Juleaften uden stress

Jul

Følger du vores anti-stress-guide, kan du og familien se frem til en julaften med sprødstegt and og glinsende brune kartofler, så humørbarometeret ryger helt i top. Du kan med fordel begynde med opgaverne allerede den 23. december.

Foto: istockphoto

Planlægning er afgørende

Skal du holde jul for første gang, eller overmandes du af stress over den store dag, så er du nok klar til at læse med her. Det er faktisk muligt at nå i mål med både sprød and, sovs, brune kartofler og risalamande uden at få koldsved eller mareridt, hvis du planlægger godt og begynder i god tid. Og det er klart, at er I flere om at klare opgaverne, bliver der helt sikkert også tid til at dele en juleøl undervejs.

Lillejuleaften kan du klare følgende

  • Kog risengrød som du plejer.
  • Skold, smut og hak mandler. Læg en eller flere fra til mandelgave.
  • Kog aspargeskartoflerne således:
    • Kog de skylledes aspargeskartofler i velsaltet vand ca. 20 min. Kartoflerne må ikke koge helt møre. Hæld vandet fra og pil kartoflerne. De pillede kartofler sorteres i store og små (til brune kartofler) og lægges i friskt koldt vand, så det dækker. Opbevares køligt.
  • Forbered kirsebærsovsen. Her kan du finde opskrifter på alternativ til den almindelige kirsebærsovs.
  • Steg anden således:
    • Dette skal du bruge: 1 and på ca 3 kg (4-6 personer), æbler (skåret i stykker), svesker, gulerødder, selleri el. pastinak i fingerlange stykker, salt.
    • Anden gnides med salt, indvendig og udvendig og fyldes med æbler og svesker. Luk til med kødnåle. Læg anden direkte i bradepanden med ryggen nederst. Læg også gulerødder og den anden grøntsag i bradepanden, hæld koldt vand ved, så det står 3 cm op i bradepanden.
    • Sættes i en 225° varm ovn på nederste rille. Når vandet pibler, skrues ned til 200° . Anden passer nu sig selv og småsteger i 1 time og 45 min.
    • Si skyen fra bradepanden og skum fedtet fra. Gem endelig fedtet.
    • Når anden er kølet lidt ned, kan den parteres som ønsket. Rengør bradepanden og for den med stanniol. Pensl med andefedt og læg stykkerne tilbage i bradepanden. Læg også æbler og svedsker i bradepanden. Dæk godt med staniol. Opbevar anden køligt (evt. udenfor, hvor kat eller ræv ikke kan nå den).
  • Stryg juledugen, fold servietter og sæt stearinlys i stager.
  • Tjek salt- og peberkværn.

Juleaftensdag kan du klare følgende

Formiddag:

  • Lav risalamanden færdig og sæt den køligt. Husk de hele mandler!
  • Opvarm skyen fra anden. Tilsæt ribsgele og fløde efter smag. Kog op og lad simre nogle minutter. Tilsæt evt. kulør og smag til med salt og peber. Sæt sovsen køligt, til lige før I skal spise.
  • Kog rødkålen som du plejer og køl den ned.
  • Dæk dit julebord.

To timer før julemiddagen:

  • Træk rødvinen op
  • Find skåle og fade frem til julemiddagen.
  • Sæt kander med frisk vand på bordet.

En time før julemiddagen:

  • Varm ovnen op til 180°. Sæt den foliedækkede bradepande med and ind i den varme ovn og steg den i 20 min.
  • Lad de små aspargeskartofler dryppe af i en si.
  • Opvarm rødkålen ved svag varme. Tilsæt evt. rød saft og smag til.
  • Til de brune kartofler drysses et godt lag sukker i en pande. Lad smelte ved svag varme. Når sukkeret begynder at brune, tilsættes halvt olie/margerine. Når alt er smeltet, tilsættes kartoflerne. Vendes fra tid til anden og simrer ved svag varme. Mangler kartoflerne lidt farve, så tilsæt et par dråber kulør og vend alle kartoflerne, så de tager farve.
  • Når anden har fået 20 min., tages den ud af ovnen og varmen skrues op til 225°. Fjern folien. Ande-stykkerne pensles med andefedt, og der drysses med groft salt. Sæt bradepanden tilbage midt i ovnen, når den er varm, og giv anden ca. 10 min. Bliver skindet ikke helt sprødt, så giv den et par minutter under grillen.
  • Varm sovsen op.
  • Anret din julemiddag.
  • Når anden er spist, vames kirsebærsovsen til risalamanden.

God jul.

17 december 2014
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

3

De bedste opskrifter på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...