Risengrød skal koges under dynen – det geniale kogekone-trick

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi risengrød under dynen. Her er opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på.

risengrød under dynen med kanel på talerken

Her er artiklen, der lærer dig at lave risengrød under dynen. Du kan enten læse hele artiklen fra A til Z eller hoppe direkte til det ønskede afsnit via et af hoppelinksene herunder.

God læselyst!

Risengrød under dynen – indhold

Hvornår blev det almindeligt at spise risengrød i Danmark?

Risengrød blev almindeligt i Danmark omkring år 1900. Det var nemlig omkring det tidspunkt, at ris begyndte at blive en almindelig spise i Danmark. Risene blev billigere og lettere tilgængelige, og så det tog ikke danskerne lang tid at begynde at lave risengrød af dem.

Sådan undgik oldemor, at risengrøden brændte på

Selvom husmødrene brugte væsentlig mere tid foran komfuret i gamle dage, kunne de ikke afsætte flere timer til at stå og røre i risengrøden og holde øje med, at den ikke brændte på. Så de fandt på et trick, der har overlevet frem til i dag.

En af kogekonerne fik den lyse idé at pakke den opvarmede gryde med mælk og ris ned i en kasse med hø og lade grøden passe sig selv i et par timer. Det viste sig at være genialt. På den måde undgik de, at mælken brændte på og ødelagde hele måltidet.

Samme princip kan du bruge i dag, selvom du ikke ejer en høkasse. Læs videre, og lær hvordan.

Til toppen

Læs også: Julequiz – 15 spørgsmål og svar på julens traditioner


Risengrød er en dejlig spise, som mange familier sætter pris på at samles om op til jul.

Læs også: 10 ideer til mandelgaven, alle voksne ville elske

Hvordan laver man risengrød under dynen?

Der er mange forskellige måder at lave risengrød på, og vi har derfor fokuseret på den metode, hvor der er garanti for, at du ikke brænder den på. Bare følg opskriften og fremgangsmåden på risengrød under dynen nedenfor.

Opskrift på risengrød under dynen

Her får du opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på (fra badut.dk)

Du skal bruge

  • 300 g grødris
  • en sjat vand
  • ½ l sødmælk
  • 1 l minimælk
  • 1 tsk salt

Du skal derudover bruge en stor, tykbundet gryde og et håndklæde til at pakke den ind i.

Til toppen

Hvordan laver man risengrød under dynen?

  1. Hæld risen i gryden, og tilsæt salt og en sjat vand, der lige dækker risene.
  2. Kog vand og ris under omrøring, til alt vandet næsten er kogt væk. Dermed undgår du, at grøden brænder på.
  3. Tilsæt en halv liter sødmælk, og lad mælken varme op til lige før kogepunktet. Imens kan du sagtens lave noget andet, men bliv i køkkenet, for lige før risengrøden når kogepunktet, skal du i gang med at røre.
  4. I sekundet før risengrøden koger, går du igang med at røre i gryden. Alt i alt skal du røre cirka 5 til 10 minutter.
  5. Rør jævnligt til grøden begynder at tykne lidt. Jo tykkere grøden bliver jo vigtigere er det at røre. Til sidst skal du røre hele tiden.
  6. Når al sødmælken er opsuget, tilsætter du minimælken. Bring igen grøden i kog, og rør undervejs en gang eller to. Husk at skrabe bunden godt. Lige så snart grøden koger, tager du den af varmen, pakker hele gryden med låg ind i et håndklæde og sætter hele arrangementet ind i en seng med masser af varme dyner omkring sig.
  7. Lad grøden stå i et par timer – dog maksimalt tre timer.
  8. Fjern risengrøden fra dynerne ca. 15 minutter før du skal bruge den.  

Velbekomme!

Til toppen

Klatkager af risengrød

Har du risengrød tilovers? Så er det en perfekt idé at lave de lækre klatkager af resterne og undgå madspild. Og hvis du virkelig bare elsker klatkager, kan du jo altid lave lidt ekstra risengrød til formålet. 

Det skal du bruge

500 g risengrød

2 spsk. hvedemel

2 æg

1 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker

Smør til stegning

Sådan gør du 

Tilsæt mel, sukker, mælk og vaniljesukker i den færdige risengrød, og rør godt rundt. Du kan med fordel tilsætte enten citronskal for et friskt pust til den søde dej eller evt. noget kardemomme.

Herefter smelter du en klat smør på panden. Når smørret bobler let, lægger du en klat risengrødsdej på panden og vender den, når den er blevet lysebrun.

Servér lune eventuelt med flotmelis og syltetøj.

Til toppen

Kan man fryse risengrød? 

Du kan godt fryse risengrød ned. Men vær dog opmærksom på, om den er lavet med mælk eller fløde.  Er din risengrød lavet med fløde, er der stor risiko for, at risengrøden skiller ved frysning.  

Har du derimod lavet din risengrød med mælk, som også er det de fleste gør, kan det sagtens holde i noget tid. Det er dog vigtigt, at du sørger for at fryse din risengrød senest 3 timer efter. Risengrøden kan nemlig begynde at danne bakterier, hvis den ikke bliver frosset ned på en god og ansvarlig måde. 

Til toppen

Denne artikel er opdateret i forbindelse med julen 2023.

Mest læste artikler