Dansk julemusik - de 10 største hits

Jul

Der er mange danske sangere og musikere, der har forsøgt sig med julesange. Ikke alle er blevet hits, men det blev disse 10 danske julesange fra nyere tid.

Jul i Angora er med i top 10 over nyere danske julehits. Hvilke er de andre ni?
Jul i Angora er med i top 10 over nyere danske julehits. Hvilke er de andre ni? Foto: DR med fle

Top ti over danske julehits

Der er ikke en overflod af nyere danske julehits, som er blevet kanoniske. Der er i hvert fald slet ikke nogen i samme skala som i den engelsksprogede, hvor sangere som Mariah Carey, Elvis Presley og George Michael har ramt midt på målskiven med deres julesange, og dermed sikret sig evigt liv på radiosendefladen.

En del af de danske julesange, der har opnået klassikerstatus, er versioneringer af julehits fra udlandet, så de præger også denne top ti. Her er i tilfældig orden de ti julesange, vi vurderer, som de største popjulehits gennem tiderne i Danmark. 

Otto Brandenburg: Søren Banjomus

Søren Banjmus er den tidlige danske rock'n'roller og baggårdspuma Otto Brandeburgs danske version af den amerikanske sang Skidamarink. Otto Brandenborgs julesang stammer fra 1969. Den amerikanske sang daterer sig tilbage til 1910, hvor den var en del af en Broadway-musical.

Gitte og Otto Hænning: Jeg så julemanden kysse mor

Jeg så julemanden kysse mor er egentlig en amerikansk julesang, der blev sunget til hitstatus i 1952 af den dengang 13-årige Jimmy Boyd. I Danmark blev den i 1954 et stort hit for Gitte og Otto Hænning i Tove Palsbos oversættelse.

Gasolin: Endelig jul igen

Endelig jul igen er b-siden på Gasolins julesingle fra 1979. A-siden er B.S. Ingemanns salme fra 1850 "Dejlig er Jorden", der er baseret på en schlesisk melodi.

Læs også:

Sådan arrangerer du den årlige klippe-klistre-dag

Få opskriften på, hvordan du arrangerer en juleklippedag, der både er overskuelig og sjov. En dag, hvor gæsterne endda kommer hjem med...

MC Einar: Jul' det' cool

Jul det' cool er en julerap af MC Einar fra 1988. Den er skrevet i en tid, hvor rap endnu ikke var blevet mainstream. Men Danmark tog alligevel rappen om julens forbrugshelvede til sig, og den er stadig fast inventar på alle danske jule-playlister. 

Drengene fra Angora: Jul i Angora

Jul i Angora er den danske komikergruppe Drengen fra Angoras julehit fra 2004. Sangen er uløseligt knyttet til sin musikvideo, hvor de fleste af de gennemgående karakterer i sketchshowet optræder i samlet flok i stil med den tids meget populære støttesange som "We are the World".

Anders Matthesen: Jul på Vesterbro

Jul på Vesterbro er vel en slags titelsang fra Anders Matthesens julekalender af samme navn fra 2003. Sangen er skrevet af Anders Matthesen selv.

De Nattergale: It's hard to be a nissemand

It's a hard to be a nissemand er en af de gakkede sange på skraldeengelsk fra De Nattergales julekalender, The Julekalender fra 1991

Læs også:

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

Gnags' julesang

Gnags' julesang er et bestillingsværk til Danmarks Radio. Den besynderlige musesang er også med på alle julecompilation med sin swingende reggaerytmer og vibrende xylofon-klang.

Anne Linnet: Lille Messias

Lille Messias har tekst af Johannes Møllehave. Den optræder på Anne Linnets album fra 1989 "Min sang", hvor alle tekster er skrevet af digterpræsten.

Tommy Seebach: Vi ønsker jer alle en glædelig jul

Vi ønsker jer alle en glædelig jul er en duet mellem Anette Heick og Tommy Seebach fra 1989 skrevet af sidstnævnte. Den er strengt taget ikke et af de store danske julehits. Den symboliserer, at vi er ved at komme i forlegenhed i vores søgen efter de store kioskbaskere inden for julepoppen.

Sangens tilstedeværelse på denne top ti symboliserer dog også, at vi gerne vil ønske alle vores læsere og brugere en glædelig jul: Glædelig jul!

Læs også:

Katteracer - de 10 mest populære katte - hvilken skal jeg vælge?

Her er de 10 katteracer, som danskerne er mest optagede af. Lær kattene nærmere at kende: deres historie, temperament og særpræg. Se også...

01 november 2017
Mere om Jul

Andesovs - sådan laver du den perfekte brune sovs

Jul Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder. 

Fæld selv juletræer - find en juletræsplantage nær dig

Jul Leder du efter en hyggelig juletræsplantage, hvor du og familien kan tage på fæld-selv-skovtur? Så finder du her en liste med nogle af de...

12 apps der gør julen bedre og lettere

Jul Kom i julestemning og få overblik over julens gøremål med disse 12 apps.

10 ideer til julens gaveindpakninger

Jul De bedste julegaver er de personligt udvalgte gaver. Men den rigtige indpakning sætter lige prikket over i’et, og så pynter det tilmed så flot under juletræet.

8 skønne julegave-idéer til hunden

Jul Har du husket at købe en julegave til hunden? Den slags kan godt være vanskeligt. For hvad ønsker en hund sig egentlig til jul? Her er 8...

And eller flæskesteg - hvad er mest dansk?

Jul Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret...

7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Jul Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

7 alternative juletræsfødder

Jul Juletræet er en af de bedste og nemmeste måder at bringe julestemning ind i hjemmet på. Læs med og få 7 ideer til, hvordan du kan give dit...

5 fantastiske julekranse du selv kan lave

Jul En julekrans sætter den helt rigtige julestemning, lige fra du går ind ad hoveddøren. Se disse 5 forskellige julekranse, du selv kan lave.

2 overraskende metoder til at lave kunstig sne

Jul Det er ikke rigtig jul uden sne. Når det danske vejr, ikke altid kan leve op til dette, må vi jo bare sørge for det selv. Her er 2 måder, du kan lave kunstig sne på.

Mandelgave - 10 ideer til gaver alle vil elske

Jul Mangler du en idé til årets mandelgave, som alle voksne vil blive glade for? Så finder du her 10 sikre succeser: de tre klassiske mandelgave...

3 måder at få din kaffe til at emme af jul

Jul Julen er for de fleste indbegrebet af varme og hygge, og netop de to ord forbindes også ofte med kaffe. Her kan du se, hvordan du på 3...

Derfor bliver du mere lykkelig af at pynte op til jul tidligt

Jul Hvis du synes, at julepynt kun hører december til, så er der god grund til at læse med her. Ifølge eksperter kan du nemlig blive gladere, hvis du pynter op før.

3 ting du skal være opmærksom på om julebelysning

Jul Mørket falder på, og det er sæson for udendørsbelysning, der kan skabe hygge i julen. Men du bør være opmærksom på sikkerhed, strømforbrug...

Pas på: De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Jul Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for, at du undgår skadelige stoffer. Nå ja, og...