Undgå madforgiftning juleaften

Jul

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

En lækker brunch er oplagt til juledagene. Og bruger du din snusfornuft kan den serveres uden at give anledning til maveonde.
En lækker brunch er oplagt til juledagene. Og bruger du din snusfornuft kan den serveres uden at give anledning til maveonde. Foto: A. Aaen

Er det første gang, du er in charge i køkkenregionerne her op til jul, er der måske en anelse sved på panden: Har jeg husket rødkålen, svedskerne og mandelgaven, hvad med anden, rødkålssalaten og den rå lever – og hvad med alle resterne?

Her på idényt hjælper vi dig gerne igennem en del af udfordringerne, så du kan koncentrere dig om at finde den gode følelse, det er, når boligen fyldes med duft af gran, appelsiner og andesteg.

Jul er ofte ensbetydende med en masse god mad – familiebesøg og lange måltider, hvor der spises, snakkes og måske leges. Et sådant julebord kan desværre også have en bagside, hvis du ikke er med på, hvordan man undgår at få bakterier i maden med efterfølgende maveonder.

Rigtig mange har de gode husmor-råd liggende "på lager", fordi de har fulgt deres forældres juleforberedelser, og ad den vej blevet oplært i god køkkenskik. Men de gode råd ændrer sig også med tiden – fordi vi spiser anderledes mad og har andre familiemønstre, så det er en god idé at læse med her – også selv om du er en garver julemor eller -far.

Det er Fødevarestyrelsen, der har samlet denne seks-retters menu af gode tips til køkken-pli.

6 gode råd i julekøkkenet

1. Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al julemaden, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Sorter ud i fx konservesdåser, øl, sodavand og frugt og grøntsager, der ikke behøver at ligge på køl. Hvis køleskabet er overlæsset, bliver køleskabstemperaturen hurtig for høj. 

2. Hold øje med temperaturen i køleskabet

Kød, pålæg, middags- og frokostretter og andre letfordærvelige fødevarer bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader. De fleste bakterier kan ikke vokse, når temperaturen er 5 grader eller lavere.

3. Vask hænder

Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

4. Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

5. Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

6. Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives. Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server i stedet retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab efterhånden som maden er serveret for sidste gang. Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt. 

Så er du godt begyndt.

Vi kan også tilbyde dig en guide til jul uden stress, der dag for dag guider dig mod en sprød and og hjemmelavet risalamande.

Og så skal du også tjekke vores tips til borddækningen – et smukt julebord behøver ikke koste en million at skabe...

Kilde: Fødevarestyrelsen

21 december 2015
0

Byg din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstr...

0

Sådan laver du de smukkeste islygter

Islygter er noget af det mest stemningsskabende, du kan pynte op med om vinteren. Og de er overraskende nemme at lave selv.

0

Få et rent hjem til jul med idényts bedste rengøringstips

Gør det lettere for dig selv i julen med effektiv rengøring for din egen, dine gæsters og for julehyggens skyld. Her er 6 af idényts mest...

0

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

0

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ i...

0

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrugsbutikker

Flere og flere køber deres julegaver i genbrugsbutikker – og det er der god grund til. En brugt julegave er langt billigere, du skåner...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2016 skal huskes for, og sæt...

0

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

0

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

0

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

0

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

0

Kalenderdekoration i naturfarver

Julen er lige om hjørnet, og det er tid til at tænke på årets kalenderdekoration. Bliv guidet her til en nem juledekoration med duft af jul.