Tapet på badeværelset – sådan gør du

Du kan godt flytte tapetet ud i badeværelset. Det kræver dog, at du bruger bestemte materialer og tager nogle helt bestemte forholdsregler, så du sikrer dig, at de smukke mønstre ikke blandes op med mug og skimmel i det fugtige miljø.

Undgå vandsprøjt på tapetet

Du skal aldrig opsætte tapet i brusenicher eller bag vasken, hvor tapetet vil blive udsat for vandsprøjt. Men har du god udluftning og har behandlet dine vægge efter forskrifterne i et vådrum, kan du godt sætte tapet op på de vægge, der ikke er udsat for direkte påvirkning.

Vælg mønster og farve efter rummets størrelse

Mange badeværelser er forholdsvis små rum, og her skal du huske, at meget mørke farver og store mønstre, vil få det til at syne endnu mindre. Har du forelsket dig i et mørkt eller dominerende mønster, kan du opnå en god virkning ved at nøjes med en enkelt væg. Husk også at skarpe farver opsuger meget lys, så har du kun lidt lys, bør du holde dig til lyse farver.
Badeværelse før tapet blev sat op.
Sådan så badeværelset ud før der blev sat tapet op.

Vælg vinyl eller forsegler

Designet af tapetet er har selvfølgelig indflydelse på dit valg af tapet. Men i et badeværelse, er der også andre forhold der bør have indflydelse på dit valg. Du kan få tapeter i papir, filt (non wowen) og vinyl. Fagfolk anbefaler, at du til badeværelset enten vælger et vinyltapet eller forsegler det tapet du sætter op i badeværelset med en gang lak.

Vinyltapet med papirlook

Et vinyltapet er et plastikbehandlet tapet. Men det behøver ikke ligne plastik. I dag kan vinyltapeter fås i kvaliteter, der er matte og ligner papir. Mærker du på dem, kan du dog godt fornemme, at det er en plastikoverflade. Du kan finde vinyltapeter med lige så spændende designs som tapeter af filt og papir, selvom udvalget er lidt mindre.

Giv tapetet lak

For at tapetet kan opnå god slidstyrke og vaskbarhed, bør du forsegle det med en lak – medmindre det er et vinyltapet. Brug en vandbaseret akryllak, den gulner ikke med tiden. For at projektet skal lykkes, skal du have god udluftning i badeværelset. Udsættes lakken for meget fugt, kan den nemlig blive porøs og krakelere.
Læs også: Microcement – sådan gør du det selv

Lakprøve på tapetet

Lak kan være aggressivt over for farverne på et tapet. De fleste tapeter kan godt holde til, at blive udsat for lak, men i få tilfælde vil farverne opløses og flyde ud. Lakér derfor et lille stykke inden du sætter det op, så du sikrer dig, at netop dit tapet kan holde til strabadserne.
   
Læs også: vådrumssikring – sådan sikrer du dit badeværelse mod fugt

Vælg tapet med omtanke

Vores smag har det med at ændre sig. Et tapet der er forseglet med lak kræver knofedt at tage ned igen. Vælg dit nye tapet med omtanke, så det kan holde i mange år.
 
Tapet i vådrum opsat det rette sted – ikke bag bruseniche eller vask.  

Vådrumsbehandling 

For at sikre, at der ikke kommer problemer med mug og skimmel, når du bruger tapet i badeværelset, skal væggen behandles i følge reglerne for vådrum. Det betyder, at du skal sørge for, at væggen er behandlet med spartel, primer, grunder og maling der er godkendt til vådrum.

Rids overfladen – så sidder tapetet bedre

Når denne overflade er hærdet, kan du vaske den med en slibesvamp, som ridser overfladen, så tapetet kan hænge fast med en vådrumsklæber til vinyl og filttapet eller forstærket celluloseklister, hvis det er af papir. Husk, at der er forskel på hvordan man skal behandle tunge underlag (cement, beton, mursten) og pladevægge (gips, træ, krydsfiner).

Tre tapettyper til vådrum

1. Papir 

Mønstre og farver er trykt direkte på papir.
  
  • Fordele: Billigere end vinyl og tekstil
  • Ulemper: Mindre vaskbart. Kan være vanskeligt at arbejde med, hvis man ikke er vant til at tapetsere.

2. Non wowen eller filttapet

Kaldes også filt. Fremstilles af fibre, der presses til et kraftigt tapet, hvilket giver en blød og fløjlsagtig effekt. Nogle filttapeter er aftagelige, så man kan trække dem af, den dag man ønsker et andet tapet.
  
  • Fordele: Stærkt. Smudsafvisende. Nemt at sætte op og tage ned igen
  • Ulemper: I reglen dyrere end papir

3. Vinyltapeter

Er typisk et tyndt PVC lag på filt, tekstil eller papir. Det er derfor lidt tykkere end papir og filttapet.
  
  • Fordele: Stærkt. Kan vaskes, Tyk kvalitet, hvilket stiller mindre krav til spartling af væggen. Nemt at tage ned igen.
  • Ulemper: Ikke-åndbart. Kan ikke tapetseres over. Nogle vinyltapeter indeholde ftalater, og skal afleveres specielt på genbrugsstationen, når det kasseres.

Læs også: Tapetfjerner – sådan fjerner du gammelt tapet

Mest læste artikler