De bedste opskrifter på varme hveder

Jul

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte de hveder aftenen før.

Skikken med de varme hveder kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men måske er den endnu ældre.
Skikken med de varme hveder kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men måske er den endnu ældre. Foto: Colourbox

Der findes både bløde og sprøde hveder

Hveder findes i to udgaver. De bløde og de sprøde. De bløde minder om bløde boller, der har stået tæt sammen på bagepladen. Den anden slags er samme slags boller, som efter bagning er skåret igennem, og igen har været en tur i ovnen. De kaldes også hvedetvebakker. De har noget længere holdbarhed, fordi de er tørret.

Folket skulle arbejde – ikke bede

Store bededag blev indført efter kongelig forordning fra Christian den 5. i 1686 med det formål at samle årets mange bods- og bededage til én enkelt. Rigets mægtige mænd mente, at der gik for meget tid med at bede. Tid, som kunne bruges bedre på at arbejde.

Bededagene blev lagt sammen til en fælles bededag

Behovet for at bede og gøre bod var der stadig. Så for at tilfredsstille både konge, kirke og magtens mænd, blev alle bededagene lagt sammen til en fælles-bededag, store bededag, som blev fastlagt til fjerde fredag efter påske. Derfor kan store bededag falde meget forskelligt, ligesom påsken.

Tvungen kirkegang for alle undersåtter

Når kirkeklokkerne ringede kl. 18 storebededagsaften og indtil gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang var overstået, var alle former for spil, handel, rejser og underholdning forbudt. Der var tvungen kirkegang for alle undersåtter, som ifølge den kongelige forordning skulle komme både rettidigt og ædru til kirke.

Foto: Arla FoodsOpskrift på hveder (ca. 15 stk.)

400 g hvedemel
(ca. 6,5 dl)
100 g sigtemel
(ca. 2 dl)
100 g koldt smør
1⁄2 tsk groft salt
1 spsk sukker
2 dl lunken mælk
50 g gær
2 sammenpiskede æg (str. m)
Pensling: Sammenpisket æg
Bagetid: Ca. 15 min. ved 200°
Ristning: Ca. 7 min. ved 250°

Sådan gør du

Bland hvede- og sigtemel sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt salt og sukker. Lun mælken (lillefingervarm) og rør gæren ud heri. Hæld mælk og æg i melblandingen og slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 45 min.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Del dejen i 15 stykker og tril dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande eller et ovnfast fad (ca. 16 x 28 cm) og lad dem hæve tildækket i ca. 1⁄2 time. Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen. 

Hvedetvebakker – en variation

Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen opad og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter. Eller rist dem på brødristeren. 
29 april 2015
0

Byg din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstr...

0

Sådan laver du de smukkeste islygter

Islygter er noget af det mest stemningsskabende, du kan pynte op med om vinteren. Og de er overraskende nemme at lave selv.

0

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ i...

0

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrugsbutikker

Flere og flere køber deres julegaver i genbrugsbutikker – og det er der god grund til. En brugt julegave er langt billigere, du skåner...

0

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2016 skal huskes for, og sæt...

0

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

0

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

0

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

0

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

0

Luciadag - plant et lys

Lucia stammer fra det latinske ord "Lux" - som jo betyder lys. Og hvad kunne passe bedre end at sætte sig ned og plante et lys i en smuk...

0

Kalenderdekoration i naturfarver

Julen er lige om hjørnet, og det er tid til at tænke på årets kalenderdekoration. Bliv guidet her til en nem juledekoration med duft af jul.

0

10 ideer til dine julegaveindkøb

Leder du efter nye, funktionelle, sjove og stemningsfulde gaver, så er her en guide. Julen er dyr, så vi har naturligvis også fine bud på...

0

Plant en julekrukke i blå nuancer

Planteudvalget til julekrukkerne rummer fx mange med sølvgråt eller blåligt løv, hvide bær og endda hvide blomster. Det giver mulighed for...

0

Lav din egen adventskrans

En adventskrans er et af de første tegn på, at det snart er jul. Hvert lys tæller for en af de fire søndage før den 24. december. Adventskra...

0

Sådan får du en afslappet jul uden stress

Vi drømmer vist allesammen om en salig juletid, men virkeligheden byder som regel på juleafslutninger, julefrokoster, juleindsamlinger,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.