Smagen af marcipan hører i den grad juletiden til. Derfor får du her fire lækre opskrifter på julekager med den søde mandeldej.
1. Julekranse
Opskrift til ca. 40 stk.
Det skal du bruge
- 500 g bagemarcipan
- 1/2 dl æggehvide
- 200 g sukker
Sådan gør du
- Ælt marcipan, æggehvide og sukker sammen.
- Tril eller pres kransekagemassen gennem et vaniljekransehorn, og lav små kranse eller kringler – eller kør kagemassen igennem en kødmaskine, hvorefter den skæres og formes til kranse.
- Læg kransene på en bageplade, og bag dem 8-10 min. ved 200°.
2. Bagte æbler med marcipan
Det skal du bruge
- 4 æbler
- 1 spsk. rosiner
- 1 spsk. valnødder
- 150 g ren rå marcipan
- 4 spsk. ahornsirup
Sådan gør du
- Fjern æblernes kernehuse med et udstiksjern.
- Ælt 100 g marcipan med rosiner og hakkede valnødder, og stop fyldet ned i æblerne.
- Stil æblerne i et smurt ovnfast fad, og riv resten af marcipanen hen over.
- Dryp godt med ahornsirup, og bag æblerne ved 175° i 15-20 min.
- Spis dem, mens de stadig er varme, sammen med flødeskum eller rørt vaniljeis.
3. Julehorn med nougat
Opskrift til ca 18 stk.
Det skal du bruge
- 2 1/2 dl mælk
- 75 g smør
- 25 g gær
- 1/2 tsk. salt
- 1 tsk. sukker
- ca. 500 g hvedemel
- æg til pensling
- glasur eller chokolade som pynt
Fyld
- 125 g ren rå marcipan
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 100 g blød nougat
Sådan gør du
- Varm mælken i en gryde, tilsæt smør, og rør, til det er smeltet.
- Rør gæren ud i den lune mælk, og tilsæt salt og sukker. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Sæt den til hævning 30 min. et lunt sted.
- Del dejen i tre kugler, rul hver kugle ud til en “pizza”, og del den i 6 stykker. Rør marcipan sammen med smør og sukker, og læg en god teskefuld af massen på hver trekant sammen med en skive nougat.
- Rul dem sammen fra den brede ende, og form dem til horn. Pensl hornene med æg, og sæt dem til hævning i 30 min. Bag dem i 15 min. ved 200°.
- Pynt evt. de færdige horn med lidt glasur eller smeltet chokolade.
4. Trøfler med kahlua eller kirsebær
Opskrift til ca. 30 stk.
Det skal du bruge til trøfler med kahlua
- 150 g nougat
- 250 g ren rå marcipan
- 2 spsk. kahlua
- Kakao
- Flormelis
Sådan gør du
- Ælt nougat, marcipan og kahlua sammen, og tril konfekten til små kugler.
- Rul dem dernæst i kakao og flormelis, og sæt dem på køl.
Det skal du bruge til amarenatrøfler
- 250 g ren rå marcipan
- 100 g Amarenakirsebær eller kirsebær i rom
- Lys eller mørk chokoladeovertræk
Sådan gør du
- Ælt marcipan og kirsebær sammen, og tril konfekten til små kugler.
- Smelt overtrækschokoladen, og dyp kuglerne heri.