Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul

Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgaveideer + syv præmiegaver, der er 100 procent i tråd med vores tid. 

Marcipangrisen lever stadig som mandelgave, selvom den langsomt er ved at blive fortrængt at mere moderne gavetyper.
Marcipangrisen lever stadig som mandelgave, selvom den langsomt er ved at blive fortrængt at mere moderne gavetyper.

Mandelgaver til voksne

Det kan være en prøvelse at finde en mandelgave, som alle vil blive glade for. Især hvis det skal være en mandelgave, som både voksne og børn vil sætte pris på.

I mange familier løses det ved at indkøbe to mandelgaver: én til de voksne, og én til børnene. Børnenes mandelgave er let nok at finde. Her finder man for eksempel bare noget Lego eller noget andet legetøj, man støver op i BR. Mandelgaven til de voksne er straks en anden sag. 

Der findes et par traditionelle mandelgaver til voksne, man altid kan falde tilbage til. Eller nærmere bestemt to. Dem beretter vi også om her.

Leder du derimod efter en opdateret mandelgave, så er der også råd for det. Her har vi fundet 5 mandelgaveideer, som er i tråd med vores tid, og som de fleste vil blive lykkelig for at vinde som mandelgave efter at have forspist sig på den flødetunge risalamande.

Hvorfor mandelgave? 

Mandelgaven er et sælsomt dansk fænomen. Den vindes som bekendt af den, der finder den ene hele mandel i risalamanden eller risengrøden.

På trods af sit fransk klingende navn er risalamanden dog en pæredansk opskrift. Ideen med en gave kan dog have et fransk ophav. I Frankrig spiser man nemlig på helligtrekongersagten en såkaldt Gâteau de Roi, en kongekage. Inde i kagen er der gemt en bønne eller noget andet. Den, der finder denne ting, får retten til at være konge for en aften og bestemme, hvad der skal ske. Der er noget, der tyder på, at 

Tre traditionelle mandelgaver

1. Marcipangris

I mange familier har det været en fast tradition med en marcipangris som mandelgave. Det er stadig en mulighed, og så er det ovenikøbet noget, som både voksne og børn kan nyde. Det er dog vores opfattelse, at denne skik med marcinpangrise i mange år har været på retræte.

Både børn og voksne er efterhånden blevet lidt forvænte med slik og søde sager af høj kvalitet. Få forstår i dag at værdsætte en stor klump marcipan med lyserød frugtfarve formet som en gris. Men der er nu noget hyggeligt og sjovt ved marcipangrisen alligevel, så den form for mandelgave vil nok overleve nogle år endnu.

Læs også:

Derfor bør du sætte din kuffert i badekarret, når du rejser

Selvom det kan lyde mærkeligt, så er der én rigtig god grund til at placere din kuffert i hotellets badekar, når du er ude at rejse. På...

2. Svikmøllen eller Blæksprutten

Satiriske årbøger som Svikmøllen eller Blæksprutten har også i mange generationer været den obligatoriske mandelgave i mange familier. Den største spænding har hvert året været, om det var Blæksprutten eller Svikmøllen, der var pakket ind i det aflange gaveformat i år.

Det er årbøger, der daterer sig tilbage til 1914 for Svikmøllens vedkommende, og  Blæksprutten under dette navn til 1904. Dette skæbnesvangre julevalg er dog ikke længere en mulighed, da Blæksprutten gik ind i 2014. Er det en flad aflang bogpakke, du vinder som mandelgave, så ved du derfor i dag med 100 procents sikkerhed, hvad det er. 

3. Chokolade som mandelgave

En gaveæske med chokolader fra Toms eller Antons Berg har også i mange år været et hit som mandelgave. Det er også noget, som både voksne og børn kan godte sig med - hvis man lige ser bort fra de spiritusfyldte chokolader.

Udbuddet i dag af chokolader er endeløst. Kan du ikke finde dit foretrukne mærke i butikkerne, så har de fleste brands også en webshop. Ofte er det Summerbird eller Peter Beier Chokolade, der gemmer sig i mandelgavepakken  

Lakrids fra Johan Bülow er også blev et populært alternativ. Ligesom de nye luksus marshmallows, The Mallows, fra Johan Bülows søster, Emma Bülow, også er en mulighed. Find  .

Fem moderne mandelgaver

Verden er en anden i dag og mere mangfoldig end den var, dengang mandelgaveritualet blev indstiftet i slutningen af det 18-tallet. I dag kan det derfor være vanskeligt at ramme i bulls eye hos alle julegæster.

Hvis man tænker sig lidt om, kan man dog godt finde på nogle gaveideer, der kan vække lykke i alle voksenaldre. Det har vi gjort for vores læsere. Her er derfor syv bud på opdaterede og moderne mandelgaver.

Læs også:

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ...

4. Luksus te eller kaffe

Tehandlen Perchs.  
Te fra den traditionsrige tehandel, Perchs. Et besøg til high noon tea i et af Perchs tea room i Århus eller København som oplevelsesgave er naturligvis også en mulighed (foto: Perchs)  

Vi er blevet en generation af kaffe og te-feinschmeckere. En velduftende pose kaffebønner af ædel byrd eller nogle gode rekvisitter til kaffebrygningen vil også vække lykke hos mange. Eller hvad med et par udsøgte tesorter fra Perchs eller noget Kusmi te? Den mandelgave skal nok blive drukket. 

