Chokolade panforte er lækre til kaffen, men kagen kan også gemmes væk i en kagedåse, hvis altså du kan modstå fristelsen.
Chokolade panforte er lækre til kaffen, men kagen kan også gemmes væk i en kagedåse, hvis altså du kan modstå fristelsen. Foto: Lykke Rump

Masser af lækkerier til julen fra "Anne-mad"

Jul

Hver dag i julemåneden kan du byde familie og venner på “Anne-mad” – og Anne Hjernøe er i ægte julehumør i sin nye bog "Annes julekalender – 24 dage fyldt med lækkert mad!". Få opskrifterne på chokolade panforte, Andelevermousse og stegte sild i kryddereddike.

En madkalender til juledagene
For de fleste af os er julen traditionernes tid – på godt og ondt. Samtidig gør vi ekstra meget ud af maden. Anne Hjernøe, som vi kender fra bl.a. DR-udsendelserne “Anne-mad”, har lavet en madkalender, der giver dig daglig inspiration til julemad og lækkerier. Her går tradition og nytænkning hånd i hånd.

Vi har fået lov til at bringe nogle af opskrifterne fra bogen, så du kan få en forsmag på både jul og kalenderens indhold.

Chokolade panforte

Det skal du bruge:
150 g hele mandler
150 g hasselnøddekerner
250 g honning
200 g lys rørsukker
200 g hakket mørk chokolade, min. 70%
75 g hakket sukat
75 g hakkede honning-abrikoser eller pomerans
Fintrevet skal fra 3-4 (ubehandlede) appelsiner
200 g fintsigtet hvedemel, 25 g sigtet usødet kakao
1 tsk. kanel
½ tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
Smør
Flormelis

Sådan gør du:
Læg mandler og nøddekerner på bagepapir og stil dem i ovnen ved 150°, til de tager farve. Lad nøddekernerne køle en anelse af og gnub så de brune hinder af dem.

Lad ovnen varme op til 175°. Smør bagepapir godt med smør og kom det i en form. Kog honning og sukker op i en gryde, til sukkeret er opløst. Tilsæt chokolade og rør, til den er smeltet. Tilsæt sukat, honningabrikoser og appelsinskal under stadig omrøring. Tilsæt de lune nødder og mandler.

Lad massen varme op under omrøring. Tilsæt mel, kakao og krydderier, mens du rører. Bliver dejen afkølet, kan den blive svær at arbejde med. Pres dejen ud i formen, så den bliver helt kompakt, og bag den midt i den varme ovn i ca. 15 min. Når kagen er afkølet, drysses den med flormelis.

Kagen har godt af at vente til dagen efter, så den bliver sej og hård. Den er svær at skære og svær at spise, og det er en del af fornøjelsen. Lad kagen være pakket ind i bagepapir og opbevar den tørt og godt i en kagedåse. Så holder den i mange, mange måneder. Spis den til en stærk kop kaffe med en god cognac til.

På næste side får du opskriften på en lækker andelevermousse med cognac og cointreau.





#br
Foto: Lykke RumpAndelevermousse med cognac og cointreau

Ingredienser:

300 g andelever
Koldpresset jomfruolivenolie

Maldon salt og friskkværnet sort peber
1 lille løg, ca. 50 g
2 hårdkogte æggeblommer
3 spsk. piskefløde eller skummetmælk, efter temperament
2 spsk. cognac
2 spsk. Cointreau
Laurbærblade til pynt

Sådan gør du:
Steg leveren rosa på en pande i olien, ca. 3 minutter på hver side. Krydr med salt og peber. Lad leveren køle lidt af, før du kommer den i en foodprocessor med løget i mindre stykker samt resten af ingredienserne på nær laurbærbladene. Kør, til du har en helt ensartet, lækker og cremet mousse. Kom den i en skål, pynt med laurbærblade og stil den i køleskabet i mindst 2 timer. Serveres på ristet brød, gerne med cornichoner.

På næste side får du opskriften på en juleklassiker: Stegte sild i kryddereddike.

#br

Foto: Lykke RumpStegte sild i kryddereddike
Ingredienser:

6 ferske sildefileter
Salt og sort peber
Rug-, hvede- eller fuld- kornsdurum-mel
En klat smør og lidt jomfruolivenolie
1 løg, skåret i helt fine ringe

Eddikelage:

200 g sukker
4 dl lagereddike
8 sorte peberkorn
20 rosenpeberkorn
8 enebær
8 kryddernelliker
3 laurbærblade

Sådan gør du:
Klip evt. sildefileterne over i halve på langs. Krydr dem på indersiden med salt og peber, fold dem sammen og vend dem i mel. Steg sildene gyldne i smør og olie ved middelvarme på begge sider.

Læs også:

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

Imens laves eddikelagen: Kom alle ingredienser i en gryde og kog op, til sukkeret er opløst. Smag til, så den er tilpas sur/sød.

Når sildene er stegt, lægges de i et lag i et fad. Fordel løgringene over sild-ene og hæld den varme lage over. Sildene skal trække min. 2 timer i lagen, gerne natten over på et køligt sted.

14 november 2011
Mere om Jul

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8 gaver du - næsten - ikke kan gå galt i byen med. 

And eller flæsesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Jul Leder du efter en hyggelig juletræsplantage, hvor du og familien kan tage på fæld-selv-skovtur? Så finder du her en liste med nogle af de...

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Jul Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Jul Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan, medaljer med trøffel, kanelfingre og hvid gløgg. 

Novemberhygge

Jul I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

Jul I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Jul Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to poetiske ideer til julepynt af fimo.

Undgå madforgiftning juleaften

Jul Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

Gavepapir - anderledes og sjovt

Jul Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.