Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

Jul

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på.

Foto: Colourbox og Badut

Sådan undgik oldemor, at risengrøden kogte på 

Selvom husmødrene brugte væsentlig mere tid foran komfuret i gamle dag, kunne de ikke afsætte flere timer til at stå og røre i risengrøden og holde øje med, at den ikke brændte på. Så de fandt på et trick, som har overlevet frem til i dag – høkassen.

En af kogekonerne fik den lyse idé at pakke den opvarmede gryde med mælk og ris ned i en kasse med hø og lade grøden passe sig selv i tre-fire timer. Det viste sig at være genialt. På den måde undgik man, at mælken brændte på og ødelagde hele måltidet.

Læs også: Den store guide: Vælg det rigtige juletræ

Vi spiser ekstra meget risengrød op til jul, og juleaften skal der laves risalamande. I mange børnefamilier er det en tradition at spise risengrød med kanelsukker og smørklat og drikke saftevand til en af de første dage i december.

Den hyggelige sideeffekt er at stille resten af grøden ud til nissen – gerne med en nisseøl, og hvis nissen spiser sin grød i løbet af natten, er han glad, og familien får en god jul.

Opskrift på risengrød kogt i sengen

(fra badut.dk)

  • 300 g grødris
  • en sjat vand
  • ½ l sødmælk
  • 1 l minimælk
  • 1 tsk salt


Du skal bruge en stor, tykbundet gryde og et håndklæde til at pakke den ind.

Hæld risen i gryden, og tilsæt salt og en sjat vand, der lige dækker risene. Kog under omrøring vand og ris, til alt vandet er næsten kogt væk. Dermed undgår du, at grøden brænder på.

Læs også: Sådan spartler du revner og huller væk

Tilsæt en halv liter sødmælk, og lad mælken varme op til lige før kogepunktet. Imens kan du sagtens lave noget andet, men bliv i køkkenet, for lige før risengrøden når kogepunktet, skal du i gang med at røre.

I sekundet før risengrøden koger, går du igang med at røre i gryden, alt i alt skal du ca. røre 5 til 10 minutter.
Rør jævnligt, til grøden begynder at tykne lidt. Jo tykkere grøden bliver jo vigtigere er det at rører. Til sidst skal du rører hele tiden.

Når al sødmælken er opsuget, tilsætter du minimælken. Bring igen grøden i kog, og rør undervejs en gang eller to. Husk at skrabe bunden godt. Lige så snart grøden koger, tager du den af varmen, pakker hele gryden med låg ind i et håndklæde og sætter hele arrangementet ind i en seng med masser af varme dyner omkring sig,

Lad grøden stå i ca 4 timer, gerne længere.

Fjern grøden fra dynerne ca. 15 minutter før du skal bruge den.  

27 november 2015
0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Hjemmelavede lækkerier til hele julemåneden

Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn af opskrifter på lækre chokolader med marcipan,...

0

Novemberhygge

I november måned findes julepynten så småt frem i mange hjem. Blomsterglade Annie Dorthe Sandholm guider her til, hvordan du kan pynte et...

3

Valentinsgaven, din kæreste aldrig glemmer

I Danmark vil vi ikke helt være ved, at vi har taget traditionen med Valentinsdag til os. Men vil alligevel du give din kæreste en speciel...

0

Lav din egen fine julepynt af fimoler

Vores yndlingsmateriale lige nu: FIMOLER! Det er ganske enkelt genialt, og du kan kreere de smukkeste ting af det bløde ler. Her er to...

6

Vælg det rigtige juletræ

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig...

0

Kunstige juletræer hitter - se her, hvor du finder de bedste

Mange elsker at lade juletræet stå fremme gennem hele december - og gerne et stykke ind i januar. Glæden går dog lidt af, når træet mister...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd.

3

Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Orkideer er populære at bruge i julens dekorationer. Den er smuk og eksklusiv, og så blomstrer den i månedsvis. Orkideer stiller få og små...

0

Gavepapir - anderledes og sjovt

Her finder du gode ideer til andeledes og sjov gaveindpakning.

1

Hurtige kryddersnapse til jul

Drikker du gerne en lille snaps til sildemaden i julemåneden, eller vil du gerne servere en hjemmelavet snaps til julefrokosten, så kan du...

0

Derfor skal du give dit juletræ hovedpinepiller

Med dette geniale trick, kan du holde juletræet frisk længere.

6

Bag bedre brød - sådan bruger du hævemidlerne rigtigt

Hævemiddel er ikke bare hævemiddel. Bliv en bedre bager ved at vide, hvordan du bedst bruger gær, surdej, natron, bagepulver, hjortetakssalt...

3

De bedste opskrifter på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde...