Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Jul

Konfekt hører julen til. I mange hjem bliver den håndlavet af hele familien og skal selvfølgelig helst tage sig godt ud. Noget der kan drille er chokoladeovertrækket. Få en udførlig guide til at lave det her, en opskrift på nemme nougat-marcipan juletræer samt gode råd om opbevaring af de søde sager.

Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive.
Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive. Foto: Odense Marcipan

Chokolade skal tempereres

Konfekten skal smage godt, men det er også vigtigt, at den ser flot ud, når man har brugt tid på at lave den. Når du smelter chokoladen, som er altafgørende for et flot resultat, er det vigtigt, at du tempererer chokoladen rigtigt. Ellers risikerer den at blive grå og plettet. Med den rette temperering får chokoladen også et sprødt knæk.

Få flot chokoladeovertræk

Overtræksckokolade i form af fx chokoladeknapper er nemme at bruge og kan nærmest ikke mislykkes. Hvis man gerne vil bruge en lidt bedre chokolade og have mere fokus på smagen, kræver det lidt ekstra, for at resultatet bliver godt.

Følg disse trin, når du smelter chokoladen

    • Foto: Odense MarcipanHæld vand i en gryde, og bring det i kog.

 

    • Imens hakker du 2/3 af chokoladen groft og den resterende 1/3 fint.

 

Læs også: Red haven fra skadedyr og sygdomme

    • Når vandet koger tages gryden af og stilles på bordet.

 

    • Sæt en skål eller et fad op i gryden, så der bliver lukket helt af for vanddamp rundt i kanten.

 

    • Put den grofthakkede del af chokoladen op i skålen og smelt den under omrøring, ca. 10 minutter.

 

    • Tag skålen af gryden, og stil den på bordet.

 

Læs også: 7 overraskende ting, du kan bruge husholdningsfilm til

    • Tilsæt den finthakkede del af chokoladen og smelt den under omrøring i ca. 10 minutter.

 

  • Nu er chokoladen klar til brug. Du skal beregne en størkningstid på ca. to timer ved 12-14 grader.

Opbevar konfekten rigtigt

Når konfekten er i hus, skal den opbevares rigtigt, så den holder sig pæn og spiselig. Det optimale er at opbevare de lækre sager i en tætsluttet dåse ved ca. 12 grader. Hvis ikke man har mulighed for opbevaring ved denne temperatur, er en kølig kælder eller grøntsagsskuffen i køleskabet også en fin løsning.

Når du sætter konfekten i køleskabet

Hvis du opbevarer konfekten i køleskabet er det desuden vigtigt, at den ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da den kan blive grå og plettet af det. Konfekt må helst ikke udsættes for temperaturforskelle på mere end 10 grader.

Når du tager konfekten ud af køleskabet

Når konfekten tages ud af køleskabet, skal dåsen med konfekt helst stå uåbnet ca. en halv time. Så kan den kondens, der kan opstå ved skiftet fra kulden til køkkenvarmen, sætte sig på dåsen i stedet for på konfekten.

Læs også: Forskellen på syltetøj og marmelade

Holdbarhed for konfekt og råvarer

Konfekt, som er opbevaret korrekt, kan holde sig i ca. 3 uger. Den optimale opbevaring for både marcipan, nougat og chokolade er tørt og køligt - omkring 12 grader og efter åbning i en tætlukket pose. Marcipan bør opbevares i køleskab efter åbning.

Marcipan og nougat kan ofte være nemmere at arbejde med, hvis man opbevarer dem på køl, så det kan man med fordel gøre med disse to råvarer - også inden åbning. Marcipan kan også fryses og kan på den måde holde et par måneder længere.


Foto: Odense MarcipanNemme nougat-marcipan juletræer

- Nougat anvendes kold direkte fra køleskab. Marcipan og nougat skæres med en osteskærer på blokkens lange led i lange skiver, som lægges skiftevis i lag - med marcipan øverst og underst.



Foto: Odense Marcipan- Marcipan/nougat blokken skæres ud i trekantede stykker, der ikke er for brede i bunden (så de får form som et trekantet juletræ).

- Juletræerne dyppes i smeltet og tempereret mørk chokolade og pyntes evt. med kokos, inden chokoladen størkner.

Se flere konfekt-opskrifter hos Odense Marcipan

28 november 2012
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

3

De bedste opskrifter på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...