Det geniale kogekone-trick: Risengrød skal koges i sengen

Jul

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den i seng. Her er opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på.

Foto: Colourbox og Badut

Sådan undgik oldemor, at risengrøden kogte på 

Selvom husmødrene brugte væsentlig mere tid foran komfuret i gamle dag, kunne de ikke afsætte flere timer til at stå og røre i risengrøden og holde øje med, at den ikke brændte på. Så de fandt på et trick, som har overlevet frem til i dag – høkassen.

En af kogekonerne fik den lyse idé at pakke den opvarmede gryde med mælk og ris ned i en kasse med hø og lade grøden passe sig selv i tre-fire timer. Det viste sig at være genialt. På den måde undgik man, at mælken brændte på og ødelagde hele måltidet.

Læs også: Den store guide: Vælg det rigtige juletræ

Vi spiser ekstra meget risengrød op til jul, og juleaften skal der laves risalamande. I mange børnefamilier er det en tradition at spise risengrød med kanelsukker og smørklat og drikke saftevand til en af de første dage i december.

Den hyggelige sideeffekt er at stille resten af grøden ud til nissen – gerne med en nisseøl, og hvis nissen spiser sin grød i løbet af natten, er han glad, og familien får en god jul.

Opskrift på risengrød kogt i sengen

(fra badut.dk)

  • 300 g grødris
  • en sjat vand
  • ½ l sødmælk
  • 1 l minimælk
  • 1 tsk salt


Du skal bruge en stor, tykbundet gryde og et håndklæde til at pakke den ind.

Hæld risen i gryden, og tilsæt salt og en sjat vand, der lige dækker risene. Kog under omrøring vand og ris, til alt vandet er næsten kogt væk. Dermed undgår du, at grøden brænder på.

Læs også:

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

Tilsæt en halv liter sødmælk, og lad mælken varme op til lige før kogepunktet. Imens kan du sagtens lave noget andet, men bliv i køkkenet, for lige før risengrøden når kogepunktet, skal du i gang med at røre.

I sekundet før risengrøden koger, går du igang med at røre i gryden, alt i alt skal du ca. røre 5 til 10 minutter.
Rør jævnligt, til grøden begynder at tykne lidt. Jo tykkere grøden bliver jo vigtigere er det at rører. Til sidst skal du rører hele tiden.

Når al sødmælken er opsuget, tilsætter du minimælken. Bring igen grøden i kog, og rør undervejs en gang eller to. Husk at skrabe bunden godt. Lige så snart grøden koger, tager du den af varmen, pakker hele gryden med låg ind i et håndklæde og sætter hele arrangementet ind i en seng med masser af varme dyner omkring sig,

Lad grøden stå i ca 4 timer, gerne længere.

Fjern grøden fra dynerne ca. 15 minutter før du skal bruge den.  

27 november 2015
Mere om Jul

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Jul Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Jul Leder du efter en hyggelig juletræsplantage, hvor du og familien kan tage på fæld-selv-skovtur? Så finder du her en liste med nogle af de...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange...

7 alternative juletræsfødder

Jul Juletræet er en af de bedste og nemmeste måder at bringe julestemning ind i hjemmet på. Læs med og få 7 ideer til, hvordan du kan give dit...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder,...

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3 måder kan give din kaffe et ekstra twist af jul.

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Jul Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere,...

3 ting du skal være opmærksom på om julebelysning

Jul Mørket falder på, og det er sæson for udendørsbelysning, der kan skabe hygge i julen. Men du bør være opmærksom på sikkerhed, strømforbrug...