Julekonfekt med succes - gode råd til fremstilling og opbevaring

Jul

Konfekt hører julen til. I mange hjem bliver den håndlavet af hele familien og skal selvfølgelig helst tage sig godt ud. Noget der kan drille er chokoladeovertrækket. Få en udførlig guide til at lave det her, en opskrift på nemme nougat-marcipan juletræer samt gode råd om opbevaring af de søde sager.

Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive.
Mozartkugler - så flot kan chokoladeovertrækket blive. Foto: Odense Marcipan

Chokolade skal tempereres

Konfekten skal smage godt, men det er også vigtigt, at den ser flot ud, når man har brugt tid på at lave den. Når du smelter chokoladen, som er altafgørende for et flot resultat, er det vigtigt, at du tempererer chokoladen rigtigt. Ellers risikerer den at blive grå og plettet. Med den rette temperering får chokoladen også et sprødt knæk.

Få flot chokoladeovertræk

Overtræksckokolade i form af fx chokoladeknapper er nemme at bruge og kan nærmest ikke mislykkes. Hvis man gerne vil bruge en lidt bedre chokolade og have mere fokus på smagen, kræver det lidt ekstra, for at resultatet bliver godt.

Følg disse trin, når du smelter chokoladen

    • Foto: Odense MarcipanHæld vand i en gryde, og bring det i kog.

 

    • Imens hakker du 2/3 af chokoladen groft og den resterende 1/3 fint.

 

Læs også: Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

    • Når vandet koger tages gryden af og stilles på bordet.

 

    • Sæt en skål eller et fad op i gryden, så der bliver lukket helt af for vanddamp rundt i kanten.

 

    • Put den grofthakkede del af chokoladen op i skålen og smelt den under omrøring, ca. 10 minutter.

 

    • Tag skålen af gryden, og stil den på bordet.

 

Læs også: Kokosolie kan vitterligt alt

    • Tilsæt den finthakkede del af chokoladen og smelt den under omrøring i ca. 10 minutter.

 

  • Nu er chokoladen klar til brug. Du skal beregne en størkningstid på ca. to timer ved 12-14 grader.

Opbevar konfekten rigtigt

Når konfekten er i hus, skal den opbevares rigtigt, så den holder sig pæn og spiselig. Det optimale er at opbevare de lækre sager i en tætsluttet dåse ved ca. 12 grader. Hvis ikke man har mulighed for opbevaring ved denne temperatur, er en kølig kælder eller grøntsagsskuffen i køleskabet også en fin løsning.

Når du sætter konfekten i køleskabet

Hvis du opbevarer konfekten i køleskabet er det desuden vigtigt, at den ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da den kan blive grå og plettet af det. Konfekt må helst ikke udsættes for temperaturforskelle på mere end 10 grader.

Når du tager konfekten ud af køleskabet

Når konfekten tages ud af køleskabet, skal dåsen med konfekt helst stå uåbnet ca. en halv time. Så kan den kondens, der kan opstå ved skiftet fra kulden til køkkenvarmen, sætte sig på dåsen i stedet for på konfekten.

Læs også: Chokolade fondant - opskrift fra Claus Meyer

Holdbarhed for konfekt og råvarer

Konfekt, som er opbevaret korrekt, kan holde sig i ca. 3 uger. Den optimale opbevaring for både marcipan, nougat og chokolade er tørt og køligt - omkring 12 grader og efter åbning i en tætlukket pose. Marcipan bør opbevares i køleskab efter åbning.

Marcipan og nougat kan ofte være nemmere at arbejde med, hvis man opbevarer dem på køl, så det kan man med fordel gøre med disse to råvarer - også inden åbning. Marcipan kan også fryses og kan på den måde holde et par måneder længere.


Foto: Odense MarcipanNemme nougat-marcipan juletræer

- Nougat anvendes kold direkte fra køleskab. Marcipan og nougat skæres med en osteskærer på blokkens lange led i lange skiver, som lægges skiftevis i lag - med marcipan øverst og underst.



Foto: Odense Marcipan- Marcipan/nougat blokken skæres ud i trekantede stykker, der ikke er for brede i bunden (så de får form som et trekantet juletræ).

- Juletræerne dyppes i smeltet og tempereret mørk chokolade og pyntes evt. med kokos, inden chokoladen størkner.

Se flere konfekt-opskrifter hos Odense Marcipan

28 november 2012
0

Byg din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstr...

0

Sådan laver du de smukkeste islygter

Islygter er noget af det mest stemningsskabende, du kan pynte op med om vinteren. Og de er overraskende nemme at lave selv.

0

Få et rent hjem til jul med idényts bedste rengøringstips

Gør det lettere for dig selv i julen med effektiv rengøring for din egen, dine gæsters og for julehyggens skyld. Her er 6 af idényts mest...

0

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

0

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ i...

0

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrugsbutikker

Flere og flere køber deres julegaver i genbrugsbutikker – og det er der god grund til. En brugt julegave er langt billigere, du skåner...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2016 skal huskes for, og sæt...

0

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

0

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

0

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

0

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

0

Kalenderdekoration i naturfarver

Julen er lige om hjørnet, og det er tid til at tænke på årets kalenderdekoration. Bliv guidet her til en nem juledekoration med duft af jul.