And eller flæskesteg – hvad er mest dansk?

Krigen mellem anden og flæskestegen raser op til jul, men hvilken af de to julespiser er egentlig den meste danske? Svaret er faktisk ret entydigt. 

Før og efter jernkomfuret

Ønsker du traditionel dansk mad, så skal du spise sild eller sylte eller nogle andre af de retter, vi i dag mere forbinder med julefrokoster end med julemiddagen. Både and og flæskesteg er nemlig forholdsvis nye indslag på julebordet. 

I rigtigt gamle dage var det slet ikke muligt at gennemstege hverken en and eller en flæskesteg i ovnen, fordi der slet ikke fandtes nogle ovne. Det var faktisk først omkring 1880, at jernkomfurer begyndte at blive udbredte i danske hjem, og det er derfor først fra dette tidspunkt, at konkurrencen gælder.

Sætter man skæringsdatoen her, er dommen klar og entydig.

Flæskesteg er den mest danske julespise 

På videnskab.dk har de foranlediget af et læsespørgsmål sat sig for at undsøge emnet til bunds. Den endelige og fældende dom har de indhentet hos Irene Hellvik, der er museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum, og som har forsket i dansk madkultur.

Og vinderen er…?

“Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880’erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem,” fortæller Irene Hellvik til videnskab.dk

And i finere hjem

Anden blev også spist til juleaftenen tilbage i pionerårene, men det var mest i finere hjem. 

“I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk – eller tysk – inspireret. Det var også finere og dyrere med and, fordi det ikke var alle, der havde mulighed for at få fat i en,” siger Irene Hellvik til videnskab.dk

And eller flæskesteg i dag

I dag ser billedet dog noget anderledes ud. Her vinder anden lige så suverænt konkurrencen om danskernes gunst, som flæskestegen gjorde det tilbage i 1880’erne. Det kan man tydeligt læse ud af tal for julehandlen fra Danmark Statistik. 

Her viser det sig, at danske husstande i 2010 i gennemsnit brugte 37 kroner på fræskesteg i december måned. Det tilsvarende beløb for udgifter til and og gås var i 2010 hele 56 kroner. 

Skal vi sige, at kampen endte 1:1?

Læs også: Andesteg – sådan tilbereder du den dagen før

Mest læste artikler