Chokolade panforte er lækre til kaffen, men kagen kan også gemmes væk i en kagedåse, hvis altså du kan modstå fristelsen.
Chokolade panforte er lækre til kaffen, men kagen kan også gemmes væk i en kagedåse, hvis altså du kan modstå fristelsen. Foto: Lykke Rump

Masser af lækkerier til julen fra "Anne-mad"

Jul

Hver dag i julemåneden kan du byde familie og venner på “Anne-mad” – og Anne Hjernøe er i ægte julehumør i sin nye bog "Annes julekalender – 24 dage fyldt med lækkert mad!". Få opskrifterne på chokolade panforte, Andelevermousse og stegte sild i kryddereddike.

En madkalender til juledagene
For de fleste af os er julen traditionernes tid – på godt og ondt. Samtidig gør vi ekstra meget ud af maden. Anne Hjernøe, som vi kender fra bl.a. DR-udsendelserne “Anne-mad”, har lavet en madkalender, der giver dig daglig inspiration til julemad og lækkerier. Her går tradition og nytænkning hånd i hånd.

Vi har fået lov til at bringe nogle af opskrifterne fra bogen, så du kan få en forsmag på både jul og kalenderens indhold.

Chokolade panforte

Det skal du bruge:
150 g hele mandler
150 g hasselnøddekerner
250 g honning
200 g lys rørsukker
200 g hakket mørk chokolade, min. 70%
75 g hakket sukat
75 g hakkede honning-abrikoser eller pomerans
Fintrevet skal fra 3-4 (ubehandlede) appelsiner
200 g fintsigtet hvedemel, 25 g sigtet usødet kakao
1 tsk. kanel
½ tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
Smør
Flormelis

Sådan gør du:
Læg mandler og nøddekerner på bagepapir og stil dem i ovnen ved 150°, til de tager farve. Lad nøddekernerne køle en anelse af og gnub så de brune hinder af dem.

Lad ovnen varme op til 175°. Smør bagepapir godt med smør og kom det i en form. Kog honning og sukker op i en gryde, til sukkeret er opløst. Tilsæt chokolade og rør, til den er smeltet. Tilsæt sukat, honningabrikoser og appelsinskal under stadig omrøring. Tilsæt de lune nødder og mandler.

Lad massen varme op under omrøring. Tilsæt mel, kakao og krydderier, mens du rører. Bliver dejen afkølet, kan den blive svær at arbejde med. Pres dejen ud i formen, så den bliver helt kompakt, og bag den midt i den varme ovn i ca. 15 min. Når kagen er afkølet, drysses den med flormelis.

Kagen har godt af at vente til dagen efter, så den bliver sej og hård. Den er svær at skære og svær at spise, og det er en del af fornøjelsen. Lad kagen være pakket ind i bagepapir og opbevar den tørt og godt i en kagedåse. Så holder den i mange, mange måneder. Spis den til en stærk kop kaffe med en god cognac til.

På næste side får du opskriften på en lækker andelevermousse med cognac og cointreau.





#br
Foto: Lykke RumpAndelevermousse med cognac og cointreau

Ingredienser:

300 g andelever
Koldpresset jomfruolivenolie

Maldon salt og friskkværnet sort peber
1 lille løg, ca. 50 g
2 hårdkogte æggeblommer
3 spsk. piskefløde eller skummetmælk, efter temperament
2 spsk. cognac
2 spsk. Cointreau
Laurbærblade til pynt

Sådan gør du:
Steg leveren rosa på en pande i olien, ca. 3 minutter på hver side. Krydr med salt og peber. Lad leveren køle lidt af, før du kommer den i en foodprocessor med løget i mindre stykker samt resten af ingredienserne på nær laurbærbladene. Kør, til du har en helt ensartet, lækker og cremet mousse. Kom den i en skål, pynt med laurbærblade og stil den i køleskabet i mindst 2 timer. Serveres på ristet brød, gerne med cornichoner.

På næste side får du opskriften på en juleklassiker: Stegte sild i kryddereddike.

#br

Foto: Lykke RumpStegte sild i kryddereddike
Ingredienser:

6 ferske sildefileter
Salt og sort peber
Rug-, hvede- eller fuld- kornsdurum-mel
En klat smør og lidt jomfruolivenolie
1 løg, skåret i helt fine ringe

Eddikelage:

200 g sukker
4 dl lagereddike
8 sorte peberkorn
20 rosenpeberkorn
8 enebær
8 kryddernelliker
3 laurbærblade

Sådan gør du:
Klip evt. sildefileterne over i halve på langs. Krydr dem på indersiden med salt og peber, fold dem sammen og vend dem i mel. Steg sildene gyldne i smør og olie ved middelvarme på begge sider.

Læs også: Derfor skal du pakke dine bilnøgler ind i sølvpapir

Imens laves eddikelagen: Kom alle ingredienser i en gryde og kog op, til sukkeret er opløst. Smag til, så den er tilpas sur/sød.

Når sildene er stegt, lægges de i et lag i et fad. Fordel løgringene over sild-ene og hæld den varme lage over. Sildene skal trække min. 2 timer i lagen, gerne natten over på et køligt sted.

14 november 2011
0

Byg din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstr...

0

Sådan laver du de smukkeste islygter

Islygter er noget af det mest stemningsskabende, du kan pynte op med om vinteren. Og de er overraskende nemme at lave selv.

0

Få et rent hjem til jul med idényts bedste rengøringstips

Gør det lettere for dig selv i julen med effektiv rengøring for din egen, dine gæsters og for julehyggens skyld. Her er 6 af idényts mest...

0

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

0

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ i...

0

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrugsbutikker

Flere og flere køber deres julegaver i genbrugsbutikker – og det er der god grund til. En brugt julegave er langt billigere, du skåner...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2016 skal huskes for, og sæt...

0

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

0

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

0

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

0

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

0

Kalenderdekoration i naturfarver

Julen er lige om hjørnet, og det er tid til at tænke på årets kalenderdekoration. Bliv guidet her til en nem juledekoration med duft af jul.