere på rosinante.dk

Til mændene må boremaskinen i chokolade til 70 kr. gå rent ind. Det er chokodesign.dk, der kan hjælpe dig med at få boremaskinen på dit julebord. 

Julebordet

Et par julestjerner, glas i en julet farve og de fine lanterner, der også kan bruges til lys. Så enkelt og smukt kan det gøres. Her er brugt stofservietter med en knude på midten, som tilfører borddækningen den helt rigtige tilfældige udstråling. “Guld” bestikket er ekstravagant men lækkert – også når det ikke er jul. Bestikket koster ca, 115 kr. pr. sæt. Et grønt drikkeglas kan fås til ca. 40 kr. Du kan finde alt, hvad du ser på fotoet hos Nordal på adressen: www.nordal.eu

Dekorationen

En hjemmelavet dekoration til julebordet vil uden tvivl gøre dig stolt og løfte stemningen. Men det kan være svært at finde tiden til ler, lys og kreativitet. Her er ideen til en overdådig dekoration, der kan varieres i det uendelige, og som det IKKE tager mere end 10 minutter at frembringe.

Du skal bruge en etagere. Her har vi valgt en fra Nordal til ca. 800 kr. Den kan skilles ad, når den ikke er i brug og findes også i “kobber”. Forskelligt pyntegrønt , mos, husløg og kogler købes hos blomsterhandlere. I større dagligvarebutikker og blomsterhandlere kan du købeå de sjove airplants, der kan leve videre også efter jul. De visner ikke og tåler fx en klat lim, når de skal placeres. En æske med fire små airplants koster ca. 40 kr. Vi har også brugt forskelligt julepynt – fx de flotte metal stjerner til ca. 115 kr. fra Nordal.

Læg tingene frem på bordet og fyld nu din etagere med pynten. Begynd med at lægge en bund af pyntegrønt. Etageren kan også fyldes med nødder, frugt og indpakket konfekt, så den bliver spiselig, eller med fyrfadslys i dessertglas, så den bliver lysende.

Læs også: 9 smukke tips – opdækning til dit julebord

Mest læste artikler