4 lækre opskrifter på julekræs med marcipan

Ingen jul uden marcipan, så her får du nogle opskrifter på søde sager, der alle indeholder den lækre mandelmasse. Lav rigeligt, for der skal nok blive bud efter dem!


Smagen af marcipan hører i den grad juletiden til. Derfor får du her fire lækre opskrifter på julekager med den søde mandeldej.

1. Julekranse

Opskrift til ca. 40 stk.

Det skal du bruge

  • 500 g bagemarcipan
  • 1/2 dl æggehvide
  • 200 g sukker

Sådan gør du 

  1. Ælt marcipan, æggehvide og sukker sammen.
  2. Tril eller pres kransekagemassen gennem et vaniljekransehorn, og lav små kranse eller kringler – eller kør kagemassen igennem en kødmaskine, hvorefter den skæres og formes til kranse.
  3. Læg kransene på en bageplade, og bag dem 8-10 min. ved 200°.

2. Bagte æbler med marcipan

Foto: Marianne Bjerre Det skal du bruge

  • 4 æbler
  • 1 spsk. rosiner
  • 1 spsk. valnødder
  • 150 g ren rå marcipan
  • 4 spsk. ahornsirup

Sådan gør du

  1. Fjern æblernes kernehuse med et udstiksjern.
  2. Ælt 100 g marcipan med rosiner og hakkede valnødder, og stop fyldet ned i æblerne.
  3. Stil æblerne i et smurt ovnfast fad, og riv resten af marcipanen hen over.
  4. Dryp godt med ahornsirup, og bag æblerne ved 175° i 15-20 min.
  5. Spis dem, mens de stadig er varme, sammen med flødeskum eller rørt vaniljeis.

3. Julehorn med nougat

Foto: Marianne Bjerre Opskrift til ca 18 stk.

Det skal du bruge

  • 2 1/2 dl mælk
  • 75 g smør
  • 25 g gær
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • ca. 500 g hvedemel
  • æg til pensling
  • glasur eller chokolade som pynt

Fyld

  • 125 g ren rå marcipan
  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 100 g blød nougat

Sådan gør du

  1. Varm mælken i en gryde, tilsæt smør, og rør, til det er smeltet.
  2. Rør gæren ud i den lune mælk, og tilsæt salt og sukker. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Sæt den til hævning 30 min. et lunt sted.
  3. Del dejen i tre kugler, rul hver kugle ud til en “pizza”, og del den i 6 stykker. Rør marcipan sammen med smør og sukker, og læg en god teskefuld af massen på hver trekant sammen med en skive nougat.
  4. Rul dem sammen fra den brede ende, og form dem til horn. Pensl hornene med æg, og sæt dem til hævning i 30 min. Bag dem i 15 min. ved 200°.
  5. Pynt evt. de færdige horn med lidt glasur eller smeltet chokolade.

4. Trøfler med kahlua eller kirsebær

Opskrift til ca. 30 stk.

Foto: Marianne Bjerre

Det skal du bruge til trøfler med kahlua

  • 150 g nougat
  • 250 g ren rå marcipan
  • 2 spsk. kahlua
  • Kakao
  • Flormelis

Sådan gør du 

  1. Ælt nougat, marcipan og kahlua sammen, og tril konfekten til små kugler.
  2. Rul dem dernæst i kakao og flormelis, og sæt dem på køl. 

Det skal du bruge til amarenatrøfler

  • 250 g ren rå marcipan
  • 100 g Amarenakirsebær eller kirsebær i rom
  • Lys eller mørk chokoladeovertræk

Sådan gør du

  1. Ælt marcipan og kirsebær sammen, og tril konfekten til små kugler.
  2. Smelt overtrækschokoladen, og dyp kuglerne heri. 

Mest læste artikler