Julefrokostmad med øl som krydderi - få fem opskrifter

Jul

Øl er et dejligt krydderi i julefrokostmaden - både på grund af de krydderier øl indeholder, men også fordi alkoholen er god til at balancere fedmen i julemaden. Få opskrifterne på rødkålssalat med øl-sirup, stegte sild i øllage, ølbraiseret andelår og vafler med øl. Øl kan desuden gøre flæskesvær ekstra sprød - vi fortæller hvordan.

Den klassiske rødkålssalat kan piftes lidt op med øl-sirup.
Den klassiske rødkålssalat kan piftes lidt op med øl-sirup. Foto: Piskeriset.dk

Foto: PiskerisetØl-sirup

En mørk øl koges sammen med 3 dl lys rørsukker. Når siruppen har den konsistens, du foretrækker, tager du gryden af komfuret og hælder siruppen i et skoldet glas.

Rødkål med øl-sirup

Et par håndfulde fintsnittede rødkålsstrimler vendes i et par spsk. ølsirup og et lille skvæt æblecidereddike. Valnødder hakkes groft og vendes i salaten sammen med tørrede tranebær.

Opskrifterne på øl-sirup og rødkålssalat er venligst udlånt af Piskeriset.dk


Vafler med øl

Foto: iStockphotoCa. 12 stk.

200 g smør eller margarine
200 g mel
1 tsk. bagepulver
60 g sukker
½ tsk. salt
2 dl øl
1 ½ dl mælk
4 æg delt i blomme og hvide

Fremgangsmåde:
Smelt smør. Bland mel, bagepulver, sukker og salt. Rør øl og mælk i. Rør dejen ensartet. Tilsæt blommer og smør – pisk dejen glat. Lad den hvile i en halv time, før hviderne piskes stive og vendes i. Bag de første vafler med lidt smør på vaffeljernet.

Opskrift fra Margit Pindstofte, læser på idenyt.dk

Stegte sild

10 hele sildefileter
Rugmel til panering
Salt og peber
Hele blandede peberkorn
Løgringe

Sildefileter halveres – rygfinne skæres væk. Lægges i koldt saltvand i ca. 5 min. Dryppes af i et dørslag. Vendes i groft rugmel. Krydres med salt og peber. Steges ca. 5 min på hver side - dryppes af på køkkenrulle.

Lage:
½ liter lagereddike
½ liter dark ale
300 g sukker
½ pose syltekrydderi
Alle ingredienser koges langsomt op, løg tilsættes til de er møre. Lagen hældes på silden og tildækkes. Bedst efter 4-5 dage i køleskabet.

Læs også: Masser af lækkerier til julen fra "Anne-mad"

Ølbraiseret andelår

Foto: Carlsberg Danmark4 personer:
4 stk. andelår
1 dl andefedt
1 flaske maltfyldig overgæret ale med mere end 6% alkohol
1 stk. helt hvidløg
10 stk. laurbærblade
10 stk. allehånde
1 stang kanel
4 stk. kardemommekorn
8 stk. sorte peberkorn
1 stk. appelsin
½ stk. knoldselleri
400 g jordskokker
½ dl groft salt
Sort peber

Fremgangsmåde:
Knus allehånde, kanel, kardemomme, laurbærblade og sort peber med saltet. Massér saltet ind i andelårene, og lad dem trække i min. 4 timer. Ønsker du et bedre resultat, så lad dem trække natten over i køleskabet.

Skræl og skær selleri og jordskokker groft, del hvidløget, og skær appelsinen i 4 dele. Læg dem i bunden af en ovnfast form med høje kanter. Skyl saltet og krydderierne af andelårene, læg dem på grøntsagerne.

Hæld øl og andefedt ud over lårene. Braisér lårene i 3-5 timer på 100 grader, indtil kødet begynder at slippe fra benet. Serveres med kogte kartofler og asier.

Øl-valget er op til dig

Valget af øl er vejledende, så det gælder om at finde din egen favorit-øl til de forskellige retter.

Øl giver sprød svær

Flæskestegen på julebordet bliver ekstra sprød, hvis du hælder en kop øl over stegen, når der er 1 time tilbage af stegetiden. Det affedter sværene og giver perfekte svær.

Læs også: Kager, desserter og konfekt - få opskriften på en lækker julekage

2 november 2012
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

3

De bedste opskrifter på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...