Juleaften uden stress

Jul

Følger du vores anti-stress-guide, kan du og familien se frem til en julaften med sprødstegt and og glinsende brune kartofler, så humørbarometeret ryger helt i top. Du kan med fordel begynde med opgaverne allerede den 23. december.

Foto: istockphoto

Planlægning er afgørende

Skal du holde jul for første gang, eller overmandes du af stress over den store dag, så er du nok klar til at læse med her. Det er faktisk muligt at nå i mål med både sprød and, sovs, brune kartofler og risalamande uden at få koldsved eller mareridt, hvis du planlægger godt og begynder i god tid. Og det er klart, at er I flere om at klare opgaverne, bliver der helt sikkert også tid til at dele en juleøl undervejs.

Lillejuleaften kan du klare følgende

  • Kog risengrød som du plejer.
  • Skold, smut og hak mandler. Læg en eller flere fra til mandelgave.
  • Kog aspargeskartoflerne således:
    • Kog de skylledes aspargeskartofler i velsaltet vand ca. 20 min. Kartoflerne må ikke koge helt møre. Hæld vandet fra og pil kartoflerne. De pillede kartofler sorteres i store og små (til brune kartofler) og lægges i friskt koldt vand, så det dækker. Opbevares køligt.
  • Forbered kirsebærsovsen. Her kan du finde opskrifter på alternativ til den almindelige kirsebærsovs.
  • Steg anden således:
    • Dette skal du bruge: 1 and på ca 3 kg (4-6 personer), æbler (skåret i stykker), svesker, gulerødder, selleri el. pastinak i fingerlange stykker, salt.
    • Anden gnides med salt, indvendig og udvendig og fyldes med æbler og svesker. Luk til med kødnåle. Læg anden direkte i bradepanden med ryggen nederst. Læg også gulerødder og den anden grøntsag i bradepanden, hæld koldt vand ved, så det står 3 cm op i bradepanden.
    • Sættes i en 225° varm ovn på nederste rille. Når vandet pibler, skrues ned til 200° . Anden passer nu sig selv og småsteger i 1 time og 45 min.
    • Si skyen fra bradepanden og skum fedtet fra. Gem endelig fedtet.
    • Når anden er kølet lidt ned, kan den parteres som ønsket. Rengør bradepanden og for den med stanniol. Pensl med andefedt og læg stykkerne tilbage i bradepanden. Læg også æbler og svedsker i bradepanden. Dæk godt med staniol. Opbevar anden køligt (evt. udenfor, hvor kat eller ræv ikke kan nå den).
  • Stryg juledugen, fold servietter og sæt stearinlys i stager.
  • Tjek salt- og peberkværn.

Juleaftensdag kan du klare følgende

Formiddag:

  • Lav risalamanden færdig og sæt den køligt. Husk de hele mandler!
  • Opvarm skyen fra anden. Tilsæt ribsgele og fløde efter smag. Kog op og lad simre nogle minutter. Tilsæt evt. kulør og smag til med salt og peber. Sæt sovsen køligt, til lige før I skal spise.
  • Kog rødkålen som du plejer og køl den ned.
  • Dæk dit julebord.

To timer før julemiddagen:

  • Træk rødvinen op
  • Find skåle og fade frem til julemiddagen.
  • Sæt kander med frisk vand på bordet.

En time før julemiddagen:

Læs også: Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

  • Varm ovnen op til 180°. Sæt den foliedækkede bradepande med and ind i den varme ovn og steg den i 20 min.
  • Lad de små aspargeskartofler dryppe af i en si.
  • Opvarm rødkålen ved svag varme. Tilsæt evt. rød saft og smag til.
  • Til de brune kartofler drysses et godt lag sukker i en pande. Lad smelte ved svag varme. Når sukkeret begynder at brune, tilsættes halvt olie/margerine. Når alt er smeltet, tilsættes kartoflerne. Vendes fra tid til anden og simrer ved svag varme. Mangler kartoflerne lidt farve, så tilsæt et par dråber kulør og vend alle kartoflerne, så de tager farve.
  • Når anden har fået 20 min., tages den ud af ovnen og varmen skrues op til 225°. Fjern folien. Ande-stykkerne pensles med andefedt, og der drysses med groft salt. Sæt bradepanden tilbage midt i ovnen, når den er varm, og giv anden ca. 10 min. Bliver skindet ikke helt sprødt, så giv den et par minutter under grillen.
  • Varm sovsen op.
  • Anret din julemiddag.
  • Når anden er spist, vames kirsebærsovsen til risalamanden.

God jul.

17 december 2014
0

Byg din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstr...

0

Sådan laver du de smukkeste islygter

Islygter er noget af det mest stemningsskabende, du kan pynte op med om vinteren. Og de er overraskende nemme at lave selv.

0

Få et rent hjem til jul med idényts bedste rengøringstips

Gør det lettere for dig selv i julen med effektiv rengøring for din egen, dine gæsters og for julehyggens skyld. Her er 6 af idényts mest...

0

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

0

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ i...

0

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrugsbutikker

Flere og flere køber deres julegaver i genbrugsbutikker – og det er der god grund til. En brugt julegave er langt billigere, du skåner...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2016 skal huskes for, og sæt...

0

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

0

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

0

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

0

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

0

Kalenderdekoration i naturfarver

Julen er lige om hjørnet, og det er tid til at tænke på årets kalenderdekoration. Bliv guidet her til en nem juledekoration med duft af jul.