Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

Jul

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på.

Foto: Colourbox og Badut

Sådan undgik oldemor, at risengrøden kogte på 

Selvom husmødrene brugte væsentlig mere tid foran komfuret i gamle dag, kunne de ikke afsætte flere timer til at stå og røre i risengrøden og holde øje med, at den ikke brændte på. Så de fandt på et trick, som har overlevet frem til i dag – høkassen.

En af kogekonerne fik den lyse idé at pakke den opvarmede gryde med mælk og ris ned i en kasse med hø og lade grøden passe sig selv i tre-fire timer. Det viste sig at være genialt. På den måde undgik man, at mælken brændte på og ødelagde hele måltidet.

Læs også: Den store guide: Vælg det rigtige juletræ

Vi spiser ekstra meget risengrød op til jul, og juleaften skal der laves risalamande. I mange børnefamilier er det en tradition at spise risengrød med kanelsukker og smørklat og drikke saftevand til en af de første dage i december.

Den hyggelige sideeffekt er at stille resten af grøden ud til nissen – gerne med en nisseøl, og hvis nissen spiser sin grød i løbet af natten, er han glad, og familien får en god jul.

Opskrift på risengrød kogt i sengen

(fra badut.dk)

  • 300 g grødris
  • en sjat vand
  • ½ l sødmælk
  • 1 l minimælk
  • 1 tsk salt


Du skal bruge en stor, tykbundet gryde og et håndklæde til at pakke den ind.

Hæld risen i gryden, og tilsæt salt og en sjat vand, der lige dækker risene. Kog under omrøring vand og ris, til alt vandet er næsten kogt væk. Dermed undgår du, at grøden brænder på.

Læs også: Så let laver du de fineste æbleroser, der næsten er for pæne til at spise

Tilsæt en halv liter sødmælk, og lad mælken varme op til lige før kogepunktet. Imens kan du sagtens lave noget andet, men bliv i køkkenet, for lige før risengrøden når kogepunktet, skal du i gang med at røre.

I sekundet før risengrøden koger, går du igang med at røre i gryden, alt i alt skal du ca. røre 5 til 10 minutter.
Rør jævnligt, til grøden begynder at tykne lidt. Jo tykkere grøden bliver jo vigtigere er det at rører. Til sidst skal du rører hele tiden.

Når al sødmælken er opsuget, tilsætter du minimælken. Bring igen grøden i kog, og rør undervejs en gang eller to. Husk at skrabe bunden godt. Lige så snart grøden koger, tager du den af varmen, pakker hele gryden med låg ind i et håndklæde og sætter hele arrangementet ind i en seng med masser af varme dyner omkring sig,

Lad grøden stå i ca 4 timer, gerne længere.

Fjern grøden fra dynerne ca. 15 minutter før du skal bruge den.  

27 november 2015
0

Byg din egen julebuk

At bygge en julebuk er både enkelt og billigt. Her er der en trin-for-trin instruktion i, hvordan du bygger en buk ud af gran og overskudstr...

0

Sådan laver du de smukkeste islygter

Islygter er noget af det mest stemningsskabende, du kan pynte op med om vinteren. Og de er overraskende nemme at lave selv.

0

Få et rent hjem til jul med idényts bedste rengøringstips

Gør det lettere for dig selv i julen med effektiv rengøring for din egen, dine gæsters og for julehyggens skyld. Her er 6 af idényts mest...

0

Er det ok, at halvdelen af legetøjet under juletræet smides ud?

Overforbruget i juletiden har aldrig været større. Det slider på din husholdning – og kloden. Se her, hvad du kan gøre for at holde en...

0

3 alternativer til det ægte juletræ

Iskolde hænder, våde sko og børn, der skriger efter varm kakao. Det er bestemt ikke alle, der holder af at anskaffe sig et ægte juletræ i...

0

Det er blevet moderne at købe julegaver i genbrugsbutikker

Flere og flere køber deres julegaver i genbrugsbutikker – og det er der god grund til. En brugt julegave er langt billigere, du skåner...

0

3 lækre opskrifter på mad-æbleskiver

Æbleskiver er oftest en sød affære, der nydes mellem måltider. Men æbleskiver fås også i lidt mere måltidsvenlige udgaver. Her får du 3...

0

Planlæg julens bedste oplevelse nu – og undgå stress

Julen handler meget om at 'nå det hele'. Men i år skal du blot følge denne plan: Find én oplevelse, som julen 2016 skal huskes for, og sæt...

0

Med disse 7 gaveideer får manden lyst til at bruge mere tid i...

Ønsker du dig en mand, der bruger mere tid i køkkenet? Det er blevet mere normalt for mænd at stå i køkkenet, og derfor bliver køkkenprodukt...

0

Adventsgaveidéer til hjemmet

Vi har samlet gaveidéer, som du selv kan få glæde af, hvis du giver dem til nogle i dit eget hjem.

0

Fedtebrød med frit valg mellem glasur og kanelskukker

Fedtebrød er en klassisk dansk julesmåkage, der sagtens kan bages og spises, når det ikke er jul. Her er i denne opskrift er der frit valg...

0

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...

0

Sådan laver du julemad til havens fugle

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsek...

0

Sådan redder du din jul

Er du gået tør for ideer til de sidste juleforberedelser, og er tid noget af det, du har mindst af, så hjælper vi dig med at "springe over,...

0

Kalenderdekoration i naturfarver

Julen er lige om hjørnet, og det er tid til at tænke på årets kalenderdekoration. Bliv guidet her til en nem juledekoration med duft af jul.