Pynt julebordet med få og enkle tricks

Det betaler sig at bruge lidt energi på julebordet. Det gør anstrengelserne i køkkenet ære at bruge tid på borddækningen, og du behøver ikke nødvendigvis tømme sparegrisen for at skabe den rigtige julestemning.

Det veldækkede julebord

Der er næppe mange, der ikke spiser rigtig god mad i julen. Og har du prøvet at forberede en god julemiddag, ved du også at julemad tager lang tid at lave. Derfor fortjener maden også de helt rigtige omgivelser, når vi skal spise – og et veldækket bord bringer julemåltidet op i nye højder.

Du kan naturligvis indkøbe speciel bordpynt til formålet, men de fleste kan også fremtrylle et flot julebord uden ret meget andet end tid og lidt opfindsomhed.

Guld og glimmer på julebordet

Først og fremmest skal du finde service frem – og et julebord må gerne byde på “guld og glimmer”, så det er nu Moster Anes arvestykker skal findes frem og vaskes af.

Har du ingen arvestykker, men et par timer til overs, så smut en tur i en lokal genbrugsforening. Her kan du finde sjove glas, tallerkner og andet, som du måske ikke vil bruge til daglig, til en billig penge.

Juledugen

Har du ikke en decideret juledug, så kan en renvasket og smukt strøget hvidt lagen være en god idé.

Skal det være enkelt, er grangrene, kogler og lys pynt – der både dufter og glæder øjet – et hit. Et par kugler fra juletræet lagt sammen med grønne balde fra haven kan også bruges. Vil du investere i julebordet så køb fx friske potteplanter: julestjerner, hyacinter eller amaryllis, så har du julefryd til mange dage. 

4 julede bord-ideer til få penge

1. Koglestager

I skoven har vi fundet masser af små kogler. Vi fandt 4 ens glas på loppemarkedet. Med en limpistol fastgøres de små kogler i mønstre efter eget valg. Husk at koglerne skal tørre godt ind i mellem. En lille klump ler (eller modellervoks) lægges i hvert glas. Et langt lys sættes fast i leret. Lad tørre en time. Til sidst “fores” glasset indvendigt med efeublade.

Koglestager til julebordet.

2. Julestjerne til julebordet

Find nogle krogede eller mosbelagte grene i skoven eller haven. Saml også grøn efeu, kristtjørn og små kogler, bær el. lign. , og find rester af gavebånd, hårbånd, silkebånd og perler frem. Det er en god idé at finde rester i samme hovedfarve som her: Blå. Klip seks lige lange grenstykker til og saml dem med lim eller ståltråd som vist på fotoet, så de danner en stjerne.

Nu snor du bånd omkring nogle af stjernens sider. Lim fx små kogler på, hvor flere grene mødes. En glittertus forsyner koglerne med blå prikker. Du bestemmer, hvor meget stjernen skal pyntes. Den kan efterfølgende hænge over bordet eller lægges direkte på julebordet,

Julestjerne til julebordet.

Julestjerne.

3. Julede bordkort

Find gamle blade, tilbudsaviser m.m. frem. Lad ungerne klippe søde, sjovede eller farverige motiver ud. Lim dem på hvidt papir – gerne så de overlapper hinanden. Navnet skrives med en tys sort eller ød tus. 

4. Julelys til julebordet

Små fyrfadslys er dygtige stemningsspredere. Kig bagerst i skabet, om du har nogle gamle glas af krystal eller på fod. Et enkelt lys i hver – og du ser lyset sprede sig på en magisk måde. Husk at placere lysene flere steder på bordet ikke bare i enderne.

Gyldent julebord

Gyldent julebord

Her er et julebord, hvor “gammelt” funklende service og “guld” bestik går hånd i hånd med rå lerpotter, kaktus og julestjerner i to farver og størrelser.

Læs også: 9 smukke tips – opdækning til dit julebord

Mest læste artikler