3 ting du skal være opmærksom på om julebelysning

Mørket falder på, og det er sæson for udendørsbelysning, der kan skabe hygge i julen. Men du bør være opmærksom på sikkerhed, strømforbrug og lysstyrke, når du skal sætte lyskæder op. Få alle de gode råd her. 

1. Sikkerhed

Der skal være styr på sikkerheden, når du sætter lyskæder op. Overholder du ikke sikkerhedsreglementet, kan du få stød, og der kan opstå kortslutninger og brand.

Læs punkterne igennem for at være sikker på, at sikkerheden er i orden, så du trygt kan nyde julebelysningen indefra.

Tjek at lyskæden er CE-mærket

CE-mærkningen er din sikkerhed for at fabrikanten har overholdt de fælles EU-krav til elsikkerheden.

Tilslut ikke flere sammen, medmindre de er beregnet til det

Det er vigtigt altid at følge fabrikantens anvisninger, når du skal tilslutte lyskæden. Det samme gælder, hvis du skal sætte flere sammen – gør kun dette, hvis lyskæden er beregnet til det, og følg anvisningen nøje i forhold til, hvor mange lyskæder der må kobles sammen.

Du må endelig ikke tilslutte flere elprodukter, end installationen er beregnet til. Ved overbelastning er der risiko for, at sikringen springer.  

Brug udendørs stikdåse

Det kan måske være fristende at tage den nemme løsning og trække en forlængerledning gennem vinduet eller døren. Men kommer ledningen i klemme, kan ledningens strømførende kobberdele blotlægges, hvilket kan resultere i stød, kortslutning og brand. Det er desuden ulovligt. Brug i stedet en udendørs stikdåse, som er installeret af en autoriseret installatør, så forsikringen dækker, hvis uheldet er ude.

Brug kæder og kabler, som er godkendt til udendørs brug

Sørg for at bruge lyskæder, samlemuffer og kabler, som er beregnet til udendørs brug. Hvis du benytter indendørs lyskæder udenfor, vil de våde julemåneder give gode muligheder for, at der kan trænge fugt ind i installationerne, hvilket kan skabe kortslutning.

Læs derfor på de forskellige lyskæde-produkter, og gå efter dem, der er beregnet til udendørs brug.

Kontroller HFI/HPFI-afbryderen

Før du tilslutter det udendørs julelys, bør du kontrollere at HFI/HPFI-afbryderen fungerer, som den skal. Er afbryderen defekt, kan der opstå en potentiel farlig situation i kombination med den fugtige jord.

Jordstik frem for almindelige stik

Et jordstik med tre huller er mere sikkert til udendørs julelys, end et almindeligt stik.

2. Strømforbrug

Selv om det er hyggeligt med julebelysning i mørket, kan det være en bekostelig affære på elregningen. Læs punkterne nedenfor og lær hvordan, du kan spare på elregningen. 

Vælg LED-lys

Der kan være en del penge at spare ved at udskifte de gamle lyskæder med glødepærer til lyskæder med LED-pærer. Ifølge en undersøgelse af Sparenergi.dk koster lyskæder med glødepærer cirka 80 kroner i el ved konstant brug over en seks ugers periode, hvor lyskæder med LED-pærer kun koster 11 kroner for samme periode.

Gå efter lavt watt-tal

Jo lavere watt, des lavere elregning. De nyere LED-lyskæder bruger cirka 5 watt, men du kan få lyskæder helt ned til 1 watt. Til sammenligning bruger en glødepære-lyskæde cirka 35 watt – og de helt gamle lyskæder med glødepærer kan bruge endnu mere.

Spar på strømmen og brug tænd-sluk-ur

En anden metode til at spare strøm er et tænd-sluk-ur. Med et tænd-sluk-ur slipper du for selv at huske at tænde og slukke for lyskæderne, hvilket der med sikkerhed, vil afspejles  positivt på din elregning.

Eksempelvis er det unødvendigt og spild af strøm at have lysene tændte i dagtimerne, hvor der alligevel er lyst, samt om natten, hvor ingen alligevel nyder synet af dem.

3. Lysestyrken

En sidste ting du bør være opmærksom på ved udendørs julebelysning er lysets farve og lysets styrke.

Tag hensyn – placer julelyset så det ikke generer

Julebelysning handler om at sprede en hyggelig julestemning. Derfor er det også god skik at sikre sig, at lysene ikke generer nogen. Så bevar julefreden mellem dig og din nabo, og vær opmærksom på at placere lysene således, at de ikke er til gene.

Desuden er et tænd-sluk-ur også en god investering her, så lysene automatisk slukkes om natten, så de ikke lyser ind i naboens soveværelse.  

Se lyset tændt før du køber

Der er meget forskel på LED-lysenes farve på en lyskæde. De fås i både varm hvid i en svag gullig farve, neutral hvid med ingen farve og kold hvid, som er en blålig hvid. Se derfor altid lyskæden tændt inden du køber den, så du får den ønskede farve med hjem.  

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen 

Læs også: Lyskæde udendørs til jul | så meget koster lyskæder i strøm

Læs også: Alt du skal vide om julebelysning til huset og haven

Mest læste artikler