Sådan får du en juleaften uden stress

Følger du vores anti-stress-guide, kan du og familien se frem til en julaften med saftig flæskesteg og glinsende brune kartofler, så humørbarometeret ryger helt i top. Du kan med fordel begynde på opgaverne allerede den 23. december, så du får en juleaften uden stress.

stress juleaften

Planlægning er afgørende for en stressfri juleaften

Skal du holde jul for første gang, eller overmandes du af stress over den store dag, så er du nok klar til at læse med her. Det er faktisk muligt at nå i mål med både saftig flæskesteg eller and, brun sovs, brune kartofler og risalamande uden at få koldsved eller mareridt, hvis du planlægger og begynder i god tid.

Og det er klart, at er I flere om at klare opgaverne, bliver der helt sikkert også tid til at dele en juleøl undervejs.

Lillejuleaften kan du klare følgende

  • Kog risengrød som du plejer.
  • Skold, smut og hak mandler. Læg en eller flere fra til mandelgaven.
  • Kog aspargeskartoflerne således:
    • Kog de skylledes aspargeskartofler i velsaltet vand ca. 20 min. Kartoflerne må ikke koge helt møre. Hæld vandet fra og pil kartoflerne. De pillede kartofler sorteres i store og små (til brune kartofler) og lægges i friskt koldt vand, så det dækker. Opbevares køligt.
  • Forbered kirsebærsovsen. Her kan du finde opskrifter på alternativ til den almindelige kirsebærsovs.
  • Steg anden således:
    • Dette skal du bruge: 1 and på ca 3 kg (4-6 personer), æbler (skåret i stykker), svesker, gulerødder, selleri eller pastinak i fingerlange stykker og salt.
    • Anden gnides med salt indvendigt og udvendigt og fyldes med æbler og svesker. Luk til med kødnåle. Læg anden direkte i bradepanden med ryggen nederst. Læg også gulerødder og selleri eller pastinak i bradepanden, hæld koldt vand ved, så det står 3 cm op i bradepanden.
    •  Anden sættes i en 225° varm ovn på nederste rille. Når vandet pibler, skrues ned til 200°. Anden passer nu sig selv og småsteger i 1 time og 45 min.
    • Si skyen fra bradepanden og skum fedtet fra. Gem endelig fedtet.
    • Når anden er kølet lidt ned, kan den parteres som ønsket. Rengør bradepanden og for den med stanniol. Pensl med andefedt og læg stykkerne tilbage i bradepanden. Læg også æbler og svedsker i bradepanden. Dæk godt med staniol. Opbevar anden køligt (eventuelt udenfor, hvor kat eller ræv ikke kan nå den).
  • Stryg juledugen, fold servietter og sæt stearinlys i stager. Læs, hvordan du laver dine egne stearinlys.
  • Tjek salt- og peberkværn.

Juleaftensdag kan du klare følgende

Formiddag

  • Lav risalamanden færdig og sæt den køligt. Husk de hele mandler!
  • Opvarm skyen fra anden. Tilsæt ribsgele og fløde efter smag. Kog op og lad simre nogle minutter. Tilsæt eventuelt kulør og smag til med salt og peber. Sæt sovsen køligt, til lige før I skal spise. Her kan du finde hele opskriften på den bedste andesovs.
  • Kog rødkålen som du plejer og køl den ned.
  • Dæk dit smukke julebord.

To timer før julemiddagen

  • Træk rødvinen op.
  • Find skåle og fade frem til julemiddagen.
  • Sæt kander med frisk vand på bordet.
pæn bordopdækning juleaften

En time før julemiddagen

  • Varm ovnen op til 180°. Sæt den foliedækkede bradepande med anden ind i den varme ovn og steg den i 20 min.
  • Lad de små aspargeskartofler dryppe af i en si.
  • Opvarm rødkålen ved svag varme. Tilsæt eventuelt rød saft og smag til.
  • Til de brune kartofler drysses et godt lag sukker på en pande. Lad sukkeret smelte ved svag varme. Når sukkeret begynder at brune, tilsættes halvt olie/margerine. Når alt er smeltet, tilsættes kartoflerne. Kartoflerne skal vendes fra tid til anden og simre ved svag varme. Mangler kartoflerne lidt farve, så tilsæt et par dråber kulør og vend alle kartoflerne, så de tager farve.
  • Når anden har fået 20 min., tages den ud af ovnen og varmen skrues op til 225°. Fjern folien. Andestykkerne pensles med andefedt, og der drysses med groft salt. Sæt bradepanden tilbage midt i ovnen, når den er varm, og giv anden ca. 10 min. Bliver skindet ikke helt sprødt, så giv den et par minutter under grillen.
  • Varm sovsen op.
  • Anret din julemiddag.
  • Når anden er spist, vames kirsebærsovsen til risalamanden.

Hvis du følger planlægningen, kan du se frem til en juleaften med familien uden stress.

Glædelig jul!

Læs også: 9 smukke tips – opdækning til dit julebord

Mest læste artikler