5. En buket blomster efter eget valg

I dag kan man hos flere af de større blomsterforhandlere købe et gavekort på en blomsterbuket, som modtageren selv kan indløse, når det skønnes belejligt. Tjek for eksempel Bloomon eller Posy og deres tilbud ud. 

6. Årets brætspil eller Bezzerwizzer 

Bezzewizzer er altid en god idé som brætspilsmandelgave.  
Bezzerwizzer er næsten blevet en nyklassiker inden for mandelgaver.  

Her er endnu en idé til mandelgave, som voksne og børn kan samles om. Går man en generation tilbage, så var det for mange voksne en straf at skulle spille et brætspil. Det har ændret sig dramatisk de seneste år, hvor selv voksne kan samles i spillecafeer eller hjemme i privaten for at spille vidtløftige brætspil.. 

Du kan aldrig gå helt galt i byen, hvis du vælger årets Bezzerwizzer for hele familien som mandelgave. Find det her.

Du kan også finde et af tidens mest hotte brætspil ved at klikke rundt på guldbrikken.dk. Her er der præsentationer og mulighed for at bestille nogle af de spil, der er blevet kåret til årets brætspil, i det forløbne år. Det kan være i forskellige genrer som årets familiespil, årets børnespil eller årets selskabsspil. Du vil også kunne finde beskrivelser alle de øvrige nominerende brætspil. Så kan du selv støve dem op på nettet.

Læs også:

Dræbersneglene ud af krukkerne med kobbertape

Der har været ubudne gæster i krukkerne i Lotte Bjarkes have. Især den ellers så flotte sølv-salvie, Salvia argentea, er det gået ud...

7. Abonnement på lydbogstjeneste

Podcast og lydbøger er braget igennem lydmuren de sidste par år. Det har den teknologiske udvikling af vores allestedsnærverende smartphones bidraget til. Det er bare blevet SÅ let at hente en lydbog ned på mobilen.

Det koster ikke alverden for et begynderabonemment på hverken Mofibo eller Storytel. Så er det jo bare værten eller værtindens personlige pengebeholdning, der afgør hvor mange måneder abonnementet skal strække sig over. 

8. Abonnement på måltidskasse

Lækre ingredienser af høj kvalitet med opskrifter på nye inspirerende retter - det er der helt sikkert også mange, der vil sætte pris på. Hos Aarstiderne, som var first mover på dette område, kan man vælge mellem et stort udvalg af måltidskasser: børnefamiliekasse, den veganske måltidskasse, kvikkassen, slankekassen og mange flere. Præcis hvilken måltidskasse, det skal være, kan man derfor lade være op til den stolte vinder af mandelgaven.

9. Skrabelodder som mandelgave

Skrabelodder er også noget, der er gangbart i alle aldre, for hvem har ikke lyst til at vinde 5 millioner kroner? Ja, vi ved godt, du ikke vinder, men man har jo altid lov til at drømme. Det kan selvfølgelig være lidt betænkeligt at eksponere børnene for spilledjævelen alt for tidligt, så sig ikke, du har ideen fra os. 

10. Et magasin som mandelgave

Bo Bedre som mandelgave.  
Et boligblad som mandelgave.  

Et abonnement på et magasin er ofte billigere, end man tror. På Benjamin Media, som er det mediehus, der udgiver idényt, har vi i hvert fald ofte gode introduktionstilbud tilvores magasiner, og det følger altid en eller anden form for introduktionstilbud med.

Vi ville naturligvis allerhelst anbefale et abonnement på idényt, men da det er gratis for de mere end 1.1 million huststande, der modtager bladet, så vil vi i stedet med lige så stor entusiasme anbefale et abonnement på en af de 2 øvrige boligtitler på Benjamin Media: Bo Bedre eller Boligmagasinet. Med et abonnement på et af de to magasiner kan du vinde hele og halve dages fornøjelig selskab til en pris, der beløber sig til cirka det samme, som en marcipangris eller Svikmøllen som mandelgave vil koste.

25 oktober 2017
Mere om Jul

Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Jul Leder du efter en hyggelig juletræsplantage, hvor du og familien kan tage på fæld-selv-skovtur? Så finder du her en liste med nogle af de bedste juleplantager i hele Danmark med adresser, links og åbningstider.

And eller flæsesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild,...

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange fra nyere tid.

7 alternative juletræsfødder

Jul Juletræet er en af de bedste og nemmeste måder at bringe julestemning ind i hjemmet på. Læs med og få 7 ideer til, hvordan du kan give dit...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3...

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Jul Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Jul Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3 opskrifter på nærende mad-æbleskiver.

Få et rent hjem til jul med idényts bedste rengøringstips

Jul Gør det lettere for dig selv i julen med effektiv rengøring for din egen, dine gæsters og for julehyggens skyld. Her er 6 af idényts mest...

Sådan laver du julemad til havens fugle

Jul Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...