Undgå madforgiftning juleaften

Jul

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

En lækker brunch er oplagt til juledagene. Og bruger du din snusfornuft kan den serveres uden at give anledning til maveonde.
En lækker brunch er oplagt til juledagene. Og bruger du din snusfornuft kan den serveres uden at give anledning til maveonde. Foto: A. Aaen

Er det første gang, du er in charge i køkkenregionerne her op til jul, er der måske en anelse sved på panden: Har jeg husket rødkålen, svedskerne og mandelgaven, hvad med anden, rødkålssalaten og den rå lever – og hvad med alle resterne?

Her på idényt hjælper vi dig gerne igennem en del af udfordringerne, så du kan koncentrere dig om at finde den gode følelse, det er, når boligen fyldes med duft af gran, appelsiner og andesteg.

Jul er ofte ensbetydende med en masse god mad – familiebesøg og lange måltider, hvor der spises, snakkes og måske leges. Et sådant julebord kan desværre også have en bagside, hvis du ikke er med på, hvordan man undgår at få bakterier i maden med efterfølgende maveonder.

Rigtig mange har de gode husmor-råd liggende "på lager", fordi de har fulgt deres forældres juleforberedelser, og ad den vej blevet oplært i god køkkenskik. Men de gode råd ændrer sig også med tiden – fordi vi spiser anderledes mad og har andre familiemønstre, så det er en god idé at læse med her – også selv om du er en garver julemor eller -far.

Det er Fødevarestyrelsen, der har samlet denne seks-retters menu af gode tips til køkken-pli.

6 gode råd i julekøkkenet

1. Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al julemaden, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Sorter ud i fx konservesdåser, øl, sodavand og frugt og grøntsager, der ikke behøver at ligge på køl. Hvis køleskabet er overlæsset, bliver køleskabstemperaturen hurtig for høj. 

2. Hold øje med temperaturen i køleskabet

Kød, pålæg, middags- og frokostretter og andre letfordærvelige fødevarer bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader. De fleste bakterier kan ikke vokse, når temperaturen er 5 grader eller lavere.

3. Vask hænder

Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

4. Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

5. Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

6. Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives. Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server i stedet retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab efterhånden som maden er serveret for sidste gang. Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt. 

Så er du godt begyndt.

Vi kan også tilbyde dig en guide til jul uden stress, der dag for dag guider dig mod en sprød and og hjemmelavet risalamande.

Og så skal du også tjekke vores tips til borddækningen – et smukt julebord behøver ikke koste en million at skabe...

Kilde: Fødevarestyrelsen

21 december 2015
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

0

Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der...

6

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssalt...

3

De bedste opskrifter på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...