Andesovs opskrift – sådan laver du den perfekte brune sovs

Andesovsen skal helst ikke skille og hverken blive for fed eller for salt. Her er en opskrift på andesovs lavet på fløde og andens egen sky. Se også 6 enkle tips og huskeregler til, hvordan du får succes med din andesovs juleaften og ved alle mulige andre festlige lejligheder.

sådan laver du den perfekte brune sovs

Her får du guiden, der sikrer dig den perfekt andesovs.

Indhold

Sådan laver du andesovs med fløde og fond

  1. Steg anden på en rist placeret i en bradepande. Andeskyen, der bliver opsamlet, bruges som andefond og som basis for andesovsen.
  2. Skum fedtet af andefonden. Hvis der er for meget fedt, vil der lægge sig klumper af fedt ovenpå den færdige sovs. Det ser ikke så rart ud, og konsistensen vil virke ubehagelig på de fleste. Sørg dog for at opsamle andefedtet, for det skal bruges til andesovsen. 
  3. Tag et par skefulde af det opsamlede, afskummede andefedt og hæld det ned i en sovsegryde. Skru op på middel varme. Tilsæt mel og omrør, indtil det bliver til en cremét masse.
  4. Hæld andefonden ned i sovsegryden i 3-4 omgange og under stadig omrøring. 
  5. Her kan du spæde andesovsen op med kartoffelvand eller din egen hjemmelavede fond. Se opskrift her. Brun kødet i noget noget smør og tilsæt vand og for eksempel en gulerod, et løg og et par stilke bladselleri. Smag til med salt og peber eller tilsæt en bouillonterning. Hæld noget af denne fond ned i andesovsen.
  6. Hæld lidt god rødvin eller noget portvin i andesovsen. Det vil ofte give andesovsen den ønskede brune farve. Hvis det ikke er nok for dig, så er det her, du skal tilsætte lidt kulør.
  7. Tilsæt piskefløde til andesovsen.
  8. Tilsæt lidt ribsgele eller en lille skefuld sukker for at højne smagen. Supplér eventuelt til sidst med en en smule ekstra andefond, hvis du synes, der er brug for, at andensmagen skal stå endnu skarpere i billedet.
  9. Smag andesovsen til med salt og peber efter behag.

Ingredienser til andesovsen

  • Andessky (den overskydende væde fra den ovnstegte and)
  • Fond (eller kartoffel vand)
  • Andefedt
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl. rødvin eller portvin
  • 1 dl. piskefløde
  • 1-2 tsk. ribsgelé (eller sukker)

Til toppen

Hvordan laver man andesovs?

En andesovs er på sin vis ret nem at lave.

Du får nemlig en masse lækker saft og kraft forærende, hvis du steger din and på en grillrist i en bradepande, og det er det, de fleste vælger at gøre. Metoden sikrer, at man i den overskydende væde fra andestegen på en nem måde får en koncentreret fond, der kan gøre underværker som basis i andesovsen.

Der er dog et par faldgruber, når man laver andesovs. Dem vil vi komme omkring i denne opskrift på, hvordan du laver andesovs. Følger du vores tips og opskriften her, kan vi garantere, at du vil få succes med årets vigtigste sovs – andesovsen til juleaften.

And i bradepande
Andesteg på grillrist og i bradepande. Foto: Getty Images

Til toppen

Læs også: idenyts store guide til årets julemarkeder

6 tips til en succesfuld andesovs

And med andesovs, kartofler og rødkål
Lækker anretning med and og nem andesovs. Foto: Getty Images

1. Smag på sovsen

Husk at smage på andesovsen hele tiden under tilberedningen. Det sikrer, at du får den rette balance mellem det sure og det søde, og at andesovsen ikke bliver for tam eller for salt.

2. Rør i sovsen

En succesfuld andesovs handler i vidt omfang om at undgå, at den skiller. Det garderer du dig bedst imod ved at røre flittigt i sovsen. Hvis der alligevel opstår klumper i andesovsen, kan du si det fra, når sovsen er færdig.

3. Lav andesovs på slump

En andesovs er noget, man laver på slump. Det kan ikke betale sig at måle alt nøjagtigt af. Hemmeligheden bag en god andesovs er nemlig hele tiden at være over den med omrøring og tilsmagning.

4. Saltning af andesovs

Vær forsigtig med den første saltning af sovsen, efter andeskyen er blevet tilsat. Andestegen er nemlig ofte i forvejen temmelig salt.

Til toppen

5. Red andesovsen med en kartoffel

Hvis andesovsen bliver for salt, kan du bruge et godt gamle kokketrick: Læg en rå kartoffel ned i saucen. Den vil opsuge en del af den salte smag. Fjern kartoflen, efter den er kogt ud.

6. Kulør i andesovs?

Det er ingen skam at bruge kulør i en andesovs, men den rette brune farve kan godt opnås uden. Andeskyen vil i sig selv være ret brunlig. Tilsætter du lidt rødvin eller portvin i stedet, vil den brune farve melde sig af sig selv.

Fond til andesovs

Du kan lave din egen andefond ved andens egen indmad såsom kråse, lever og hjerte samt nogle af de knapt så kødfulde dele af anden eksempelvis hals og  vingespidser. 

Til toppen

Det skal du bruge

  • Skrog, vinger og indmad fra anden
  • 3 store løg
  • 2 gulerødder
  • ½ knoldselleri
  • 2 porrer
  • Kryddernelliker
  • Hele peberkorn
  • Laurbærblade
  • Timiankviste

Sådan gør du

1. Tænd ovnen på 200 grader.

2. Rens alle grøntsagerne, og skær dem i grove stykker.

3. Hak også skroget i mindre stykker, og placér dem på en bradepande sammen med grøntsager, vinger og indmad.

4. Herefter sætter du bradepanden i ovnen i en times tid, så det hele brunes. Sørg for at røre i det/vende det undervejs.

5. Når det er færdigbrunet kommer du hele bradepandens indhold i en gryde. Hæld vand i gryden, så det dækker hele indholdet. Tilsæt kryddernelliker, peberkorn, laurbærblade og timiankviste.

6. Lad indholdet småsimre – gerne et par timers tid. Jo længere tid jo bedre.

7. Herefter skal du si fonden, skumme den af for fedt, og så kan du lade den koge ind, til den har den perfekte og kraftfulde smag.

Til toppen

Denne artikel om andesovs er senest opdateret i december 2023

Mest læste artikler