Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Jul

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og hjortetaksalt gør det hele meget værre.

Foto: iStock

Der synges og smaskes

”Når de mange fine ting, hænger roligt rundt omkring, og når alle lys er tændt, og her lugter brunt og brændt” – synger vi i disse dage, når tonerne til ”Juletræet med sin pynt” slås an.

Men rent faktisk er der ikke helt så godt med det der ”brunt og brændt”. I hvert fald ikke når det kommer til julesmåkagerne.

De lækre og sprøde kager kan nemlig være direkte sundhedsskadelige at indtage. I hvert fald hvis de er bagt for meget.

Kræftfremkaldende stof i kagerne

Kagerne bliver dog først skadelige, når de er bagt for meget. En småkage, der er bagt til den er brun og brændt vil nemlig indeholde det kræftfremkaldende stof, akrylamid.

Akrylamid er ifølge Fødevarestyrelsen farligt, og kan – i meget store mængder – skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.

Fødevarestyrelsens risikovurderinger er baseret på dyreforsøg, og der har studier desuden vist en høj kræftrisiko ved indtagelse af akrylamid.

Der er dog ingen befolkningsundersøgelser, der har bekræftet sammenhængen endnu. Alligevel advarer Fødevarerstyrelsen mod indtagelsen af akrylamid især på grund af stoffets evne til at forårsage kræft.

Læs også: Valnøddebrød med ahornsirup

Akrylamid dannes ved ristning, stegning og bagning af kulhydratholdige fødevarer ved over 120 grader. Så jo længere du bager dine småkager ved mere end 120 grader – jo mere akrylamid er der i de små godbidder.

Hjortetaksalt gør det hele meget værre

Dannelsen af akrylamid sker forskelligt, alt efter om du bruger natron eller hjortetaksalt.

Processen sker hurtigere med hjortetaksalt end med natron, så derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at du bager med natron.

De har lavet en lille farveguide, så du er ikke er i tvivl om, hvornår småkagerne er perfekt gyldne. Se den her.

God fornøjelse med julebagningen – husk at tage farvekortet med i køkkenet. 

16 december 2016
0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

3

De bedste opskrifter på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...

4

Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Konfekt hører julen til. I mange hjem bliver den håndlavet af hele familien og skal selvfølgelig helst tage sig godt ud. Noget der kan...