De bedste opskrifter på varme hveder

Jul

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte de hveder aftenen før.

Skikken med de varme hveder kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men måske er den endnu ældre.
Skikken med de varme hveder kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men måske er den endnu ældre. Foto: Colourbox

Der findes både bløde og sprøde hveder

Hveder findes i to udgaver. De bløde og de sprøde. De bløde minder om bløde boller, der har stået tæt sammen på bagepladen. Den anden slags er samme slags boller, som efter bagning er skåret igennem, og igen har været en tur i ovnen. De kaldes også hvedetvebakker. De har noget længere holdbarhed, fordi de er tørret.

Folket skulle arbejde – ikke bede

Store bededag blev indført efter kongelig forordning fra Christian den 5. i 1686 med det formål at samle årets mange bods- og bededage til én enkelt. Rigets mægtige mænd mente, at der gik for meget tid med at bede. Tid, som kunne bruges bedre på at arbejde.

Bededagene blev lagt sammen til en fælles bededag

Behovet for at bede og gøre bod var der stadig. Så for at tilfredsstille både konge, kirke og magtens mænd, blev alle bededagene lagt sammen til en fælles-bededag, store bededag, som blev fastlagt til fjerde fredag efter påske. Derfor kan store bededag falde meget forskelligt, ligesom påsken.

Tvungen kirkegang for alle undersåtter

Når kirkeklokkerne ringede kl. 18 storebededagsaften og indtil gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang var overstået, var alle former for spil, handel, rejser og underholdning forbudt. Der var tvungen kirkegang for alle undersåtter, som ifølge den kongelige forordning skulle komme både rettidigt og ædru til kirke.

Foto: Arla FoodsOpskrift på hveder (ca. 15 stk.)

400 g hvedemel
(ca. 6,5 dl)
100 g sigtemel
(ca. 2 dl)
100 g koldt smør
1⁄2 tsk groft salt
1 spsk sukker
2 dl lunken mælk
50 g gær
2 sammenpiskede æg (str. m)
Pensling: Sammenpisket æg
Bagetid: Ca. 15 min. ved 200°
Ristning: Ca. 7 min. ved 250°

Sådan gør du

Bland hvede- og sigtemel sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt salt og sukker. Lun mælken (lillefingervarm) og rør gæren ud heri. Hæld mælk og æg i melblandingen og slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 45 min.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Del dejen i 15 stykker og tril dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande eller et ovnfast fad (ca. 16 x 28 cm) og lad dem hæve tildækket i ca. 1⁄2 time. Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen. 

Hvedetvebakker – en variation

Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen opad og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter. Eller rist dem på brødristeren. 
29 april 2015
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

6

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssalt...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.